Nyhed
Læsetid: 4 min.

Politiet vil videregive data fra masseovervågning af bilister

Rigspolitiet vil overvåge hundredtusindvis af bilisters færden. Nu viser en aktindsigt, at politiet også ønsker at kunne videregive indsamlede oplysninger til andre offentlige myndigheder. Et ’skridt mod et overvågningssamfund’, siger ekspert
Rigspolitiet vil overvåge hundredtusindvis af bilisters færden. Nu viser en aktindsigt, at politiet også ønsker at kunne videregive indsamlede oplysninger til andre offentlige myndigheder. Et ’skridt mod et overvågningssamfund’, siger ekspert

Mia Mottelson

Indland
4. februar 2015

Når Rigspolitiet efter planen begynder at overvåge bilisters færden senere på året, er det ikke kun politiet selv, der skal have adgang til de indsamlede oplysninger. Rigspolitiet ønsker også at kunne videregive oplysningerne til andre offentlige myndigheder.

Eksempelvis skal SKAT have adgang til oplysninger, hvis Rigspolitiet i konkrete tilfælde vurderer, at det er »sagligt« begrundet. Og det gælder vel at mærke, selv om bilisterne ikke er blevet sat i forbindelse med nogle af de lovovertrædelser, som overvågningssystemet oprindeligt skulle bruges til at bekæmpe. Det viser blandt andet en aktindsigt i dokumenter fra Rigspolitiet.

Vicepolitimester Ole Andersen fra Rigspolitiet vil »ikke udelukke«, at videregivelsen af oplysninger om bilisters færden vil kunne ske til eksempelvis kommuner eller Udbetaling Danmark i forbindelse med eksempelvis sager om socialt bedrageri. Rigspolitiets plan er at opsætte det nye overvågningssystem, så det ved hjælp af kameraer skal fotografere og identificere nummerplader på alle forbipasserende biler og gemme dem i mindst én måned.

Ph.d. jur. Hanne Marie Motzfeldt, der er adjunkt ved Syddansk Universitet med speciale i persondataret, har læst dokumenterne i sagen. Hun mener, at det er et »skridt mod et overvågningssamfund« at overvåge bilers bevægelser og derefter åbne »mulighed for forskelligartet brug af overvågningen«:

»Det er helt centralt at sætte grænser for brugen af de oplysninger. Det er jo så at sige næsten hele Danmarks færden.«

Oplysningerne, der gemmes, indeholder et foto af den forbipasserende bil, nummerpladen, tidspunktet og det sted, hvor registreringen er foretaget.

Tidligere beregninger har vist, at systemet med et vist antal kameraer kan registrere 600.000 køretøjer om dagen.

’No-hit’ kan videregives

Rigspolitiet har valgt at opdele de oplysninger, som det nye overvågningssystem efter planen kommer til at indsamle, i to forskellige typer. Dels de nummerplader, der efter registreringen ’matcher’ såkaldte ’hitlister’, som politiet udarbejder over biler af interesse på grund af eksempelvis manglende syn eller biler, der er efterlyst internationalt. Disse oplysninger skal gemmes i op til to år.

Men Rigspolitiet har også tænkt sig at gemme data om alle forbipasserende biler, selv om de ikke er sat i forbindelse med nogen form for lovovertrædelse. De oplysninger kaldes af Rigspolitiet ’no-hits’ og skal efter planen gemmes i én måned. Sidstnævnte type af oplysninger skal også kunne videregives til andre offentlige myndigheder, oplyser Rigspolitiet.

»Det er ekstremt betænkeligt. Reglerne på området om såkaldt formålsbestemthed slår ikke til her, hvor de normalt ville danne en yderste barriere for videregivelsen,« siger Hanne Marie Motzfeldt fra Syddansk Universitet. Hun påpeger, at denne indsamling og efterfølgende videregivelse af oplysninger handler om borgere, der som udgangspunkt hverken er mistænkte eller kendt skyldige i noget. Derfor opfordrer hun Folketinget til at tage en retspolitisk debat om, hvorvidt det overhovedet skal være muligt for politiet at videregive oplysninger om borgere, der er indsamlet som ’no-hits’.

Rigspolitiet henviser imidlertid til, at videregivelsen af oplysninger fra overvågningssystemet vil kunne ske »på dette område som andre«, når det sker »efter de almindelige regler herom«. Hanne Marie Motzfeldt påpeger dog, at der i dette tilfælde ikke er tale om en normal situation, hvor én offentlig myndighed videregiver oplysninger til en anden:

»Det her er en ekstremt omfattende indsamling af information om næsten hele befolkningen og vores almindelige færden. Det er klart noget andet end oplysninger, der udveksles, når vi som borgere selv har taget initiativ og givet oplysningerne til myndighederne i forbindelse med en sag om eksempelvis sociale ydelser eller en byggetilladelse,« siger hun og tilføjer:

»I dette konkrete tilfælde færdes vi bare på de offentlige veje, men får overvåget vores adfærd – og derfor er det en helt anden kontekst. Det er klart at foretrække, at der fra politisk hold bliver sat nogle klare grænser i lovgivningen, så der ikke i praksis sker et skred i anvendelsen af informationerne.«

Jesper Lund, der er næstformand i IT-Politisk Forening, siger, at han »forventer«, at politiet også vil videregive oplysninger om overvågning af biler, hvis der kommer konkrete anmodninger den anden vej.

