Baggrund
Læsetid: 4 min.

Da Danmark var verdensmestre i sterilisering og det hvide snit

Det første samlede historiske forskningsværk om børnehjemsbørn, psykisk syge og udviklingshæmmede under forsorgen er netop udgivet. Det dokumenterer, at Danmark gik forrest, når det gjaldt vidtgående indgreb overfor samfundets svageste. Rapporten lægger nye lag til forståelsen af velfærdsstatens historie
Karensminde i Valby var en institution for åndssvage. Ny forskning kaster yderligere lys over Danmarks håndtering af udviklingshæmmede og psykisk syge – og det er ikke et kønt syn.

Birthe Melchiors

Indland
27. marts 2015

De står og skutter sig under søjlerne foran Københavns Byret. Mænd med store skæg, topmaver og tændte cigaretter i hånden. Men når de åbner munden og går i gang med at fortælle, er de børnehjemsbørn igen. Små drenge, som er blev tævet, misbrugt og udsat for medicinske overgreb, mens de var i den danske stats varetægt. Mændene demonstrerer for at få en officiel undskyldning:

»Der sidder tusindvis af mennesker derhjemme og har det rigtig dårligt. Hvis de da ikke er gået i hundene. Vi lærte aldrig at leve et liv, for vi fra starten fik at vide, at vi ikke var en skid værd,« siger Poul-Erik Rasmussen, formand for ’Godhavnsdrengene’, opkaldt efter det børnehjem, hvor nogle af drengene voksede op.

Kampen for en undskyldning har foreløbigt taget ti år. Indenfor murene foregår en retssag om, hvorvidt sagen er forældet. Men for mænd som Poul-Erik Rasmussen er det stadig nutid.

»Vi vil have staten til at sige: ’I har ret. Undskyld, at vi glemte at holde øje med, hvad der foregik.’ Så tror jeg, mange vil få det lidt bedre.«

Børnehjemsdrengene er nogle af de danskere, heraf stadig mange nulevende, som har været i statens varetægt. Deres historie er netop dokumenteret i en tyk forskningsrapport om anbragte børn og voksne fra 1945 til 1981. Og i rapporten Anbragt i historien får psykisk syge, de udviklingshæmmede, de handicappede og børnehjemsbørnene for første gang en central plads i historien:

»Fortællingen om den danske velfærdsstats opbygning har været et glansbillede og handlet om, hvordan man gjorde meget godt for de udsatte gennem blandt andet K. K. Steinckes socialreform i 1933, hvor de kom ind under statens forsorg. Men det, der ikke er kommet med, er, at det var noget for noget. Det handlede også om at kontrollere de udsatte, for man så dem som en trussel mod samfundet. Blandt andet var man bange for, at de skulle få for mange børn,« siger historiker Jesper Vaczy Kragh, projektleder for den forskergruppe under Svendborg Museum, der har brugt to år på rapporten.

Vidtgående lovgivning

Undervejs i arbejdet blev forskerne overraskede over, hvor vidtgående den danske lovgivning var, når det gjaldt indgreb overfor samfundets svageste. Danmark var de første i verden til at vedtage en national lov om sterilisering og kastration af blandt andet udviklingshæmmede og de første til at internere ’moralsk defekte’ mænd og kvinder – på ø-anstalterne Livø og Sprogø. Og målt pr. indbygger, er Danmark det land i verden, der har udført flest lobotomier – også kaldet det hvide snit. I alt 4.500 fra 1939 frem til 1984 – herunder på udviklingshæmmede børn helt ned til seks år.

»Der tegner sig et markant billede af Danmark som dem, der over hele feltet gik forrest i forhold til de allermest vidtgående indgreb: internering, sterilisering, kastration og det hvide snit,« siger Jesper Vaczy Kragh.

I rapporten kommer det også frem, at eutanasi blev foreslået som mulighed overfor udviklingshæmmede både blandt læger og i pressen. Også efter Anden Verdenskrig.

