Interview
Læsetid: 2 min.

S-ordfører: Terrorangreb i Paris kan få betydning for internetlogning

It-ordfører Karin Gaardsted (S) siger, at terrorangrebet i Paris kan få indflydelse på, om regeringen vil genindføre den afskaffede og omstridte logning af alle danskeres brug af internettet
Indland
13. februar 2015
Socialdemokraternes it-ordfører, Karin Gaardsted, er personligt ikke nervøs for at indføre mere overvågning. Men ’det handler om, hvordan borgerne i Danmark opfatter det. Jeg mener, at det er en svær balance at finde ud af, hvad der er nødvendigt og unødvendigt at overvåge’, siger hun.

Socialdemokraternes it-ordfører, Karin Gaardsted, er personligt ikke nervøs for at indføre mere overvågning. Men ’det handler om, hvordan borgerne i Danmark opfatter det. Jeg mener, at det er en svær balance at finde ud af, hvad der er nødvendigt og unødvendigt at overvåge’, siger hun.

Marie Hald

For omkring et halvt år siden afskaffede regeringens daværende justitsminister Karen Hækkerup (S) logning af alle borgeres brug af internettet.

»Og så skal der selvfølgelig noget til, før det bliver genindført. Vi havde jo gode grunde til at sige, at det ikke var nødvendigt,« siger Socialdemokraternes it-ordfører, Karin Gaardsted, i dag.

En række organisationer – blandt andre Dansk Industri, Dansk Erhverv og brancheorganisationen Teleindustrien – bad i går den nuværende justitsminister Mette Frederiksen (S) om at skrinlægge eventuelle planer om at genindføre overvågningsredskabet.

Men siden internetlogningen blev afskaffet, er der blevet begået alvorlige terrorhandlinger i Paris, påpeger Karin Gaardsted.

»Det gør selvfølgelig, at regeringen bliver nødt til at sige, at hvis politiet har brug for flere redskaber, så skal vi også være villige til at se på det.«

– Fra flere dokumenter fra Rigspolitiet ved vi, at de ønsker sig sessionslogning tilbage. Vil I give dem det?

»Nu skal det først til forhandlinger i Justitsministeriet, og jeg kan ikke sige, hvad beslutningen bliver. Men jeg kan sige, at vi selvfølgelig er indstillede på at give politiet de redskaber, som er nødvendige. Men på den anden side så er jeg også ret sikker på, at vi ikke vil give dem ting, som man ved nærmere vurdering kan sige ikke er nødvendige.«

Ikke selv nervøs for overvågning

– Spiller hensynet til borgerne overhovedet ikke ind, eller er det kun politiets ønsker, der afgør, om I vil genindføre det?

»Selvfølgelig er det en balancegang. Jeg er sikker på, at der bliver taget hensyn til begge dele. Vi skal jo ikke gå i panik og indføre adgang til overvågning alle mulige steder. Vi skal gøre det klogt, og det er også derfor, at man ikke bare lige handler med få dages varsel.«

– EU kan være på vej med nye regler på området, efter det gamle logningsdirektiv blev kendt ugyldigt i april sidste år. Hvorfor ikke vente indtil man på EU-plan har grundlaget på plads, så man ikke risikerer at skulle ændre reglerne endnu en gang?

»Det kan jeg heller ikke sige, at man ikke gør. For det er jo ikke færdigt endnu. Jeg er da sikker på, at man undersøger, hvornår det direktiv kommer fra EU.«

– Tidligere har der været fremvist tre eksempler, hvor politiet havde brugt sessionslogning. To af de eksempler blev efterfølgende skudt ned. Kan det overhovedet blive et praktisk anvendeligt redskab?

»Jeg kan ikke se nogen grund til, at vi skal gøre det, hvis det ikke har nogen virkning eller ikke bliver brugt. Men jeg kan heller ikke vurdere, hvad politiet har brug for. Det er derfor, at det her tager lidt tid.«

– Hvordan har du det personligt med at skulle indføre overvågning, som vil omfatte alle danskere, men som kun skal bruges mod et fåtal?