Eksempelvis en anmodning fra SKAT eller Udbetaling Danmark til politiet.

»Jeg vil tro, at politiet også vil udlevere disse oplysninger, fordi de vurderer, at eksempelvis SKAT’s interesse overstiger borgerens interesse,« siger Jesper Lund. Han mener, at det grundlæggende problem starter ved masseindsamlingen af oplysninger om uskyldige borgere.

Til det siger Ole Andersen fra Rigspolitiet, at der ikke vil være mulighed for »fisketure« i borgernes oplysninger, og at Rigspolitiet også i disse tilfælde skal vurdere, om den konkrete videregivelse er sagligt begrundet. Overordnet set »forudser« Ole Andersen ikke, at videregivelse skal ske »i noget særligt omfang«. Han påpeger, at videregivelsen formentlig vil ske i forbindelse med såkaldte »tilfældighedsfund«. Det er situationer, hvor politiet arbejder med en sag med ét formål, men derigennem får oplysninger, der kan være af interesse for en anden myndighed.

Al Capone-metoden

Den såkaldte Al Capone-metode er ifølge Rigspolitiet et eksempel på, hvornår de indsamlede oplysninger om bilisters færden kan blive videregivet. SKAT og Rigspolitiet bruger denne metode i dag til at presse rocker- og bandemiljøet økonomisk og samtidig udveksle oplysninger mellem de to myndigheder. Metoden er opkaldt efter gangsteren Al Capone, der blev dømt for skattesvig, da der ikke var tilstrækkelige beviser for at dømme ham for mere alvorlige forbrydelser.

Ole Andersen påpeger desuden, at politiet ikke »rutinemæssigt« eller automatisk kan videregive oplysninger fra overvågningssystemet til andre myndigheder, »som måske kunne bruge oplysningerne«. Politisk blev det oprindeligt aftalt i politiets såkaldte flerårsaftale, at overvågningssystemet skulle bruges mod tilrejsende kriminelle og organiseret indbrudskriminalitet. Derudover skulle systemet »understøtte« SKAT’s toldindsats i det grænsenære område, men her var det altså alene toldindsatsen, der blev omtalt. Rigspolitiet ønsker på nuværende tidspunkt ikke at kommentere den konkrete kritik af systemet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Et skridt mere mod et overvågningssamfund, må det være. Vi har i forvejen både kommunale kontrolteams, indsamling af patientdata og overvågning af mobiltelefoner og datatrafik.

Endnu engang må man stille sig spørgsmålet om, hvorvidt de indsamlede data er del af en sammenhængende politik eller det bare er endnu en uovervajet tur ned ad glidebanen mod det totalitære styre.

Anne-Marie Krogsbøll, Rune Petersen, Ole Hansen, Per Klüver, Peter Hansen, June Beltoft, Svend-Erik Hansen, Katrine Visby, Carsten Pedersen, Anne Eriksen, Jens Jørn Pedersen, Carsten Mortensen, John Foley, Jan Weis, Janus Agerbo, Henrik Christensen, Ib Heinisch, lars abildgaard, Ib Christensen, Bjarne Andersen, Erik Jensen , Morten Rasmussen, Tue Romanow, Marianne Christensen, Bo Carlsen og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Marianne Christensen

Alle de her grimme borgere, som mangler incitament til at arbejde for at topegoisterne for det bedre mens knoklerne får det værre. For naturligvis er det stærkt krænkende og andre kendissers private forhold udleveres til udenforstående. Meeeeen alle vi andres private data skal naturligvis være tilgængelige for alle og enhver. Specielt myndigheder og erhvervsdrivende. Kan vi få at se hvor mange gange prinserne har kørt for stærkt i det nye system? Bliver de straffet på samme måde som andre borgere? Gør folketingspolitikere?

Som enhver kan erfare er onkel joakim fra liberal alliance totalt uforstående over for at hans indsats vejes op mod andre og mere seriøst arbejdende borgere. Så lang tid min indsats og løn vejes op mod almindelige menneskers når vi ingen vegne siger geniet.

I en retsstat burde der være lighed for loven. Det kan man åbenbart ikke forstå som folkevalgt.

Jo bette liberal alliance. Hvad yder du for samfundet? Det er det der udgør din værdi for Danmark.

Hvad du yder for dig selv og skattelys selskaber og underbetalende virksomheder, er nok lovligt, men samfundsnedbrydende virksomhed.

