Nyhed
Læsetid: 5 min.

Khaders konservative comeback

Naser Khader blev populær på Muhammed-krisen. Nu får en ny krise ham til at vende tilbage til dansk politik som konservativ folketingskandidat. Denne gang vil Naser Khader koncentrere sig om, hvad han er bedst til
Indland
19. februar 2015
Naser Khaders comeback til dansk politik har samme årsag, som i 1984 fik ham til meldte sig ind Radikale Venstre, og en politisk kommentator til i 2007 at beskrive Naser Khader som »det tætteste, vi i Danmark er på en Kennedy«, nemlig den såkaldte værdipolitik.

Niels Ahlmann-Olesen

Naser Khader er født den 1. juli. Men ifølge det officielle Danmark var det den 28. august. Da han flyttede fra Syrien til Danmark i 1974 registrerede myndighederne nemlig indvandrere udfra ankomstdatoen, hvis de ikke medbragte en fødselsattest. Det gjorde Naser Khader ikke, og derfor har han fødselsdag to gange om året.

Næsten symbolsk får Naser Khader nu også en ny chance i dansk politik, efter at de fleste – herunder ham selv – skrev den politiske nekrolog oven på folketingsvalget i 2011, der gav 1.690 personlige stemmer i Københavns Omegns Storkreds.

»Når man leger med ilden, så bliver man sommetider brændt. Men det går over,« skriver Naser Khader på Facebook, efter at have takket ja til at stille op for Konservative i Østjyllands Storkreds. Her overtager han det afgående konservative folketingsmedlem, Tom Behnkes, to »sikre« kredse i Aarhus og Skanderborg.

Kennedy

Naser Khaders comeback har samme årsag, som i 1984 fik ham til meldte sig ind Radikale Venstre, og en politisk kommentator til i 2007 at beskrive Naser Khader som »det tætteste, vi i Danmark er på en Kennedy«, nemlig den såkaldte værdipolitik.

Efter at have været med til at gøre de radikale til »radicool« blev Naser Khader selv kult under Muhammedkrisen, hvor 80 procent af danskerne mente, han havde håndteret krisen rigtigt.

Naser Khader legitimerede kritikken af flygtninge og indvandrere, og ikke mindst de muslimske, fordi han netop selv var en af slagsen. Hvis ikke Naser Khader var Danmarks svar på John F. Kennedy var i han i hvert fald landets svar på Hollands Ayaan Hirsi Ali. Han sagde det, som det »tavse flertal« gerne ville have sagt – og så kom han endda fra de radikale!

Som journalisten Tanja Parker Astrup forklarede i forordet til Naser måtte biografien om netop ham rumme »mere person og mindre politik« end en klassisk af slagsen:

»For Naser er ikke en klassisk politiker. Tværtimod. Han er snarere et fænomen, og den figur, han – indtil videre – har været, er i udpræget grad skabt af hans personlige baggrund, adfærd og formåen«.

Det var i 2007. Et år senere var han færdig.

Ny Alliance

Dannelsen af Ny Alliance blev aldrig den personlige og politiske succes, Naser Khader havde troet og håbet. Valgkampen i 2007 afslørede, at hvis der var noget, Naser Khader ikke egnede sig til, var det at være partiformand. Tværtimod. Den altid mediebevidste Naser Khader havde inviteret filminstruktøren Christoffer Guldbrandsen til at følge sig lige fra første dag, men dokumentarfilmen om Ny Alliance, Dagbog fra midten, afslørede, fair eller unfair, hovedpersonen som en glad amatør. »Tåkrummende underholdning,« hed det i en anmeldelse.

Ved folketingsvalget den 13. november 2007 fik Ny Alliance fem mandater. Eller lige præcis ikke nok til at blive tungen på vægtskålen, der kunne bryde VKO-flertallet. Resultatet blev, at vælgerne (og folketingsmedlemmerne) en efter en forlod Ny Alliance, så Naser Khader spøgte med, at partiet kunne komme til at skylde mandater.

Selv gik Naser Khader i 2009, efter at partiet havde skiftet navn til Liberal Alliance og Anders Samuelsen havde iværksat en plan om at fjerne ham som formand.

Efter en periode som løsgænger meldte Naser Khader sig ind hos Konservative for konservativ, havde han i grunden altid været. Naser Khaders politiske renommé blev dog ikke bedre med hans berømte/berygtede burkaforbud, og privat blev han i de år skilt og måtte sygemeldes med stress.

