Baggrund
Læsetid: 6 min.

’Alt er energi’

Med urteblandinger og homøopatiske midler hævder biopater at kunne kurere sygdomme og lindre smerter. Information har besøgt Birgitte Harms, der ved hjælp af blandt andet cylindre med hundehår tester energier og vibrationer i kroppen
Birgitte Harms har levet af at være biopat i 15 år. Afhængig af, hvilke symptomer klienterne kommer med, arbejder hun med homøopatiske midler, stærke urteekstrakter, vitaminer og mineraler. Informations udsendtes besøg resulterede i en besked om at bruge et homøopatisk middel for at afhjælpe betændelse i hans knæ. Fotos: Tor Birk Trads
Indland
14. februar 2015

Birgitte Harms kører sin hånd ned over mit bryst. Som når man swiper en iPhone.

»Nu lukker jeg ned for energien,« siger hun, mens jeg ligger på ryggen på den lyse træbriks med højre arm i vejret. Lokalet er holdt i lyse farver og roligt træ. Minimalistisk og ryddeligt.

»Energibanerne løber i en retning, og hvis jeg kører min hånd modsat af den bane, så bliver energien svækket. Sådan er det,« siger Birgitte Harms og åbner en skuffe med bittesmå glas-cylindre med sirligt håndskrevne mærkater: Fiber+, græs, birkepollen, syren. Det er knuste vitaminpiller, mineraler og urter; hestehår, tørret hvidløg, rødvin og hvedemel.

»Det er 15 års samling,« siger hun stolt.

Om lidt skal beholderne bruges til at teste, hvad min krop kan tåle.

Som en del af Informations serie om alternative behandlingsformer er jeg taget til biopat. Biopater mener, at sygdomme skyldes ubalancer i kroppens kemiske processer, og at urter, kosttilskud, vitaminer og diæter kan genskabe kropsbalancen.

Jeg er skeptisk. Der findes nemlig ingen videnskabelige studier, der viser, at biopati virker bedre end placebo. Alligevel har flere i min vennekreds allerede forsøgt sig med behandlingsformen.

Da jeg en tømmermandsmorgen i efteråret spiste blødkogte æg med en gruppe venner i et sommerhus, havde tre af selskabets seks piger lige været til behandling hos en biopat. De havde alle fået samme besked: De var allergiske over for gluten, laktose og raffineret sukker og skulle spise en masse kosttilskud. Kuren virkede, sagde pigerne, der alle havde medbragt mandelsmør, sojamælk og vitaminpiller fra Københavns urtebutikker. De havde ikke ondt i maven mere.

»Men hvorfor anbefaler Sundhedsstyrelsen det så ikke?« indvendte jeg skeptisk. »Det er jo aldrig bevist, at det faktisk virker.«

»Bare fordi det ikke er bevist, kan det jo godt virke,« lød svaret.

Hundehår og merlot

Nu ligger jeg så selv på Birgitte Harms’ briks på Frederiksberg og stirrer på de små glasbeholdere, som skal teste mit energiflow. Måske er jeg også allergisk over for gluten? I så fald vil energien i min krop svækkes, når jeg rører ved den lille cylinder med hvedemel, og det vil Birgitte Harms kunne mærke i min armmuskel. Teknikken hedder kinesiologi.

»Det er den mest fantastiske måde at teste på. En sladrehank for hele kroppen,« siger hun og forklarer, at vi alle sammen har »en masse energibaner, der løber i kroppen, der alle sammen er relateret til et organ«.

Hun lader sin pegefinger vandre hen over de små glasbeholdere, mens højre hånd fornemmer energien i min udstrakte arm.

– Så du rører ved glassene med din finger, og så reagerer min krop på det?

»Fuldstændig,« siger hun og sætter fingeren på en cylinder med hundehår. Princippet er, at energien fra hundehårene nu vandrer gennem glasset, ind i Birgitte Harms arm og videre over i min krop, hvor den påvirker min energi.