Danmark er bygget op på fællesskab.

Enhver borger er skyldig, indtil det modsatte er bevist.....

Rune Petersen, Ole Hansen, Peter Hansen, June Beltoft, erik winberg, Lise Lotte Rahbek, Carsten Mortensen, Ib Heinisch og Erik Jensen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Ja hvis du ikke har gjort noget, så har du ikke noget at frygte! Men var det ikke også det de sagde i USSR, DDR og Kina? Og så hurtigt som lovene skifter så ved man squ aldrig! Men danskerne elsker det af en eller anden grund!

June Beltoft, Svend-Erik Hansen, Janus Agerbo, Henrik Christensen og Erik Jensen anbefalede denne kommentar

Enhver er uskyldig til de overvåges nok, alt skal jo analyseres, og mon ikke der kan findes noget suspekt i hver eneste af os, når der fremlægges hvad der passer myndighederne, og alt der ikke passer i billedet ikke fremlægges, sandheden er jo hvad vi må se.

Rune Petersen, Ole Hansen, June Beltoft, Svend-Erik Hansen, Janus Agerbo, Henrik Christensen og Erik Jensen anbefalede denne kommentar
Morten Rasmussen

Man kan måske mene at vores regerings- og politi-system er benignt nok til at varetage denne slags meta-data om befolkningen ansvarligt. Men vi har også en pligt til at beskytte os mod fremtidige regerings- og politi-systemer, såvel som fremmed magt og forbrydere.

Denne slags systemer gør os sårbare overfor forfølgelse af specifikke dele af befolkningen, og bør forbydes.

Når man så derudover ser, hvordan regeringen lader CSC sløse med håndteringen af vores personfølsomme data, kan man tillade sig at betvivle hvor ansvarligt vores nuværende system faktisk er.

Rune Petersen, Per Klüver, Lise Lotte Rahbek, Troels Larsen, Kim Houmøller og Henrik Christensen anbefalede denne kommentar

Jeg synes ikke, at dette overvågningssamfund med kodenavn "1984" har stået på nogen vælgers ønskeseddel, tværtimod, og nu gider man end ikke at bruge "kampen mod terror" som undskyldning mere, Det er med andre ord et grufuldt mareridt, der er ikke er til at vågne af igen, så spørgsmålet er hvem og hvorfor nogen ønsker, at disse syge feberdrømme skal blive til vores alles virkelighed ?

Anne-Marie Krogsbøll, Rune Petersen, Peter Hansen, June Beltoft, Katrine Visby, Peter Wulff, Anne Eriksen, Carsten Mortensen, Benny Larsen, John Foley, Jan Weis, Janus Agerbo, Henrik Christensen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Simpelt Erik Jensen, det er politikerne og erhvervslivet der ønsker at holde os alle i snor og til enhver tid at kunne have noget på os, så vi kan bankes på plads - hvis ikke vi tjener nok til nutidens adel. Du burde have fundet ud af, at din eneste eksistensberettigelse er, at arbejde til du segner, så overklassen kan være tryg og sikker på deres velstand.
Jeg gyser også ved dagens Danmark, jeg har aldrig ønsket dette, og jeg har altid kæmpet imod når chancen var der. Men jeg har ikke min gang på universiteterne og de fine loger, hvor dagens Danmark gedulgt er blevet planlagt.

Ole Hansen, Erik Jensen og Henrik Christensen anbefalede denne kommentar

Ifm. en artikel om Rejsekortet på denne avis skrev jeg en kommentar om en hypotetisk situation, hvor man er sygemeldt pga. brækket ben. Jeg magter ikke, at grave den frem, da det vist er et par år siden.
Men man bor i Kbh og brækker benet. Benet kommer i gips, da det er et kompliceret brud. Længere sygemelding fra arbejdspladsen, som så får lønrefusion i form af sygedagpenge efter de første to ugers sygdom. Dagene er lidt trivielle og man vælger, at besøge familien i Århus 300 km væk. Det er lidt bøvlet med to krykker og et ben i gips. Men med lidt hjælp lykkes det.
Via rejsekortets data kan Udbetaling Danmark (UD) nu se, at man har bevæget sig fra København og til Århus med et brækket ben. Det virker ret besynderligt på UD, så sygedagpengene fratages en fordi man har bevist, at man kan komme rundt omkring. Altså har man begået bedrageri.

Det skal helt sikkert nok ske. For der er masser af sager, hvor afgørelsen alene er baseret på mavefornemmelser og formodninger - i lodret strid med ordlyden og intentionerne i regler og love. Men som Manu Sareen også sagde i går mht. den øgede overvågning af "enlige" med "formodede samlevere";
»Det er vigtigt, at vi gør alt, hvad vi kan, for at undgå fejludbetalinger. For hver gang der bliver brugt 1 mio. kr. forkert, er der 1 mio. kr. mindre til vores fælles velfærd.«
Det kan man jo ikke give ham uret i. Men der er eddernamemig forskel på, at være under permanent mistanke fra fødsel til død og så blive taget med fingrene i kagedåsen!

