Læsetid: 5 min.

Indsatte risikerer radikalisering

Et ophold i fængsel skulle gerne føre til en vej ud af kriminalitet. Men nogle gange bliver mødet med fængslet til et møde med ekstremismen. I flere europæiske lande findes eksempler på indsatte, der er blevet radikaliseret under fængselsopholdet og kort efter begår terror
Et offer bæres ud efter terrorangrebet i Paris i januar. To af gerningsmændene afsonede sammen, og det er ikke et ukendt fænomen, at indsatte risikerer at blive radikaliseret i fængslet.

Jacky Naegelen

17. februar 2015

Weekendens attentat i København skriver sig ind i en international række af formodede terrorhandlinger begået af tidligere indsatte. Den nu afdøde attentatmand, Omar Abdel Hamid el-Hussein, havde relationer til banden Brothas og afsonede indtil for et par uger siden en dom for grov vold.

I det hele taget sker der i stigende grad en sammensmeltning mellem kriminelle bander og islamistiske miljøer i Danmark. Det vurderede Center for Terroranalyse (CTA) i en rapport fra sidste år, og ifølge flere eksperter er problemet særligt stort i fængslerne. Seniorforsker ved Dansk Institut Mod Tortur – DIGNITY, Steffen Jensen, har besøgt en række fængsler verden over. Han vurderer, at el-Hussein har været igennem et meget typisk forløb.

»I fængslet kommer religionen ofte til at stå som det moralske alternativ til banderne,« siger seniorforskeren.

»Der kan ske en religiøs genfødsel, som ofte er af det gode, fordi det er en vej ud af kriminalitet. Men problemet er, når man møder det politiske sprog, der befinder sig på nettet omkring jihad og terror.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Annette Damgaard
Annette Damgaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Annette Damgaard

Fredag d. 13. februar kørte jeg med en muslimsk taxachauffør, der kom til Danmark som 17 årig. hans far flyttede fra Dammark til Saudi-Arabien i 2001. Radioen var tændt, og i radioavisen blev der talt om Islamisk Stat. Jeg spurgte chaufføren om, hvordan man ser på IS i hans hjemland. Han svarede: De er ikke rigtig troende. De gør det kun for pengenes skyld. De ødelægger vores lande, misbruger vores religion og skaber krig. De er simple mordere.

Jeg spurgte ham så, hvad han mente om, at nogen unge fra Danmark kæmper for IS. Han svarede: De aner ikke hvad de foretager sig. De er født i Danmark, og de ved ingenting om forholdene der nede. De har aldrig været der, og de drømmer ikke om, hvem eller hvad det er, de kæmper for. Vi flygtede til Danmark for at finde fred, og de trækker, det vi flygtede fra, her op. Det var ikke derfor, vi kom. De ødelægger vores land og vores religion, og det går ud over os alle.

Sådan var hans ord og kun 20 timer senere så vi konsekvensen.

"Vi flygtede til Danmark for at finde fred, og de trækker, det vi flygtede fra, her op. Det var ikke derfor, vi kom. De ødelægger vores land og vores religion, og det går ud over os alle."

Hvor ville jeg dog også være glad for at få hele forklaringen i en tyve minutters taxatur - og jeg forstår godt hvor fristende det er at udpege givne individer som de onde ... og alle andre som de gode. IS bærer ansvaret for ulykkerne - sammen med andre, som virker imod os. Mere avanceret behøver det ikke at være, så kan vi overskue tingene.

Annette Damgaard

Peter Jensen - Jeg tror ikke du skal regne med at hele forklaringen kan gives på 15 min. i en taxa. Det er da en naiv tro.

Morten Kjeldgaard

Kriminalforsorgen og politikerne bliver simpelthen nødt til fuldstændig at gentænke hvordan man beskytter unge, svage individer fra at blive radikaliseret. Det er jo helt uacceptabelt at samfundet ikke kan straffe en ung knægt og sende ham i fængsel, uden at der kommer en rabiat jihadkriger ud i den anden ende. Meningen med straf er vel bl.a. at folk skal køle af og få tænkt over deres livssituation, og som samfundsborgere har de indsatte faktisk krav på at samfundet beskytter dem mod psykiske og fysiske overgreb, så længe de sidder indespærret.