»I både 1950’erne og 1960’erne diskuterer man helt åbent, hvorvidt man skal slå de åndssvage ihjel. Man skulle ellers tro, at man havde lært af erfaringer syd for grænsen under krigen,« siger Jesper Vaczy Kragh.

Udgivelsen er finansieret af satspuljemidler og blev igangsat i 2012 i kølvandet på kritiske artikler om blandt andet mishandling af børn på drengehjemmet Godhavn og i Statens Åndssvageforsorg. Tidligere har fokus i forsorgshistorien ofte været på lovgivning og beslutningstagere, men i forskningsprojektet har tidligere anbragte og ansatte haft mulighed for at bidrage med deres øjenvidneberetninger.

Og det er i sidste øjeblik, påpeger Sytter Kristensen, formand for landsforeningen LEV:

»Det er sidste udkald, før de mennesker ikke er her mere, og derfor er rapporten unik. Det er dokumentation for, at man engang parkerede nogle mennesker i et isoleret parallelsamfund, ved siden af det, vi andre lever i og undertrykte dem til stor skade for rigtigt mange mennesker. Og det er samtidig en påmindelse om en historie, som ikke må gentage sig,« siger Sytter Kristensen.

Sorterede fostre

For selv om de udsatte grupper i dag har langt bedre forhold og muligheder, er synet på dem, på mange måder det samme, mener hun:

»Vi sorterer handicappede fostre fra, vi samler de anderledes på store institutioner, samtidig med at vi skærer ned på området i forhold til personale, uddannelse og hjælp til at udvikle sig,« siger Sytter Kristensen, der kalder rapportens 500 sider »pligtlæsning for politikere«.

Ligesom Poul-Erik Rasmussen mener hun, at en undskyldning til de involverede grupper er på sin plads. I blandt andet Sverige, Norge, Finland, Island, Skotland, Nordirland, England, Tyskland og Australien er der givet officielle undskyldninger og visse steder erstatninger til grupper, som har været udsat for fysiske og psykiske overgreb, mens de var i statens varetægt.

»Men det behøver jo hverken være undskyldninger eller erstatninger. I nogle lande har man haft andre initiativer som mindedage eller hjælpeprogrammer. Men i Danmark har det vist sig svært at samle et flertal,« siger Jesper Vaczy Kragh.

Selv om formand for Godhavnsdrengene, Poul-Erik Rasmussen, frygter, at rapporten bare bliver sat på en hylde i Socialministeriet, er han glad for, at den er lavet. For historien gentager sig jo.

»Der sker desværre stadigvæk mishandling af børn, som ikke bliver opdaget, på grund af for dårligt tilsyn. For mig og os er det vigtigt, at man bliver ved med at grave i det der skete. Og forskningsrapporten er endnu en dokumentation for, at det rent faktisk var sådan. Men uanset hvor mange undersøgelser historikerne laver, er det også vigtigt at få myndighederne ord for, at de tror på os.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Citat fr artiklen:
"Og i rapporten Anbragt i historien får psykisk syge, de udviklingshæmmede, de handicappede og børnehjemsbørnene for første gang en central plads i historien"

Det er ikke første gang. Det må bero på en alvorlig svipser, at følgende rapport ikke er kendt for artiklens forfatter: http://www.universitypress.dk/shop/godhavnsrapporten-2968p.html

Mads Kjærgård

Ja i Århus er man jo startet forfra! Stærkt handicappede børn er blevet frataget deres hjælp, fordi de alligevel ikke har noget værdi i konkurrence staten! Troede nu egentligt at den her historie var alment kendt! Kan huske at ugebladet Rapport! Jo sørme så! Bragte en lang artikel om det i 70erne! Kan huske at artiklen handlede om en mand, der var taget for vagabondering på Rådhuspladsen og som efterfølgende blev "indlagt" og tvangssteriliseret! Er det ikke også Lene Koch der har udgivet en bog om det?

Teodora Hansen, Rune Petersen, Carsten Mortensen, Dorthe Jacobsen , Karsten Aaen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Det var vigtigt for disse mennesker - også senere - at bevise, at de kunne arbejde!
Så havde de en værdi for samfundet...
Måske skulle man huske det i iveren over at gøre mennesker arbejdsparate, "kvitte den social arv" og tvangsfjerne børn fra "ikke-fungerende familier"?