Vi hyldede murens fald tilbage i 80erne. Men nu er politikerne ved at lægge sidste hånd på en ny mur omkring Christiansborg og samfundet.

Anne-Marie Krogsbøll, Rune Petersen, Morten Rasmussen, Ole Hansen, Per Klüver, Bjarne Andersen, Erik Jensen , June Beltoft, Svend-Erik Hansen, Peter Wulff, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek, Carsten Mortensen, Benny Larsen, John Foley, Kim Houmøller, Henrik Christensen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Hvad mon Datatilsynet/Persondataloven siger til denne nyeste kreative samfundsnedbrydende beskæftigelse for ordensmagten, udelukkende for at genere danskerne og tjene ekstra til egen usle aflønning – det vil forhåbentlig også blive husket som endnu en totalitært hørmende handling under den nuværende S-ledede regeringsperiode – de kan bare dét dér …

Rune Petersen, Morten Rasmussen, Bjarne Andersen, Erik Jensen , Peter Wulff, Anne Eriksen, Carsten Mortensen, Kim Houmøller og Henrik Christensen anbefalede denne kommentar
Henrik Christensen

Vi gør den slags, fordi vi kan det - ingen spørger, om vi skal det.

Moral og etik er, sammen med en række andre af samfundets og civilisationens grundværdier, end ikke længere en by i Rusland, men lommeuld i kapitalens overfrakke.

Hvis vi ikke kæmper for friheden, fortjener vi den ikke.

Vi har den heller ikke længere, end til Front Nationales fascistiske og topstyrede brødre sætter sig på magtapparatet i landet her.

Og det gør de, fordi die dumme dänen tror der bor nogen som helst form for sikkerhed i overvågning, der ikke også indeholder fysisk fastsænding. Og fordi alt for mange har glemt hvad den slags fremmedhad og racistisk udpegning af syndebukke fører til - 70 års højtidelighed eller ej.

Det er nok bare sådan det er med os mennesker - vi skal have os en skiftende omgang kapitalistisk sammenbrud, fulgt af fascismens og/eller religionens indtræden og en rask lille kontinental- eller religions-krig og en slidsom genopbygningsperiode, før det igen bliver lidt bedre, og vi igen sygner hen i ugidelighedens og fordummelsens mudderpøl og lader det hele ske igen.

Men kom i det mindste ikke bagefter og sig, at det var en overraskelse, og du ikke så det komme...

Og hvis du skulle blive offer for systemets fejlfortolkning af data om dig, bevidst eller ej, så forvent ikke min hjælp, hvis du ikke senest til næste valg stemmer på nogle der faktisk beskytter friheden, og dermed aktivt medvirker til at smide både nuværende og tidligere regering og alt til højre for det hen hvor peberet gror.

Chancen er i den grad ved at være forpasset allerede...

Bjarne Andersen, Erik Jensen , June Beltoft, Carsten Pedersen, Anne Eriksen, Jens Jørn Pedersen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Kurt Loftkjær

"Hanne Mari Motzfeldt mener, at det er et »skridt mod et overvågningssamfund« at overvåge bilister ...."

Hun mener vel "endnu" et skridt mod et overvågningssamfund".

Vores såkaldte ansvarlige politikere ser tilsyneladende ingen grænser for udviklingen af overvågning af borgerne. Vi hører kun noget fra dem, hvis de selv rammes. Vi husker vel den politiker, der fik overvåget sin skraldespand og den efterfølgende opstand og forargelse.

Rune Petersen, Bjarne Andersen, Erik Jensen , June Beltoft, Bo Carlsen, Anne Eriksen, Jens Jørn Pedersen, Carsten Mortensen, John Foley og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Kun spørgsmål om tid før samtlige Dankorttransaktioner bliver kørt op imod, hvor og hvor meget der er købt for. Har du købt til mere end een er du IKKE berettiget til forhøjet dit og dat. Fascismen længe leve!

Rune Petersen, Erik Jensen , June Beltoft, Steffen Gliese og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

Problemet er ikke at vi er i stand til at overvåge, det kan i sig selv være godt nok.

Problemet er den anvendelse og misbrug som følger med.

Problemet er de manglende regler om håndteringen af så mange oplysninger og hvem der må komme i nærheden af dem og hvor mange lag af kontrol der skal være på dem som håndterer alle disse oplysninger og hvilke oplysninger skal gemmes og hvor længe osv osv.

Alt dette står jo ikke klart ej heller hvilken retssikkerhed den enkelte borger har.

Så indtil samfundet er klar til det så drop det, for lige nu ser det ud til at det er de mørke kræfter der er på spil.

Henrik Christensen, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek, Steffen Gliese og John Foley anbefalede denne kommentar

Velbekomme bananrepublik, Danmark.

