Læsetid: 3 min.

Vil en statsstøttet islam modvirke radikalisering?

Forslaget om et statsstøttet islamisk trossamfund i Danmark, som skal modvirke radikalisering, får blandet modtagelse blandt muslimske organisationer. Regeringen afviser forslaget blankt
Indland
18. februar 2015

Jeg tror kun, det vil øge radikaliseringen frem for at bekæmpe den.« Sådan lyder reaktionen fra Imran Shah, talsmand for Det Islamiske Trossamfund, på den franske islamforsker Olivier Roys opfordring til den danske stat om at yde blandt andet økonomisk støtte til et islamisk trossamfund i Danmark. For ifølge Imran Shah vil statens blåstempling af en bestemt form for islam provokere ekstremistiske miljøer yderligere:

»Det vil bare bekræfte følelsen af at være forfulgt hos dem, der allerede oplever at være ekskluderet fra fællesskabet. Det vil ikke gøre andet end at forøge deres behov for at markere sig,« siger han og tilføjer, at det er helt forkert at tro, at det er i moskéerne, der skal sættes ind mod radikalisering.

»Vi mangler en ærlig diskussion om de rigtige årsager bag radikalisering. Peger vi igen på moskéerne, vil vi fortsat ramme forbi. Det var et socialt tilfælde med kriminel baggrund, der stod bag angrebet i weekenden. Det burde have åbnet øjnene.«

Ligeledes afviser religionssociolog og talskvinde for Kritiske Muslimer Sherin Khankan Olivier Roys ide om en form for ’statsislam’. Men hun deler hans synspunkt om behovet for, at staten anerkender islam som religion.

»Vi må adskille stat og kirke og ligestille alle religioner. Jeg tror hellere på inklusion, som medfører moderation af standpunkter,« siger hun og understreger, at det ikke er inklusion at give en bestemt tro forrang.

»For hvem skal definere, hvad en moderat islam er? For at komme radikalisering til livs, må vi også imødekomme de ekstreme og radikaliserede.«

Ifølge Sherin Khankan bør dialogen foregå både på politisk niveau og i civilsamfundet.

»I Danmark er vi kun nået til fordømmelse og dæmonisering i stedet for at spørge eksempelvis Syrien-krigere, som er vokset op i den danske kultur, hvorfor de er imod demokrati og ytringsfrihed og ønsker et kalifat som Islamisk Stats,« siger Sherin Khankan.

Befriende forslag

I andre grene af det muslimske miljø i Danmark vækker forslaget fra den franske islamekspert til gengæld begejstring.

»Det er så befriende at høre det forslag,« siger Fatih Alev, formand for Dansk Islamisk Center.

Selv om han er enig med Imran Shah i, at moskéer ikke medvirker til radikalisering, mener han, at det er nødvendigt at løfte moskéerne for at forhindre, at unge søger videre mod radikale miljøer.

»Det kræver enorme ressourcer at klæde moskéer på til opgaven om at aktivere og fastholde de unge, blandt andet fordi mange imamer, som kommer hertil fra udlandet ikke taler dansk. Helt konkret vil vi gerne hjælpe moskéerne med at tilbyde introkurser i islam på dansk, så det ikke bliver de radikale, men de mainstream fortolkninger af religionen, der dominerer og tiltrækker de unge, som jo er født og opvokset i Danmark,« siger han og efterspørger, at staten hjælper trossamfundene med at inddrage en form for religionsbeskatning, tilsvarende kirkeskatten.

Også biskop i Aarhus, Kjeld Holm, er tilhænger af forslaget om et statsstøttet islamisk trossamfund i Danmark.

»Jeg mener, der er god ræson i det forslag. Det vil jeg gerne stå på mål for, selv om der nok kommer et ramaskrig,« siger Kjeld Holm, som mener, at staten for eksempel kunne yde et tilskud til moskéer tilsvarende det beløb, som Kirkeministeriet nogle gange støtter restaurering af kirker med.

»Hvis der er planer om at bygge en moské, kunne staten gå ind og sige: ’Vil vi gerne være med og give et bidrag til det, men så skal vi selvfølgelig også være med i planlægningen, og i forhold til hvilket indhold der kommer i moskéen’,« siger Kjeld Holm.

Forkert præmis

Manu Sareen (R), minister for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale forhold, har ikke tænkt sig at føre Olivier Roys forslag ud i livet.