»Personligt er jeg ikke så nervøs. Men det handler ikke om min person. Det handler om, hvordan borgerne i Danmark opfatter det. Jeg mener, at det er en svær balance at finde ud af, hvad der er nødvendigt og unødvendigt at overvåge.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ordførerne fra hverken Venstre eller Radikale Venstre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

mord begået af småkriminelle franskmænd af udenlandsk oprindelse får betydning for overvågning af alt og (næsten) alle i danmark, hvorimod danmarks forbryderiske angreb på iraq, afghanistan og libyen ingen konsekvenser får. det er sgu da gak-gak

Torben Arendal, Henrik Christensen, Carsten Mortensen, Janus Agerbo, Mads Kjærgård, lars abildgaard og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Bjarne Andersen

Terroristerne angriber bla vores frihed og de vinder altid, for politikerne regerer altid med at fjerne noget af vores frihed.
Det er et uhyggeligt samfund vi er ved at få.

John Foley, Per Klüver og Henrik Christensen anbefalede denne kommentar
Claus G. Jørgensen

Truslen mod vores demokrati kommer ikke fra terrorister, men den kommer fra politikere der ikke bekymrer sig om vores fundamentale rettigheder.

John Foley, Torben Arendal, Henrik Christensen, Carsten Mortensen, Janus Agerbo, Leif Høybye, Bjarne Andersen, lars abildgaard, Mads Kjærgård og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Jeg ser ingen sammenhæng, mellem drabene i Paris og organiseret terror, som det antydes af (S).

Det minder om Stasi tysk, masse overvågning, et frygtregime skabt af paranoide politikere der søger at fremstå, som besktydere af frihed, handlende på borgernes vegne, men i virkeligheden foretager et knæfald for frygt og skaber grobund for stigmatisering og eskalering af konflikt.

En forbrydelse der kan opfattes som antidemokratisk, bekæmpes med mere demokrati og ikke med en socialdemokratisk politistat.

Henrik Christensen, Carsten Mortensen, Janus Agerbo, lars abildgaard, Mads Kjærgård og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Kristoffer Olsen

"Men siden internetlogningen blev afskaffet, er der blevet begået alvorlige terrorhandlinger i Paris, påpeger Karin Gaardsted.

»Det gør selvfølgelig, at regeringen bliver nødt til at sige, at hvis politiet har brug for flere redskaber, så skal vi også være villige til at se på det.«"

Karin Gaardsted jeg håber, du er blevet citeret forkert for ovenstående er i mine øjne en meget meget farlig fejlslutning for et folketingsmedlem, som har skrevet under på at ville respektere de principper om folkestyre og retssamfund, som er beskrevet i grundloven.

Hvis du står inde for ovenstående, så bliver jeg altså nødt til at bede dig om at forklare mig, hvorfor borgerne skal have færre rettigheder i Danmark, når det var i Frankrig, at sikkerheden ikke var tilstrækkelig? Til din orientering er der ikke sket noget i Danmark og det, der skete i Frankrig kunne tragisk nok måske være forhindret, hvis Charlie Hebdo-redaktionen havde haft ressourcer eller prioriteret en udvidelse af den fysiske sikkerhed til at omfatte et panikrum og en dobbelt adgangssluse til redaktionen. Angrebet kunne også have været forhindret, hvis manden der købte Kalashnikov til gerningsmændene havde fået afvist sin ansøgning om kredit til et sms-lån, som han indsendte med falske indkomstoplysninger.

Hvorfor forholder du dig ikke til fakta og en konkret gennemgang af hvilke forhold, der muliggjorde angrebet i stedet for at gøre krumspring på dig selv og lave mærkelige og ulogiske sammenkædninger mellem ting og lande, der intet har med hinanden at gøre ud over en påstået og meget magtopportun samlebetegnelse, der for tiden kaldes "kontra-terrorisme"?

Du bidrager med din forsimplede argumentation til at skabe et verdensbillede, hvor det er acceptabelt for folk med magt at misbruge en hvilken som helst opportun hændelse til en nærmest vilkårlig indskrænkelse af borgernes frihedsrettigheder. Og det er altså handlinger, som ligger meget langt fra de oprindelige idealer for valget af folkevalgte politikere i et demokratisk retssamfund.

Lars Bo Jensen, John Foley, Per Klüver, Hans Larsen, Henrik Christensen, Tue Romanow, Carsten Mortensen, Leif Høybye, Bjarne Andersen, Carsten Wienholtz, lars abildgaard, Ernst Jensen, Rune Petersen, Philip B. Johnsen og Toke Andersen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Ha, kvinden aner jo ikke hvad hun taler om, længere er den ikke!