Hvis det bare ikke var så tragisk, vil man jo kunne more sig over den gamle talemåde. - "At tyv tror, hver mand stjæler".

Og så kan man jo sætte navn på "tyven" eller "tyvene". Samtidig kan fundere lidt over hvorfor og hvordan det danske samfund har udviklet sig til, at politikerne ikke har blot det mindste tillid til deres borgere. Og måske flyder tanken også over på, hvem der egentlig ejer dette samfund - politikerne eller borgerne. . .

Men når jeg komme til bananrepublikken i maj måned, vil bilen være ren, spejlblank og skinnede, men nummerpladerne vil i hvert fald være så snavsede, at de er helt ulæselige.

Rune Petersen, Erik Jensen , Per Klüver, Peter Wulff, Anne Eriksen og Peter Taitto anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

Tænk, og jeg som troede politiet havde så travlt efter Lene Espersens frontalangreb, politireformen.
De har de så åbenbart ikke.

Projektet er kun et blandt talrige iværksatte tiltag, inden for det sidste år, der dokumenterer, at overvågningssamfundet allerede er en realitet og at Danmark er på vej til at blive en stat, der ikke tager hensyn til befolkningen retssikkerhed og privatlivets fred.
Samtidig er det bevist og dokumenteret, at statens myndigheder, regioner og kommuner m.fl. ikke magter eller har vilje til at beskytte de milliader og atter milliader af personfølsomme oplysninger, der allerede er i deres såkaldte varetægt. Dagligt afsløres at befolkningens personfølsomme oplysninger bliver kompromitteret og gjort tilgængelig for kriminelle. Politiet er blot en af statens værste syndere når det gælder lemfældig omgang med befolkningens data. Og dem vil politikerne nu give yderligere beføjelser til at overvåge samtlige borgere. Hvem husker ikke CSC sagen, der udstillede politiets himmelråbende inkompetence? Men der er også talrige andre eksempler på at stort set alle de øvrige myndigheder ikke er spor bedre til at sikre befolkningen i cyberspace. Læs blot Rigsrevisionens rapporter, der bekræfter mine påstande.

Rune Petersen, Erik Jensen , Bjarne Andersen, June Beltoft, Peter Wulff, Janus Agerbo, Anne Eriksen, Jens Jørn Pedersen, Gert Romme og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der vil altid ske fejl. Og problemet er jo tydeligvis, at det, der skulle være en rimelig, ubureaukratisk og sviende, men ikke smertende sanktion imod uhensigtsmæssig adfærd i det fælles rum, er blevet en malkemaskine, som formodentlig ovenikøbet er bundet tæt sammen med etatens egen finansiering.
På så mange felter er denne registrering et overgreb - nu også det kommende DNA-register. Forsvarerne argumenterer lalleglade med, at vi jo har et frit og demokratisk samfund, så det kan ikke være noget problem; men vi kan ikke vide, hvor længe endnu vi har det, og som ansvarlig politiker skal man handle ud fra den risiko, der altid består imod den befolkning, man repræsenterer. Man skal derfor absolut ikke samle på data, slet ikke personlige af slagsen, for der er så rigeligt med historisk erfaring for, hvad det fører med sig af ondskab og forfølgelse. Hvad der er tilladt i dag, er ulovligt i morgen - især med den hast, hvormed der lovgives - og allerede nu er det vel ikke muligt at undgå at overtræde mindst en paragraf om dagen.

Henrik Christensen, Erik Jensen , Bjarne Andersen, Carsten Pedersen, June Beltoft, Anne Eriksen, Jens Jørn Pedersen og John Foley anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Problemet er vel, at man har sat samfundets formål til side for dets finansiering. Men enhver, der arbejder i virkeligheden ved, at en pris på papir altid er en anden end den pris, man i virkeligheden udøver aktiviteterne for. Lærerne er det bedste eksempel - da de var tjenestemænd, var deres job og liv smeltet sammen på en måde, som var selve dynamoen i landets lokalsamfund.
Da det ophørte, begyndte foreningslivet at forvitre, og mange steder kan gamle, hæderkronede foreninger kun med besvær supplere deres bestyrelser i dag, og medlemsskaren stagnerer, hvis den ikke ligefrem falder. Det er imidlertid dette liv med hinanden, regeringen og folketinget er sat i verden for at forvalte frem for storindustriens og finanskapitalens i realiteten inferiøre aktiviteter, der blot skader.

Erik Jensen , Jens Jørn Pedersen og John Foley anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Vi bliver nu tjekket i hoved og r.. ikke for at se, om vi fejler noget, men for at andre kan se, om vi fejler noget.
Vi betaler gladelig for at blive kontrolleret.
Jeg undrer mig ikke over, at skatten ikke kan slå til!
SKAT arbejder på egen overlevelse.
Vort samfund er fyldt med modsætninger!
1) Kommunen er imod borgerne!
2) Staten er imod borgerne!
3) Politiet er imod borgerne!
4) SKAT er imod borgerne

En gang var jeg så naiv og tro, at disse instanser var til for borgerne. Man kan tage gruelig fejl!

