Nyhed
Læsetid: 4 min.

SF: Tidligere Syriens-krigere skal modvirke radikalisering

Syrienskrigere, der har forladt det radikaliserede miljø og fortrudt deres rejse, skal aktivt bruges til at afradikalisere andre unge. Det mener SF, der nu lancerer et nyt udspil til bekæmpelse af radikalisering i Danmark. Eksperter roser ideen, men advarer mod misbrug
Blomsterne til minde for Dan Uzan, som blev dræbt ved terrorangreb ved den jødiske Synagoge tårner sig op. SF vil bruge tidligere Syrienskrigere til at afradikalisere andre unge, så vi undgår flere terrorangreb.

Søren Bidstrup

Indland
24. februar 2015

Hjemvendte danske Syrienskrigere, som har forladt de ekstreme miljøer, skal aktivt bruges mod radikalisering i Danmark. Det mener SF, som netop har spillet ud med 17 konkrete forslag til bekæmpelse af radikalisering.

Dels skal de forhenværende Syrienskrigere gå i rette med ekstremismen, og dels skal de nå ind til de unge på en måde, som pædagoger og socialrådgivere har svært ved, forklarer SF’s retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt.

»De kan være en indgang til miljøerne og hjælpe med at trække de unge ud, for det er ofte lettere at komme i kontakt med en, der kender tonen og tankegangen,« siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Hun får opbakning fra lektor og ph.d. ved Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet, Kirstine Sinclair, der har beskæftiget sig med radikale grupper i Danmark. Hun mener, forslaget kan sammenlignes med tiltag, der allerede er afprøvet i udlandet.

»Det er en rigtig god ide og tanke – i England har man gode erfaringer med at bruge tidligere radikaliserede til at agere mentorer for dem, man forsøger at hjælpe ud,« siger Kirstine Sinclair.

Hun forklarer, at det generelt har stor effekt, når de unge møder nogle, som taler ud fra egne erfaringer og eksempelvis ved, hvad det reelt indebærer at rejse til Syrien for at slås. De, der har forladt miljøerne, kender den ekstreme prædiken og argumenterne og ved ofte også, hvordan man kan pille den fra hinanden, hvilket kan give unge en ballast til at stå i mod, siger hun.

Radikales retsordfører Jeppe Mikkelsen er positivt stemt over for SF’s initiativer.

»Forslaget lyder interessant, og jeg er bestemt ikke afvisende. Jeg vil se frem til at læse og drøfte initiativet,« siger han.

I Dansk Folkeparti er de til gengæld ikke så positive. Retsordføreren Peter Skaarup er skeptisk over for tanken om at gøre forhenværende Syrienskrigere til en autoritet, der skal guide andre unge uden om radikalisering. Det er et forkert signal at sende, hvis myndighederne kvalificerer en tidligere Syrienskriger til at agere mentor for unge mennesker, mener han: »Jeg ville være bekymret for, at vi ville sætte ræven til at vogte gæs,« siger han og sætter spørgsmålstegn ved, hvor meget de reelt kan bidrage med.

Eks-krigere kan byde på meget

Khaterah Parwani, der er næstformand og juridisk rådgiver i Exitcirklen, som tilbyder at hjælpe unge ud af radikalisering, mener forhenværende Syrienskrigere har meget at bidrage med i forhold til afradikalisering. Hun har selv en fortid i de radikaliserede miljøer, som hun i sine yngre dage var involveret i og senere brugte årevis på at komme ud af igen. Hun mener, hendes egen baggrund har været en »kæmpe styrke«, og en forudsætning for at have succes med at nå ind til de unge, som bevæger sig i de radikaliserede miljøer.

»Det er vigtigt at få folk med den baggrund ind for at hjælpe til med afradikaliseringsprocessen. De har en vigtig erfaring, som ingen andre har,« siger Khaterah Parwani og kalder det »problematisk«, hvis den erfaring mangler, når myndighederne arbejder med de radikaliserede miljøer og de mekanismer, der ligger til grund for de unges situation.

Ligesom i kriminelle bande- og rockergrupperinger er det svært at komme ud, hvis man først er havnet i dem, siger hun. Flere af dem, hun har talt med, beretter om problemer med at finde fodfæste, når omgangskredsen fortsat er i miljøet og ikke vil slippe kontakten. I de tilfælde kan den unge have behov for at tale med en, der kender til kvalerne fra egne erfaringer.

»Der er nogle, der er kommet ud og har fået balance i livet, familie og arbejde. De har en føling med de her miljøer, som bør udnyttes, men der skal være meget tillid,« siger hun. Samtidig advarer hun mod skrækscenariet, hvor nogle udnytter den tillid til at modarbejde hele foretagendet.

