Nyhed
Læsetid: 2 min.

Rigspolitiet gemmer dna-profiler i strid med menneskerettigheder

Selv om uskyldige ikke burde kunne stå mere end 10 år i Rigspolitiets dna-profilregister, risikerer de det alligevel. Justitsministeren kalder det ’uacceptabelt’
Det er i strid med menneskerettighederne, at gemme dna-profiler og fingeraftryk på tidligere mistænkte i ubegrænset tid. Alligevel har Rigspolitiet ikke kunnet leve op til den danske lovgivning, der siger at uskyldiges dna-profiler ikke må opbevares i mere end 10 år.

Jacob Nielsen

Indland
28. februar 2015

Fem år efter at Rigspolitiet fik besked på at slette dna-profilerne på sigtede, men ikke dømte i dna-registeret, har politiet ikke styr på, om det faktisk sker.

»Rigspolitiet er blevet opmærksom på, at der ikke foretages sletning fra dna-profilregisteret i tilstrækkelig omfang i forhold til de slettekrav, som blev indført ved lov,« skriver justitsminister Mette Frederiksen (S) således i et brev til Folketingets retsudvalg, efter Rigspolitiet i en notits har redegjort for hvad der beskrives som »den utilstrækkelige sletteprocedure«.

»Som anført i notitsen er det uacceptabelt for Rigspolitiet, hvis der fortsat er registreret dna-profiler i Dna-profilregisteret, som burde være slettet. Jeg er naturligvis af samme opfattelse som Rigspolitiet,« skriver Mette Frederiksen.

Sletningsreglerne trådte i kraft i 2010, efter Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol havde fastslået, at det er i strid med menneskerettighederne i ubegrænset tid at opbevare dna-profiler, celleprøver (spyt- og blodprøver) samt fingeraftryk på tidligere mistænkte. Derfor blev der herhjemme indført en regel om, at dna-profilerne skal slettes når der gået 10 år fra de mistænkte er blevet frifundet eller politiet har opgivet at tiltale dem.

Ifølge Rigspolitiets notits har dette dog vist sig, at være lettere sagt end gjort. Der er i dag registreret 107.000 dna-profiler i dna-profilregistrets persondel, men Rigspolitiet mangler overblik over, hvem der har lavet hvad og hvornår. Eller med andre ord: Hvem der skal slettes, og hvornår det skal ske.

Rigspolitiet har nemlig ikke kunnet finde ud af at lave en automatiseret slettefunktion, men har i stedet løbende forsøgt manuelt at gennemgå sagerne i dna-profilregisteret. Fra 2010 og frem til 2014 blev der på den måde slettet 49 personer. Men ved en søgning sidste år baseret på den automatiserede søgemekanisme, som det trods alt hidtil har været muligt at lave, dukkede en liste med yderligere 198 personer op, der herefter blev slettet fra dna-profilregisteret.

Rigspolitiet har nu fastlagt, at der er blevet registreret 3600 personer i dna-profilregisteret i perioden fra 2000 (hvor registret blev oprettet) frem til 2005 og som altså allerede har stået der i over 10 år.

»Ud af disse personer er det skønsmæssigt et mindre antal, der kan have en sag, der er afgjort med en frifindelse, en påtaleopgivelse eller et tiltalefrafald uden vilkår,« hedder det i notitsen fra Rigspolitiet som dog nu har igangsat en manuel gennemgang af disse registreringer for at finde dem, som burde være blevet slettet efter lovændringen i 2010.

»Rigspolitiet vil derudover fortsætte arbejdet med at søge at få etableret en valid automatiseret løsning for sletning af oplysninger i dna-profilregistret,« skriver Rigspolitiet.

Oplysningerne om de manglende sletninger overrasker Enhedslistens retspolitiske ordfører, Pernille Skippper.

»Det er bekymrende, og jeg opfordrer til, at man sætter alle sejl til for at få det ordnet så hurtigt som muligt. Selvfølgelig kan der være tekniske vanskeligheder, men vi taler altså om grundlæggende menneskerettigheder og skal Danmark kunne gå forrest ude i verden, når der tales om disse, så skal vi altså også have styr på vores egen andedam,« siger Pernille Skipper.