– Men der er jo glas mellem din finger og hundehårene. Jeg rører slet ikke ved dem ...

»Det betyder ikke noget. Alt er energi. Det var Einstein, der sagde det. Alt er vibration, og det, jeg tester, er tingenes energi; den vibration, de har.«

Hverken hasselnød, kokos eller hvidløg påvirker min energi. Heller ikke hvedemel. Der er også en mini-cylinder med rødvin. Jeg spørger, hvilken drue det er, men det er lige meget, siger Birgitte Harms.

– Finder du noget?

»Jeg vil helst ikke sætte min professionalisme ind på det, for jeg er ikke allermest fokuseret lige nu,« siger hun. Hun er ikke vant til at have besøg af en journalist og en fotograf.

Kinesiologitesten bygger på samme alternative medicinske princip som zoneterapi og akupunktur: At der løber energibaner i kroppen. Videnskaben har dog aldrig kunnet finde dem. Da jeg skriver til speciallæge Leif Hagerup, der har forfattet bogen Bedst af alle verdener, med spørgsmålet: ’Fndes der energibaner?,’ er svaret kontant: »Nej.«

Til samme spørgsmål svarer overlæge Peter Gøtzsche kort og godt: »Det er spekulativt vrøvl.«

Han kalder biopati »dybt godnat« og henviser mig til en placeboforsker.

Rød solhat mod halsbetændelse

Birgitte Harms har levet af at være biopat i 15 år. Hun forklarer, at hun hjælper sine klienter ved at »rydde op i kroppens mikroorganismer og biokemi; bakterier og virus«. Afhængig af, hvilke symptomer klienterne kommer med, arbejder hun med homøopatiske midler, stærke urteekstrakter, vitaminer og mineraler. En behandling koster 900 kroner.

»Hos en almindelige læge får du måske en konsultation på 15 minutter. Her får du halvanden time. Jeg taler meget med folk om, hvad de har fejlet, om de har fået penicillin, og hvilke infektioner de har haft. Helt tilbage til barndommen. Jeg er detektiv,« siger Birgitte Harms. Mange kommer til hende, fordi deres egen læge ikke kan se noget forkert i blodprøver og testresultater, selv om de selv kan mærke, at der er noget galt. Det var netop tilfældet for mine veninder.

Jeg siger til Birgitte Harms, at jeg har svært ved at tro på, at hun kan skrue op og ned for min energi ved at køre hånden hen over min mave, og at man i øvrigt aldrig har kunnet bevise, at energibanerne findes.

»Men der er så mange ting, man aldrig har fundet, som alligevel eksisterer. Vi bliver jo klogere hele tiden,« siger hun. Det er nemlig ikke alt her i verden, man kan »måle og veje«.

– Kan du kurere sygdomme?

»Ja. Folk kommer med luftvejsinfektioner som bihule- og halsbetændelse. Så får de urter og homøopati i stedet for pencilen. Nogle bruger mig som huslæge.«

Birgitte Harms fortæller, at hun ville bruge »c-vitaminer, nogle homøopatiske præparater og en urteblanding« til at kurere en halsbetændelse. Hun elsker urter, siger hun. Morgenfruen er hendes favorit.

– Hvilke urter ville du bruge mod halsbetændelse?

»Jeg ville bl.a. bruge rød solhat, fordi det styrker immunforsvaret – og timian, som er bakteriehæmmende. Jeg ville bruge vejbred, der er god til at styrke slimhinderne, og så ville jeg bruge ingefær, der øger blodtilførslen til halsområdet. Hvis det var en halsbetændelse forårsaget af streptokokker, ville jeg vælge et homøopatisk middel, der gik på det.«

Homøopati

Da jeg kommer hjem, mailer jeg til Tejs Ehlers Klug, der er overlæge i øre-næse-halssygdomme. Han fik sidste år en pris på 400.000 kroner for sine »opsigtsvækkende internationale forskningsresultater inden for sin forskning i halsbetændelse«.