Per Klüver, Henrik Christensen, Hugo Barlach, erik winberg, Carsten Mortensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Fucking stasier.

Socialdemokratiet bliver efterhånden kendt for at være ét parti, der overhovedet ikke respekterer retssikkerheden herhjemme. Vi ses på valgdagen...

Med venlig hilsen

Mads Kjærgård

Ja det er ligesom i USA og resten af verden, politikerne er ikke længere befolkningens repræsentanter, men magtens! To kuleskøre mennesker går amok i Paris og så skal hele den danske befolkning naturligvis straffes! Tror vi på den? Næ, de har såmænd bare siddet og ventet på en undskyldning for at genindføre overvågningen, verden er (efter min mening) på kanten af nedbrud, og vi må imødese massiv social uro og så er det et godt værktøj af have i hånden. Det er den virkelige grund, intet andet! 1984 virkeliggjort, flertallet af befolkningen æder den råt og siger du noget andet, ja så er det fordi du er ved at være radikaliseret i den ene eller den anden retning og så er der reserveret plads til dig i rum 101. Mit ideal er at være landsbysmed engang i 50erne uden tv og radio, så var man da fri for alt det her, og kunne bare melde sig ud. Men nu om stunder er man ubehjælpeligt fanget i myretuen og der er ingen steder at tage hen for at slippe for kontrollen! Men hvad så længe Blachman og co toner frem på skærmen, og der er kaffe og kage, så er vi vel glade og tilfredse!

John Foley, Bjarne Andersen og Peter Taitto anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Værd at bemærke, at når det danske millitær øver krig, så er det ikke mod russerne, men mod vores egen befolkning, man øver sig nemlig i at nedkæmpe sultopstande med andre ord borgerkrig, det viser vel hvad magthaverne frygter i øjeblikket og ikke mindst hvad de forudser!

Kjærgård,
Og du har forbindelse til de der ved bedre, .....?
....og man kan ud af din kommentar udlede at du har direkte forbindelse til 'der Uberkommando' Og synes du så selv at dine skuldre bliver bredere ? Eller hvad skal vi udlede af din kommentar ?

Mads Kjærgård

Nææ jeg citerer egentligt noget jeg har læst af Noam Chomsky, Naomi Wolf og gennem andre hjemmesider og i øvrigt hvad jeg selv kan se og lægge mærke til. Millitærøvelsen var omtalt både i Politiken og arbejderen! Ja og så læser jeg rigtigt meget om de politiske tendenser i USA, hvor der jo som bekendt lever 50 millioner i enten fattigdom eller retalativ fattigdom, en fattigdom der også florerer i UK, Spanien, Italien, Grækenland og det meste af Asien og som der er meget lidt politisk vilje til at gøre noget som helst ved, i England risikerer du at dø, af at være arbejdsløs og der har de jo allerede brugt overvågning ved social uro. Desuden har jeg været embedsmand og ved hvordan det politiske system fungerer indefra, hvordan man tænker. I midt 90erne var jeg med til at lave en rapport, om dansk velfærd, hvor vi meget præcist forudsagde, hvad der ville ske og som er sket, nemlig en tilnærmelse til den kontineltale velfærdsmodel og en udhuling af den universelle Skandinaviske. Jeg var faktisk også en af de første, der som embedmand fik udkastet til Lisabontraktaten i hånden, derud af kunne man tydelig læse, hvad klokken var slået m.h.t. velfærdstaten i Europa. Brede skuldre :-) Nej tværtom så ønsker jeg ikke at bære noget, men som i 1984, så kan det at bære en viden som andre ignorer være byrdefuldt nok. Meningen med mit oplæg er, at jeg synes folk skulle kvæle "Vild med Dans", X-factor og hvad der ellers er, og så begynde at følge mere med hvad der sker, for der sker noget, der sker meget, som vil ændre den verden vi kender for evigt! Herfra må de selv drage deres egne konklusioner, jeg har draget mine og jeg synes det ser dystert ud! http://www.arbejderen.dk/indland/danske-soldater-tr%C3%A6ner-nedk%C3%A6m...