Terrorangreb var afgørende

Siden 2011 har der dog ikke været stilhed om Naser Khader. Han har arbejdet på den amerikanske tænketank Hudson Institute med »ytringsfrihed, kampen for demokrati og demokratiske værdier i multikulturelle samfund«, skrevet flere bøger og fungeret som Mellemøstekspert i medierne – herunder som medvært på »Arabiske stemmer« på P1 (en ansættelse Danmarks Radio nu bringer til ophør).

»Når man er inde i drivhuset, så tror man, at man ikke kan leve uden, men der gik sgu ikke lang tid, før jeg tænkte, at nu må jeg videre. Nu skal jeg noget andet,« fortalte Naser Khader efter stoppet i Folketinget.

Men sidste efterår kontaktede den lokale konservative vælgerforening i Aarhus så Naser Khader i forsøget på at finde en afløser for Tom Behnke.

I første omgang var svaret nej.

Men terrorangrebene i Paris i januar fik ham til at føle, det er en »forpligtelse« igen at stille op til Folketinget.

Interessen for Naser

At Naser Khader stadig er et stort navn, afsløres af, at få folketingskandidater, om nogen, kan få fjersynet til at sende live, fordi de bliver opstillet. Hvilket Naser Khader kan godt hjulpet af omstændighederne.

Terrorangrebene i Paris og selvfølgelig ikke mindst weekendens angreb i København har sat fornyet fokus på integration, radikalisering og terror. Den kommende valgkamp kommer til at stå i terrorens tegn og politiske eksperter er enige om, at Konservative har truffet et godt valg med Naser Khader, der – med partiformanden Søren Papes ord – er en »kapacitet« i dansk politik.

Konservative har længe været klemt, fordi Liberal Alliance overbyder dem, når det drejer sig som at sænke skatterne mest muligt, og Dansk Folkeparti når det drejer sig om at være mest muligt nationalt. Naser Khader vil også koncentrere sig om én ting og kun én: Værdipolitikken.

»Jeg har lært meget af mine fejl, og jeg skal bare holde mig til det, som oprindelig fik mig ind i politik,« forklarede den nye folketingskandidat ved sin præsentation på et pressemøde i Aarhus: »En af de største udfordringer, vi har, ligger i Mellemøsten. Jeg har de seneste to år advaret mod situationen i Syrien, som leder til en terrorrisiko. Initiativer til at begrænse det burde være implementeret for flere år siden. Den indsigt, jeg besidder, kan måske gøre, at jeg kan gøre opmærksom på nogle ting lidt tidligere i forløbet. Så det ikke bliver lige inden, det er for sent«.

På pressemødet blev Naser Khader til sidst spurgt om en kommentar til Venstres forslag om at sortere mellem folk, der kommer fra forskellige lande.

»Altså, hvis det forslag var implementeret i 1974, så var jeg ikke komme til Danmark, og så var Danmark gået glip af Naser Khader,« lød det grinende svar.

»Det ville have været et stort tab for Danmark. Jeg mener ikke, at man skal se på folks hudfarve eller religion men derimod om de kan bidrage positivt til det her samfund. Så er de velkomne«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Han er efter min opfattelse hykler. Han går efter at komme i folketinget for egen vindings skyld. Han bruger krisen til dette formål.

Else Damsgaard, Carsten Mortensen, Mette Hansen, Jacob Jensen, Wilhelm May, Arne Hornborg, erik mørk thomsen, Tue Romanow, Jens Jørn Pedersen, Benny Jensen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Michael Borregaard

Lad mig sige det kort på denne måde, politikernes ageren efter hændelsen i weekenden, har ikke gjort mit ‘vælgerlede’ mindre. Langt størstedelen af det de har sagt er ’Fifty Shades of Bullshit’.
Naser Khader siger, han har lært af sine fejl, ja ja, lad os nu se, Mette Frederiksen har også forsvaret sig med, at hun efter hun er blevet minister, har været på en dannelsesrejse. Sådan kan man jo også formulere det!

Jens Jørn Pedersen

Jeg har fulgt Nasar Kharder på nogle omgange med interviews. Disse interviews viser med al tydelighed, at der er nogle elementer, som han ikke forstår en tødel af.
Men det er jo hans og Konservativ folkeparti, der afgør, om han skal stille op.
Han får dog ikke min stemme, da jeg opfatter, at han bringer ved til bålet.