Søren Roepstorff, Rune Petersen, Erik Jensen , Bjarne Andersen, Svend-Erik Hansen, Katrine Visby, John Foley, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar

Det her må være grænsen! Hvis ikke borgerne i Danmark vågner op nu, så er der intet håb tilbage. Prøv at læse grundloven, prøv at forstå meningen med privatlivets fred - prøv at forstå at lige nu er vi på længere end noget DDR nogensinde har været. Dette er skridtet ind i embedsmands facisme.

Når man begynder at undskylde handlinger som strider mod ikke kun sundt fornuft, med virkning så har man tabt - uanset hvad.

Hvis ikke statsfacisterne passer på, men kører løs med denne deres hellige drøm om embedsmandens imperie og vi andre som slaver, så ender det med at der sker noget rigtigt grimt - tidligere kaldte man det revolution, det tror jeg så at de menige ikke statsfinansierede danskere (der er kun 1.060.000 tilbage) er for dovne til, men noget derhen af kunne godt tænkes, f.eks. at der var et parti der opfattede at her gik grænsen og udnyttede det til at lave et jordskredsvalg. Måske et tema for de konservative, de ser jo ud til at mangle mening med deres tilstedeværelse her i livet.

Vibeke Andersen, Anne Eriksen, Steffen Gliese og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar

De 100 nyekviperede fotovogne skal skrabe bødepenge ind til de udgifter, et totalovervågningssystem koster.
Da man vist ikke ansætter flere i politiet vil der yderligere være situationer, hvor borgerne ikke kan få hjælp til tyveri eller overfald.
Hvad siger alle de statsansatte til dette?
Tier de og samtykker for egen sikkerhed?
Vil de meget mere effektive i off. stillinger gøre noget?
Hvad siger de ansatte?

Kim Houmøller, June Beltoft og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Carsten Pedersen

Så er der jo også lige genoptagelsen af logningen af mobil- og data-trafik: http://www.version2.dk/artikel/grafik-saa-detaljeret-oensker-politiet-lo...
- Enhver gammel Stasi-mand må da blive grøn af misundelse og få glædestårer i øjnene, over alle disse fantastiske tiltag :-(

Henrik Christensen, Vibeke Andersen, Bjarne Andersen, June Beltoft, Anne Eriksen, Bo Carlsen, Steffen Gliese, Peter Taitto, Jens Jørn Pedersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Birger Sørensen

Groteskt...
DDr i Danmark = DDK

Har anmeldt en bedrager der farter nettet rundt og handler med mit navn, melder mig til alskens chikanerier og pornosider.
Det handler om een IP adresse - jeg har anmeldt ham, men man kan ikke gøre noget ved det...
Hvorfor skal man så samle alle de data sammen. Hvis det ikke er for at bruge dem, hvad skal de så med dem?

Politiets opgave er at sørge for at landets love overholdes - ikke at overvåge befolkningen!
Og det går ikke så godt, med den primære opgave - hvorfor så kaste sig over andre?

Rune Petersen, Erik Jensen , Kim Houmøller, Anne Eriksen, Jens Jørn Pedersen, Carsten Pedersen og Jorgen Hansen anbefalede denne kommentar

Forleden dag, da jeg var ude og handle, betalte jeg kontant - altså med fysiske penge. Desuden var jeg på cykel og havde i øvrigt glemt min mobil derhjemme...

Gad vide hvornår dén slags narrestreger bliver gjort ulovlige...

Rune Petersen, Henrik Christensen, Gert Selmer Jensen, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Andersen, Kim Houmøller, Anne Eriksen, Peter Taitto og Carsten Pedersen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

June Beltoft
I morgen formiddag kl. 09:30

Er det kun mig der efterhånden savner noget konsekvent tænkning fra folk med viden på området? Vi hører konstant at vi nu er, et skridt nærmere overvågningssamfundet. Overvågningsamfundet fremlægges altså hele tiden som en dystopi, eller afhængigt af øjnene, en utopi.

Men er overvågningsamfundet ikke en realitet? For hvad skal vi ellers kalde det? Der er seriøs mangel på begreber for det samfund vi har og total begrebsforvirring om det samfund vi er på vej imod, som snart har fået samtlige totalitære ideologier klistret på sig.

Der ska nok være flere 'skridt' at tage i retningen af endnu mere overvågning, omend der efterhånden skal tænkes kreativt, men overvågningssamfundet er vel en realitet, ikke et eller andet vi er på vej til. De skridt der tales om mod overvågningsamfundet er allerede taget. Af små hurtige rappe fødder, hvis person jeg må mistænke for et alarmerende og livstruende dopingmisbrug.