Teodora Hansen, Rune Petersen, Dorthe Jacobsen , Rasmus Kongshøj og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Korrektion: Jeg var lidt for hurtig med hensyn til Line Vaabens artikel. Det er rigtigt at det er første gang at det samlede forsorgsområde har fået en rapport. Dog kunne Godhavnsrapporten fra 2011 godt have været nævnt, da det var første gang børnehjemsområdet fik sin rapport, også med tanke på den aktuelle retssag.

Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Anne Koed Westergaard, Torben R. Jensen, Else Damsgaard, Kristian Rikard, Rasmus Kongshøj, Anne Eriksen, Lone Christensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Connie Brask Jensen

Uhyrlig læsning, - som ikke er mindre uhyrlig i Jesper Vaczy Kraghs bog om "det hvide snits historie - i Danmark". Hvor han skriver om: amerikanske hjernekiruger i 30` - som blev inviteret til DK af danske psykiatere. Amerikanerne underviste danske læger i psykiatrien, i dette lille kirurgiske indgreb, og dets lyksaligheder i at fjerne et menneskes personlighed. Og efterlade dem lettere imbicile, følelsestomme, frataget personlighed og handicappede, - uden gene for nogensomhelst. Levende døde.
I samme periode var norske psykiatere også ude efter international viden, - og deres valg faldt på amerikanske psykologer, - og de blev opgraderet med mangfoldig psykologisk og psykiatrisk viden.
En markant forskel der er den dag i dag, - hvor norske psykiatriske patienter behandles med samtaler, psykologisk hjælp, og specifik medicin i afgrænsede perioder.
Den danske psykiatri overlader stadig ukritisk de psykisk syge i massiv medicinering - fastspænding - elektrochock.
En monstrøs kulturel forskel i tilgangen til udsatte medmennesker.
Som stadig lever i bedste velgående.
Hvorfor kan et land ikke undskylde, bliver klogere, tage ved lære af fortidens fortrædelser, - og ændre handlinger?
Det er dog noget vi almindelige mennesker gør når vi tager fejl.

Anne Koed Westergaard, Rune Petersen, jonas larsen, Michal Bagger, Nille Torsen, Niels Duus Nielsen, Ervin Lazar, Dorthe Jacobsen , Birgitte Gøtzsche, Kristian Rikard, Kirsten Svejgaard, Arne Lund, Karsten Aaen, Anne Eriksen, Lars Jensen, Steffen Gliese, David Adam, Lone Christensen, Torben Selch og Slettet Bruger anbefalede denne kommentar

Er DK da ikke fortsat verdensmester i omtalte discipliner ?

Rune Petersen, Ole Hansen, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Kirsten Svejgaard, Claus Jensen, Steffen Gliese og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Mht. lobotomi er det rystende at konstatere, at der intet videnskabeligt belæg var for dette primitive indgreb, ingen indsigt i hjernens funktion. Og det er rystende at konstatere, at der den dag i dag er læger, som har lige så lidt greb om videnskabelige indsigter, som man havde dengang. Meget ville være vundet, hvis noget så elementært som beherskelse af lærebogsstoffet var på plads og i orden - og dertil den indsigt, at når det gælder nervesystemet, har vi den dag i dag forstået så umådeligt lidt. Mht. hjernekirurgi generelt er der kun belæg for denne i den hensigt at fjerne en evt. tumor - såfremt dette overhovedet kan gøres uden alvorlig hjernelæsion. Dette er et godt eksempel på de vanskelige dilemmaer, den seriøse læge kan komme ud for.

Connie Brask Jensen, B Pedersen, Kirsten Svejgaard, Karsten Aaen, Anne Eriksen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Nu vi taler så meget om danske værdier....

