Læsetid: 4 min.

Fordeling af midler mellem antiterror og antiradikalisering vækker kritik

Med sit samlede budget på 970 mio. kr. over fire år er regeringens udspil til antiterrorplan markant dyrere end regeringens nyligt indgåede forlig om antiradikalisering. Det kritiseres nu af både terroreksperter og politikere
Enhedslistens Pernille Skipper mener, at regeringen fokuserer for lidt på forebyggelse af radikalisering i deres indsats mod terror.

Thomas Lekfeldt

21. februar 2015

Da regeringen torsdag fremlagde sin nye plan med 12 initiativer til at bekæmpe terror, havde den pludselig fundet samlet 970 mio. kr. over de næste fire år på forskellige konti, mens der i det forlig om en antiradikaliseringsindsats, som blev indgået for under en måned siden, kun var sat omkring 60 mio. kr. af over de næste fire år. Forskellen mellem de to beløb vækker nu kritik fra både politikere og eksperter.

Den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp mener, at forebyggelse så som initiativer mod radikalisering »er undervurderede«.

»Det er en stor forskel i proportioner mellem de to forslag. Det koster naturligvis mere, når man er nødt til at investere i teknisk udstyr til efterretningstjenesterne. Det havde været mere nærliggende, om man havde fordoblet indsatsen til forebyggelse. Det ville have en stor effekt, hvis man gjorde det,« siger Magnus Ranstorp.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Philip B. Johnsen
  • Helge Rasmussen
  • Peter Taitto
  • lars abildgaard
  • Bill Atkins
Philip B. Johnsen, Helge Rasmussen, Peter Taitto, lars abildgaard og Bill Atkins anbefalede denne artikel

Kommentarer

Helge Rasmussen

Interessant at se hvor nemt det er at skaffe en milliard fra "forskellige konti"

Lene Christensen, Henrik Christensen, Rune Petersen, Peter Jensen, Vibeke Rasmussen, Helene Kristensen, Jens Lerdorf, Anne Eriksen, lars abildgaard, Karsten Aaen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Trine 'kontrol og straf' Bramsen, snakker igen om hårde initiativer og mere overvågning.
Hun er en større trussel for vores værdifulde demokrati, end terrorisme...

Carsten Wienholtz, Lene Christensen, Henrik Christensen, Rune Petersen, Jens Lerdorf, Anne Eriksen, Peter Ole Kvint, lars abildgaard og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Antiradikalisering 60 mio. kr.
Antiterrorplan 910 mio. kr.

Der minder meget om, når regeringen beslutter, at købe for 30-50 milliarder kroner kampfly, der ikke kan flyve og Danmark ikke har brug for.

"Nødvendighedens politik" eller uden omtanke om man vil.

Lene Christensen, Henrik Christensen, Rune Petersen, Peter Jensen, Jens Lerdorf, Anne Eriksen, Peter Ole Kvint og lars abildgaard anbefalede denne kommentar

Nærmest chokerende, at regeringen nu bruger pressens satire frihed, til at tage vores, alt imens partisan/terrorist modstanden i Mellemøsten, er alt andet end defineret.

Hvis man skal undgå radikalisering, skal man undgå marginalisering. I øvrigt mener The Independent's Mellemøst-korrespondent Peter Frisk, som giver indtryk af at vide, hvad han taler om, at radikaliseringen ikke foregår hverken i fængsler eller i moskeer, men foran computerskærmene.

Ole Brockdorff

Midt i den hektiske debat om programmer for ”afradikalisering” af herboende potentielle muslimske terrorister med tildelt dansk statsborgerskab, der er parat til at myrde uskyldige civile mænd, kvinder og børn i Allahs navn i Syrien og Irak eller herhjemme, kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvordan for eksempel Pernille Skipper fra Enhedslisten ville forholde sig, hvis der i stedet var tale om unge etniske danske nynazister, der som de radikaliserede muslimer var blevet radikaliseret til at begå massemord på anderledes tænkende mennesker i Ukraine.

Hvis en flok nynazister i morgen drager til det østlige Ukraine, og her tilslutter sig den russiske separatistbevægelse, der også myrder løs på uskyldige civile mænd, kvinder og børn i landsbyerne, fordi de ønsker en annektering til Rusland, vil myndighederne herhjemme så også gennemføre programmer med ”afradikalisering” af dem, når de kommer hjem fra blodsudgydelserne? Vil landets politikere, politidirektører, mentorer, socialrådgivere, socialpædagoger og uddannelsesvejledere også sørge for, at de får en personlig opbakning samt positiv diskrimination med hensyn til uddannelse og arbejde på bekostning af nationens lovlige borgere?

Dèt kunne jeg godt tænke et svar på fra Pernille Skipper og venstrefløjen.

Niels Duus Nielsen

Ole Brockdorff, de skandinaviske nynazister, som kæmper i Ukraine, er på regeringshærens side. Så dit hypotetiske spørgsmål til Pernille Skipper giver ingen mening.

Vibeke Rasmussen

Politikere – såvel som mediefolk! – kunne med fordel have lyttet til formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt i Deadline 16. februar. Altså inden regeringens fremlæggelse af den såkaldte anti-terrorpakke(!).

Men Deadline har som så ofte før deres helt egen dagsorden. Noget i stil med 'hån, spot og latterliggørelse'?

Værten indleder med noget, der ligner et forsøg på latterliggørelse af "en fin lille pressemeddelelse med en politibil på"(!), og gør derefter sit yderste for at afbryde og fokusere enøjet på at Oxfeldt har sagt "råbe". Dét Deadlines værter/redaktion vist går mest op i er at kunne skabe eller optrappe konfrontationer. Så pyt med oplysning!

Men hvis man lytter opmærksomt efter, kan man, inden han bliver afbrudt, nå at opfange Claus Oxfeldt tale om, hvordan politiet gennem efterhånden mange år har udviklet sig til en "produktionsvirksomhed og ikke en servicevirsomhed", hvor det handler meget om "kontrol, kontrol, kontrol" mere end om service. Og han nævner, hvordan politikernes fokus er på "PET, PET, PET", hvor han synes, der mangler større fokus på det operative og præventive.

Men han sagde "råbe", så lad os (=Deadlines vært!) endelig hænge fast i den detalje, og afbryde ham hver gang han siger fx "præventiv". :-/

Lene Christensen og Henrik Christensen anbefalede denne kommentar