»Roy blander tingene godt og grundigt sammen. Jeg er fuldstændig uenig i hans præmis. Vores erfaringer viser, at radikalisering ikke nødvendigvis sker i moskéerne. Det kan ske i fængslerne, ved at sidde og se YouTube derhjemme eller ude i en baggård osv.«

– Men kan man ikke styrke en mere moderat form for islam ved at støtte moskéerne, så de på den måde kan fastholde de unge og holde dem væk fra radikalisering?

»Det er rigtigt nok, at moskéerne ikke er gode til at få fat i de unge mennesker, men jeg tror ikke på, at det er der, det er bedst at sætte ind. Der, hvor de skal udfordres, er i det danske uddannelsessystem. Når de sidder i klasselokalet og kommer med deres holdninger. Og der har vi jo lige klædt yderligere 3.000 mennesker på, som blandt andet skal varetage hotlines,« siger han med henvisning til regerings antiradikaliseringsplan, som blev præsenteret i januar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er nu altså Marianne Jelved, der er kirkeminister.

det fremmer forståelsen at i det mindste give korrekt information og ikke give forkerte oplysninger ...
som her:

" ... Kirke- og integrationsminister Manu Sareen (R) har ikke tænkt sig at føre Olivier Roys forslag ud i livet.... "

Ole Brockdorff

Forslaget om statsstøtte til islams moskéer i Danmark virker fuldstændig ude i hampen, når man tænker på den triste kendsgerning, at det for nyligt blev klarlagt i en paneuropæisk undersøgelse fra det anerkendte tyske Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung (WZB), at 65% af de muslimske indvandrere til det europæiske kontinent mener, at sharialovene er vigtigere for dem end de sekulære demokratiske love i de europæiske demokratier, som de har valgt at leve i.

60% af de adspurgte muslimer i den samme undersøgelse har den opfattelse, at de europæiske muslimske samfund må søge tilbage til ”islams rødder”, mens 54% af de europæiske muslimer lider af »occidentofobi« (had til den vestlige kultur) og er overbevist om, at Vesten kun er ude på at ødelægge islam. Men de samme muslimer har ingen etiske og moralske problemer med, at lade sig livsforsørge gennem overførselsindkomster af de samme kristne og ateistiske europæere, som de kalder for islams fjender.

Forslaget er i alle henseender et forsøg på, at omstyrte det danske demokrati og folkestyre indefra, eller også er det er bare slet og ret hamrende naivt, for uanset hvor islam og muslimer dukker op i verden kommer de hurtigt på kant med kristne, jøder, hinduer, buddhister og ateister. Takket være rodfæstede patriarkalske familietraditioner, klankulturer og stammekulturer gennem århundreder, der også hver dag året rundt indebærer, at sunnimuslimer og shiamuslimer overalt i Mellemøsten, bekæmper hinanden på grund af et ubændigt had til hverandre, og fordi islam er og bliver en totalitær politisk ideologi for sine troende.

Alligevel sidder der en kristen dansk biskop ved navn Kjeld Holm i Aarhus, der vitterligt i ramme alvor udtaler, at hvis man giver statsstøtte til moskéer kan man få indflydelse på, hvilket indhold der kommer i moskéen. Hvad er der for en gang naivt sludder? Tror biskoppen virkelig selv på dèn teori? Og skal den danske stat herefter så også have indflydelse på, hvad der prædikes i folkekirken?

Nej, denne franske professor Olivier Roy kan umuligt være en førende islamforsker, der har orienteret sig grundigt om islams virke gennem de sidste 1.400 år, for det er og bliver modsat kristendommen en politisk lovreligion, som det store flertal af europæiske muslimer ønsker at leve efter i hverdagen. Dèt er fuldstændigt uforeneligt med de indfødte europæeres ønske om, at leve i åbne og frie demokratier med sekulære love, uden nogen som helst politisk indflydelse på hverdagslivet beslutninger fra religionernes side.

Ikke desto mindre får vi store problemer med politisk islam og de europæiske muslimer i de kommende år, hvis ikke de nationale og europæiske folkevalgte politikere èn gang for alle forholder sig pragmatisk til den ubestridelige kendsgerning, at koranens imperialister i totalitære regimer som blandt andet Saudi-Arabien, Iran og Qatar med flere, med voldsom intensitet og ubegrænsede pengemidler fra oliemilliarderne, gør alt for at islamisere de europæiske demokratier og kulturstater indefra ved at udradere kristendommens betydning.

Tænk bare på den af Qatar finansierede moské i København til 150 mio. kr.