Lobotomi - opfundet og udviklet i 30'erne af en portugisisk læge mens den fascistiske diktator, Salazar sad ved maagten. Lægen fik i 1949 Nobelprisen for sin indsats.
Selvom dette var lam. kendt dengang så fortsatte man med her i landet, at bruge denne milde form for eutanasi længe efter krigen. Det var i samme periode, at grønlandske kvinder blev tvangssteriliseret en masse.

Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Teodora Hansen, Rune Petersen, jonas larsen, Dorthe Jacobsen , Connie Brask Jensen, Rasmus Kongshøj, Christel Gruner-Olesen, Steffen Gliese og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Når man taler velfærdsstat, så er sandheden jo den, at det først var, da disse reminiscenser fra barbariet var afskaffet, at det kan siges at være en realitet. Og nu er det allerede væk igen.

Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Benny Larsen, jonas larsen, Nille Torsen, Jens Thaarup Nyberg, Michael Madsen, Birgitte Gøtzsche, Rasmus Kongshøj, Anne Eriksen, Mads Kjærgård og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar

Er det ikke noget med, at ofrene for lobotomi stadig ikke har fået hverken undskyldning eller erstatning? Socialdemokraterne og Radikale Venstre har vist været de argeste modstandere mod at give ofrene undskyldning eller kompensation, og er det stadig. Men på den anden side, kan man forvente andet af Danmarks to største værnemagerpartier?

Rune Petersen, Per Torbensen, Dorthe Jacobsen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Man udførte stadig lobotomi i 50èrne på folk, der havde lidt svært at styre temperamentet som et led i en "sygehusbehandling".
Det har været en del af de fejlagtige behandlinger, der er udført gennem tiden.
Derfor tror jeg heller ikke, at noget politisk parti har planer om noget sådant...

Martin Madsen

Birthe Melchiors billede fra 'Barakkerne' på Karens minde er virkelig et dårligt valg som illustration til denne artikel. -og især når det ledsages af teksten "og det er ikke et kønt syn."
For det første er der en stor chance for at personerne er nulevende og for det andet, viser billedet faktisk omsorgsfulde plejere og glade børn der bliver hjulpet med fysisk nærhed og hjælpemidler.
I skarp kontrast til andre samtidige institutioner som fx Ebberødgård hvor mange patienter tilbragte hele deres liv fastspændt til en seng.

Anne Koed Westergaard, Rune Petersen, jonas larsen, Nille Torsen, Lisbeth Harms, Niels Duus Nielsen, Karsten Aaen, Else Damsgaard, Anne Eriksen, Christel Gruner-Olesen, Connie Brask Jensen, Steffen Gliese, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Kristian Rikard, Dorthe Jørgensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

Mange af de horrible forhold på institutionerne kan føres tilbage til holdningen om at mennesker skal "kunne betale sig", og at opbyggelsen af denne lønsomhed kan retfærdiggøre hvad som helst.

Denne holdning fortonede sig med velfærdsstatens opbygning i 60'erne og 70'erne, men man kan se mange tegn på at den er ved at vende tilbage med hastige skridt, og den er lige så uhyggelig nu som den gang.

Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Anne Koed Westergaard, Elisabeth Andersen, Rune Petersen, jonas larsen, Connie Brask Jensen, Dorte Sørensen, Anne Schøtt, Bodil Waldstrøm, Anne Eriksen, Ole Hansen, Christel Gruner-Olesen, Carsten Mortensen, Kirsten Svejgaard, Dorthe Jacobsen , Steffen Gliese, Ulla Nielsen, Mads Kjærgård og Ryan Smith anbefalede denne kommentar
Ole Chemnitz Larsen

Underklassen bliver bare kørt over igen og igen

under dække af den demokratiske retsstats.

Helt galt er det, når underklassens rets er den herskende administrative klasses strafskyldige forhold,
der dækkes over med nye strafskyldige forhold igen og igen.

I
Hvilket også medfører at det strafferetlige forældelse afbrydes igen og igen.

Dette ville også være stødende, hvis kriminalitet kunne trækkes i forældelse med ny misbrug af myndighed og forsømmelse.

Men det forsøges igen og igen.

Også i Mette Frederiksens justitsministerium.