En indvandrer som Naser Khader med en muslimsk baggrund, som advarer mod islamismens reaktionære og voldelige tendenser, er i det venstreorienterede segment noget af det mest foragtelige og forræderiske, man kan forestille sig.

Erik Jensen , Morten Pedersen og Martin Skriver anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Som person er Nasar glimrende, men hold dig fra politik. Blot et godt råd!

Ole Brockdorff

Der er helt sikkert mange forskellige holdninger blandt vælgerne til Naser Khader som politiker og menneske, men han fortjener dog èt stort kompliment fra alle frihedselskende demokrater på tværs af politisk observans. Nemlig den kendsgerning, at hvis alle muslimer på kloden havde den samme dybe respekt som ham for demokratiet og folkestyret, hvor alle lever efter sekulære love på tværs af religion, ja, så ville islam ophøre med at være en totalitær politisk lovreligion for 1,6 milliarder troende muslimer på kloden.

Per Torbensen, ellen nielsen, Erik Jensen , Morten Pedersen og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar

Hvis Khader er født i 1953, som skrevet står, så er han altså noget mere end 51 år gammel.

Khadar er som flere andre politikere en vandrepokal. Forståeligt en enkelt gang som følge af ens udvikling over tid. Men 3 gange, plus genopstilling over kort tid er noget specielt. Magten er essentiel for levebrødspolitikeren og det demonstrerede Khadar tydeligt, da han forlod AL og ikke ville overlade sit mandat til sit parti. Dette er ikke et plus i CV`et.
Og - når man hører Khadars forklaring, burde det være DF han stod op for. Meeen - fjerde gang gik nok ikke.

Jacob Jensen, Arne Hornborg og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Fra artikel:
»En af de største udfordringer, vi har, ligger i Mellemøsten. Jeg har de seneste to år advaret mod situationen i Syrien, som leder til en terrorrisiko. Initiativer til at begrænse det burde være implementeret for flere år siden. Den indsigt, jeg besidder, kan måske gøre, at jeg kan gøre opmærksom på nogle ting lidt tidligere i forløbet. Så det ikke bliver lige inden, det er for sent«. Siger Naser Khader.

Det har vel intet med problemerne med, at danskere der født og opvokset i Danmark og ingen tilknytning til krigen, krigene eller krigerne i Mellemøsten, bliver radikaliseret og begår terror eller målrettede attentater generelt, bortset fra det faktum, at de krige i sig selv, Danmark fører i Irak, Syrien og Afghanistan, er medvirkende faktor til radikalisering.

Weekend'ens forbrydelse blev iøvrigt udført af en shiamuslim, Omar Abdel Hamid El-Hussein ville med andre ord, ud fra religiøst tilhørsforhold, være Danmark's samarbejdspartner, set ud fra Danmark's kamp mod det sunnimuslimske terrororganisation IS (Islamiske Stat), det faktum sætter unægtelig, den Facebook opdatering Omar Abdel Hamid El-Hussein lage ud med IS, i et noget andet lys.

En forklaring kunne være, Danmark yder luftstøtte til shiamuslimske ortodokse ekstremister, der også som IS gør det, sværger på, at de vil dræbe 'alle vantro danskere', der betræder Irak og Danmark har tropper i Irak, så med sådanne venner og allierede, har Danmark overhoved brug for fjender i Irak?

Nu får vi mindre demokrati og retsstat, som følge af, Weekend'ens forbrydelse, hvor kun socialt arbejde i Danmark, kan værne danskerne imod drenge, som Omar Abdel Hamid El-Hussein i fremtiden, begår lignende forbrydelser, nu får vi istedet fra folketinget krigs retorik, Danmark er blevet angrebet, ja det er sandt, men af en dansker og det problem mangler en løsning.

Men det kan Naser Khader Mellemøsten ekspert, sikker forklare danskerne, det skal nok blive spændende og fra mig personlig, skal Naser Khader være, hjertelig velkommen tilbage i dansk politik, skulle Naser Khader blive stemt ind igen.

»For Naser er ikke en klassisk politiker.'

Nej han er ej. Han har lige offentligt indrømmet, at han har begået fejl! Sagt helt uprovokeret. Fejl - indrømmet af en politiker!? Uden i dagevis at have fået vredet armen om på ryggen. Hvornår har man hørt magen? Er han mon ovenikøbet ærlig?

