Kommentar
Læsetid: 3 min.

Kronen vakler under Danmark

Kronen er i akut risiko for at bukke under for international valutaspekulation. Men ingen politikere, bankøkonomer eller universitetsprofessorer tør tale åbent om faren – i frygt for alene derved at udløse et økonomisk kaos
Indland
3. februar 2015

Valutaspekulanter er i fuld gang med et historisk stormløb mod den danske fastkurspolitik. I løbet af de seneste dage har Nationalbanken pumpet 100 mia. kr., altså 100.000.000.000 kroner, ud i markedet for at holde kronekursen inden for det politisk besluttede bånd til euroen. Og i fredags stoppede salget af statsobligationer – alt sammen for at bremse en hidtil uset strøm af kapital ind i Danmark.

Officielt er alt under kontrol, men ingen kan længere udelukke, at Nationalbanken kan blive presset til at opgive den fastkurspolitik, som har været en grundlov i den økonomiske politik, siden kronen blev bundet til den vesttyske d-mark i 1982 og senere til euroen i 1999. En kædereaktion af begivenheder betyder, at kronen er blevet det næste lukrative spillefelt i valutaspekulanternes døgnkasino.

Den grundlæggende forudsætning er Danmarks bomstærke konkurrencekraft. I de senere år har overskuddet på betalingsbalancen medført en ophobning af fremmed valuta.

Modsat myten om en dårlig konkurrenceevne sælger danske virksomheder ganske enkelt mere til udlandet, end der importeres her tilbage, og dermed er kronen teknisk set blevet styrket. Schweizerfrancen var dog den afgørende dominobrik, der væltede først, torsdag den 15. januar.

Efter et massivt spekulationspres lod den schweiziske centralbank pludseligt francen bryde ud af det hidtidige kursloft over for euroen.

Beslutningen kom uventet og har dermed givet spekulanter grådigt mod og friske penge til at fortsætte stormløbet mod andre småvalutaer, der er bundet til euroen.

Bazooka rammer Danmark

Næste udløsende faktor var Den Europæiske Centralbanks beslutning om at affyre den såkaldte pengepolitiske ’bazooka’ ugen efter, torsdag den 22. januar, med en månedlig udpumpning af 60 mia. euro., ca. 450.000.000.000 kroner, på ubestemt tid.

Effekten kom øjeblikkeligt, da euroen faldt over for dollaren – og så begyndte balladen for alvor. For når euroen falder, ja, så skal den danske krone også tvinges ned i værdi, ifølge fastkurspolitikken.

Under normale omstændigheder ville modforholdsreglen være en automatisk rentesænkning, men situationen er alt andet end normal.

Renten er allerede negativ, og derfor står Danmark nu over for en mulig revaluering, altså en brat stigning i kronekursen, til stor skade for eksporterhvervene – og gigantisk gevinst til de virtuelle spekulanter.

Som udgangspunkt er vilkårene mere gunstige end i det hidtil forventede og omvendte scenario, hvor kronen var i et nedadgående pres, og hvor Nationalbanken måtte sælge udenlandsk valuta for at holde kronekursen oppe. Men verden skælver.

Nationalbanken kan forsøge fortsat at lade seddelpressen løbe og opkøbe milliarder af euro for nytrykte kroner – og derved fastholde kronekursen.

Så længe inflationen er lav, hvis ikke ligefrem negativ, er dét nogenlunde risikofrit. På ultrakort sigt.

Tavshed er guldstandarden

Hovedproblemet er, at kronen er en marginal valuta på de globale finansmarkeder. Hvis blot få promille af de globale valutatransaktioner flyttes over i kroner – i forventning om en mulig revaluering – vil kapitalkræfterne være så ubegribeligt voldsomme, at de små danske diger ikke vil kunne modstå spekulant-tsunamien. Og hvad værre er: Hvis revalueringen udebliver, ja, så har spekulanterne ikke tabt alverden.

Desværre er der god kapitallogik bag spekulantpresset på Nationalbanken.

Alligevel tør ingen tale åbent om de overhængende risici. Et bredt politisk flertal står ukritisk bag fastkurspolitikken.