De ansvarlige skal dog roses for igen og igen at efterlade sig solide beviser.

Teodora Hansen, Rune Petersen, jonas larsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
H.C. (Hans Christian) Ebbe

Mennesker med et ekstra kromosom er i den grad uønskede i dette land... en udrydelses rate på næsten 100% af dem der bliver "opdaget" i tide...men så behøver man jo ikke gemme dem væk...som det lille barn man kan se på billedet...det gør ondt dybt ind i sjælen!

Teodora Hansen, Rune Petersen, Bodil Waldstrøm, Karsten Aaen og Ulla Nielsen anbefalede denne kommentar

Henrik Day Poulsen ville nok på den tid ikke have haft tid til at bestyre sin blog på Berlingeren - han ville have haft forrygende travlt. Men hans synspunkter synes da at have sin fanskare i 2015.

Rune Petersen, Arne Lund og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Det hvide snit er blevet endnu hvidere, - kemisk hvidt - -

Karsten Aaen, Steffen Gliese, Connie Brask Jensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Claus Jansson

Det må aldrig blive til en debat om man vil tillade eller ikke tillade overgreb på sagesløse, herunder børn - ej heller hvor store overgrebene må være.

Slutpunktet for målsætningen er simpel: det må ALDRIG finde sted!!!

Men der er sørgeligt få der slås for det.

Teodora Hansen, jonas larsen, Jørgen Malmgren og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Connie Brask Jensen

Den elendige danske kultur med at sparke på de svageste - udspilles hver eneste dag.
Lige nu er feks. 3 psykiatere anklaget for i årevis at have været for syge selv, - til overhovedet at kunne tage sig af andre, - alligevel har de kunnet fortsætte deres embedsmisbrug i årevis. Med mange døde patienter i deres kølvand. Uden sundhedsstyrelsen, som vidste det, - har grebet ind.
Hvordan mon det havde set ud hvis en kirurg havde lemlæstet en af de kongelige. En kirurg der simpelthen var for for syg til at være kirurg.? Havde han/hun kunnet fortsætte sine maltraktioner?
Håber bare, at menneskelig respekt og ære breder sig hæmningsløst i alle lag i vores samfund.

Rune Petersen, jonas larsen, Niels Roed, Anne Eriksen, Bodil Waldstrøm, Steffen Gliese og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Jeg tror aldrig helt det danske samfund er kommet sig over K.K. Steinckes socialreform fra 1933. Og vist var den et fremskridt, men den lod os altså også nogle tilbage: fjolserne (de åndssvage), de tossede, de psykisk syge, sammen med drankerne, narkomanerne, og de erotomane (de liderlige mænd og kvinder). Ifølge K.K. Steincke havde de nemlig en dyb karakterbrist i dem; denne brist gjorde, at de ikke var værdige til at modtage offentlig hjælp.

Socialdemokraterne har stadig denne tankegang et eller andet sted i deres partis historiske dna (eller hvad man nu skal kalde det). Og det er netop denne tankegang eller tankeform, som Mette Frederiksen griber tilbage til, når hun skal forklare hvorfor nogle mennesker bare skal have et spark bagi - fordi de her mennesker er dumme, dovne og lade.

Og jo, Lene Koch har skrevet en bog om den danske racehygiejne, se her: https://www.saxo.com/dk/racehygiejne_lene-koch_epub_9788775149087

Fra omtalen af bogen:
"Herhjemme førte socialdemokraten K.K. Steincke an. Med et bredt flertal i Rigsdagen vedtoges i perioden 1934-38 et lovkompleks, der vedrørte sterilisation og ægteskabsforbud for personer, hvis forplantning, man af samfundsmæssige årsager, fandt uønsket. Det drejede sig særligt om åndssvage, men også om sindssyge, epileptikere og alkoholister."

Og lad os så alle mindes at racehygiejnen i første omgang var en britisk opfindelse; racehygiejnen blev opfundet af overklassen i UK/England, fordi man der var bange for, at der skulle blive født alt, alt for mange børn i underklassen, så de efterhånden kunne tilrane sig magten. Og så opfandt man forskellige videnskabelige begrundelser for dette, bl.a. det onde blod samt at degenerationer mentalt bliver nedarvet i slægter....