Naser Khader har ingen fremtid i dansk politik.

(Venstrefløjen kan derfor være helt rolig).

Christian Harder

Udvalgte Naser-citater gennem de seneste år:

"Jeg har fået tilbud fra alle mulige. Både fra CD, Venstre og De Konservative og andre folk, der har opfordret mig til at starte et nyt parti, men jeg har afvist det hele. For jeg er radikal."
Politiken, 21. februar 2007
"Vi føler os politisk hjemløse, og det tror vi også, der er mange, der gør i øjeblikket."
Politiken, 7. maj 2007 (ved dannelsen af Ny Alliance)
"Så længe jeg er i politik, så er det Ny Alliance."
Berlingske Tidende, 19. februar 2008
"Jeg synes ikke, at der er noget galt med navnet Ny Alliance. Det er stadig et fremragende navn, og jeg ved ikke, om det ender med, at vi ændrer navn."
Politiken, 24. august 2008. Tre dage senere skiftede partiet hele sit partiprogram ud og ændrede navn til Liberal Alliance.
"Jeg har nu indset det. Jeg er ikke liberalist. Jeg er liberal. Jeg er socialliberal."
Børsen, 5. januar 2009 (da han forlod LA for at blive løsgænger)
"Jeg ved, at hvis vi ikke havde dannet NY Alliance, havde jeg skiftet til de konservative. De konservative er tættest på det, jeg ønskede med Ny Alliance."
Facebook, 17. marts 2009

Tillykke til Konservative med deres nye folketingskandidat.

Carsten Mortensen, Henrik Christensen, Tue Romanow og Jacob Jensen anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

Han kan bare male næsen rød, så passer han fint hos de konservative.

Bo Carlsen, Else Damsgaard og Jacob Jensen anbefalede denne kommentar
Morten Pedersen

Dansk folkesport, gør grin med dem der stikker næsen frem. Nogen fortjener det, men jeg er nu glad for at Khader gider gå ind i politik igen, han har med stor fare for liv og levned talt demokratiets sag, og er bla belønnet med overfrakker fra PET døgnet rundt. Men K får nu stadig ikke min stemme.

jens peter hansen

Han er efter min opfattelse hykler. Han går efter at komme i folketinget for egen vindings skyld. Skriver Peter Jensen. Nåh, gør han det. Skulle han nu give afkald på sin løn eller hvad?? Hvad er det der driver alle de politikere med halve universitetseksaminer, som de højst ville kunne få et tilkaldevikariat i en vuggestue på ? Mon ikke levebrødet betyder en del for dem også. Peter Jensens korstog mod Khader er virker temmelig patetisk.

Jens Jørn Pedersen

Kan vi få oversat teksten på højre overarm?

Nasser har flere tatoveringer og den mest kendte er nok den viste "Demokrati.

En af de seneste totoveringer viser begyndelsen af den amerikanske uafhængighedserklæring: Alle mænd er skabt lige.

Han har dog tilføjet lidt, så det i Naser-versionen bliver til:

" Alle mænd og kvinder er skabt lige og frie"

Han bærer i forvejen tatoveringer med ordene "Demokrati" , "Frihed" og "Arabisk forår", altså altsammen noget, der står eller har stået centralt i Nasser bevidsthed.

Selv har jeg Yin-yang og min Android avatar tatoveret på overarmen, - ret pinligt og fattigt i sammenligning...

Det er da fint, at DR kan hjælpe ham med lidt eksponering.

Carsten Mortensen

Gad vide hvad det er Naser Khader har at byde ind med?

@Ole B

"Nemlig den kendsgerning, at hvis alle muslimer på kloden havde den samme dybe respekt som ham for demokratiet og folkestyret, hvor alle lever efter sekulære love på tværs af religion, ja, så ville islam ophøre med at være en totalitær politisk lovreligion for 1,6 milliarder troende muslimer på kloden.”

Nu findes der en masse muslimer der rent faktisk går ind for demokrati, men det passer nok ikke i dit verdensbillede hvor alle 1,6 mia muslimer hellere vil have et ISIS kalifat?

Desuden tager du fejl hvis du vitterlig tror at Islam er en "totalitær politisk lovreligion" (hvad end dette er). Det beviser bare at dit indsigt i Islam er yderst ringe.