Hvorfor snakke om radikalisering, hvad jeg kunne forstå så kom denne gerningsmand eller hans familie lige så tit i moskeen som en gennemsnits dansker kommer i kirken, dvs aldrig!
Derimod var han blevet smidt ud af sin bande, familien havde slået hånden af ham og måske var han blevet lukket ud fra fængslet direkte til gaden.
Ham her havde givet op, ligesom ham der satte ild til sig selv foran Brøndby Rådhus, i øvrigt noget de statskontrolleret medier valgte ikke at grave i.

Christel Gruner-Olesen, Carsten Mortensen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

Ekstrem adfærd? Hvad mon det er?
Er det når man f.eks. fjerner understøttelsen fra 50.000 mennesker?
Er det hvis man krakker med et bankeventyr i Irland og får tørret en milliard-regning af på et lands befolkning?
Eller er det når man bomber i Irak og Afghanistan for at "demokratisere" et land?
Eller er det hvis man siger: "Terror er en pligt".
Sidstnævnte kommer man i hvert fald i fængsel for.
Jeg tror ikke danskere (generelt), i hvert fald, forstår at de bor i et krigsførende land - at det har en pris, at lege såkaldt Florence Nightingale med F16 og soldater i mellemøsten.
Eller at det har en pris at mobbe de befolkningsgrupper som kommer fra samme egne.
Vi kommer ikke til at fjerne problemerne med terror og radikalisering med overvågning af bestemte grupper - det har langt dybere rødder, -som antagelig stammer fra økonomisk fordeling -verden over.
Vi er vel ikke kun gået i krig i mellemøsten for at få små piger i skole eller fordi Saddam Hussein var en grim mand - jeg håber vi har været klogere.
Men åbenbart ikke.

Brian Pedersen og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar

'Indsatte risikerer radikalisering'.

Så konklusionen er, at de skal forblive på fri fod i deres sædvanlige miljø?

'Det gælder ...... i høj grad også kristendom'.
Så spørgsmålet alle må koncentrere sig om, er, hvordan vi garderer os mod alle disse potentielle kristne terrorister.

Brian Pedersen

Jeg synes jeg har set en højredrejning igennem de sidste 15-20år i danmark der minder mere og mere om noget man kan læse i historiebøgerne.... jeg synes stort set alle medier bidrager til hva jeg vil kalde radikalisering, de fleste danskere er i mine øjne radikaliseret i dette tidsrum... det går så ud over syge, gamle, arbejdsløse, rygere, overvægtige/undervægtige..... hvad skal man gøre ved disse medier ?? , hvordan får man dem til at ændre adfærd ??

Det der er sket i København er ganske forfærdeligt, men er jeg overrasket?? nej, heller ikke hvis det var et "barn" til en syg forælder der havde fået nok af at se hvordan man behandler en syg, det er jo sjældent den syge selv kan gå amok, og gør de det, så straffer man dem endnu mere, og da det er rigtig mange vi behandler skidt, hvad kan man så forvente, at alle mennesker bare forbliver passive, begår selvmord osv osv osv.... man får som man høster...... og nu har de fleste af jer høstet for meget.

Hvis vi antager, at personer der sendes i fængsel er sendt i fængsel fordi de har begået kriminalitet (og lader eventuelle overvejelser om justitsmord ligge), så mener jeg egentlig at det vigtigste må være to tiltag: For det første at fylde den indsattes dag fra tidlig morgen til sen aften med arbejde og uddannelse, og for det andet at sende dem på tvungent samtaleforløb med psykologer og socialarbejdere.

Udfordringen er naturligvis penge, men jeg mener egentlig ikke det er nødvendigt at give indsatte løn for udført arbejde. De får logi og kost samt en chance til for at begå sig i samfundet. Det er en fantastisk gave, at samfundet på den måde udviser villighed til tilgivelse, hvis personen retter sig. At fængselsstraffe så bør være så lange at psykologer og andre mener personen parat til at begå sig vil naturligvis være en konsekvens, men det mener jeg igen ville hjælpe på resultatet i den sidste ende. Fængsel bør have en opdragende effekt, ikke blot være opbevaring, og betyder det 35 år i fængsel for tyveri eller overfald, så er det en fornuftig konsekvens.

Bliver ikke en stor del af alle indsatte radikaliserede på en eller anden måde..? Nogle af islamister andre af rockerbande eller andre kriminelle...

Christel Gruner-Olesen og Annette Damgaard anbefalede denne kommentar