Om lobotomi (det hvide snit) kan man læse her:
http://da.wikipedia.org/wiki/Lobotomi

Teodora Hansen, Rune Petersen, jonas larsen, Steffen Gliese, Connie Brask Jensen, Morten Kjeldgaard, Arne Lund, Torben R. Jensen, Bodil Waldstrøm, H.C. (Hans Christian) Ebbe og Mads Kjærgård anbefalede denne kommentar

Kan man ud fra ovenstående kommentarer konkludere, at når velfærdsstaten på et tidspunkt er afskaffet - og det er jo den vej det går - så vil der atter blive indført metoder a la lobotomi, social- og racehygiejne og hvad man ellers finder på at kalde de til den tid. Alt sammen vedtaget med et flertal i Folketinget og med opbakning i befolkningen - ud fra de bedste og mest ædle motiver, forstås?

Sådan lidt i retning af Scherfigs profeti om, at når fascismen for alvor kom tilbage, så ville den kalde sig noget med "folk", "demokrati" og/eller "socialt".

Teodora Hansen, Jacob Jensen, Anne Eriksen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

@ arne lund

Ja, det kan man da godt! Og faktisk er vi allerede på vej derhen. Og har været det de sidste 5-10 år.
Horsens tidl. borgmester (en socialdemokrat!) mente da bestemt, at de handicappede ikke skulle alt for mange penge; de kostede nemlig samfundet alt alt for mange penge. Og bidrog INTET til samfundet! Og nogle medlemmer af Det Radikale Venstre mente for nogle år siden, at samfundet kun skulle bruge og opdrage stærke, sunde individer, som kunne hjælpe det danske samfund (den danske stat) med at konkurrere.....mod andre stater.

Og er socialhygiejnen ikke allerede startet? Den startede allerede i 2006-2008, hvor folk på kontanthjælp blev ansat for dovne, lade og ugidelige. Og er den ikke fortsat her i 201-2015, hvor folk på kontanthjælp (igen) bliver anset for dovne, ugidelige og lade. Og hvor folk på kontanthjælp skal (igen) skamme sig...fordi andre mennesker absolut skal blande sig i, hvor meget de får i kontanthjælp....og hvad de bruger pengene til....

ps: racehygiejnen er allerede startet så småt - folk som står til at få et barn med Down's syndrom (mongolisme) bliver kraftigt opfordret - af systemet - til at få en abort...

Teodora Hansen, Elisabeth Andersen, Rune Petersen, jonas larsen, Anne Eriksen og Connie Brask Jensen anbefalede denne kommentar

Metoderne og udførelsen vil ændre sig, vi vil naturligvis ikke se de samme ting, de vil være erstattet med nye tiltag.
Man undrer sig over, at sundhedsstyrelsen tilsyneladende har svært ved at underkende højt uddannede og derfor lader skævhederne fortsætte?
Virksomheder, deres ledelse og aktionærer kan forholdsvis frit økonomisere og politikere og off. ansatte med magt har også større beføjelser.
Vi protesterer mod nedskæringer, urimelige regler og vilkår - men uden at det får konsekvenser.
"Kendisser", tv værter og mediefolk...
"Gymnasiehysteriet og de videregående udd." - alle skal kunne tage en...
Dumme eksempler, men taget fra dette skjulte værdikompleks, som alle deltager i.

De skræmmende eksempler fra 30èrne er vel bare udtryk for den værdideling, man også foretog i mange andre lande, specielt Tyskland.
Nu har vi så politikere, som sætter arbejde lig med alle løsningers løsning og er godt på vej.
Der findes begavede beskrivelser af dette fænomen...