Selv blandt universitetsøkonomer opfattes det som et tabu at problematisere kronens binding til euroen. Et hvilket som helst lille pip kan skabe turbulens på finansmarkederne og sætte de hysteriske kællinger i selvsving. Derfor er tavsheden larmende.

Ingen tør udfordre Nationalbankens skrøbelige troværdighed.

Bundlinjen er blot, at kombinationen af et årelangt overskud på betalingsbalancen, schweizerfrancens pludselige kurshop i forhold til euroen – trods besværgelser om, at det aldrig, aldrig ville ske – og ikke mindst ECB’s bazooka har gjort det til et muligt scenario, at også den danske centralbank må give efter og lade kronen flyde friere.

Dét vil i givet fald være et økonomisk chok, der langt overgår alt, hvad politikerne på Christiansborg har snik-snakket om i de senere år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lasse Damgaard

- Det bliver fedt når ØVRO'en kan fås for 5,25,- Så går turen direkte til Tyskland, på mega shoppetur. Tænk hvad man ikke kan få i Grækenland :D

Carsten Mortensen, Gert Selmer Jensen, Nic Pedersen, Jørgen Steen Andersen, lars abildgaard, Rune Petersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Dansk erhverv er afhængigt af import, så det vil være en enorm fordel at kunne købe råvarer langt billigere og på den måde opnå en konkurrencefordel.

Gert Selmer Jensen, Nille Torsen og Dennis Berg anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Og så kan det være, jeg alligevel kan få råd til en tur til Schweiz.

Morten Kjeldgaard

I våser, kære kommentatorer. 65% af Danmarks samlede eksport går til Euro-zonen, og hvis kronekursen stiger vil danske varer bliver dyrere, vil der blive solgt mindre, eksporten falder m.a.o. og det kommer til at koste arbejdspladser, vel at mærke de rigtig værdifulde arbejdspladser i eksportindustrien. Hvis kursen nogensinde falder igen, vil eksportørerne skulle til at genopdyrke markederne og skaffe sig kunderne tilbage, hvilket kan være umådelig svært hvis konkurrenterne har fået fodfæste.

Det bedste for Danmark er klart at fastholde kursen over for Euro, det allerbedste vil være at gå med i Euroen.

Preben Haagensen, uffe hellum, Henriette Bøhne, Birger Johansen, lars abildgaard, Andreas Dehlbæk Knudsen, Toke Andersen, Lars Jorgensen, Bill Atkins, David Zennaro, Claus Tingstrøm, Christel Gruner-Olesen, Thomas Holm, Glenn Lynge Andersen, Sabine Behrmann, Gert Romme, Torben Lindegaard og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
peter fonnesbech

Hvordan ville scenariet udfolde sig ,hvis man lod kronen flyde frit, og umiddelbart efter brugte kronen vil at foretage store afdrag på udlandsgælden.

Ville det skabe en gevinst/besparelse på længere sigt ?

Spørgsmålet er også hvor længe et sådant problem vil vare. Schweizerfrancen er allerede faldet betydeligt, og der må være en del spekulanter, der har tabt store summer.

"Dansk erhverv er afhængigt af import, så det vil være en enorm fordel at kunne købe råvarer langt billigere og på den måde opnå en konkurrencefordel."

Forkert. Råvarepriserne er en lille del af den samlede pris for produkter. Det er derimod særdeles problematisk at vores vigtigste eksportmarked (Tyskland/EU) potentielt betaler langt mindre for de forarbejdede produkter, det være sig landbrugsprodukter, serviceprodukter, industri eller andet.

Henrik Klausen, uffe hellum, morten Hansen, Morten Rasmussen, Vibeke Svenningsen, Thomas Holm og Glenn Lynge Andersen anbefalede denne kommentar

@peter fonnesbech

"Hvordan ville scenariet udfolde sig ,hvis man lod kronen flyde frit, og umiddelbart efter brugte kronen vil at foretage store afdrag på udlandsgælden.

Ville det skabe en gevinst/besparelse på længere sigt ?"

Danmark har en udlandsopsparing og ikke en udlandsgæld.

http://www.nationalbanken.dk/da/statistik/find_statistik/Sider/2014/Danm...

