Interview
Læsetid: 4 min.

Joachim B. Olsen: ’Det vigtige er, at vi som samfund ikke bliver fattigere’

At der findes lønmodtagere, som gerne vil arbejde hos Ryanair under løn- og arbejdsvilkår, der er ringere end overenskomsten, er ifølge Joachim B. Olsen, Liberal Alliances arbejdsmarkedsordfører, en konsekvens af global konkurrence – og det er med til at højne velfærden i Danmark
Der er rigtig meget godt at sige om den danske model. Men det er også en model, som ikke er kalibreret til, at vi lever i en global økonomi, hvor virksomheder, arbejdskraft og kapital flytter sig over landegrænser, siger Joachim B. Olsen fra LIberal Alliance.

Bo Amstrup

Indland
3. februar 2015

Selv om det første fly fra de irske lavprisflyselskab Ryanair endnu ikke er lettet fra Kastrup Lufthavn, har selskabets meddelse om, at det vil åbne adskillige nye ruter fra landets hovedstad til andre europæiske hovedstæder, fået fagbevægelsen på barrikaderne.

Da Ryanair i sidste uge holdt pressemøde, demonstrerede fagbevægelsen foran Radisson Blu Royal Hotel. Her annoncerede en række LO-forbund også, at de er klar til at lave sympatikonflikter mod Ryanair, så selskabet får svært ved at få håndteret bagage, tanket benzin og mad på flyene. Det sker, fordi selskabet angiveligt aflønner deres personale med lønninger på 10.000 kroner, ingen ferie og intet opsigelsesvarsel.

De forhold behøver fagbevægelsen dog ikke at bekymre sig om, mener Joachim B. Olsen, arbejdsmarkedsordfører for Liberal Alliance.

»Det er underligt, at andre begynder at blande sig i andre menneskers løn- og arbejdsforhold. Den danske model hviler også på det princip, at løn- og arbejdsvilkår bliver aftalt mellem arbejdsgiver og arbejdstager. I tilfældet med Ryanair er der to parter, som har indgået en aftale med hinanden, og så kommer der en tredjepart, som ikke synes, at aftalerne er gode nok, og derfor vil lave en konflikt mod dem, der er enige om en aftale. Det, synes jeg, er usympatisk. De to parter har jo kun indgået aftalen, fordi de begge får noget ud af den,« siger Joachim B. Olsen.

Han anerkender ikke argumentet om, at Ryanairs modvilje mod at indgå en dansk overenskomst er med til at undergrave den danske model.

»Der er rigtig meget godt at sige om den danske model. Det er på mange måder en super god model. Men det er også en model, som ikke er kalibreret til, at vi lever i en global økonomi, hvor virksomheder, arbejdskraft og kapital flytter sig over landegrænser. Danskerne som helhed – almenvellet – får ikke noget ud af, at vi skræmmer virksomheder væk fra Danmark,« siger Joachim B. Olsen.

»Det er superpraktisk og superhensigtmæssigt, at man som virksomheder og arbejdstagere forhandler løn som en gruppe. Det er supergodt. Men det bliver mere moderne med individuelle lønforhandlinger. Der er bare nogle, som sidder fast i industrisamfundets tankegang. Det vigtige er fortsat, at vi som samfund ikke bliver fattigere,« siger Joachim B. Olsen.

Velfærdstab med højere løn

Ifølge Joachim B. Olsen bliver samfundet rigere, når ydelser bliver billigere. Det øger også velfærden, mener han.

»Det har betydet en stor velfærdsforbedring for rigtig mange mennesker, fordi vi nu kan flyve rundt i hele verden meget billigere. Det at rejse rundt og tage på ferie er ikke længere kun noget, der er forbeholdt folk med gode indkomster. Det er blevet udbredt til mange flere mennesker. Det betyder, at det måske er svært at få 50.000 kroner om måneder som stewardesse. Men det er jo, fordi der er nogle, der er villige til at arbejde for en lavere løn. Det er konkurrence,« siger Joachim B. Olsen.

»Vi ville jo ikke blive et rigere samfund, hvis man som stewardessse fik en million kroner i løn om måneden. Det ville betyde et velfærdstab, fordi mange færre ville have mulighed for at rejse, og dem, der rejste, ville skulle bruge mange flere penge på det, og de penge kunne de så ikke bruge andre steder i økonomien. Det, der giver velstand i et samfund, er, når ressourcerne bliver brugt fornuftigt, og det gør de, når der er et velfungerende marked. Det er i almenvellets interesse, at politikerne sørger for, at der er det. Det er grunden til, at vi er rige i den vestlige verden, og det er den måde, vi bliver rige på i fremtiden,« siger Joachim B. Olsen.

– Kunne du tænke dig et job hos Ryanair til 7.500 kroner om måneden i løn?

»Nej, det kunne jeg ikke. Som jeg forstår det, er dem, der får 7.500 kroner, unge, helt nyuddannede, og de bor ikke i Danmark. Men personligt, nej, jeg vil ikke arbejde til 7.500 kroner. Men ingen indgår jo aftaler, hvis de ikke får noget ud af det. Jeg er da sikker på, at hvis SAS tilbyder dem tre gange så meget i løn, så tager de det job. Alternativet er jo, at de ikke har et job. Her, synes jeg, at det bliver usympatisk, hvis vores egne virksomheder siger til folk, at de ikke må arbejde hos en virksomhed, men de har ikke selv tænkt sig at ansætte vedkommende,« siger Joachim B. Olsen.

– Nu er der jo ingen fagforening for folketingsmedlemmer, men hvis du nu bliver genvalgt, hvad vil du så sige til at skulle forhandle din løn direkte med Folketingets formand?

»Nu bliver det jo en lidt anden debat. Men jeg synes jo, det vil være et udmærket princip, hvis man som folketingsmedlem fik en eller anden andel af den løn, man har haft før. Det er ikke mit partis politik, men det ville give en meget god incitamentsstruktur. Men nu er vi jo ikke lønnet i Folketinget. Det er jo ikke et arbejde. Det er et hverv, man påtager sig, og det har man så besluttet, at man skal have 650.000 kroner for om året. Men hvis hver eneste diskussion, vi har om samfundet, hele tiden skal dreje sig om, hvilke forhold vi har i Folketinget, så bliver det svært,« siger Joachim B. Olsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvis man kunne skabe sig et liv med med en lønindtægt på 10.000 kr var der måske ikke noget problem, men når man ikke kan leve af lønnen er det ikke en fair aftale, men ganske enkelt udbytning der skaber udbredt fattigdom og kamp om hvem der først rammer bunden. Ingen charterferie til den løn skulle jeg hilse at sige - betalt propaganda og hokuspokus.

Kim Houmøller, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Carsten Wienholtz, Jan Hansen, Jørgen Steen Andersen, Carsten Søndergaard, Peter Hansen, Gert Selmer Jensen, Kim Paulsen, Per Klüver, Peter Taitto, Jakob Silberbrandt, Philip B. Johnsen, Poul Sørensen, Henrik Petersen, Arne Hornborg, Janus Agerbo, Bill Atkins, Rasmus Kongshøj, Elisabeth Andersen og Michael Reves anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

[Pst! Selskabet hedder Ryanair ikke Ryan Air.]

Max Hansen, tal nu ordentligt. Der er dælme også mange politikere jeg ikke kan lide, men det mindste man kan få lange er at man holder sig fra tåbelige øgenavne og andet bodegasnak.

Jakob Silberbrandt, Vibeke Rasmussen, Morten Lind, Christian Christensen, Louise Karlsen, Søren Van der Schleckel, Slettet Bruger, Markus Hornum-Stenz, Torben Lindegaard og Kim Øverup anbefalede denne kommentar

Få lange = forlange :)

LA seneste forslag om skabelse af 124000 arbejdspladser I det private burde enhver bakke op om. Selvom jeg kan finde en tidsel I finansiering vedr. stop for støtte til VE, så burde alle ansvarlige politikere bakke op om forslaget

Allan Nørgaard Andersen

Åh, hvor er det en vidunderlig antagelse, Joachim B. Olsen bygger sin analyse på: "Hvis vi bare alle sammen går ned i løn, så bliver vi alle sammen rigere"!!

Og dertil kommer så det velkendte Lalle-liberale synspunkt: Man må hverken blande sig i eller mene noget om hvad andre finder på at aftale på arbejdsmarkedet. Heller ikke selv om aftalen vil påvirke ens egne løn- og arbejdsvilkår negativt.
Med individuelle lønforhandlinger skabes der nemlig mulighed for at vi alle får en lavere løn, hvilket som bekendt gør os rigere.

Joachim B. Olsen prøver at tilsløre at der er tale om en magtkamp mellem samfundsgrupper med stik modsatte interesser. Joachim B. Olsen har valgt side til fordel for dem der for tiden står stærkest. Man skal huske at han og hans ligesindede ikke har modet til at anfægte de virkelige, økonomiske magthavere. Han mod strækker til at forsvare stewardessernes ret til at få en lavere løn hos Ryanair.

Ole Christiansen, David Zennaro, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Carsten Wienholtz, Elisabeth Andersen, Tommy Knudsen, Jan Hansen, Kirsten Lindemark, Jørgen Steen Andersen, Carsten Søndergaard, Peter Hansen, uffe hellum, John Victor Lorck, Jan Pedersen, Britt Kristensen, Hanne Ribens, Helene Kristensen, Tim Tre, Anne Eriksen, Peter Wulff, Sabine Behrmann, Troels Larsen, Leif Høybye, morten Hansen, Dennis Berg, Morten Lind, Janus Agerbo, Philip B. Johnsen, Rasmus Kongshøj, Kim Houmøller, John Liebach, Carsten Pedersen, Erik Jensen , Kim Øverup, Michael Reves, Max Hansen, Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeg synes, det vil være fint, hvis vi som samfund blev fattigere, men fordelte mere ligeligt.

Ole Christiansen, Torben Skov, Mark Strøm, Per Jongberg, Kirsten Lindemark, Jørgen Steen Andersen, Carsten Søndergaard, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Peter Hansen, Hanne Ribens, Torben Nielsen, Tim Tre, Tino Rozzo, Ole Hansen, morten Hansen, Morten Lind, Søren Kristensen, Anne Eriksen, Bill Atkins, Rasmus Kongshøj, John Liebach, Erik Jensen , Rune Petersen og Emil Urhammer anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese
Kirsten Lindemark og Elisabeth Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Og hvis man i stedet gav stewardessen lige, hvad hun pegede på, til gengæld for hendes arbejde - som med alle andre - ville vi allesammen have råd til det hele. Den diskussion giver ingen mening, fordi den som udgangspunkt anser penge som noget, der har værdi i sig selv, og hvis anvendelse er udtømt ved at blive brugt én gang. Penge er ikke en værdi i sig selv, det er en infrastruktur, der flytter understøttelsen af aktivitet imellem borgerne. Så hvis bare stewardessens million blev brugt på en måde, så den kom tilbage i passagerernes lommer ved hjælp af det økonomiske kredsløb, ville alle kunne flyve.
Nu skal vi snart til at leve med en overlegen valuta, til gengæld, som måske vil synliggøre vores lighed med andre små, rige lande noget mere.

Jørgen Steen Andersen, Ole Hansen, Morten Lind, Janus Agerbo og John Liebach anbefalede denne kommentar

Anders Hede, som JBO råber, får han svar !

Hanne Ribens, Lars Peter Simonsen, Kim Houmøller og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Anne M. Lassen

Hvorfor har Ryanair succes? Fordi de har kunder! Hvorfor har de kunder? Fordi de sælger billige flybilletter! Hvorfor kan de sælge billige flybilletter? Fordi deres omkostninger til bl.a. lønninger er lave!
Hvorfor har SAS store økonomiske problemer? Fordi de mangler kunder! Hvorfor mangler de kunder? Fordi deres billetter er for dyre! Hvorfor er deres billetter for dyre? Fordi deres omkostninger til bl.a. lønninger er høje!
Selvfølgelig køber alle, der er fortalere for den danske model, deres flybilletter hos SAS og vender alle lavprisselskaberne ryggen, ikke? Når vi skal ud at rejse, så griber vi straks telefonen, ringer til SAS og bestiller billetten! Vi tjekker overhovedet ikke, om vi kan købe en billigere billet hos andre selskaber, vel?

Nej, naturligvis ikke, for det er jo det rene hykleri!

Anne Schøtt, Jesper Hansen, Helge Sørensen, Rolf Larsen, Kim Rohde, Thomas Andersen, Frank Hansen, hans lemming og Anders Nilsson anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Anne M. Lassen, det er næppe lønforskellen på nogle få hundrede kroner i timen pr. crew, der afgør forskellen. SAS er en administrativ kolos på lerfødder, det er problemet, og så længe det ledes som et fælleseje mellem nordiske lande med selvstændig direktion, bliver det ikke anderledes. Kun et indgreb fra et højere niveau, det politiske, vil kunne gøre SAS konkurrencedygtigt.

Carsten Wienholtz, Per Torbensen, Peter Hansen, Morten Lind, Janus Agerbo, Rasmus Kongshøj og John Liebach anbefalede denne kommentar

Hvis LA forestiller sig, at der skal reduceres 92.000 medarbejdere indenfor det offentlige, og LA hævder at de kan sikre 124.000 jobs inden for en 10 årsperiode, så vil nettoresultatet ved ganske almindelig hovedregning blive et plus på 32.000 jobs inden for 10 år. Med den usikkerhed, som er kendetegnet en 10 årsprognose, så er det vist meget naivt at tro, at LA kan redde lille DK på denne måde. Resultatet vil i stedet blive et kæmpe fald i velfærdsydelser kombineret med masser af nye lavtlønsjobs, som ikke kan bidrage positivt med indkomstskatter, da folk jo skal kunne overleve...

Kirsten Lindemark, Peter Hansen, lars abildgaard, Per Klüver, Elisabeth Andersen, Janus Agerbo, Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese og John Liebach anbefalede denne kommentar
Anne M. Lassen

Peter Hansen, nu skriver jeg 'bl.a.' lønninger! Det er ikke det, der er min pointe! Overser du bevidst min pointe?
Ryanair kan kun få en forretning til at løbe rundt, hvis de kan sælge deres billetter! Så når nu vi alle lader være med at købe deres billige billetter, så er de snart væk igen...

Carsten Wienholtz, Helge Sørensen, Marianne Christensen, Kim Rohde og John Liebach anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hvad i alverden kan være så vigtigt,
at man er nødt til at handle med med løndumpningsbutikker?

Ryanair, H&M, billige grøntsager og jordbær til jul, Norwegian.. hvem betaler prisen for det, som køberne sparer. Der er kun kunderne til at betale, og hvad de sparer på varerne, det kommer ALLE til at skillinge sammen om i social dumping, sundhedsvæsnet, skat og nedadfående lønsspiraler.

Sig nej til junk og billige (!) tricks.
Alt det, der er værd at gøre, er værd at gøre ordentligt !