Desværre er totalitær islam bakket godt op af den ateistiske europæiske venstrefløj i Europa, der af uransagelige grunde har besluttet sig for gennem de sidste 20 år, at muslimerne som religiøs minoritet, altid skal have lov til at leve efter deres verdslige love i hverdagen. Hvis nogen så tillader sig at kritisere denne holdning, altså udøver islamkritik, og kalder det uforeneligt med demokratiet som politisk styreform, så vælger man at stigmatisere og dehumanisere de pågældende som nålestribede nazister, fascister, racister, islamofober og samfundets ”white trash”.

Men når en mand som Egyptens præsident Abdul Fatah al-Sisi i sin nytårstale for et par måneder siden agiterer for, at islam som religion èn gang for alle burde reformere sig, og ikke længere være en politisk ideologi og lovreligion, men udelukkende private trossætninger for enhver muslim på kloden, ja, så hører man ikke bare èn politiker fra den europæiske venstrefløj klappe i hænderne af begejstring og respekt for dette sensationelle forslag.

Nej, alle de ansvarlige europæiske politikere vælger i stedet, at lukke øjnene for den ubestridelige snigende islamisering af de europæiske demokratier og kulturstater, fuldstændig som det tyske folk i 1930`erne lukkede øjnene for nationalsocialismens udbredelse som totalitær ideologi med politisk enhed under tvang for alle, og da det for alvor endelig gik op for dem, at de uden modstand havde sluppet et monster løs, ja, da var det for sent at stoppe optakten til 2. verdenskrig, der kom til at koste over 50 millioner sjæle livet.

Glem alt om statsstøttede moskéer i Danmark.

Arne Hornborg, Preben Haagensen, Hans Aagaard og Jannik Sørensen anbefalede denne kommentar

Ligesom vi og 99,99999 % af alle Islam troende tager klart og tydeligt afstand fra begrebet voldelig radikal ekstremisme, bør vi også se forbi satire tegningerne, for det er ikke årsag til al balladen, men at vi er vidne til et fortvivlet og desperat 'nødråb', fra den arabiske verden.
Efter århundred vesterlandsk kolonimagt, olie interesser og i nyere tid Nato besættelser af arabiske lande, et Palæstina der bliver udvisket fra verdenskortet, fremprovokeret borgerkrige og målrettet bombning og/eller samfunds kaos i Irak, Afghanistan, Libyen og nu også i Syrien, er vi altså nødt til også at spørge os selv her i vesten, om vi har været med til at skabe denne beklagelige situation, at nu er 0,00001 % af Islam troende blevet vrede og aggressive og klar til at dø og slå ihjel.
Så helt enig dansk statsstøttet Islam er ikke løsningen, men at vi tager et ansvar for den militære adfærd vi udviser dernede i deres lande og i stedet for militær indblanding, går i fredens dialog.

Jens Lerdorf har ret.
Vi bør igen lade lokale diktatorer håndtere den islamiske trussel lokalt, og ophøre med at blande os i deres forhold, herunder deres håndtering af menneskerettigheder.
Vi bør naturligvis også holde op med at blande os i hvad de lokale magthavere foretager sig i Israel og Palæstina, da det jo også er et udtryk for vestlig nykolonialisme.

Nu der er tradition for smuk dansk arkitektur i Mellemøsten (Henning Larsen) ser jeg for mig en smuk moske der signalerer samforstand i det danske bybillede.. Et sted også dansker kommer til af nysgerrighed og ønske om en fælles forståelse og respekt.

Preben Haagensen

Der har ikke været en århundrede lang vesterlandsk kolonimagt i Mellemøsten. Der var 30 år fra 1920 efter San Remo konferencen der opdelte Mellemøsten mellem Frankrig og Storbritannien, og ja i 1950 var det med undtagelse af Palæstina forbi da landene blev selvstændige. Selvfølgelig sad englænderne i Ægypten på grund af Suez kanalen, men Ægypten var aldrig en koloni. Algier er så en anden sag. Frankrig gik ind i Algier på grund af det omfattende pirateri fra dette område, som opbragte skibene og gjorde deres mandskab og passagerer til slaver. Det var faktisk en velgerning over for skibsfarten på middelhavet. Glem ikke selv Danmark havde nok en overgang, og sendte flåden til middelhavet for, at bombardere Algier by, men havde ikke de rigtige kanoner om bord til, at bombardere en by, så det blev ikke en gentagelse af englændernes bombardement af København.

Grundloven siger at den danske stats gøren og laden repræsenterer lutheransk evangelisme.
Det kan man så diskutere om den gør troværdigt etc... men det ville være samfundsmentalt vanvid at ændre derpå (selvom der nok er lande i det sydlige Europa der af gammel vane ville fryde sig) - og muslimer er nok meget autoritetstro, men den er for tyk !
Hvordan forestiller man sig at sætte sin autoritet igennem ?