Birgitte Kofod Olsen, formand for Rådet for digital sikkerhed, opfodrer også Rigspolitiet til at komme i gang:

»Reglerne er jo lavet, så de lever op til kravet om proportionalitet. Og hvis man ikke overholder sletningsfristerne, så er proportionalitetskravet selvfølgelig ikke overholdt, og det er altså i strid med lovgivningen. Så der er ingen undskyldning for ikke at gøre det«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik Christensen

At man plæderer for mere overvågning og ikke kan styre et par simple registre, krydstjekke hvem der har fået en dom senest hvornår og slette DNA profilen for dem der ikke har det og er registreret mere end 10 år bagud, er helt sort.

Hvadenten vi taler manglende vilje eller manglende kompetencer, så er der plads til at drage nogle konsekvenser både praktisk og politisk: Få styr på den salgs, og kast ikke mere hø på stakken.

Janus Agerbo, Tue Romanow, Bo Carlsen, Lise Lotte Rahbek, Carsten Mortensen, Rune Petersen, Jens Jørn Pedersen, Pia Qu og Kenneth Jacobsen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Dette er et tydeligt eksempel på, at man ikke har styr på registre. Når vi har ond vilje hos dem, der skal passe på os, hvordan er det så med andre, der vil det modsatte.

Eller tag skridtet fuldt ud: Indoperer en chip ved fødslen og registrer alt også bevægelser!

SÅ ER JEG REJST!

Kan man selv kan gå ind og bede om oplysninger om hvor man er registreret og bede om at blive slettet i fald man figurerer uberettiget i et register?
Får man et dateret brev med information om hvornår man kan forlange at blive slettet igen, den dag man bliver registreret?

Helge Sørensen

Hvorfor skal uskyldige være registreret i 10 år?

Niels Duus Nielsen, Henrik Christensen, Carsten Wienholtz, Ib Heinisch, Bo Carlsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Helge Sørensen

Hvorfor skal uskyldige være registreret i 10 år?

Jørn Petersen

Det mest bekymrende i denne sag må være hvem som har interesse i at gøre danmark til det mest overvågede samfund i verdenshistorien.

Man kan med rette påstå at vores samfund og den måde det fungerer på er overtaget af kræfter som ikke har noget med befolkningen at gøre, så hvert 4 år kan man stemme på mennesker som ikke arbejder i danmarks interesse og som ikke har en brik forstand på det de laver.

Så hvem og hvad står bag de nyttige idioter.

Henrik Christensen, Janus Agerbo, Bo Carlsen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Niels Peter Jensen

I forbindelse med den dobbelte voldtægtsforbryder fra Fyn, Claus Jensen (Nis Bekker Hansen), gav et stort antal mænd frivilligt en DNA-prøve. Den rigtige forbryder var ikke blandt dem. Disse frivillige, er et godt eksempel på hvorfor DNA-spor fra uskyldige i et efterforskningsregister, skal slettes.

Henrik Christensen, Anne Eriksen, Helge Sørensen, Torben Nielsen, Bo Carlsen, Lise Lotte Rahbek, Carsten Mortensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

@Niels Peter: Ja og som tak for hjælpen får de det spark i r.... som er at stå i politiets arkiver for evigt. ....

Lise Lotte Rahbek

Der er ikke oprettet automatiske sletninger,
men politiet har brugt - eller forsøgt sig med at bruge - MANUELLE sletninger?

...
Jeg ved slet ikke, hvad jeg skal sige.

Henrik Christensen, Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, Tue Romanow, Torben Nielsen, Bo Carlsen, Rune Petersen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar

Man må jo spørge sig, om Rigspolitiet i Danmark ikke blot overtræder loven, men også er lallende og inkompetente idioter.

For sagen er faktisk helt klar - krystalklar, og det er den også for svagt fungerende embedsmænd:

Efter dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol blev kravet om sletning faktisk til lov, der blev givet af det lovgivende danske parlament, Folketinget, hvis det er noget Rigspolitiet har hørt om. Og så er der faktisk kun en mulighed tilbage, og det er at følge loven - eller påtage sig ansvaret for en strafbar handling.

Her har Rigspolitiet altså valgt at påtage sig en strafbar handling, og så er det jo blot at anmelde Rigspolitiet til politiet.

Og omkring evt. tekniske løsninger for at selektere profiler til sletning er der i hvert fald en enkelt effektiv: - Slet hele registret og begynd forfra.