»Jeg er blevet kontaktet af nogle, som sagde, de var ude af miljøet og ville hjælpe andre også. Umiddelbart lød det fint, men da jeg havde en dårlig mavefornemmelse og tjekkede deres baggrund, fandt jeg ud af, at de havde planer om at hive de unge tilbage i stedet for ud af de radikaliserede miljøer,« advarer hun.

Ikke bare tidligere Syrienskrigere, men også et ’moddebatørkorps’ på de sociale medier bør ifølge SF tages i brug i kampen om at stække radikalisatorer og udfordre de ekstreme holdninger, som unge kan lade sig inspirere af. Korpset skal tage debatten og bestå af en blandet skare af unge, foreningsmedlemmer og moderate imamer, hvis det står til Karina Lorentzen Dehnhardt (SF). De skal gå i clinch med ekstreme holdninger og sørge for, at der ikke kommer til at stå så mange uimodsagte, ekstremistiske udtalelser på de sociale medier.

»De skal gå ind i de her debatter på en konstruktiv måde og give et modbillede til forherligelsen af Islamisk Stat, terror og drab, som let kan stå ubestridt på fora, hvor unge færdes,« siger Karina Lorentzen Dehnhardt, der også mener samme ’korps’ kan arrangere deciderede modkampagner og etablere hashtags på eksempelvis twitter. Også den strategi er meget lig med de initiativer, der bliver iværksat på den internationale scene i øjeblikket, påpeger lektor og ph.d. Kirstine Sinclair. Blandt andet har flere store sites såsom Google og Facebook indvilget i at samarbejde med myndigheder og NGO’er om, at lægge modfortællinger ud, som skal udfordre blandt andet IS’ propaganda.

»Ideen om at producere positive historier er meget fornuftig. Andre lande har eksempelvis lavet Facebookkampagner med forskellige budskaber – blandt andet et indblik i dagligdagen i IS-kontrollerede områder,« siger Kirstine Sinclair.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ole Brockdorff

Venstrefløjens politikere vil i deres naive og uansvarlige humanistiske tankegang ikke forstå, at der altid vil eksistere nogle mennesker inden for det muslimske miljø i Danmark, som er så radikaliserede oven i hovedet på grund af åndelig og religiøs hjernevask fra andre, at de står uden for enhver pædagogisk rækkevidde, og derfor aldrig nogensinde er i stand til at tilpasse sig demokratiets sekulære love.

De hader danskerne og kristendommen af et ærligt hjerte.

I stedet for at gøre konsekvent op med disse ekstremistiske mennesker og fortælle dem, at hvis de ikke omgående stopper deres udflugter til blandt andet den morderiske terrororganisation Islamisk Stat, ja, så får de ganske enkelt ophævet deres tildelte danske statsborgerskab, og bliver på stedet udvist af Danmark for bestandigt, hvad enten de er født i Danmark eller ikke, for vi danskere skal ikke gå og bruge så meget som èn krone på blodige religiøse mordere, der hader demokratiet og folkestyret som pesten.

Denne holdning fra politikernes side vil for alvor kunne modvirke enhver religiøs radikalisering, for det eneste de radikaliserede muslimer herhjemme virkelig frygter – også deres familier – er tabet af de omfattende velfærdsydelser fra den danske stat, der giver dem en social og økonomisk levestandard, som de aldrig nogensinde vil kunne opnå i deres eget fejlslagne hjemland.

Lige netop dèn trussel vil få de unge radikaliserede muslimer og deres familier rettet ind, så de ikke rejser til Syrien og myrder løs på uskyldige civile mænd, kvinder og børn, for hvis de udvises ved de nemlig, hvad der venter socialt og økonomisk forude. Nemlig en lerklinet hytte med bliktag og et hul i jorden til at forrette sin nødtørft, og 100 meter til den nærmeste brønd for at få en spand beskidt vand til madlavning – samt dagligt anarki og kaos.

Her venter der ikke som i Danmark en moderne 4-værelses lejlighed i flotte boligkvarterer med toilet, bad, køkken, hvidevarer, varmt og koldt vand, rent drikkevand, smukke friluftsarealer og natur, perfekt infrastruktur, gratis skolegang og sundhed plus overførselsindkomster i en økonomisk størrelsesorden, som de aldrig nogensinde vil kunne tjene i deres eget hjemland ved ærligt arbejde.

Men, nej, i stedet vælger politikerne på venstrefløjen, at bruge endnu flere millioner af danskernes surt indtjente penge til nyttesløs ”afradikalisering” på mennesker uden for menneskelig og pædagogisk rækkevidde, og nu vil man så også bruge tidligere Syriens-krigere som mentorer. Hvilket vil svare til, at rockeren Jørn ”Jønke” Nielsen fra HA i morgen bliver ansat af politiet til at få ”afradikaliseret” HA’ere og unge rockerhvalpe, selv om manden aldrig har fortrudt sit bestialske drab på Henning Norbert Knudsen (Makrellen) i 1984.

Venstrefløjen gør den etniske befolkning til grin for deres egne surt indtjente penge.

Hvordan kan man være sikker på, at de tilbagevendte er afradikaliserede, og ikke blot optræder som ulve i fåreklæder.

Ole Brockdorff

Det eneste vi som den etniske kristne og ateistiske danske majoritetsbefolkning kan være helt sikre på omkring programmet med ”afradikalisering” af unge ekstremistiske muslimer i Danmark er, at korpset af professionelt ansatte mentorer, socialrådgivere, socialpædagoger, psykologer, psykiatere, rollemodeller og integrationskonsulenter med flere, alle henter stensikker overenskomstmæssigt løn, ferie, pension og frynsegoder, hvad enten ”afradikaliseringen” virker eller ikke.

Men når det så på et tidspunkt viser sig, at millionerne til ”afradikalisering” er smidt ud af vinduet til ingen verdens nytte, og politikerne afkræves nogle svar af befolkningen, ja, så vil de i det sædvanlige orgie af opportunisme, ansvarsløshed og ansvarsforflygtigelse give skylden til højrefløjens politikere med påstande om, at ”tonen i debatten” gør det umuligt at få rettet op på de unge ekstremistiske muslimer og deres familier.

Venstrefløjens humanistiske politikere begår nemlig aldrig fejl.

Carsten Wienholtz, Jannik Sørensen og Levi Jahnsen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Kære Ole Brockdorff
Det lyder som du færdes i disse kredse?
Udsagn som det du kommer med, vil det være en medvirkende årsag til afradikalisering?
Du er så vidende, så du må jo vide det.

Jens Jørn Pedersen

Kære Ole Brockdorff
Har du husket at betale de penge tilbage, som du "lånte" til din valgkamp?

Jens Jørn Pedersen

Det synes at være et godt tiltag. Noget tilsvarende har virket i Tyskland.
De seneste dages begivenhed har virkelig fået skilt fårene fra bukkene!

Ole Brockdorff

Jeg skal blot i al venlighed gøre Jens Jørn Pedersen og andre opmærksom på, at jeg ikke er identisk med den socialdemokratiske byrådspolitiker i Holbæk, ej heller er jeg arkitekten af samme navn i København, men en helt tredje Ole Brockdorff uden nogen som helst relation til landspolitik og lokalpolitik.

Jens Jørn Pedersen

Undskyld Ole Brockdorff
Det virkede ellers som om du har et stort kendskab til Danmark langt ude på højrefløjen.

Jeg synes, det er påfaldende, hvordan nogle mennesker i disse spalter har travlt med at rubricere andre efter formodet politisk tilhørsforhold, i stedet for at argumentere.
Det virker som om, det i sig selv er argument nok at sige: du tilhører højrefløjen.

ellen nielsen, Robert Ørsted-Jensen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Jannik Sørensen

Der er aldrig langt fra klient til behandler.

Jens Jørn Pedersen

Kære Kim Øllegaard
Ja, blot se dig i spejlet!

Jeg synes det er vigtigt at deradikalisere, hvilket ikke sker ved at fortsætte jagten.
Man har positive resultater mange steder ved blot at tage disse mennesker alvorligt og respektere dem som mennesker.

Ved at marginalisere mennesker opnår man meget let en efterfølgende radikalisering!

Ole Brockdorff

”Jeg synes det er vigtigt at deradikalisere, hvilket ikke sker ved at fortsætte jagten. Man har positive resultater mange steder ved blot at tage disse mennesker alvorligt og respektere dem som mennesker”, skriver Jens Jørn Pedersen i en kommentar.

Respektere de unge muslimske Syrien-krigere som mennesker???

Nu skal jeg altså som en lovlydig etnisk kristen majoritetsdansker tage unge muslimer med dansk statsborgerskab alvorligt – og oven i købet respektere dem – når de er vel ankommet fra et blodigt 2-måneders ophold hos Islamisk Stat i Syrien eller Irak, hvor de har været med til hver dag, at myrde og henrette tilfældige civile uskyldige mænd, kvinder og børn i kampen for et helvedeshul til religiøst kalifat, alt imens kontanthjælpen og boligydelsen er tikket ind på bankkontoen herhjemme.