Ole Christiansen, Per Jongberg, Erik Jensen , Per Torbensen, Tommy Knudsen, Carsten Søndergaard, H.C. (Hans Christian) Ebbe, jens rasmussen, Marianne Christensen, Jan Pedersen, Gert Selmer Jensen, Britt Kristensen, Hanne Ribens, Leif Høybye, Ole Hansen, Kirsten Svejgaard, Carsten Pedersen, Morten Lind, Peter Wulff, Janus Agerbo, Anne Eriksen, lars abildgaard, John Liebach og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Anne M. Lassen

Lilli Wendt, de 124.000 nye jobs er netto, dvs. at de jobs der forsvinder i det offentlige er trukket fra. Og bemærk i øvrigt, at der ikke vil ske fyringer i det offentlige. Det er naturlig afgang over de 10 år, som Finansministeriet har beregnet for!

Lise Lotte Rahbek

hahahahaha, fugle på taget. 100.000 jobs på taget.
Hvem byder 20.000 jobs mere? Hvad siger herren i det krøllede slips? Yawsa,yawsa, yawsa - hvem byder over. Kom nu, kære venner, det er valgår og der skal sælges fremtidsjobs. Hvem bekymrer sig om hvilke jobs og om menneskene har det godt.
Yawsa, yawsa, yawsa, køb jobs nu og betal først i 2017.
Den der kommer først til mølle, får først mel i håret.

Køb, køb, køb . Gode afbetalingsordninger. Ingen udbetaling. Køb jobs hos LA.

Ole Christiansen, Jørn Petersen, Carsten Wienholtz, Kirsten Lindemark, Jørgen Steen Andersen, Carsten Søndergaard, Peter Hansen, jens rasmussen, Rasmus Kongshøj, Hanne Ribens, lars abildgaard, Agnes Marie Geleff, Torben Nielsen, Kim Rohde, Helene Kristensen, Anker Nielsen, Steffen Nielsen, Ole Hansen, Kirsten Svejgaard, Carsten Pedersen, Morten Lind, Elisabeth Andersen, Janus Agerbo, Anne Eriksen, Tue Romanow, Rune Petersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Anne Lassen, Naturlig afgang uden ansættelser af nye folk er rent faktisk det samme som reduktion. Det bliver interessant at se, hvordan den "naturlig afgang" af den plejehjemsassistent, som i dag på nattevagt skal klare 60 gamle og demente på plejehjem, så skal håndteres, men så må det vel være 120 gamle, som den næste sosuassistent skal klare.... Måske er det dig selv eller din gamle mor/far, som til den tid er kunder i butikken...

Erik Jensen , Rasmus Kongshøj, Per Klüver, Kirsten Svejgaard, Morten Lind, Anne Eriksen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

"Det vigtige er, at vi som samfund ikke bliver fattigere". Fint nok Joakim B. Olsen. Men den regning skal ikke betales af bunden af samfundet alene. Der skal derfor hurtigst muligt indføres en lovreguleret mindsteløn på 125,00 i timen på alt arbejde udført inden for Danmarks grænser, samt indføres lovregulerede minimums arbejdsbetingelser, som sikre ferie, pension, sikkerhed med mere. Ikke som erstatning for overenskomster, men som understøttende minimumsgrænser.

Carsten Wienholtz, Peter Hansen, Marianne Christensen, Rasmus Kongshøj, Per Klüver, Torben Nielsen, Jakob Silberbrandt, Morten Lind og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Men, Herman Hansen, redder det RyanAir-medarbejderen? ;-)

Steffen Gliese

Måske skulle vi gå lidt mindre op i, hvad vi tjener, og mere i, hvordan vi lever? Ville det ikke være meget godt?

Jørn Petersen, Jørgen Steen Andersen, Carsten Søndergaard, Gert Selmer Jensen, Kim Rohde og Morten Lind anbefalede denne kommentar

Det der virkeligt kan undre er, at LA mener at rumænske lønninger giver et rigere samfund. Hvis det var tilfældet, så skulle den massive arbejdsløshed i sydeuropa, Rumænien m.m. jo kunne give nogle fantastisk rige samfund, da folk er parate til at arbejde for blot en skål mad eller lidt tag over hovedet.

I USA, som jo er forbilledet for LA, lever hvert 5. barn af fødevarehjælp, mens mor og far knokler med hver 2-3 jobs for at familien skal kunne få råd til husleje og varme! Ikke meget vækst og forbrug at hente i sådanne familier, der kan sætte gang i landets økonomiske vækst...

De samme forhold gør sig gældende i Tyskland, og det er årsag til den nyligt indførte mindsteløn, som der i øjeblikket debatteres.

Hvis danskerne ikke ønsker at folk skal gå til sultelønninger og fra hus og hjem, så vil de danske skatteborgere, primært den svindende middelklasse, komme til at betale regningen, så de lavestlønnede kan få supplerende ydelser i form af "Food stamps", boligsikring, gratis institutionspladser m.m. Arbejderne skal jo kunne præstere, og en sulten mave eller ingen bolig, eller en flok børn på arbejde har aldrig givet gode præstationer. Slet ikke hvis medarbejderne også skal være innovative og hårdtarbejdende. Det er bare ikke muligt.