Henrik Klausen, morten Hansen, Joen Elmbak, Olav Bo Hessellund, Morten Rasmussen, Vibeke Svenningsen, Nille Torsen, Peter Hansen og Poul Schou anbefalede denne kommentar

Hvis EUR-landene virkelig kan få gang i økonomien med dette kneb, syntes jeg, Danmark skal hjælpe til, så meget man har råd til. Men man kan jo også spørge sig, om dette, - at øge efterspørgselen efter hinandens varer og tjenester i en lukket kreds, virkelig vil give den nødvendige optimisme.

Men jeg har forstået, at Danske Nationalbanken opkøber EUR for at sikre, kursforskellen ikke bliver for stor for dansk eksport, og det er i hvert fald helt vildt.

"I løbet af de seneste dage har Nationalbanken pumpet 100 mia. kr., altså 100.000.000.000 kroner, ud i markedet for at holde kronekursen inden for det politisk besluttede bånd til euroen."

Jeg er ganske enkelt rystet, måske mest af alt, fordi jeg slet ikke kan overskue konsekvenserne af alt dette. Det vigtigste spørgsmål, der trænger sig på for mig, er, om sådanne handlinger ikke på sigt kan føre til destruktion af vore pengeværdier, herunder vore opsparinger.

Janus Agerbo, Morten Lind, uffe hellum, Henrik Leffers, lars abildgaard, Lars Knudsen, morten Hansen, Lise Lotte Rahbek, David Zennaro, Bill Atkins, Dennis Berg og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Det er dæleme fint...

Vi får tudet ørerne fulde af, at vi skal sænke skatter og gå ned i løn og opgive vores velfærdsstat for at kunne være konkurrencedygtige på det globale marked, og hvad er det så, der truer med at vælte korthuset?

Det er tilsyneladende vores konkurrenceevne og stædige politikere. Det er næsten poesi.

Carsten Mortensen, Peter Ole Kvint, Morten Lind, Henrik Klausen, Gert Selmer Jensen, Anders Vang Nielsen, Herman Hansen, Leif Høybye, Toke Andersen, erik winberg, Tim Tre, Martin Madsen, Svend-Erik Hansen, David Zennaro, Michael Reves, Rasmus Kongshøj, Peter Hansen, Steffen Gliese, Rune Petersen og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar
Sabine Behrmann

For en gangs skyld bør man tage politikerne i forsvar. Hvis de snakker panikken op, vil det koste masser af arbejdspladser, og ellers sunde virksomheder vil risikere at skulle lukke. Først kommer de, der ikke kan klare en opskrivning af kronen med 30 %, og så dem, der ikke kan klare, at konkurrencen med eurolandene bliver tilsvarende billigere.

Men dem, der i DK jubler højst ved udsigten til en opskrivning, er med stor sandsynlighed offentligt ansatte.

Michael Kongstad Nielsen

Den vakler ikke. Den så solid som aldrig før. Hvorfor ikke lade den flyde frit, ligesom den svenske?

Jørgen Steen Andersen, Nille Torsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Nu har vi måttet høre i årevis på de automatreagerende neoliberale politikere fra SVK LA og Dansk Folkeapati, at 'lønningerne må ned af hensyn til konkurrenceevnen' ...sagt med stor alvor.

Disse politikere er blevet afsløret af markedet som nærmest lidt smådumme. Svaret er jo ikke at lade nationalbanken sælge statsobligationer. Svaret er en rigtig god gammeldags lønfest - det skal nok sænke begærligheden efter den danske krone.

Carsten Mortensen, Morten Lind, Henrik Leffers, lars abildgaard, Ole Hansen, morten Hansen, Søren Roepstorff, Tim Tre, Jørgen Steen Andersen, David Zennaro, Rasmus Kongshøj, Peter Hansen, Troels Larsen, Steffen Gliese, Philip B. Johnsen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Søren Blaabjerg

Det er en illusion at tro, at valutakurser er faste urørlige størrelser ligesom fysiske konstanter såsom vægtfylderne for bestemte stoffer ved givne trykforhold og temperaturer. Tildels uforudsigelige psykologoske faktorer såsom begrebet "tillid til fremtiden" kan skam spille en ikke uvæsentlig rolle og allerværst, hvis der går panisk spekulation og massehysteri i systemerne. I så tilfælde kan alt ramle med massevis af kursfald, fallitter og virksomhedslukninger og siden uoverskuelige sociale konsekvenser i kølvandet, der uundgåeligt også vil ramme det danske samfund. Man kan i øjeblikket (givet de nuværende markedsøkonomiske forhold) kun krydse fingre for, at det ikke lige med det samme går så galt.

