Nyhed
Læsetid: 2 min.

Organisationer til regeringen: Skrinlæg planer om internetlogning

Genindfører regeringen internetlogning, vil blandt andre Teleindustrien, Dansk Erhverv og Dansk Industri bede EU-Kommissionen vurdere, om logningen er i strid med europæiske regler. Regeringen bør skrinlægge eventuelle planer indtil videre, siger organisationerne
Indland
12. februar 2015

Vil regeringen følge Rigspolitiets ønske og genindføre logning af alle danskeres brug af internettet, så bør regeringen i det mindste afvente en afklaring af det juridiske grundlag på europæisk plan.

Det skriver 20 forskellige organisationer i et brev til justitsminister Mette Frederiksen (S) og Folketingets Retsudvalg.

Organisationerne tæller bl.a. Dansk Erhverv, Dansk Industris branchefællesskab for bl.a. it og tele, Forbrugerrådet Tænk samt Teleindustrien.

»Ministeren og Folketingets politikere bør tage alle forholdsregler for at sikre, at der ikke indføres logning, som strider mod borgernes grundlæggende rettigheder,« siger Jakob Willer, direktør i Teleindustrien, teleselskabernes brancheorganisation.

Sidste år i april erklærede EU-domstolen det såkaldte logningsdirektiv for ugyldigt med henvisning til retten til respekt for privatlivet i EU’s charter om grundlæggende rettigheder. Få måneder efter ophævede daværende justitsminister Karen Hækkerup (S) den såkaldte sessionslogning i Danmark.

Det skete imidlertid med henvisning til, at der var tvivl om, hvorvidt den danske internetlogning reelt var brugbar i efterforskningsøjemed. Men for nylig kom det så frem, at Rigspolitiet ønsker sessionslogning genindført. Det skete efter et møde mellem Rigspolitiet og telebranchen, som Justitsministeriet havde bedt politiet indkalde til.

’Mere vidtgående’ end tidligere

»Hvis der bliver sendt et lovforslag ud fra ministeren, så agter vi at tage kontakt til EU-Kommissionen og bede dem om at se på, om de danske regler vil stride imod charteret,« siger Jakob Willer, der tilføjer:

»Jeg synes, at man fra politisk hold bør tage det her ganske alvorligt. Hvis der er den mindste tvivl, så er der grund til at lytte til, hvad EU-Kommissionen siger.«

Janus Sandsgaard, der er fagchef for it og digitalisering hos Dansk Erhverv, er ligeledes kritisk over for ønsket om at genindføre sessionslogning.

»Vi nåede lige at glæde os over, at det var blevet afskaffet. Nu er vi bekymrede og ret forundrede over, at det ser ud til at blive genindført. Oven i købet i en variant, som ser ud til at være mere vidtgående, end den man afskaffede,« siger Janus Sandsgaard, der har været til møde med Justitsministeriet om sagen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsministeren på grund af ferie. Tidligere har ministeren påpeget, at hun har iværksat en samlet revision af de danske logningsregler, og at hun ikke har lagt sig fast på, »hvordan de nye regler kan og skal udformes«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Politistat nix, demokrati tak!

Bo Carlsen, Rasmus Kongshøj og lars abildgaard anbefalede denne kommentar

Fri os for endnu mere overvågning. Alle med indsigt deri bekræfter jo, at de tidligere regler i logningsbekendtgørelsen ikke tjente noget formål - hvorfor så genindføre dem, eller det, der er værre?
Jeg var for nogle dage siden inde på Hizb ut-Tahrir's hjemmeside for at orientere mig om organisationens vanvittige idéer.Ville jeg turde det igen? Ja, men i så fald ville jeg - ligesom enhver seriøs terrorist - benytte mig af en omvej, som udelukkede, at mit besøg kunne spores.
Mere overvågning er totalitært, udemokratisk og undergraver vores ret til et privatliv

Politikere bekymrer sig om terrorisme, når de hellere skulle tænke på demokrati.

Janus Agerbo, Philip B. Johnsen, Rasmus Kongshøj og lars abildgaard anbefalede denne kommentar

Måske kan den danske regering prøve at tale lidt fornuft med deres overordnede hos efterretningstjenesterne i UK og USA. Og hvis de forelægger problemet på en seriøs måde, og i øvrigt ser lidt underdanige ud, kan de måske få en dispensation.

Og hvis dette ikke hjælper, så smid dog disse USA-baserede og i øvrigt højt betale konsulentkoncerner på porten, og begynde at tænke selv. Disse såkaldte "rådgivere" har jo for længst dokumenteret, at de ikke ønsker at betale skat, af alle de skatteborgerbetalte honorarer som de modtager.

Objektivt set: Mildt sagt, så er USA morderisk sure på Edward Snowden. Det føre til mere overvågning, som bliver til særdelshed i Danmark!