De skridt der tages herfra, fra et samfund som er overvåget, er ikke skridt på vej mod et overvågningssamfund, men skridt mod noget andet... - begreb mangler!

Og hvad myndighederne ikke ved om den enkelte borger kan de jo bare kontakte Google, Facebook og Apple om. De ved nemlig efterhånden alt om alle.

Det skræmmende er så, hvad alle de informationer kan bruges til i fremtiden.

Jens Jørn Pedersen

Den gode og den onde?
Den gode eller den onde?

Jorgen Hansen
04. februar, 2015 - 10:18

Desvære Jorgen Hansen. Hus forbi. Den danske befolkning sidder hjemme og glor fjernsyn i dag, mens verden passere revy. Ikke engang løn dumping, som truer dem og deres børns fremtidige velstand kan få danskeren ud af stolen.

Lasse Damgaard

- Danskerne er vilde med den slags - senest har et stort antal borgere tilkendegivet positivt at der skal opføres et DNA register over alle borgerne i DK

Sammen med det her tiltag - mørklægningslov - manglende åbenhed fra de politiske partiers pengestrømme. Så ligner DK mere og mere et statssamfund fra den anden side af jerntæppet.
- Men det er danskernes eget, og derfor helt anderledes ok. ..

Om jeg fatter mine landsmænds manglende indignation over et samfund der bliver mere og mere totalitært og ufrit

Rune Petersen, Henrik Christensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Morten Rasmussen

Dagdrømmer tilbage til dengang, hvor ens biblioteksudlån var hemmelige. De var hemmelige, fordi vi stadig huskede, hvordan man kunne dræbes for association til politisk eller religiøst miljø, i de mørke dage.

Idag vender vi det blinde øje til, når droner sender missiler afsted mod en mobil-telefon, som pr association, måske er i lommen på en terrorist.

Kurt Loftkjær

@Herman Hansen

Forklaringen på danskernes passivitet skal nok søges i forgiftet drikkevand, som den gale atombombeudløsende general Buck Turgidson mente i filmen Dr. Strangelove. Han mente, at russerne havde forgiftet vandet og drak derfor kun alkohol.

Så måske skal danskerne erstatte det drikkevand, som de stadig indtager, med alkohol.

Spøg til side. Men det er mærkværdigt, at danskerne tillader den snart fuldstændige overvågning indført af deres politikere, som dagligt synger sangen om "vores" frie samfund. Godt hjulpet på vej af nyhedsmedierne i almindelighed.

Mette Petersen

En beskrivelse af virkeligheden:
Jeg står en aften ved et lys kryds i den mindre danske provinsby hvor jeg bor med min 8-årige datter. Vi venter på grønt lys ved fodgængerovergangen. Da der bliver grønt, skal vi til at gå, men så pludselig kommer en sort bil i stor fart og suser lige over fodgængerfeltet. Havde vi taget bare 1 skridt ud i fodgænger, feltet var vi blevet ramt, og havde måske ikke været i live i dag. Jeg takker de højere magter for at jeg har fået en fornuftig datter!! Vanvids-billisten forsvinder i stor fart.
En fredag aften har min datter besøg af en skoleveninde. De skal sove sammen. Stemningen er høj, da vi begiver os over til supermarkedet for at købe fredags-slik. Da vi skal til at gå over vejen, kommer en vanvids-billist i stor fart. Jeg råber til pigerne: STOP. De stopper heldigvis og vi undgår lige at blive ramt. Jeg råber ad vanvids-billisten, men han er allerede laaangt væk.
En lørdag formiddag bevæger jeg mig ned af villavejen for at gå i Bygma. Der er tale om en lang lige vej, uden megen trafik. En vanvids-billist kører i stor fart hen ad vejen. Jeg når heldigvis at se nummeret og gentager det for mig selv hele vejen hen til Bygma, hvor jeg får skrevet det ned og lagt sedlen i min taske. Jeg takker de høje magter for at et barn ikke lige kom til at løbe ud foran denne billist. Det er jo et villakvarter med mange børnefamilier. Men nu har jeg fået nok! Jeg skriver til Vest- og Sydsjællands politi med mine oplysninger om den senester vanvids-billist og bestiller en fartkontrol. Jeg får svar tilbage med afslag med begrundelsen: Der er ikke trafikale problemer dér hvor jeg bor !! Nå, så det mener I ?? Jeg bor ved krydset mellem den befærdede vej og føromtalte villavej. Mit hus er 100 år gammelt og jeg kan TYDELIGT høre når der bliver kørt vanvids-kørsel, og det gør der tit. Så jeg hilser denne overvågning meget velkommen. Jeg udlåner også gerne helt gratis min forhave til en fotofælde!
Så inden I begynder at tale om overvågnings-samfund, så tænk lige over at det er menneskeliv der står på spil. De der vanvids-billister burde miste kørekortet på stedet og få 10 års forbud mod at køre bil. Så kan de lære det!