Philip B. Johnsen

Lønfest tja hvorfor ikke, skatteindtægterne vil stige, hvis Bjarne corydon kan undlade, at sende for mange i skattely, kan hjemmepleje, handikappede og syge blive bedre hjulpet, for de penge, men lidt afdrag på boliggældsfælden, ville også være fornuftigt, når rådighedsbeløbet stiger.

Gert Selmer Jensen, lars abildgaard, Toke Andersen, Brian Jensen, Jørgen Steen Andersen, Steffen Gliese, Rasmus Kongshøj, Bill Atkins og Troels Larsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Men, Søren Blaabjerg, du peger netop på det mest topidiotiske: blot fordi virksomheder lukker, folk går konkurs og kurser falder bliver landet ikke berøvet sine ressourcer: der er stadig arbejdskraft og produktionsapparat, man kan starte på en frisk med nye kollektive ejerformer.

Morten Lind, randi christiansen, Toke Andersen, Søren Blaabjerg, erik winberg og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

"der er stadig arbejdskraft og produktionsapparat, man kan starte på en frisk med nye kollektive ejerformer."

Og hvem skal så aftage varerne?

En stærk Euro er, som Peter Hansen er inde på, ikke nødvendigvis dårlig overordnet set. Man kan nemlig købe billigere i udlandet, også del-komponenter til produkter højere i værdikæden, hvor vi gerne ligger.

Det der kan flyde ud af Danmark er ejerskabet til produktionsmidlerne. Pensionsselskabene bør slå økonomisk ring om dansk erhvervsliv (GS skal ud), så erhvervslivet bliver på danske hænder. Det vil være til gavn for grøn investering, måske bortset fra industrilandbrugene, som vi bør nationalisere og splitte op i økologiske landbrug. Jeg ved godt at økologisk jord tager årtier at genskabe, men så må man lave en graduering for forbrugerne: Påvej økologi.

Danmark vil kunne skabe den solide demokratiske nation med en et internationalt sigte, national virksomhedskultur og "virksomheder med et sociale og et grønne regnskaber '. State of Green.
https://stateofgreen.com/en

Det er lige nu og de næste par år frem chancen er her. Der skal smedes mens jernet er varmt som man sagde før i tiden...

ib kasper boskov hansen, Morten Lind, randi christiansen, Helge Rasmussen, Søren Blaabjerg, Troels Larsen, Tim Tre, Philip B. Johnsen, Jørgen Steen Andersen, Martin Madsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Markedsmekanismer og fri konkurrence er noget ustabilt bras. Det har finanskrisen og de seneste års udvikling mere end med al tydelighed vist. Mere regulering tak. Særligt inden for finanssektoren, som igen og igen tørre regningen af på de offentlige kasser.

ib kasper boskov hansen, Morten Lind, randi christiansen, Søren Blaabjerg, Sabine Behrmann, Philip B. Johnsen, Jørgen Steen Andersen, Steffen Gliese, Michael Reves og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Sjovt så meget intervention, som der er nødvendigt i det såkaldte frie marked. Der opkøbes, der bail-out'es, der subsidieres og der åbnes skattely-huller i lovgivningerne.

Hvis man gik efter ultraliberalisternes vision af kapitalismen - den retning vi har bevæget os i 30 år - så ville alt dette slet ikke være nødvendigt.

Morten Lind, Henrik Klausen, Anders Vang Nielsen, Nic Pedersen, randi christiansen, Lars Jorgensen, Brian Jensen, Steffen Gliese, Rasmus Kongshøj og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Under Socialdemokratiets regeringførelse i 90'erne var det danske erhvervsliv mere end tilfreds. Kodeordret var og er fortsat stabilitet.

Kan I huske Claus Hjort Fredriksens påstand om, at "Danmark kunne købe hele verden, den gang han havde anvar for en forfejlet ekspansiv økonomisk politik i 0-erne?

Jørgen Steen Andersen, Rune Petersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Hele dette økonomiske cirkus går over hovedet på mig. Det svirrer da også i luften med modstridende meninger.
Derimod slår det mig, at der ikke er tale om handel med biler, brændstof og bøffer, men med penge - ikke med virkelige værdier, men om betalingsmidler.
Man kan som borger vælge at være skrækslagen eller aldeles ligeglad.

Carsten Mortensen, Morten Lind, Bodil Waldstrøm, Lars Knudsen, Leif Høybye, Helge Rasmussen, Dennis Berg, Jørgen Steen Andersen, Steffen Gliese og Michael Reves anbefalede denne kommentar

"Sjovt så meget intervention, som der er nødvendigt i det såkaldte frie marked."

Der har da aldrig været et frit marked for penge.

§ 1

Danmarks Nationalbank, der ved denne Lovs Ikrafttræden, jfr. § 33, overtager Nationalbanken i Kjøbenhavn, har som Landets Centralbank til Opgave i Overensstemmelse med denne Lov og de i Henhold til Loven udfærdigede Forskrifter at opretholde et sikkert Pengevæsen her i Landet samt at lette og regulere Pengeomsætning og Kreditgivning.

Og jeg ved ikke hvor du har det sludder med frie markeder fra. Her i landet er energi, penge, uddannelse, transport, medicin osv alle stramt reguleret. Stort set det eneste der ikke er reguleret af det offentlige er lønninger. Og hvis de var det ville det være endnu sværere at finde medlemmer til fagforeningerne.

Helge Rasmussen, uffe hellum og Kristian Rikard anbefalede denne kommentar
Claus Tingstrøm

@Wilhelm May, kl. 10.19

Nej, det kan vi ikke, for det har han aldrig sagt.

Derimod har Thor Pedersen sagt noget i den stil, men det var ment som en ironisk kommentar til nationaløkonomers hang til at fremskrive.
Man skal ikke sjuske-fuske med citater - især ikke når de stammer fra politiske modstandere.

Helge Rasmussen, Helge Andersen, Nic Pedersen, Joen Elmbak og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Uanset om det er det ene eller det andet, er det forfriskende, fordi det 1) viser, at økonomien er totalt uforudsigelig: at negative renter alligevel muliggør en opskrivning af kronens værdi lyder nærmest surrealistisk, 2) giver så meget kreativ forvirring, at andre veje pludselig synes mulige at gå - væk fra nødvendighedens politik og frem mod mulighederne.

Helge Rasmussen, Morten Lind, Gert Selmer Jensen, randi christiansen, Brian Jensen, Jørgen Steen Andersen og Herman Hansen anbefalede denne kommentar

Nils Bøjden siger: Der har da aldrig været et frit marked for penge

Kapitalflugt, skattely, overgearing, højfrekvente algoritmer, shadow banking osv osv. Finanskapitalen har ingen bånd der binder dem.

Helge Rasmussen, Morten Lind, Henrik Klausen, randi christiansen, Lars Jorgensen, Rune Petersen, Jørgen Steen Andersen, Philip B. Johnsen, Herman Hansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nils Bøjden - 1) de, der efterspørger varerne i dag, og som vil kunne få dem til en konkurrencedygtig pris, fordi der ikke længere skal lægges profit oveni prisen, 2) de, der udfører andre opgaver i samfundet eller ingenting kan komme til at lave.

Hvad med at gøre det ulovligt at spekulere mod den danske krone, og kræve de skyldige udleveret?
Vi må ikke snyde i skat, vi må ikke længere sige ting som regeringen ikke kan lide, der er så mange ting vi ikke må - så hvorfor ikke gøre det her ulovligt?
Eller ødelægger det den neoliberale dagsorden, om at overdrage alle vores fælles værdier til vennerne i skattely?

Carsten Mortensen, Morten Lind, lars abildgaard, randi christiansen, Ole Hansen, Steffen Gliese og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Siden indførelsen af den fælles mønt i EU, har der ophobet sig en masse finansiel asymmetri og spændinger mellem deltagerlandene. Sådanne må på et tidspunkt udløses på samme måde som jordskælv. Det er det, vi ser starten på her. Centralismen er på vej mod sidste anvendelsesdag.

Jørgen Steen Andersen

Der går et spøgelse gennem Europa!

EU har startet seddelpressen og forsøger at tørre problemerne af på udlandet i form af devaluering. Ufatteligt at Tyskland accepterer det med de erfaringer, de har fra 1920erne .

Som jeg ser det er det da et luxusproblem ad DK er nødt til at gå i gang med seddelpressen for at følge med Eurolands devalueringspolitik.

En ting forstår jeg ikke i det her. Det er at alle erfaringerne fra 70ernes valutaslanger osv, virker til at være glemt. De store - USA, Japan og EU - konkurrerer på devaluering og forsøger at opnå en vis inflation.

Morten Lind, Peter Ole Kvint og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Når uligheden vokser i verden, bliver økonomien mere ustabil.

Faldende lønninger bringer arbejdsløshed afledt af ulighed.
Uligheden vokser, der er deflation i EU, der er faldende lønninger i EU, ikke for de rige naturligvis, men for de voksende nedre klasser, hvilket betyder få penge til at købe for, ingen vækst i EU, en udvikling der bliver forstærket i mange år fremover, af globalisering og kapitalisme, der udnytter nye milliard store grupper af fattige, til udbytning og vækst langt fra EU.

Morten Lind, Bodil Waldstrøm, Herman Hansen, Helge Rasmussen, Rune Petersen, Jørgen Steen Andersen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Vild lønfest hos topfolkene i Novo Nordisk (Børsen)

En hilsen fra dem, der ved hvad det drejer sig om, til alle os ...

Morten Lind, randi christiansen, Rune Petersen og erik winberg anbefalede denne kommentar
Niels Ishøj Christensen

Hvad ser vi rulle sig ud her i fuld skala? At penge- og kapitaløkonomien i xxx-large skala er en erobringsøkonomi, som på et symbolsk plan direkte viderefører forne tiders erobringer af nyt indtægtsgivende jordisk territorium med krig, soldater og våben som redskaber. Blot er det i nutiden alment accepteret at det bare er sådan og ikke kan laves om, men hele det globale penge- og kapitaløkonomiske system med alle det juridiske hug- og stikfaste implikationer er jo ikke noget naturligt eller evigt, det er blot menneskeskabt i løbet af historien. Og som sådan kan det selvfølgelig laves om. Men lige nu er det altså Danmark der skal erobres som et sikkert overskuds- og udbyttegivende territorium.

Janus Agerbo, Ib Hansen, randi christiansen, Jørgen Steen Andersen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

"Det er lige nu og de næste par år frem chancen er her. Der skal smedes mens jernet er varmt som man sagde før i tiden..."

Bil, Bill, Bill. Vi skal ikke have flere af sådanne eksperimenter i dette århundrede. Eksperimentet EU har været rigeligt for den europæiske befolkning. Skal de nu også gennemleve rædslerne, som befolkningen oplevede i Sovjet under den store nationalisering der ?

Hør nu her, til alle hysteriske jer, der ikke tror, at den danske stat kan finde ud af at nationalisere en misdrevet landbrugssektor der er ved, økonomisk og miljømæssigt at skade Danmark. Jeg taler om en jordreform. Jorden ud af hænderne på kapitalisterne og fordelt til bønder der gerne vil drive naturvenligt landbrug.

Carsten Mortensen, Janus Agerbo, randi christiansen, Helge Rasmussen, Rune Petersen, Niels Ishøj Christensen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar

Nils Bøjden:
Min mission var netop at pointere, hvor meget sludder der stoppes i menigmand. Hører du almindelige mennesker, så tror de jo, at vi har et ret frit marked.

Venezuela har givet mere end 5 mio. ludfattige mennesker et stykke jord, de kan leve af og hævet levestandarde i slumkvartererne. Jeg spørger igen: Tror nogen det ville være sket under en højreledet regering? Husk at landet er kørt i sænk og fattigdommen skabt under højreorienterede regeringer der leflede for amerikansk kapital.