Carsten Wienholtz, Bjarne Andersen og Peter Taitto anbefalede denne kommentar

Ditte Jensen

Mads Kjærgård har ikke uret. Jeg vil nok sige tværtimod. Der er ingen Ubercommando i nærheden af mig. Jeg er ikke medlem af noget parti eller nogen politisk forening. Ved valgene ville jeg egentlig stemme S, men lige pt har EL min stemme til låns. Jeg har endda stemt R. Jeg passer blot min hverdag. Derudover holder jeg tilbage for rødt og cykler altid med godkendte lygter på cyklen. Faktisk er jeg så pæn og kedelig, at selv PET vil arkivere min fil lodret i makulatoren efter 10 sekunders vurdering af min profil, da jeg er ekstremt ufarlig og kun støjer på denne avis.
Men jeg kan alligevel læse, at forskellene mellem de forskellige samfundslag bliver større og større. Rigdommene akkumuleres i nærmest fantasifulde størrelser hos meget få mennesker, regeringer får mindre og mindre skulle have sagt og halser blot efter kapitalismen. Ingen tør rigtig stå imod, og magten centreres de forkerte steder.
Der kommer nok næppe generalstrejker og protester med +100.000 mennesker på gaderne i morgen eller i overmorgen. Men jeg fornemmer klart, at det ret hurtigt går den vej. For utilfredsen ulmer mere og mere. Og det er ikke kun herhjemme.

Forøvrigt hedder det "hvad skal JEG udlede af din kommentar" og ikke Vi.

Carsten Wienholtz, Henrik Christensen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar

Forøvrigt er det pudsigt, at samme politiske IT-ordfører fra S, ville have Samsung på banen forleden da det blev offentligt kendt, at deres fladskærmstv kunne optage billeder og stemmer og sende data til en server i udlandet, og to dage efter forsvarer den udvidede sessionslogning med Charlie Hebdo som løftestang. Og det ser rigtigt dumt ud da den udvidede sessionslogning faktisk har vist sig, at have været på bedding i mindst 2½ måned takket være lidt lækkede dokumenter, som ellers ikke ville have set dagens lys pga. mørklægningsloven.
Jeg håber Karin Gaardsted har en rigtig grim smag i munden. Men det håb er nok forgæves.

Carsten Wienholtz, Henrik Christensen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar

Taitto,

Jeg var faktisk på vej i seng, MEN det var da utroligt. Du snakker om at holde tilbage for rødt lys. Jeg har levet i 49 år og jeg har aldrig overtrådt nogle love, aldrig, indtil d. 22. januar, hvor jeg fik en bøde for at køre over for rødt lys på min cykel. Gør det mig til mindre pæn og mindre kedelig ? Eller hvad sker der her ?

Ditte Jensen

Næh. Du skyder nogle holdninger i Mads Kjærgårds sko med nogle besynderlige antydninger.

Niels Erik Nielsen

Som Peter Taitto skriver, taler kronologien imod at Charlie Hedbo skulle have noget som helst at gøre med dette ønske om logning.

Fra Informations og www.version2.dk's arkiver:

April 2014: EU domstol dømmer EU's logningsdirektiv ulovligt.
2. juni 2014: Justitsministeriet stopper massiv internetlogning af danskere som "nytteløs".
19. juni 2014: Snowden-dokumenter afslører dansk partnerskab med NSA
23. juni 2014: NSA vil øge samarbejde med Danmark om cybersikkerhed (dvs med center for cybersikkerhed)
11. december 2014: Lækket lovudkast giver efterretningstjeneste adgang til teleselskaber (dvs center for cybersikkerhed skal have den adgang)
7. januar 2015: Charlie Hedbos redaktion bliver angrebet
I de efterfølgende dage agiterer NSA helhjertet for at deres masseovervågning i USA og resten af verden er nødvendig for at afbøde sådanne angreb. USA sender embedsmænd til Europa.
13. februar 2015: Socialdemokratiets IT politiske ordfører udtaler at "terrorangrebet i Paris kan få indflydelse på, om regeringen vil genindføre den afskaffede og omstridte logning".

Dorte Sørensen

jeg er rystet.
Var det ikke bedre at gå den anden vej - fx. afskaf muligheden for ,at der kan foretages forebyggende tilbageholdelser. Tidligere hånede de danske politikere og mange flere heftigt Østblokken for, at de havde denne mulighed.
Måske bliver P. Skibers (EL)ironiske bemærkning om ,at det var lettere at give alle danskere en tip i nakken en realitet.