Steffen Gliese

Det er jo faktisk en ren parodi: læs Foucaults påvisning af rationalismens sociale effekter i Frankrig, hvor man oprettede institutioner til den heterogene gruppe af folk, der ikke levede op til den ideologiske opfattelse af "fornuft". Sådan går det hver gang: nogle, der har uddannet sig, ejer hverken tvivlens nådegave eller et perspektiv på egen begrænsning - måske vi netop har set et eksempel med den tyske pilot! - og så skalter og valter man med andre menneskers eksistens, desværre uden den strukturelle bremse, som demokratiet ellers skulle have indbygget for at være et demokrati.

Ole Frank, Karsten Aaen, Anne Eriksen, Niels Duus Nielsen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar

Information burde følge op med artikler om racehygiejnens historie - ikke mindst i Tyskland og Danmark. Der var almindelig konsensus blandt forskerne om, at racehygiejne var en god ide.

Jeg mener, at konsensus er en dårlig ide fordi den undertrykker den almindelige videnskabelige debat og forhindrer os i at indtænke andre forklaringsmodeller.

Steffen Gliese

Så sandt, Frank Hansen, og man skal heller ikke have fulgt et emne langt tilbage, før man begynder at iagttage, hvor meget ureflekteret afskrift, der er tale om. Det gælder ret universelt for de fleste fag indenfor visse områder, især hvis disse er i opposition til fagets grundlæggende ideologi, f.eks. musikforskningens manglende forståelse af den italienske opera - for blot at vælge et eksempel, jeg selv kender ret intimt. Først i 1970 begyndte en rehabilitering, der har kastet helt nyt lys over området - og ført til en hel selvstændig afdeling af kulturøkonomien.
Det er problematisk at begrunde politik på videnskabens foreløbige resultater, politik må tværtimod begrundes på filosofiske antagelser om den gode stat, menneskets natur etc. etc., kombineret med historiske erfaringer og iagttagelser. Men det er svært - hvad stiller man f.eks. op med det faktum, at kunstneriske manifestationer optræder allerede på et tidspunkt i menneskets udvikling, må man kan formode, at udfoldelsen er sket på bekostning af tilfredsstillelse af andre behov, så som føde.

Lad Venstre og Ekko-Venstre (= Socialdemokratiet) sidde ved roret lidt endnu, saa skal de nok komme frem til noget, der maaske vil kunne kaldes Koebenhavnerlovene:

"Tabere" i tredie generation skal hjaelpes paa vej til den bedre verden og med dem deres boern og maaske hele deres familie.

Udtrykket "tabere" er saa tilpas rummeligt, at det vil kunne tilfredsstille stor set alle politiske oensker. Gamle og afhaengige, artiklens tabertyper, folk der ikke evner at tjene til deres eget udkomme ... osv

Der tales allerede meget om tabere, og hvad der kunne goeres ved dem. En af snothvalpene fra LA har allerede overvejet sterilisation af visse "tabere", saa de er paa sporet, politikerne

Udmærket artikel og mange gode kommentarer.

Ja, der er begået rigtig mange fejl i fortiden, hvis vi vælger at analyserer dem i nutiden lys, og sagen her er et bevis på at samfundet - trods alt, har udviklet sig i positiv retning i behandling af svage borgere. Det skal vi såmænd hverken beklage, eller undskylde.

Det vil være helt på sin plads, at udvise både sympati og empati for de berørte personer. Lad os - dvs. samfundet, give dem den bedst mulige støtte, men hvordan i alverden skal vi da kunne undskylde for den viden og praksis, der var i psykiatrien og åndsvageforsorgen for to generationer siden? Svarer det ikke lidt til at kræve, at arkitekternes børnebørn skal undskylde for deres bedsteforældres opførelse af de store bolig betonklodser, der efterfølgende har ført til mistrivsel og gettodannelse? Helt ærligt...

Er vi så blevet bedre og klogere, mere menneskelige, forstående osv.,osv., - eller er det bare noget vi gerne vil tro vi er?

Hvis det skal være rigtigt, så må det betyde at personlige ambitioner og æresbevisninger, hyldest og beundring ikke længere har tiltrækningskraft for læger m.v. - for deres "store bedrifter" og "fremskridt i menneskehedens tjeneste"!?