Henrik Christensen, Carsten Wienholtz, Torben Nielsen, Rune Petersen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

Og samme (inkompetente) myndighed er den som indsamler data til brug ved anklager om f.eks. indbrud i CPR-Registeret.
Betryggende?

Henrik Christensen, Anne Eriksen, Bo Carlsen, Jens Jørn Pedersen, Rune Petersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Tiden er inde til en lang række fyringer i Rigspolitiet.

Torben Nielsen

Same topic: Er der nogen der ved om de ulovligt indsamlede lægedata er blevet slettet endnu?

Anne-Marie Krogsbøll

Torben: Nej, og det bliver de desværre heller ikke - Jelved har skiftet mening: http://ugeskriftet.dk/nyhed/minister-rigsarkivet-faar-alligevel-en-kopi-...
Det er en ringe trøst med de "sikkerhedsforanstaltninger", som hun mener er blevet lagt ind, for det forhindrer jo ikke, at en ny lov på et senere tidspunkt kan gøre disse data tilgængelige for alskens brug og misbrug.
Det fremgik af Politiken for et par dage siden, at man nu også vil oprette DNA-registre over befolkningen i al almindelighed: http://politiken.dk/viden/ECE2565745/dna-register-skal-kortlaegge-tusind...
Citat herfra: "Den skal også kunne trække på oplysninger, som allerede ligger i danske biobanker, og dette centrale system skal på sigt – mod betaling – kunne blive tilgængeligt for firmaer, der udvikler medicin. "

Nej, det er desværre ikke 1. april endnu! Danmark er ved at udvikle sig til et mareridtssamfund. Selv om jeg end ikke i mine værste mareridt har drømt, at det kunne gå så galt.

Er der nogen måde at stoppe denne udvikling på? Det hele går jo så hurtigt i den gale retning, at man ikke når at opdage katastroferne, før det er for sent. Skal vores DNA nu til at sælges til medicinalfirmaer (og sikkert også forsikringsselskaber etc.) ? Ejer man end ikke sit eget DNA?

Henrik Christensen, Carsten Wienholtz og Helge Sørensen anbefalede denne kommentar

Danmark er ved at blive lige så lovløst som USA.

jeg spørger igen politiet. Udvikler, forsker politiet og diverse efterretningenstjenester DNA baserede stress programmer. Hvis det er tilfælde hvilken firmaer udvikler disse dødsensfarlige våben mod civile. Har politikkerne styr på politiet eventuelle brug af DNA profiler. Hvis stress programmerne kommer i forkert hænder vil konsekvenserne være meget alvorlige. Jeg håber at politikkerne vågner op og undersøger politiet eventuelle brug af DNA.

Nej, der skal ikke slettes nogen DNA-profiler, før den, som har afgivet profilen, dør. Politiet skal have værktøj til at opklare forbrydelser, og i DNA-registret har man det nødvendige værktøj. Til gengæld skal vi ikke have et alle omfattende DNA-register, da det er at bruge ressourcerne på en ineffektiv måde, og idéen er konciperet af politikere, som har meget ringe eller slet ingen viden om, hvad en DNA-profil er for noget. Langt, langt de fleste, der er repræsenterede i det nuværende DNA-register, er kriminelle, hvorfor søgninger heri er effektive. Derfor skal intet heraf slettes før prøvens ophav er afgået ved døden.

Henrik Christensen

Tænker DNA som bevist har fået en ny dimension her:

http://www.forensicmag.com/news/2015/02/dna-evidence-can-be-faked#.VO2ii...

Det handler om man - uden at skaffe konkret væv fra en given person - kan fabrikere DNA materiale, og dermed kan man ud fra en rent elektronisk DNA profil i princippet frame en hvilken som helst person til en gerning, så længe DNA bruges så entydigt som bevis.

Så DNA skal næppe fortsat være så stærkt et bevismateriale, det skal heller ikke registreres centralt, for så kan man både hacke sig ind til det, misbruge det til stress-test af befolkningers/befolkningsgruppers udvikling og adfærd, og fabrikere falske beviser/indicier

Og således beriget kan vi alle holde en god søndag ;)

Pórto Qisuk, Anne-Marie Krogsbøll og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar