Interview
Læsetid: 5 min.

De siger, det virker, uanset om man tror på det eller ej

I fjerde og sidste del af Informations serie om alternative behandlingsformer besøger vi en healer. Han fungerer som medie for energien omkring os, siger han og kan derfor helbrede fysiske og psykiske sygdomme ved at lægge sine hænder på patienterne
Informations Christian Bennike besøgte healer Allan Smith på Frederiksberg.

Informations Christian Bennike besøgte healer Allan Smith på Frederiksberg.

Indland
23. februar 2015

En gang om måneden laver Allan Smith og hans kollega gruppehealing i et yogacenter i Karlslunde. Den kvindelige kollega sidder med lukkede øjne og udadvendte håndflader og »beamer energien ud i rummet«.

Imens går Allan Smith stille rundt mellem de cirka ti deltagere, mest kvinder, som sidder på stole med lukkede øjne. Han lægger en hånd på deres hjerte – »ikke det mekaniske, men det psykiske hjerte« – og det bringer deres energi i balance. Det koster 200 kroner at deltage.

Jeg besøger healer Allan Smith i hans lille klinik på Frederiksberg for at høre, om han kan hjælpe mig med mine betændte knæ. Det kan han godt, siger han; han fungerer nemlig som medie for den kosmiske energi, der løber omkring os, og den energi kan afhjælpe min knæproblemer.

»Når vi er færdige, kunne jeg forestille mig, at dine smerter bliver mindre. Mange får et energiboost, bliver roligere og føler sig godt tilpas. De sover bedre, og hjernemylderet bliver mindre,« siger Allan Smith.

Der er stille og rent i det lille rum. Et whiteboard, et abstrakt, orange maleri, et par krystaller og en buddha-figur, som kun er til pynt. 62-årige Allan Smith deler sin tid mellem healing og et job som it-konsulent for mindre, danske virksomheder. Hans øjne er venlige, og hans stemme er rolig. Og han har lavet te.

»Vi mennesker er energi,« siger han. »Dine nervebaner er elektrisk energi, og den kan komme ud af trit. Så kan healing få det på plads igen.«

– Så hvis man har det dårligt – fysiske eller psykisk – så skyldes det en ubalance i energien?

»Ja, det er jeg helt overbevist om. Det er en energi, som jeg er kanal for. Hvor den kommer fra, ved jeg ikke, men energierne kan reparere de defekter, man har. F.eks. dine knæ,« siger han.

Allan Smith har altid været optaget af »alt det, man ikke kan måle og veje«, og da han i sin tid så tv-programmet Åndernes Magt, besluttede han sig for at opsøge en clairvoyant. Det blev vejen til en healeruddannelse hos healing.dk. Det er allerede 14 år siden.

»Jeg kan jo ikke komme med en videnskabelig forklaring på, hvorfor healing virker, men i langt over 80 pct. af tilfældene bliver det bedre. Dog virker det ikke på alle. Man har en fornemmelse af, hvem det virker på.«

– Kan du mærke noget på mig?

»Jeg kan mærke, at du er skeptisk.«

Ingen effekt

Man siger, at atomfysikeren Niels Bohr havde en hestesko hængende over døren til sit sommerhus i Tisvilde. En dag kom en kollega på besøg, og han undrede sig over hesteskoen.

»Du tror da ikke på sådan noget overtro, vel?« spurgte han.

»Nej, nej,« svarede Bohr hurtigt, »men de siger, at det virker, uanset om man tror på det eller ej.«

Sådan er det også med healing, siger Allan Smith; det virker, selvom man ikke tror på det, og det er jeg glad for. Allan Smith har nemlig ret – jeg ér skeptisk.

Den etablerede lægevidenskab er enig om, at healing ikke virker. Professor Helle Johannessen på Syddansk Universitet, der har studeret alternative behandlingsformer siden 1988, har undersøger effekten af

healing. Hendes konklusion er kort: »Der er ingen helbredende effekt af healing.«

Noget tyder godt nok på, at healing virker let dæmpende på angst og stress, men det skyldes ikke energier og håndspålæggelser, men at patienten bliver rørt ved, er i fokus og får en god snak om fysisk og mental sundhed. Og så placebo. Det ville være lige så sundt at have sex, putte og tale med kæresten.

Det er faktisk ulovligt, når Allan Smith siger, at han kan reparere mine knæ. Alternative behandlere, må ikke bruge ord som ’helbrede’ eller ’fjerne,’ fordi det indikerer, at der er videnskabeligt belæg for behandlingerne; og det er der ikke.

Som du i virkeligheden er

Allan Smith vil gerne give mig en »all round healing«, så jeg lægger mig på briksen.

»Når man arbejder med energierne, kan man godt blive lidt kold,« siger han og putter mig under et stort fleecetæppe med måner og sole på. Vi lægger ud med nogle vejrtrækningsøvelser: »Slap af i dine tæer. Slap af i dine fødder. Slap af i dine ankler ...«

Det fungerer som mindfullness, og jeg slapper mere og mere af. Det er rart.

Efter fem minutter med afslapning begynder healingen. Uden et ord lægger Allan Smith sine store hænder på min pande, min brystkasse og mine knæ. Hans håndflader er varme og dufter lidt af håndsæbe, og det føles uvant at have en fremmed mands hænder på sit ansigt. Jeg kan ikke rigtig mærke energien.

På et tidspunkt letter jeg på højre øjenlåg og ser op på Allan Smith gennem den smalle sprække. Han står foroverbøjet og er meget koncentreret. Øjnene er lukkede, og hans hænder hviler på min brystkasse.

»Det er, som om jeg bliver forbundet til noget,« forklarer han, da seancen er forbi 20 minutter senere.

»Jeg starter som regel ved hovedet, men derefter er det rent intuitivt, hvor jeg skal lægge hænderne. Energien er så intelligent, at den selv finder ud af, hvor den skal hen.«

Allan Smith siger, at han allerede kan se, at healingen har givet mig ro, og han råder mig til at drikke rigeligt med rent vand de næste 48 timer, fordi energien sætter en udrensningsproces i gang, som kan vare i to døgn.

»Nu er du mere, som du i virkeligheden er,« siger han. »Det er ligesom om, folk får glansen tilbage i øjnene. Du er mere afslappet, end da du kom.«

– Kan det ikke være, fordi jeg lige har ligget ned og lavet vejrtrækningsøvelser?

»Jeg er meget sikker på, at en stor del af det er healingen. Nogle gange kan man se under healingen, at pulsen falder.«

– Det har jeg altså ret svært ved at tro på. Videnskaben har jo aldrig kunnet bevise, at der findes energier …

»De må mene, hvad de vil. I vores verden er der kun det, vi kan se, måle og veje. Alt andet findes ikke. Min egen svigersøn er speciallæge i kirurgi. De skærer problemerne væk. Han har sin holdning, og jeg har min. Men jeg kan jo se, hvad der kommer ud af det,« siger Allan Smith.

Serie

Alternativ behandling

Selv om alternative behandlingsformer som zoneterapi og akupunktur ifølge forskningen ikke virker bedre end placebo, har mere end hver anden dansker været til alternativ behandling.

I en ny serie sætter Information fokus på den alternative medicin og effekten heraf.

Seneste artikler

 • En alternativ altmuligmand

  20. februar 2015
  Selv om det aldrig er bevist, at man kan behandle sygdomme ved at massere de zoneterapeutiske punkter på fødderne, har næsten hver fjerde dansker forsøgt sig med zoneterapi. I tredje del af Informations serie om alternative behandlingsformer har vi besøgt en zoneterapeut, der viser sig at være lidt af en alternativ altmuligmand
 • ’Alt er energi’

  14. februar 2015
  Med urteblandinger og homøopatiske midler hævder biopater at kunne kurere sygdomme og lindre smerter. Information har besøgt Birgitte Harms, der ved hjælp af blandt andet cylindre med hundehår tester energier og vibrationer i kroppen
 • Men de har jo ikke noget tøj på ...

  13. februar 2015
  Selv om ingen har bevist, at alternativ behandling virker bedre end placebo, har mere end hver anden dansker været til en alternativ behandler. Information sætter i en ny serie fokus den alternative medicin og den manglende effekt af behandlingerne
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Sørensen

Hvis jeg siger til mig selv "Iiiihhh alså hvor er jeg glad i låget" så virker det, men jeg har svært ved at se hvordan en healer skulle kunne overføre denne maniske glæde i "låget" til mig. Vi mennesker har en enorm indflydelse på os selv og hvordan vi har det, hvis tør lære bruge os selv -og den slags healing tror jeg på, men når det kommer til "professionelle" healere der dirigere rundt med usynlige kræfter der skal reparere mig, så stiller jeg mig tvivlsom og ville nok istedet bruge pengene på et meditationskursus.

Hvor ville det være rat, hvis Information skrev en ordentlig artikelserie om alternativ behandling. De her artikler er for letkøbte.