Sådanne sociale hjælpeforanstaltninger er dermed rent faktisk indirekte erhvervstilskud til de virksomheder, som kun vil yde sultelønninger til deres medarbejdere. Dvs. danske skatteydere betaler regningen, og virksomhederne sender profitten i skattely. Lang næse til danskerne og hurtig undergravelse af det danske velfærdsssystem. Man kan ane Rumænske forhold i snarlig fremtid....!

Man kunne kalde det en femtekolonnetilgang til arbejdsmarkedet. Virksomhederne ønsker at nyde godt af uddannede socialt sikrede arbejdere, men virksomhederne ønsker ikke at yde til samfundet.

Dermed skabes såvel konkurrenceforvridning, som tiltagende løndumping da øvrige virksomheder jo er meget lærenemme.

De danske skatteindtægter vil falde pga. det lavere skattegrundlag, mens der vil blive øgede udgifter til sociale foranstaltninger. Summa summarum - en gradvis underminering af velfærdsstaten, som til sidst må kaste håndklædet i ringen.

Carsten Wienholtz, Elisabeth Andersen, Kirsten Lindemark, Jørgen Steen Andersen, Vivi Rindom, Carsten Søndergaard, jens rasmussen, Marianne Christensen, Rasmus Kongshøj, Jan Pedersen, Gert Selmer Jensen, Karsten Aaen, Torben Nielsen, Steffen Nielsen, Jakob Silberbrandt, Kirsten Svejgaard, Morten Lind og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Der er ingen boller på suppen i Liberal Alliance.
Danmark/EU er et nul- eller lavvækst område, den erkendelsen er vigtig for at forstå, hvad der må gøres.

De nye fremstormende økonomier, vil overtager flere og flere, af både højtuddannedes og ufaglærtes danskeres job, det er ikke længere er nødvendigt, at være i samme land for, at udføre en lang række arbejdeopgaver, produktionen flytter til vækstlandene, med billig arbejdskraft, med ringere arbejdsmarkeds lovgivningskrav.

Faldende lønninger bringer arbejdsløshed afledt af ulighed.
Uligheden vokser, der er deflation i EU, der er faldende lønninger i EU, ikke for de rige naturligvis, men for de voksende nedre klasser, betyder få penge til at købe for, ingen vækst i EU, en udvikling der bliver forstærket i mange år fremover, af globalisering og kapitalisme, der udnytter nye milliard store grupper af fattige, til udbytning og vækst langt fra EU.

Investeringer foretages, hvor der er afsætningsmulighedder for, at sikre kort leveringstid og hurtig omstillingsmulighed af produktionen, det vil sige der, hvor væksten er, der vil kapitalen flytter med.

Foruden globalisering, kan tillægges, at teknologi overtager mange arbejdspladser.

EU/Danmark må leve med ringe vækst sansynligvis deflation, at sikre velfærdssamfundet for sammenhængskraft i Danmark, er derfor den største og vigtigste udfordring.

Carsten Wienholtz, Anne Schøtt, Rasmus Kongshøj og Agnes Marie Geleff anbefalede denne kommentar

Faktisk burde der indføres lovsikrede minimumsgrænser for løn, ansættelsesforhold og arbejdsbetingelser af EU parlamentet gældende for hele EU som følge af arbejdskraftens fri bevægelighed. Det vil modvirke social dumping betydeligt. Mindste lønnen i EU kunne passende være 8,50 euro i timen som i tyskland.

uffe hellum, Rasmus Kongshøj, Agnes Marie Geleff, Thomas Andersen og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar

Godt at Joachim udtaler sig - værre at nogen hopper på hans bankdesignede forenkling af danmarks rolle i globaliseringen. Danmark er jo netop et af de lande der har udnyttet globalisering som få - ikke som udnyttet med billig arbejdskraft. Danske virksomheder har ikke bare udnyttet billig arbejdskraft de har vundet markedsandele i takt med at den billige arbejdskraft fik lidt flere penge til forbrug. Dumt af Joachim at plædere for at skabe fattigere danskere dårlugt for virksomheder og dårlugt for markedet. Dumt af LA at lave en mindre offentlug sektor der jo er den druvkraft der driver tusindvis af private arbejdspladser og innovation. Hvor ville dansk design, Novo Coloplast IT industrien, medie og spiludvikling forskning til milliarder være uden fælleskassen? 124.000 arbejdspladser? Efter samme drømmemodel som regnedrengene i Finansministeriet - fjerne efterløn, sætte dagpengene ned og fyre 92.000 hjemmehjælpere skolelærere pædagoger sygeplejersker og pedeller. Hvilke veje skal de billige biler Joachim vil give danskerne mon køre på?? LAs politik er designet af en bank i skattely - det siger alt om de værdier deres politik indeholder.

Ole Christiansen, Carsten Wienholtz, Elisabeth Andersen, Kirsten Lindemark, Carsten Søndergaard, Rasmus Kongshøj, Jan Pedersen, Gert Selmer Jensen, Helene Kristensen, Peter Wulff, Kirsten Svejgaard, Anne Eriksen, Carsten Pedersen, Tue Romanow, Steffen Gliese, Lilli Wendt, Herman Hansen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Hvis den gode mand bliver ved med at færdes på kørebanen, så...