Jeg beder ham vurdere Birgitte Harms’ behandlingsforslag. Hans svar lyder:

»Der er efter min kendskab til videnskaben omhandlende halsbetændelse intet belæg for at antage, at nogle af de af biopaten nævnte behandlinger har nogen som helst effekt på halsbetændelse. Som læge og forsker anser jeg det for dybt problematisk og direkte forkasteligt, at nogen påberåber sig ekspertise udi udokumenterede behandlinger, såfremt det får godtroende patienter til at udelade relevant medicinsk behandling.«

Det er faktisk heller ikke lovligt, når biopater siger, at de kan kurere sygdomme. Alternative behandlere må ikke bruge ord som ’helbrede’, ’fjerne’ og ’kurere’, for det indikerer, at deres behandlinger har en beviselig effekt, og det har biopati ikke. Derfor skal de holde sig til termer som ’lindre’ og ’afhjælpe’. Jeg forlader Birgitte Harms’ klinik med en ’recept’ i lommen på et homøopatisk middel, der skal afhjælpe betændelse i mine knæ. I Helsebutikken på Gl. Kongevej kan de bestille 10 doser hjem til mig for 223 kroner. Jeg skal tage tre om ugen.

Princippet bag homøopati er, at et stof i ekstremt fortyndet form kan helbrede et menneske for de symptomer, som samme stof ville fremkalde, hvis det var ufortyndet. Selv om metoden anvendes flittigt i bl.a. Tyskland og USA, er det gentagne gange bevist, at homøopatisk medicin er uden effekt. Til gengæld fungerer præparaterne glimrende som placebomedicin, hvilket delvist forklarer, hvorfor mange bruger dem.

Jeg siger til ekspedienten, at jeg synes, 223 kroner er for dyrt, og at jeg ikke tror på, at homøopati virker. Hun er overrasket.

»Jeg har ellers aldrig hørt om nogen, homøopati ikke har virket på,« svarer hun.

En uge senere taler i jeg i telefon med Birgitte Harms. Hun har læst udkastet til min artikel og vil gerne understrege, at hun altid vil anbefale sine klienter at gå til en læge, hvis de får en svær infektion. Hun siger også, at hun »hverken kan eller må sige«, at hun kan kurere en halsbetændelse.

Serie

Alternativ behandling

Selv om alternative behandlingsformer som zoneterapi og akupunktur ifølge forskningen ikke virker bedre end placebo, har mere end hver anden dansker været til alternativ behandling.

I en ny serie sætter Information fokus på den alternative medicin og effekten heraf.

Seneste artikler

 • De siger, det virker, uanset om man tror på det eller ej

  23. februar 2015
  I fjerde og sidste del af Informations serie om alternative behandlingsformer besøger vi en healer. Han fungerer som medie for energien omkring os, siger han og kan derfor helbrede fysiske og psykiske sygdomme ved at lægge sine hænder på patienterne
 • En alternativ altmuligmand

  20. februar 2015
  Selv om det aldrig er bevist, at man kan behandle sygdomme ved at massere de zoneterapeutiske punkter på fødderne, har næsten hver fjerde dansker forsøgt sig med zoneterapi. I tredje del af Informations serie om alternative behandlingsformer har vi besøgt en zoneterapeut, der viser sig at være lidt af en alternativ altmuligmand
 • Men de har jo ikke noget tøj på ...

  13. februar 2015
  Selv om ingen har bevist, at alternativ behandling virker bedre end placebo, har mere end hver anden dansker været til en alternativ behandler. Information sætter i en ny serie fokus den alternative medicin og den manglende effekt af behandlingerne
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mads Kølbæk

Forfærdeligt at de får lov at udnytte godtroende og naive mennesker med deres slangeolie. Det burde være ulovligt.