Kurt Loftkjær

@Mette Petersen

Ingen går gennem lovet uden oplevelser som dine. Det er trist, at nogle af vores medmennesker er så ansvarsløse, som du beskriver. Men det kan da aldrig begrunde en total overvågning af samfundet. Kan du ikke se glidebanen?

Det siges at de fleste ulykker sker i hjemmet. Det samme gælder sikker for en række forbrydelser. Skal vi så have overvågning af hjemmet ?

Desværre er det holdninger som dine, der fører os direkte ind i det totale overvågningssamfund. Og det er holdninger, som et flertal af politikerne modtager med kyshånd.

Det er blevet kotyme, at frihedshyldende politikere med få eksempler fra virkeligheden og uden nødvendige helhedsbetragtninger.

Jeg håber, at du vil tænke lidt mere over dit uproportionale krav om overvågning. Med det mener jeg, at indgreb skal stå i forhold til problemet.

Kurt Loftkjær

@Mette Petersen (uden fejl)

Ingen går gennem lovet uden oplevelser som dine. Det er trist, at nogle af vores medmennesker er så ansvarsløse, som du beskriver. Vort samfund er fuld af farlige indretninger. Men det kan da aldrig begrunde en total overvågning af samfundet. Kan du ikke se glidebanen?

Det siges, at de fleste ulykker sker i hjemmet. Det samme gælder sikker for en række forbrydelser. Skal vi så have overvågning af hjemmet?

Desværre er det holdninger som dine, der fører os direkte ind i det totale overvågningssamfund. Og det er holdninger, som et flertal af politikerne modtager med kyshånd.

Det er blevet kotyme, at frihedshyldende politikere med få eksempler fra virkeligheden og uden nødvendige helhedsbetragtninger indfører/tillader overvågning. Ofte bakket op i medierne, som værdsætter gerelle problematiseringer ud fra enkeltsag eller enkeltbegivenheder.

Jeg håber, at du vil tænke lidt mere over dit uproportionale krav om overvågning. Med proportionalitet mener jeg, at indgreb skal stå i forhold til problemets omfang.

Mette Petersen

@Kurt Loftkjær.

At beskylde mig for at tilskynde til overvågning, er helt ude i hampen.
Alle der overholder fartgrænserne, bliver jo IKKE registreret af fotofælderne.
Det kan ikke være så svært at regne ud at det er en voldsomt dårlig idé at køre ræs
gennem et villakvarter, men det overgår åbenbart vanvids-billister fatteevne.
Børn har ikke det samme overblik over en færdsel-situation som voksne. Det er derfor vores pligt som voksne at beskytte børnene mod de uansvarlige vanvids-billister. Den kamp fortsætter jeg gerne, indtil jeg får en fartfælle sat op i min forhave. Også selv om min datter måske når at flytte hjemmefra inden det sker.

Lise Lotte Rahbek

Mette Petersen

Overvågning kan ikke forhindre ulykker og overvågning kan ikke forhindre bilister i at køre med hovedet under armen. Overvågning kan måske flytte idiotbilister over til en anden vej end din og overvågning kan MÅSKE hjælpe med opklaring, når barnet er kørt over.
Det er din tunge og svære opgave at rute dit barn til at håndtere, at der findes idioter og venlige bilister derude, - og hvordan man skelner imellem dem.

Lise Lotte Rahbek

*ruste

Mette Petersen

Tager man kørekortet - og også gerne bilen - fra vanvids billisterne, så kan vi f.eks. redde nogle børns liv. Det bidrager jeg meget gerne til. Vanvids-billisterne kan jo så tage cyklen, bussen eller gå på deres flade 'konvolutter'. Det tager de overhovedet ikke skade af.
Jeg vil også gerne være med til at finansiere bump på vejen. Det har de andre steder i byen, og der kan billisterne sjovt nok godt finde ud af at køre ordentligt!! Jeg er ikke religiøs omkring at det SKAL være fotofælder. En person dræbt p.g.a vanvids-kørsel er en person for meget.

@ Mette Petersen

Du skyder gråspurve med kanoner. Du forsøger at ramme folk ved at overvåge dem med statslige metoder.
Du vil suspendere de grundlovssikrede frihedsrettigheder og den retssikkerhedsbeskyttelse som har været kardinalpunktet i såkaldt vestlige demokratiske retsstater.
Min frihed berettiger mig således ikke til at indskrænke andres frihed.

Magtbeføjelser der kan misbruges, vil desværre blive misbrugt. Moral er noget med ikke at skade andres frihed unødigt. Overvågning og aflytning af uskyldige er direkte perverst, og hører ikke hjemme i en retsstat....

Men hos de ynkelige skvat kender higen efter kontrol ingen grænser i sin afstumpethed. Men vi skal stoppe de ynkelige skvat, der gemmer sig bag deres computere. Vi skal sige NEJ !