Carsten Wienholtz, Per Torbensen, Arne Hornborg, Carsten Søndergaard, Peter Hansen, Rasmus Kongshøj, Jan Pedersen og Ole Hansen anbefalede denne kommentar

Yes, og polske væksthusarbejder får 60kr i timen og lever billige potteplanter fra danske gartnerrier, billige potteplanter til alle hurra!
Ryanair ”10.000 kroner, ingen ferie og intet opsigelsesvarsel.” billige fly til alle hurra!

Mit på det tørre og de andre må sejle deres egen sø.

Kirsten Lindemark, Arne Hornborg, Rasmus Kongshøj, Gert Selmer Jensen, lars abildgaard, Leif Høybye, Ole Hansen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Henning Egholk

Der er en grund til at man i nogle lande har opfundet begrebet "Working poor". Det ønsker vi vel ikke her i vores dejlige velfærdssamfund Danmark? En anstændig løn for et anstændigt arbejde, så er den ikke så meget længere. At folk lader sig ansætte for 10000kr eller mindre om måneden fatter jeg så overhovedet heller ikke.

Carsten Wienholtz, Elisabeth Andersen, Kirsten Lindemark, Jørgen Steen Andersen, Arne Hornborg, Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese og Herman Hansen anbefalede denne kommentar

Philip B. Johnsen
03. februar, 2015 - 11:12

Og på trods af alt dette Philip bliver Danmark bare rigere rigere med et kæmpe overskud på betalingsballancen som et af de mest konkurance dygtige lande i verden. Og det på trods af velfærdssamfundet, og det på trods af høje lønninger, og det på af høje krav til arbejdsbetingelser og miljø, og det på trods af høje personskatter, og det på trods af høje regulerende afgifter.

Eller rettere sagt, netop derfor. Den nordiske velfærdsmodel er den største succes i hele menneskelighedens historie nogen sinde. Og at den fungere er for længst bevist.

Den elendighed verden befinder sig i skyldes udelukkende frie markedskræfter, neo liberalisme og kapitalisme. Ikke den nordiske velfærdsmodel.

Og husk, velfærdssamfundet bygger ikke på økonomi. Velfærdssamfundet bygger udelukkende på, at vi i fællesskab beslutter, at vi vil have den.

Og bare rolig. Vi bliver ALDRIG nogen sinde fattige. Dertil har vi en alt for høj arbejdsmoral. Og værdier skabes altså gennem arbejde.

Carsten Wienholtz, Kirsten Lindemark, Jørgen Steen Andersen, Carsten Søndergaard, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Peter Hansen, Rasmus Kongshøj, Max Hansen, Tommy Gundestrup Schou, Sabine Behrmann, Philip B. Johnsen, Anne Eriksen, Steffen Gliese, Niels Engelsted og Lilli Wendt anbefalede denne kommentar

"Det at rejse rundt og tage på ferie er ikke længere kun noget, der er forbeholdt folk med gode indkomster". Ja, det sørgede Simon Spies for danskerne kunne allerede i 60'erne Joakim. Det har intet med løndumping at gøre. Det har netop noget at gøre med det gode lønniveau vi har i Danmark. Med 2 - 4 euro i timen, som ikke er usædvanligt i øst Europa og før d. 1. januar 2015 i Tyskland er der ingen der har råd til, at rejse nogen steder hen. Heller ikke med dumping selskabet Ryan Air.

Carsten Wienholtz, Elisabeth Andersen, Anne Schøtt, Kirsten Lindemark, Carsten Søndergaard, Rasmus Kongshøj, Gert Selmer Jensen, Sabine Behrmann og Lilli Wendt anbefalede denne kommentar

Lol! Der er vist nogen, der har indøvet et svar her:

"Men nu er vi jo ikke lønnet i Folketinget. Det er jo ikke et arbejde. Det er et hverv, man påtager sig, og det har man så besluttet, at man skal have 650.000 kroner for om året. Men hvis hver eneste diskussion, vi har om samfundet, hele tiden skal dreje sig om, hvilke forhold vi har i Folketinget, så bliver det svært,« siger Joachim B. Olsen."

Joachim B. Olsen. blander sig ikke i, hvad andre får i løn. Han blander sig ikke engang i, hvad han selv får. Det lader han 'man' om, for det er jo slet ikke løn.

Faktisk står han helt uden for samfundsøkonomien og kigger bare ind ad vinduet, for Folketinget, får vi at vide, er ikke samfundet.

Joachim B. har nok lært noget af interviewet her, hvor han har lidt svært ved at forklare, hvorfor LA alligevel gerne må blande sig i, hvad folk får i løn, fordi skatteyderne betaler, mens det er forbudt selvsamme skatteydere at blande sig, hvad de betaler ham i løn.

http://jyllands-posten.dk/politik/ECE5121727/Joachim+B.+Olsen%3A+DSB-ans...

