Læsetid: 2 min.

FE og teleselskaber vil sikre mobilnetværk mod misbrug

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) er gået ind i sagen om sikkerhedsbrister i danske mobilnetværk. Desuden har teleselskabet TDC angiveligt sikret sig mod, at mobiler knyttet til selskabets netværk fysisk kan spores, sådan som Information tidligere har afdækket
Indland
24. februar 2015

Danske teleselskaber og Center for Cybersikkerhed, som er en del af FE, har indledt et samarbejde om at sikre danske mobilnetværk mod misbrug.

Det fremgår af et svar fra Forsvarsministeriet til Folketinget. Svaret kommer på baggrund af, at Information i januar afdækkede muligheden for at spore danske mobiltelefoners fysiske placering, såfremt de var knyttet til netværk hos teleselskaberne TDC og 3. Flere test, som den tyske it-ekspert Karsten Nohl foretog for Information, viste, at sporingen var mulig – udelukkende ud fra mobilens telefonnummer. I TDC’s tilfælde var det muligt at spore en mobiltelefons placering med få hundrede meters præcision, men pressechef Ib Konrad Jensen skriver nu i et svar til Information: »TDC har netop implementeret første fase af et nyt sikkerhedssetup, som lukker for den misbrugsrisiko, som I har beskrevet«.

Bedre sikkerhed

Af de test, som den tyske it-ekspert foretog, fremgik det også, at det var muligt at spore mobiltelefoner knyttet til teleselskabet 3, men kun med nogle kilometers præcision. Dengang var 3’s reaktion, at det formentlig ville være en både »kompleks« og »ustabil løsning«, hvis teleselskabet skulle blokere for den omtalte mulighed for at spore mobiltelefoner. Men i et skriftligt svar bekræfter kommunikationskonsulent Hanne Damgaard fra 3 nu, at selskabet: »fortsat arbejder på at sikre SS7-netværket.« Hun ønsker dog ikke at være »mere konkret om vores aktiviteter i den forbindelse«.

Det omtalte svar, som Forsvarsministeriet har leveret til Folketinget, kommer på baggrund af et spørgsmål fra Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper. Spørgsmålet er stillet med reference til Informations afdækning af den sikkerhedsbrist, der gjorde det muligt at spore mobiler knyttet til netværk hos TDC og 3. I svaret skriver Center for Cybersikkerhed, som har ressortansvar for informationssikkerhed i telesektoren, at der for »at imødegå truslen« er taget initiativ til »dialog på frivillig basis« med de danske mobiloperatører, som ifølge svaret ser en »egeninteresse« i at sikre deres netværk bedst muligt. Philippe Langlois, direktør i det franske it-firma P1 Security, mener, at den danske myndigheds og teleselskabers reaktion er »svært interessant og gode nyheder, som formentlig vil resultere i bedre sikkerhed og privatlivsbeskyttelse for offentligheden«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Carsten Mortensen

Jamen så kan vi jo alle hvile i tryghed når FE er med .....☺

Rune Petersen, Lykke Johansen og Benny Jensen anbefalede denne kommentar

Jeg må indrømme, at jeg først misforstod artiklen. Jeg kan forstå, at man vil blokere for, at private kan iværksætte en sporing. Men jeg håber da så sandelig, at PET og FE kan udføre en sporing stadigvæk. Jeg synes ikke, at dette dilemma fremgår af artiklen.

Sådan er det hver eneste gang. Ligegyldig om vi taler national sikkerhed, data sikkerhed, sundhedsstyrelsen, 112 opkald, folketinget og fanden og hans pumpestok.

- ALLE sidder og sover på deres ultra vellønnede, ansvarsfulde og højstatus respektfulde pind. Indtil det går galt...

Så regner det ned med undskyldninger og bortforklaringer og fremhævelse af alle de foranstaltninger de skam har gjort og alt det knoklende hårde arbejde de seriøst udføre med et bestemt og magtfuld blik i øjnene. Og efter et par stormfulde dage er det tilbage til kaffebordet på kontoret og alt er ved det gamle igen,

Disse mennesker er ganske enkelt dovne og ligeglade. De gør lige netop hvad der skal til for at holde "skruen i vandet". Ellers intet.