Læsetid: 4 min.

Afghanistan siger stop, men Ahmad bliver tvunget hjem på mandag

Selv om Afghanistan ønsker en genforhandling af aftalen om hjemsendelse af asylansøgere og har bedt om et midlertidigt stop for tvangsudsendelser, fortsætter politiet i Danmark med at forsøge at sende afviste afghanske asylansøgere tilbage med tvang
Den afghanske asylansøger Ahmad Feroz Aziz burde ifølge sin advokat blive placeret på et almindeligt asylcenter og ikke på Ellebæk, der er en lukket institution for frihedsberøvede asylansøgere. Arkiv.

Den afghanske asylansøger Ahmad Feroz Aziz burde ifølge sin advokat blive placeret på et almindeligt asylcenter og ikke på Ellebæk, der er en lukket institution for frihedsberøvede asylansøgere. Arkiv.

Sigrid Nygaard

19. marts 2015

Godt to uger efter, at de afghanske myndigheder har bedt Danmark om at stoppe tvangsudsendelser, forsøger Rigspolitiet fortsat at tvinge afviste asylansøgere tilbage til Afghanistan.

I starten af marts modtog Justitsministeriet to henvendelser fra den afghanske ambassade i Oslo, der også dækker Danmark. Henvendelserne er ifølge Informations oplysninger enslydende med to henvendelser til det norske udenrigsministerium, som Information har fået aktindsigt i.

I den ene står der, at det afghanske udenrigsministerium »venligt anmoder om et midlertidigt stop for tvangsudsendelser af afghanske flygtninge«. I den anden henvises til, at det stigende antal af tvangsudsendelser fra Europa har ført til, at de hjemsendte »ikke modtager den nødvendige støtte, og at deres menneskerettigheder krænkes«.

Men på trods af den afghanske appel til Danmark fortsætter Rigspolitiet tilsyneladende med at forsøge at tvangsudsende afviste asylansøgere til Afghanistan.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Dorte Sørensen
  • Pia Qu
Dorte Sørensen og Pia Qu anbefalede denne artikel

Kommentarer

ellen nielsen

Det er vel
en omtalt "menneskeret" at kunne rejse ind i det land,
som man har statsborgerskab i...!

Justitsminister Mette Frederiksen, der ved udnævnelsen i starten af oktober sagde:
"Danmark skal være sin opgave voksen og yde beskyttelse til mennesker, der er på flugt," er åbenbart ignorant af samme skuffe som VKO.

Hvor er det en kæmpe skuffelse!

Dorte Sørensen, lars abildgaard og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar

»Vi har planer om at lukke grænserne for alle, som sendes tilbage med tvang"
Underlig udtalelse.
Rejser nogen tilbage uden tvang, hvad så ?

Mandatar Torben Wilken

Den treparstaftale der er indgået omhandler kun afghanske statsborgere, altså personer med et gyldigt nationalitetspas og det er kun meget få der har et sådant statsborgerskab. Det ved NUC udmærket godt. Lige så snart personen er kommet ombord på flyet, ophører det danske politi´s myndighed. Politiet har ingen myndighed til at fiksere eller på anden måde nedsætte personens bevægelsesfrihed. Tvangsmæssig udsendelse er derfor ikke lovlig. Fremstilling på grænsen er heller ikke lovlig i.h.t. trepartsaftalen. Hvis dansk politi skal medvirke på flyet, skal de stå på listen over besætningsmedlemmer, altså være ansatte. Det er dybt beskæmmende at Danmark ikke lever op til disse krav. Ved en mellemlanding, kan den udsendte blot forlade flyet og udvandre. Kun de myndigheder der er i denne lufthavn kan skride ind. Det er herfra en tilbagesendelse skal ske. Dansk politi har intet at gøre ombord på flyet. Tager de med, er de at opfatte som ganske almindelige passagerer og hvorfor skal de så med? Justitsministeren skal derfor redegøre for, hvad dansk politi har gang i og med hvilken hjemmel de udøver magt.
Man skal huske, at Afghanistan