Torben Skov, Carsten Wienholtz, Anne Schøtt, Kirsten Lindemark, Tommy Knudsen, Jørgen Steen Andersen, Carsten Søndergaard, Peter Hansen, Marianne Christensen, Rasmus Kongshøj, lars abildgaard, Agnes Marie Geleff, Torben Nielsen, Max Hansen, Jakob Silberbrandt, Leif Høybye, Lise Lotte Rahbek, Dennis Berg, Tue Romanow, Steffen Gliese, Anne Eriksen og Herman Hansen anbefalede denne kommentar

per nielsen
03. februar, 2015 - 08:16

Nej per nielsen. Forslaget går reelt udelukkende ud på at flytte 124.000 service arbejdspladser fra det offentlige til det private. Og hvad det skaber af fordyrelser og forringelser for samfundet og den enkelte borger når private forsøger sig med offentlige service ydelser har vi vist prøvet.

Rasmus Kongshøj, Helene Kristensen, Max Hansen, Jakob Silberbrandt, Elisabeth Andersen og Kirsten Svejgaard anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Ja, Herman Hansen, historisk har arbejdet været nødvendigt, men ikke nødvendigvis lønarbejde - og vi kan heller ikke regne med, at det fortsat vil være sådan. Tværtimod kan vi forhåbentlig glæde os over, at maskinerne snart i meget vidt omfang vil overtage det farlige, tunge, kedelige arbejde.

per nielsen
03. februar, 2015 - 08:16

Glemte lige. Liberal Alliance har selv sat pris på, hvad flytningen af de 124.000 arbejdspladser fra det offentlige til det private. Nemlig 100 milliarder kr..

Steffen Gliese

Jeg bryder mig ikke om at arbejde for private, så jeg synes, at det går i den helt gale retning. Når man arbejder for en offentlige institution, er der ordnede forhold, som alle kan regne med - og man er ikke i samme grad en gæst på arbejdspladsen.

offentlige til det private KOSTER.

Gik lidt hurtigt. Beklager.

Henrik Petersen

Alle dem, som går ind for lavere løn kan jo starte med at gå ned i løn.

Carsten Wienholtz, Sten Victor, Erik Nissen, Arne Hornborg, Carsten Søndergaard, Peter Hansen, Rasmus Kongshøj, Gert Selmer Jensen, Agnes Marie Geleff, Helene Kristensen, Peter Wulff, Elisabeth Andersen, Lilli Wendt og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Et eksempel på, når du skal betale til det private frem for det offentlige er den netop forringede dækning af det gule sygesikringskort. Tidligere dækkede det hele EU med en omkostning for starten på i alt ca. 80.000.000 kr. årligt eller ca. 14,54 kr.. Nu skal du selv købe en rejseforsikring med priser startende ved ca. 270 kr. årligt. Dertil kommer, at forsikringsselskaberne forlængst har varslet prisstigninger. Så meget for de private service ydelser.

Carsten Wienholtz, Rasmus Kongshøj, Steffen Nielsen, Elisabeth Andersen, Steffen Gliese, Henrik Petersen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Min far var steward i SAS i fjorten år af den rigeste periode, hvor jobbet var vellønnet og indebar masser af fryns i form af udstationeringer og almen prestige. Altså nød min mor livet som fru Luftfart i flere lande, bl. a. Thailand, hvor lønnen tillod ikke mindre end to tjenestepiger til at stå for husholdningen. Da min lillebror voksede til havde også han fået smag på udlandet og han stiftede familie i Skotland. Mindst et par gange om året besøgte mormor, som den rejsende hun altid havde været, børnebørnene osv. i højlandet og hun gik altid efter de billigste varer, herunder flybilletter. Dem fandt hun hos Ryanair.

Philip B. Johnsen

Uligheden stiger og muligheder for, at bryde negativ social arv falder i takt med skattegrundlaget falder og pengene kommet til, at mangler i det offentlige, fra skoler til sygehuse eller sagt på en anden måde, når Danmark afvikler velfærdssamfundet til fordel for forsikringssamfundet, stiger uligheden og vi bliver alle fattigere.

Rasmus Kongshøj, Gert Selmer Jensen, Sabine Behrmann, Elisabeth Andersen, Herman Hansen, Lilli Wendt og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Jeg formoder, at kuglestøderen er den første, der går ned i løn og forbrug!
Hvis ikke, så skulle man måske undlade at citere ham?

Carsten Wienholtz, Peter Andersen, Arne Hornborg, Peter Hansen, Rasmus Kongshøj og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Anders Vang Nielsen

Ét er sikkert: "almenvellet", som Joachim B. Olsen så pænt siger det, får det i hvert fald ikke at hak bedre af at stikke folk som ham selv 54.000 om måneden for at fare rundt i de højere politiske luftlag.

Carsten Wienholtz, Arne Hornborg, Carsten Søndergaard, Peter Hansen, Rasmus Kongshøj, Gert Selmer Jensen, Lise Lotte Rahbek, Torben Nielsen, Steffen Gliese og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar

Joachim B. Olsen siger:
"»Vi ville jo ikke blive et rigere samfund, hvis man som stewardessse fik en million kroner i løn om måneden. Det ville betyde et velfærdstab, fordi mange færre ville have mulighed for at rejse, og dem, der rejste, ville skulle bruge mange flere penge på det, og de penge kunne de så ikke bruge andre steder i økonomien."