Vel ankommet til Danmark efter det morderiske ophold hos Islamisk Stat står landets politidirektører, SSP-chefer og borgmestre så klar til at modtage disse stakkels unge muslimer, der jo bare i et øjebliks religiøs forvirring og radikalisering er kommet ud på en glidebane, hvor de har myrdet løs på tusinder af uskyldige civile mennesker i Allahs hellige navn, fordi de dræbte er ikke-troende eller ikke vil indordne sig under sunnimuslimernes krav om et religiøst kalifat.

Borgmestrene sørger herefter for, at der omgående bliver tilknyttet højt betalte mentorer, socialrådgivere, socialpædagoger, psykologer og alle mulige andre professionelle behandlere, så de religiøse massemordere kan blive ”afradikaliseret”. Hvilket naturligvis gøres bedst gennem positiv diskrimination i forhold til den brede lovlydige befolkning. Nemlig uddannelse og arbejde foran alle andre i samfundet, og så må danskerne sgu lige i tolerancens og mangfoldighedens navn træde et skridt tilbage i køen.

Ingen tænker på at spærre dem inde for deres morderiske ugerninger.

”Ved at marginalisere mennesker opnår man meget let en efterfølgende radikalisering”, skriver Jens Jørn Pedersen, og mener tilsyneladende helt alvorligt, at vi danskere skal bøje hovedet i respekt for en lovreligion som islam, og finde os i risikoen for terror på dansk grund med unge Syrien-krigere, hvis ikke de bliver serviceret på et højt niveau af kommunerne, når de kommer retur fra krigen med uskyldige menneskers blod og liv på hænderne efter opholdet hos Islamisk Stat.

Det er fantastisk at tænke på, at vi efter afslutningen på 2. verdenskrig havde Nürnberg-processen i efteråret 1945, hvor de ledende nazister i Tyskland blev stillet til ansvar for deres massemord på seks millioner jøder. 70 år senere har jødehadet aldrig været større i Europa – forårsaget primært af den muslimske indvandring – og unge religiøse muslimer, der er født og opvokset i demokratiske retsstater som Danmark, kan nu anno 2015 nærmest risikofrit rejse frem og tilbage mellem krigszonen i Syrien, og myrde løs på uskyldige civile kristne og jødiske mennesker efter behag.

Uden at de bliver stillet til ansvar ved en domstol for deres ugerninger.

Hvis det imidlertid var nogle etniske danske rockere fra HA og Bandidos samt nazister på den yderste højrefløj, der aktuelt rejste til Ukraine og blandede sig i borgerkrigen med efterfølgende massedrab på uskyldige civile – herunder muslimer – så ville det kulturradikale segment i Danmark omgående gå fuldstændig amok og kræve, at det internationale retssystem skulle få dem fængslet og dømt for krigsforbrydelser ved Haag-domstolen for at statuere eksempler.

Men når det drejer sig om unge radikaliserede muslimske Syrien-krigere, hvis familier har modtaget asyl og dansk statsborgerskab, fået tilbudt gratis skolegang og erhvervsuddannelse plus sociale og økonomiske velfærdsydelser på linje med den etniske majoritetsbefolkning, ja, så træder der helt andre parametre i kraft med hensyn til opretholdelsen af begreber som lighed og retfærdighed for loven. Altså straf til alle – uanset etnisk og religiøs baggrund – hvis man dræber og forfølger andre mennesker på grund af deres tro.

Danmark er virkelig på vej i opløsning som en demokratisk retsstat.

Robert Ørsted-Jensen

Brokdoff alle menesker har ret til at blive taget alvorligt, det uanset om man e enig med dem. Det du advokere her ligner i tiltagende grad bare en anden form for ekstremisme.
t er at vi er enige om at man ikke skal give efter for disse typer, noget anet er at man altid bør vøre åben for ideer om at afhjælpe og afvæbne radikaliseing med dialog. Det er et godt forslag fra SF

Det er sjovt at se at man vil benytte sig af mere af det der har slået fejl. Integrationsværktøjerne som man har benyttet sig af i årtier, vil man nu rulle ud til ekstremister.
Smid dem ud i stedet for og spar pengene. De kan bruges på mange andre gode formål.
Hvis det krænker deres rettigheder, så skal vi lige spørge os selv hvordan de ser på vores rettigheder og hvad deres ønske er for samfundet i Danmark.
spar pengene.