Læsetid: 3 min.

Danmark kan lære af Norge og Sverige i kamp mod svine-MRSA

I Norge er bakterien svine-MRSA nu udryddet fuldstændigt, og i Sverige er de såkaldte avlsbesætninger frie af smitten. I Danmark, hvor cirka 70 procent af svinebesætningerne er smittet, burde vi ifølge ekspert lade os inspirere af vores nabolande
Danmark satte ikke hård nok ind mod svine-MRSA for fem år siden, hvor der ikke var så mange smittede dyr, mener professor i mikrobiologi Hans Jærn Kolmos.

Jakob Dall

5. februar 2015

Norge og Sverige har haft stor succes med at komme den multiresistente bakterie svine-MRSA til livs. Og selvom vores nabolandes svineproduktion er meget forskellig fra den danske, og deres metoder derfor ikke kan overføres direkte, kan vi lade os inspirere, mener Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet og en af landets førende eksperter på området.

En af de væsentligste forskelle på produktionen er, at den danske svineproduktion er mange gange større end de to landes. Norge har 1.000 svinebesætninger sammenlignet med Danmarks cirka 8.600. En anden forskel er, at andelen af smittede svin i Danmark er langt højere, op mod 70 procent, end den har været i vores nabolande.

Hans Jørn Kolmos ærgrer sig over, at Danmark ikke satte hårdt ind mod bakterien, mens tid var: »Vi kunne formentlig have gjort det for fem år siden, hvor der ikke var så mange smittede dyr. Dengang sagde vi, at man skulle reagere, det gjorde man ikke, og så står man nu med problemet,« siger han.

Men han påpeger altså samtidig, at man kan lade sig inspirere af en kombination af de to landes tilgange.

Udryddelse i Norge

I Norge har myndighedernes kamp mod bakterien været præget af en konsekvent udryddelsestilgang. Først påbegyndte nordmændene et omfattende projekt, hvis mål var at kortlægge den multiresistente stafylokok i besætningerne. Derefter blev smittede besætninger lokaliseret, de smittede svin slået ned og gårdene saneret. Og strategien har haft det ønskede resultat. Det norske Mattilsynet oplyser nu, at der ikke længere er grise med MRSA i Norge.

Svenske myndigheder er gået efter avlssvinene. Sverige har 39 virksomheder, der sælger svin til gårde, som feder dyrene op og sender dem til slagtning. Det er disse 39 virksomheder, svenskerne har sat ind over for, og i midten af januar kom resultaterne af en stor undersøgelse om udbredelsen af svine-MRSA, der viste, at bakterien var udryddet hos avlssvinene.

Den svenske svineindustri er også selv gået ind i kampen mod smittespredning, skriver landbrugsjournalisten Kjeld Hansen på sin blog. Hver gang en svineproducent importerer svin, skal de i obligatorisk karantæne, hvorefter de skal testes for svine-MRSA.

Kombinationen

Hans Jørn Kolmos mener, at man i Danmark på samme måde bør sætte ind i toppen af avlspyramiden.

»Først skal avlsbesætningerne screenes. Derefter må man tage stilling til, om man skal implementere den norske model på de smittede dyr,« siger han.

Det gælder om at få stoppet handlen med levende smittede dyr, siger han. Og ligesom man gjorde med salmonella i sin tid, skal man begynde i toppen. Ofte giver det ikke mening at lave en masse tiltag længere nede i systemet, hvis avlstoppen leverer smittede dyr.

Dertil skal man nedbringe brugen af antibiotika til ti procent af, hvad den er i dag, bruge mindre tungmetaller som zink i svineproduktionen, opretholde en god hygiejne og påbegynde en ren produktionslinje, siger han. I dag har man allerede et særligt system kaldet SPF til at holde visse sygdomme nede. Det gøres blandt andet ved at overvåge transporten af svin til og fra besætningen, omhyggelig smittebeskyttelse samt løbende sundhedskontrol i besætningen.

»Man har et defineret system, der virker, og hvor dyrene bliver friholdt fra en række sygdomme. Man kunne passende gøre svine-MRSA til en del af det system,« siger han.

Urealistisk metode

Men at gøre svine-MRSA del af SPF-systemet ville ikke nødvendigvis virke, siger Stig Mellergaard, souschef i Fødevarestyrelsens dyresundshedskontor. SPF-systemet virker kun, fordi man har indgående kendskab til de sygdomme, der allerede er i systemet. Det kendskab mangler myndighederne, når det kommer til spredningen af svine-MRSA. Hvad, der virker på eksempelvis lungebetændelse, virker ikke nødvendigvis på svine-MRSA.

»Svinene kan blive smittet ad andre veje, som vi endnu ikke er opmærksomme på,« siger han.

Ligeledes ville det være en pyrr-hussejr at sætte konsekvent ind mod smittede dyr i avlstoppen, siger han.

»Da vi screenede avlstoppen, var 63 procent smittede, så man kan ikke bare gå ind og udrydde sygdommen der uden også at udrydde den genetiske udvikling og det kommercielle forspring, der er forbundet med det,« siger han.

Den svenske tilgang, hvor importerede svin sættes i karantæne og testes for svine-MRSA, ville ifølge Stig Mellergaard heller ikke have nogen effekt i Danmark.

»Danmark importerede sidste år under 100 svin, mens vi eksporterede over 10 mio. Vi kunne godt teste dem for svine-MRSA, men det ville kun gavne, hvis de besætninger, de ankommer til, er fri af MRSA,« siger han og henviser til, at over 70 procent af svinebesætningerne er smittede med sygdommen.

Fødevareministeriet oplyser, at der til foråret vil blive præsenteret nye tiltag til håndtering af den danske svine-MRSA-smitte.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Tommy Knudsen
  • Michael Skaarup
  • Brian Rosberg
  • Henrik Christensen
Tommy Knudsen, Michael Skaarup, Brian Rosberg og Henrik Christensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Danmark kan lære af Norge og Sverige i kamp mod svine-MRSA".

Dét burde der simpelthen ikke være nogen tvivl om. Heller ikke når den danske svine-lobby lokker regeringen og embedsmændene til det modsatte. Det burde være et klart krav fra offentligheden, at forbrugerne opnår den beskyttelse, som har vist sig mulig i skandinavisk sammenhæng, men som af ubegrundede årsager slet ikke er et anliggende i DK. Det danske lobbykratur viser her sine mest tåbelige begrænsninger, og et komplet demokratiunderskud på bekostning af folkesundheden...

Med venlig hilsen

Margareta Dahlström, Torben Arendal, Tommy Knudsen, Anne Eriksen, Hanne Koplev, peter juhl petersen, Gert Romme, Einar Carstensen, Viggo Helth, Jan Pedersen, Ivan Breinholt Leth, Rune Petersen, Preben Haagensen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar

Når vi nu har set, at det virker i Norge og Sverige, så lyder argumenterne for at sælge inficerede avlssvin i Danmark lidt spinkle...

De genetiske fordele ved at avle på inficerede dyr er muligvis meget værd. Hvis det er, så må avlerne kunne bekoste et generationsskift, så der kun leveres raske dyr til produktionsvirksomheder.

I Danmark var det også "umuligt" at levere salmonellafri kyllingeæg, indtil Sverige havde demonstreret, at det virker fint i praksis.

Er det virkelig alle danske landmænd, der synes det er OK, at vi er så langt bagefter?

Eller er det på tide at sparke den mand ud af fødevarestyrelsen?

Torben Arendal, Anne Eriksen, peter juhl petersen, Einar Carstensen, Viggo Helth, Rune Petersen og Jan Pedersen anbefalede denne kommentar

Også brug af tungmetallet kobber i svineproduktionen er medvirkende til udvikling af antibiotika-resistens.
Der bruges over 2000 tons kobbersulfat årligt til svineproduktionen i Danmark.
Dette kobber ender via svine-gyllen på markerne, ophobes i mark-afgrøderne og trænger ned i grundvandet.
Og hvad der er endnu mere uhyggeligt er, at ingen ved, hvordan en øget indtagelse af kobber i fødevarer påvirker menneskers helbred.
Vi testes nemlig ikke for kronisk kobberforgiftning / kobberbelastning.
Hvis en patient nævner til sin læge, at vedkommende tror, at han / hun er forgiftet med kobber, tages der en almindelig blod- eller urin-prøve, som undersøges for kobber.
Men det er således, at blodets / urinens indhold af kobber er lavt, når der er ophobet abnorme mængder af kobber i de indre organer.
Dette faktum er endnu ikke gået op for den almene lægestand eller de ansvarlige myndigheder (Sundhedsstyrelsen).

Margareta Dahlström, Torben Arendal, Rune Petersen, Jens Høybye og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Det er måske den rene mangel på ansvarlighed i forhold til sundheden kontra den enorme interesse for ussel mammon, der gør forskellen.
Alle er vist bekendt med Sundhedsstyrelsens ineffektivitet efterhånden og de stærke kræfter i landbrug og fødevarer har også klart vist deres intention = nye markeder!
Bankerne og politikere er heller ikke motiverede - jamen, hvor er der rigtig mange, der skal skiftes ud?

det hjælper jo ikke noget hvis det kun er grisene som bliver slået ned, når det også er ved heste hunde katte og andre hus dyr. hvor der er meget mere menneske kantakt til dyret ved at folk stopper hovedet helt ned og kysser og kramme dyret . skal de så ikke også slås ned så det kan komme helt væk. men jeg ved godt den folketings politikker som slår den første hund, kat eller hest ihjel fordi den har MRSA aldrig vil komme i folketinget igen.

http://www.organictoday.dk/kaeledyr-kan-smitte-med-mrsa/

@ Kaare Thomsen
Det er i landbruget, der skal gribes ind overfor svineinfluenzaen. Tro mig.

Derimod er det uhørt, at folkesundheden står på spil for ussel mammon, og der IKKE bliver grebet ind. Dansk landbrug har ingen skrupler med at transportere syge svin på kryds og tværs af landet og endog på tværs af landegrænser. Jeg fatter ikke tyskerne gider importere syge svin og EU i det mindste ikke griber ind.

Det mindste, man kan gøre er da, at undersøge, deklarere og smittebeskytte de MRSA-fri svinehold - i stedet for at lukke øjnene, hemmeligholde tingenes tilstand og fortsat sprede smitten.
Det er jo ikke hverken vanskeligt eller særlig kostbart.
Så vi forbrugere - både nationalt og globalt - selv kan vælge, hvad vi vil købe ;-)

Jeppe Petersen

Svinene kan jo desværre tillade sig at være ligeglade, da de har østeuropæere ansat til at passe deres svin...

Brian tysker tager de Dansk grise fordi de er meget sunder, end de grise som de selv laver i Tyskland. og der tager de som en selvfølge at alle grise har MRSA, dåde ders og dem som de køber ind.

Italien har 25 % af alle mennesker MRSA Spanien er der 50 %, skal vi så ikke også forbyde rejser der til, Thailand hvis du er der en uge er der 50 % chance for at få en resistent bakterie med hjem.

Arne skal man også undersøge alle som komme hjem fra ferie og de har en resistent bakterie, der efter offelige gøre deres adresse evt. også offelig gøre adresse på de 300 børn og personale som bliv smitte med MRSA på Hvidovre sygehus, bare for at være sikker. det var samtidig med at ham der stå for deres MRSA program bruget rigtig meget tid i medierne om MRSA 398, så fik de selv en MRSA, så betyder det lige pludseligt ikke noget at have MRSA.

@ Kaare Thomsen.
Benyt SPF-systemets metoder. Dem kender du sikkert meget vel, og lad være med at hemmeligholde den smittefri produktion af svinekød, som vi jo faktisk har, men ikke endnu kan få at vide, så vi forbrugere kan have mulighed for at fravælge MRSA-svinekød - som jo i sjældne tilfælde slår os ihjel.