Hvorfor ville pengene dog ikke blive brugt andetsteds i økonomien? Stewardessen ville da stadig forbruge. Købe et kæmpe hus, limousine+chauffør, forbruge som et svin, hyre rengøringsfolk osv. Det vil jo alt sammen stimulere økonomien.
Faktisk er det sådan lige nu bankdirektører har det. Hvorfor at JBO synes det er bedre, at disse får alle millionerne og ikke stewardesserne, må stå hen i det uvisse, da Jeg er sikker på, at stewardesserne vil være mindst lige så kreative i deres forbrug som dem.

Tilbage står et billede af en mand, som forsvarer en klasse og spontant opfinder sin argumentation hertil.

Ole Christiansen, Carsten Wienholtz, Jørgen Steen Andersen, Carsten Søndergaard, Peter Hansen, jens rasmussen, Rasmus Kongshøj, Gert Selmer Jensen, Peter Wulff, Torben Nielsen, Anders Vang Nielsen, Helene Kristensen, Steffen Gliese, Max Hansen, Anne Eriksen, Jakob Silberbrandt, Elisabeth Andersen, Kirsten Svejgaard, Lise Lotte Rahbek og Claus Jensen anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Dennis
Faktisk er det sådan lige nu bankdirektører har det. Hvorfor at JBO synes det er bedre, at disse får alle millionerne og ikke stewardesserne, må stå hen i det uvisse.

Dennis, det står ikke hen i det uvisse. Bankdirektøren kan bruge lidt fra sine mange millioner til direkte eller indirekte at betale Joachim Olsen for at stille op midt på kørebanen (Anne Eriksen har ret i at det både er ubegavet og farligt) og udtale, at bankdirektører får for lidt for deres store indsats og vi andre får for meget.

Carsten Wienholtz, Carsten Søndergaard, Peter Hansen, Torben Kjeldsen, jens rasmussen, Rasmus Kongshøj, Jan Pedersen, Gert Selmer Jensen, Peter Wulff, Torben Nielsen, Helene Kristensen, Steffen Gliese, Anne Eriksen, Jens Jørn Pedersen, Kirsten Svejgaard, Lise Lotte Rahbek, Philip B. Johnsen og Dennis Berg anbefalede denne kommentar

Engelsted:
Jeg er sikker på, at vi alle har en formodning om JBO's sande standpunkt, men argumentationsmæssigt står det hen i det uvisse, hvorfor han mener, at en gruppe kan bruge en millionindtægt bedre end en anden.
Jeg er helt enig med dig i dit syn på de sande grunde der bevæger den store politiker.

Carsten Wienholtz, Carsten Søndergaard, Rasmus Kongshøj, Torben Nielsen og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

I forhold til overskriften, bliver jeg næsten nødt til at sige, at det sidste min mor sagde inden hun døde var: "Vi er fattige". Så jeg bange for, at det allerede er for sent, J.B.O.

Hvis en enkelt person ejede alt i Danmark og alle andre ingenting, så er "vi som samfund ikke bliver fattigere", som JBO udtrykker det. Man kan så spørge sig selv, om argumentet ikke er indholdsløst, da det ikke forholder sig til det samfund, som JBO omtaler. Forresten et samfund som ville holde op med at eksistere.

Carsten Wienholtz, Rasmus Kongshøj, Gert Selmer Jensen, Torben Nielsen, Steffen Gliese og Ole Hansen anbefalede denne kommentar

LO vil klogt ha` afgjort om juraen er i orden - i arbejdsretten. LO må jo være i tvivl.
Er sagen indenfor dansk arbejdsmarked eller ikke. Hvis den er, åbner det for vide perspektiver.
Man kan så som eksempel etablere grænsevagt og stoppe alle udenlandske lastvogne !!

LO gør derimod intet for at dele arbejdet og skaffe arbejde til alle, der ønsker det.
Er der ikke noget galt med LO`s prioriteringer.

Joachim synes at ønske lovløse tilstande, tilbage til stenalderen, hvor den mest brutale, med den kølle med de største takker, smadrer den andens kranium hurtigere end andre. Det er ren degenerering.

På Filippinerne, hvor jeg har boet en del, er lønniveauet generelt meget lavt. De fleste kan ikke leve af en almindelig løn, måske svarende til at vi ville få 6000 kr. for et job her i Danmark. Dette resulterer i en arbejdsløshed på 50-60%. Folk skal have en løn, de kan leve af, for at arbejde. Ellers gør de det bare ikke. Denne store arbejdsløshed skaber ikke et produktivt (?rigt) samfund, men et fattigt.

Joachim synes at være en brutal mand.

Poul Sørensen, Carsten Wienholtz, Torben Nielsen, Rasmus Kongshøj, Anne Eriksen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Samfunds økonomien er ikke det vigtigste i verden, men LA slipper afsted med den slags one liners igen og igen.... det hele er lidt mere kompliceret end Joakim B. Olsen i tale sætter det....

Carsten Wienholtz, Gert Selmer Jensen, Carsten Søndergaard, Torben Kjeldsen, Torben Nielsen, Rasmus Kongshøj og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Sider