Carsten Mortensen, Gert Selmer Jensen, Henrik Leffers, Per Torbensen, randi christiansen, Rune Petersen, Martin Madsen, Toke Andersen, Torben Selch, Steffen Gliese, Niels Ishøj Christensen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar

Det er helt umuligt at få et svar fra økonomer på, hvad der foregår. Der svares i øst og vest, nogle tror der kommer inflation, andre deflation, der kommer mange og modsatrettede forklaringer på forskellige virkninger i økonomien osv.
Som Leo siger, så kan jeg godt forstå, hvis man vælger at være komplet ligeglad. Når ikke engang økonomerne aner, hvad der foregår, hvordan skal menigmand så kunne følge med?

Jeg vil bare give et råd: Beskyt dig, inden det hele braser sammen. Den bedste måde er at investere i ædelmetaller (guld, hvis du vil have det skattefrit, sølv skal du til Norge for at få skattefrit), et middel som har vist sig brugbart i mere end 5000 år, og hvis rolle ikke er udspillet, selvom centralbankerne gerne vil have os til at tro det.

Alan Greenspan, tidligere chef for FED, har bl.a. anbefalet guld som en måde at beskytte sig imod regeringers økonomiske politikker - stik imod mainstream.

Søren Kristensen

Ja, de økonomiske problemer tårner sig op i Dk. Hvis jeg har forstået analysen rigtigt, så har borgerne for mange penge, som er for meget værd, mens landet har en negativ udlandsgæld. Spørgsmålet synes til stadighed at være: hvordan tvinges et folk, som allerede har rigeligt, til at sætte forbruget op? Der må være en løsning.

Henrik Klausen, Svend-Erik Hansen, Jørgen Steen Andersen, Toke Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Link til sidste indlæg:
"Mr. Greenspan said gold is a good place to put money these days given its value as a currency outside of the policies conducted by governments."

http://www.wsj.com/articles/former-fed-chief-greenspan-worried-about-fut...

Svend-Erik Hansen, Nic Pedersen og Morten Rasmussen anbefalede denne kommentar

Peder Kruse, det jeg anbefaler er den model der har skabt rigdommen i Danmark. Nationalstaten med et socialt og miljømæssigt ansvar. Det behøver da ikke at vække rædsel?

Gert Selmer Jensen, Svend-Erik Hansen, randi christiansen, Lars Jorgensen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar

Sidste kommentar på guld:
Hvis du investerer i det, så sørg for at få det i hånden fysisk. Der er udstedt så meget papir-guld, at du vil være sikker på ikke at få det, hvis det hele braser sammen. Papir-guld-udstedelsen ligner meget den generelle pengetrykning vi har for tiden og har ingen korrelation til virkeligheden. Papir-guld er også hvad der har været brugt til at undertrykke guldprisen så længe, igennem de såkaldte futures.

Svend-Erik Hansen, Nic Pedersen og Morten Rasmussen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Danskerne hørte i 2014 "sikke tømmermænd 2" hvordan, Danske Bank forsøger, at tørre dårlig forretning i overbelånte landbrug af, på unge desparate landmænd, med en fornuftig egenkapital, frem for at finansiere sunde landbrugs projektet, hvilket er helt utilstedelig.

Danmark har ikke råd til først, at sikre Danske Bank ikke går fallit, for efterfølgende at konstatere, at Danske Bank intet har lært af det!

Janus Agerbo, Torben Arendal, randi christiansen, Helge Rasmussen, Jørgen Steen Andersen, Rune Petersen, Steffen Gliese, Dennis Berg og Niels Ishøj Christensen anbefalede denne kommentar

Søren Kristensen: "Hvordan tvinges et folk der har alt til at sætte forbruget op"

Svaret er enkelt:
Bedre normering, i daginstitutioner, skoler og på hospitaler, på plejehjem. Elektrificering af jernbanerne, bedre offentlig transportmidler, superhospitaler. Alt samme noget der vil være en gave til vores børn.

Det eneste problem er at Venstre vil det modsatte:

Nemlig sænke skatten og skære i det offentlige til kortsigtet gavn for et erhvervsliv, der bugner af penge og som ikke kan finde nok veluddannet arbejdskraft her i landet.

Peter Günther, Herman Hansen, Janus Agerbo, Gert Selmer Jensen, uffe hellum, Svend-Erik Hansen, Torben Arendal, randi christiansen, Brian Jensen, Jørgen Steen Andersen, Søren Kristensen, Toke Andersen, Lars Jorgensen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar

Sider