Nyhed
Læsetid: 3 min.

Faldende kriminalitet lukker fængselspladser

Kriminaliteten i Danmark er historisk lav. Det fører til en række midlertidige nedlægninger af pladser i fængsler og arresthuse. Ifølge en ekspert skyldes udviklingen, at den unge generation i dag er langt mere lovlydig
’Før i tiden skulle enhver rask dreng begå kriminalitet. Det var ligesom en del af manddomsprøven. Sådan er det ikke mere. I dag bliver kriminalitet tilsyneladende set som taberadfærd,’ siger forskningschef i Justitsministeriets forskningskontor, Britta Kyvsgaard. Og derfor har blandt andet Nyborg Statsfængsel midlertidigt nedlagt pladser.

Tor Birk Trads

Indland
16. marts 2015

En række fængsels- og arresthuspladser landet over bliver nu lukket midlertidigt. Forklaringen er, at kriminaliteten i Danmark er historisk lav, og presset på landets fængsler og arresthuse er derfor dalet markant.

Sidste år, da de midlertidige lukninger var på det højeste, var der i perioder lukket ned for cirka 330 fængselspladser. På nuværende tidspunkt er der ifølge Direktoratet for Kriminalforsorgen midlertidigt lukket for 255 pladser, og der er flere midlertidige lukninger på vej. Blandt andet lukker det nye, topsikrede Statsfængsel i Østjylland en hel afdeling med 24 pladser. Også Statsfængslet Midtjylland og arresten i Nyborg Statsfængsel nedlægger midlertidigt pladser.

Una Jensen, områdedirektør i Kriminalforsorgen for Midt- og Nordjylland, forklarer, at lukningerne er et spørgsmål om at prioritere ressourcerne rigtigt i forhold til antallet af indsatte.

»Vi har også en kontraktmæssig forpligtelse i forhold til, hvordan vi udnytter vores pladser,« siger hun.

En ny generation

Belægningen i landets fængsler og arresthuse faldt fra 2011 til 2014 fra 98 til 94 procent efter en periode med kraftig stigning og overbelægning i visse fængsler. I 2011 sad der i gennemsnit 4.037 indsatte i landets fængsler og arresthuse. I 2015 er gennemsnittet målt frem til 13. marts på 3.632 indsatte. Dermed har Kriminalforsorgen før tid indfriet målsætningen fra den politiske aftale for 2013-2016 om at nå 94 procent i 2016.

Forklaringen på den lavere belægning er blandt andet, at flere i dag afsoner straffedomme i eget hjem med fodlænke eller som samfundstjeneste. Men en anden og væsentligere del af forklaringen er et generelt fald i kriminaliteten blandt unge. Det forklarer forskningschef i Justitsministeriets forskningskontor, Britta Kyvsgaard.

»For nogle typer af kriminalitet, herunder vold, har der været en halvering i løbet af de seneste fem år. Meget tyder på, at der er en mindre kriminel generation på vej,« forklarer hun.

Adfærden blandt unge mennesker har forandret sig, siger Britta Kyvsgaard. Blandt andet er der mindre druk og eksperimenteren med stoffer og generel »hængen ud« på gader og stræder og i butikscentre sammen med andre unge. Det er adfærd, som er tæt forbundet med visse typer af kriminalitet, eksempelvis »simpel vold« og lignende forteelser, som typisk vil kunne føre til en kortere fængselsstraf.

»Før i tiden skulle enhver rask dreng begå kriminalitet. Det var ligesom en del af manddomsprøven. Sådan er det ikke mere. I dag bliver kriminalitet tilsyneladende set som taberadfærd,« siger Britta Kyvsgaard.

En undersøgelse fra Justitsministeriets forskningskontor, der blev udgivet i december, viser, at niveauet for kriminalitet i Danmark i årene 2013, 2012 og 2009 var det laveste siden 1987, hvor man første gang begyndte at måle risikoen for at blive udsat for kriminalitet i Danmark.

Ingen fyringer

Statsfængslet Østjylland, der åbnede i 2006, er Danmarks nyeste og bedst sikrede fængsel. Fængselsinspektør Niels Kløve Larsen lukkede i weekenden en hel afdeling, og fængslet har nu samlet de indsatte på de resterende afdelinger for at spare på udgifterne til personale.

»For ganske få år siden lå vi tit på over 100 procents belægning, hvilket gav en masse bøvl i forhold til de indsatte. For eksempel har vi nogle gange været nødt til at stuve to indsatte sammen i en celle, der kun er beregnet til en, og det kan selvsagt give nogle gnidninger,« forklarer Niels Kløve Larsen.

Han regner ikke med, at den midlertidige lukning vil føre til fyringer blandt fængselsbetjentene, men derimod at besparelsen kan opnås gennem orlov, afspadsering og almindelige afgange gennem opsigelser og pension.

Visse arresthuse er lige nu taget helt ud af funktion. Det gælder arresthusene i Assens, Hjørring og Holstebro. De forventes taget i brug igen i midten af 2015.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Kongstad Nielsen

Det er den røde regerings skyld. De unge er blevet artige.

Brian Pedersen

eller bedre til at skjule kriminaliteten..ggg

Ole Chemnitz Larsen

Hvad så med den kriminalitet, der ikke kommer frem i lyset

fordi blandt andet politiet og Anklagemyndigheden via misbrug og forsømmelse dækker over den.

Claus Nielsen, Nic Pedersen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Henrik L Nielsen

I steder for lukninger de taler om, så kunne man måske flytte nogle af de fængslede radikaliseringstruede vi hørte om den anden dag ud i de underbetlagte fængsler hvor man kan holde bedre øje med dem samtidig med at de er uden for de radikaliserendes rækkevidde?
Der må være en større besparelse i at forebygge blot et terroranslag frem for at lukke pladser. Men det kan selvfølgelig aldrig vises med to linier under facit i et budget, så den løsning kommer vi nok ikke til at se.

Dette er rigtig grim læsning for de konservative.

Henrik Christensen, Gert Selmer Jensen, Peter Hansen, Lise Lotte Rahbek, Vibeke Hansen, Carsten Mortensen, Rasmus Kongshøj og lars abildgaard anbefalede denne kommentar

Fjernelse af kontanthjælpsloftet og starthjælp - altså færre fattige - det nuværende folketingsflertals vel nok væsentligste bidrag til nedbringelse af kriminaliteten.

Gert Selmer Jensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
lars abildgaard

uha uha, håber da ikke lov og orden partiet , dansk folkeparti, læser dette, for det er jo rigtig grim læsning for dem!!

Henrik Christensen, Peter Hansen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Jeg er rød, langt længere til venstre end Socialdemokratiet, og jeg tænker om den manglende kriminalitet måske skyldes, at bevilingerne til politiet efterhånden er så lave, at der ikke prioriteres at fange indbrudstyve og røvere - men i stedet bruges ressourcer på at sikre politimestrenes bonus ved flittig brug af fartvogne og bødeblokke. Når vi herude på landet ikke kan formå politiet at komme ud, selv om indbrudstyven står i stuen - så er der dælme noget galt. Når folk herude på landet sover med haglgeværet ved sengen for ikke at blive slået ihjel af røvere, fordi politiet først har tid dagen efter eller måske ugen efter. Jeg er ikke DF'er, men jeg kan godt se hvorfor de bliver det, når folk har så svært ved at se længere end til Københavns bygrænse eller akademikerhill - når folk ikke ser helt derud hvor lovens lange arm er parkeret i nye fartvogne. Herude har mange opgivet at ringe til politiet, for de kommer helst ikke uden for de større byer.

Henrik Christensen, Lise Lotte Rahbek, Anne Eriksen, Rasmus Kongshøj og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

1) Helene Kristensen har givetvis ret, 2) det er ikke entydigt godt, at befolkningen er artig og afrettet - på et tidspunkt, hvor lovgivningen er så omfattende, at man reelt ikke længere kan undgå at bryde loven på næsten daglig basis.

Rasmus Kongshøj

Bare rolig, når Venstre & co kommer til truget igen, vil de sørge for der kommer flere forbrydere, man kan sætte i fængsel.

Lavere kriminel lavalder, flere forbud og strengere straffe. Det ændrer godt nok ikke folks adfærd, men det skaber flere forbrydere.

Flere fattige og dybere fattigdom, det skaber derimod flere indbrud, røverier osv. - og flere forbrydere at sætte i fængsel.

Vi skal nok få brug for de pladser.

Henrik Christensen, Steffen Gliese, Gert Selmer Jensen, lars abildgaard, Lise Lotte Rahbek, Vibeke Hansen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar

Jeg synes ikke, det er ret lang tid siden - at der var for få pladser?
Svajer det lidt i vinden, som alle de andre målinger?

Henrik Christensen, Steffen Gliese, Carsten Mortensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Martin Skriver

At påstå, at kriminaliteten er faldende er topmålet af løgn og propaganda fra regeringens side.
Først gik den socialdemokratiske justitsminister ud og meddelte (hvad der havde været praksis igennem længere tid) at politiet ikke længere skulle tage sig af henvendelser hvor der var stjålet for under 100.000 kr. Hertil kommer, at mange der har prøvet at henvende sig til politiet fx om vold ved, at politiet ikke kommer (heller ikke i København, skulle jeg hilse og sige).
Følgelig holder folk jo op med at henvende sig.
Derefter melder en ny socialdemokratisk justitsminister ud, at kriminaliteten er drastisk faldende.
Løgn, løgn og latin fra verdensmestrene i løgn: Socialdemokraterne.
Jeg hævder ikke, at andre partier kan gøre det mærkbart bedre (og problemet med politiets manglende indtast er ældre en Thorning-regeringen), men det nummer S har lavet her er simpelt hen så ulækkert.
Kriminaliteten er IKKE faldende.

Martin Schou, Claus Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

»Før i tiden skulle enhver rask dreng begå kriminalitet. Det var ligesom en del af manddomsprøven. Sådan er det ikke mere. I dag bliver kriminalitet tilsyneladende set som taberadfærd,« siger Britta Kyvsgaard.
Ja, konkurrencesamfundet skaber mange tabere, meenn:
Ta´ det lige op i skolerne, ikke.

Vi kan ikke acceptere at fængselsfunktionærer gøres arbejdsløse.
Heldigvis er der iværksat tiltag, så i hvert fald 3 arresthuse kommer i gang igen.

Tænk hvad der kan skrives for at sælge "nyheder"

Vibeke Hansen

Martin Skriver må nok vænne sig til den slags propaganda han mener, Information fører på vegne af S. Han må da føle sig helt nede i kulkælderen efter at have læst indlægget om, hvad det reelt er, V lokker lavtlønnede med. Kr. 25,- hvis det ikke er lavt og ulækkert, ved jeg ikke hvad. Men det er jo nok gennem den retorik, vi langsomt får politikernes salgstaler sat ned i en størrelse, der er nærmere sandheden. Jeg mener i grunden, at Martin Skriver burde have henvist til de tal han påstår, gør artiklens konklussion til en løgn!
Men selvklart at de borgerlige med disse nye tal får det sværere med at sælge behovet for ungdomsdomstol samt grænsebomme i stedet for kameraovervågneng.

Claus Poulsen

Jeg vil også hermed referere en pålidelig kilde, der har forklaret mig, at der har været gennemført et projekt hos Rigsadvokaten og anklagemyndighederne, der havde det entydige mål at nedbringe antallet af varetægtfængslinger. Årsagen til projektet kender jeg ikke. Dette projekt er gennemført med stor 'succes', hvorfor det nu er langt sværere for politiet at overtale anklagemyndighederne til at forsøge fremstilling i grundlovsforhør mhp. varetægtsfængsling. Så er det jo klart, at der sidder færre på fængselsgangene, hvis man end ikke forsøger at sætte skurkene derind. Desuden er det pt. langt mindre tid til såkaldt almindeligt politiarbejde, da der i øjeblikket bliver tusindvis af timer bevogtning af potentielle terrormål i Kbh.

Morten Vesterbro-Hansen

Hvis du kalder det tilsvining, så må du godt nok gå i meget små sko.

Er du sikker på de ikke er antisemitiske...

Morten Vesterbro-Hansen

Du har slet ikke fulgt bare lidt med i politik siden 2001? For så ville du også vide hvilke partier, der hele tiden har råbt "længere straffe" hele tiden helt frem til nærmest dette øjeblik. Så du diskvalificererede dig selv med dit eget vås.

Morten Vesterbro-Hansen

@Peter Taitto
Venligst kom med et citat fra en prominent konservativ for nylig, der græder over, at antallet af indsatte i fængslerne falder. Dette har ikke noget med længden af fængselsstraffe at gøre.

Morten Vesterbro-Hansen

@Peter Hansen
Det er åbenbart den normale måde at tale på ude på venstrefløjen.

Thomas Faisst

@Rasmus Kongshøj
Ja, hvis man overvejer at sælge fængselsvæsnet, kan det ikke nytte at vi sænker kriminaliteten.
Så er man nødt til at sikre en nogenlunde ensartet belægningsgrad - men som du nævner er der nok masser af knapper at skue på, alt efter hvilken vej men ønsker at gå.

Thomas Andersen

Sjovt som alle har travlt med at fortolke den faldende kriminalitet ind i et politisk blamegame. Alle burde glæde sig over tendensen, uanset om man føler tilknytning til rød eller blå blok. Og lad os så 'slås' om hvilken politik som kan bringe antallet endnu længere ned :-)

Martin Skriver

@ Vibeke Hansen. Beklager hvis mit indlæg kan misforstås. Jeg taler om regeringens misinformation på dette område. Ikke Informations behandling af emnet som sådan. Regeringen har sagt ganske klart og tydeligt, at politiet ikke skal tage sig af sager hvor der stjæles for mindre end 100.000 kr, derfor vil kriminalitetsraten selvfølgelig falde... Hvis man måler på anmeldt kriminalitet.

Thomas Andersen

@Martin

Regeringen har sagt ganske klart og tydeligt, at politiet ikke skal tage sig af sager hvor der stjæles for mindre end 100.000 kr

Dette har jeg misset, og synes det lyder forrykt. Vil du ikke sende nogle links hvor jeg kan læse mere...

Morten Vesterbro-Hansen

Alt i mens de selvbestaltede vogter for ytringsfrihed ude på højrefløjen, ikke giver andre af modsat mening den samme ytringsfrihed som dem selv, men kommer med påstande som din, om tilsvining osv.
Jeg kan se dit indlæg er blevet slettet, så var jeg da ikke den eneste der kunne se hvor latterlig og ude af trit med virkeligheden din beskyldning var!

Yndlingsmyter skal man holde sig fra at punktere. Politiet i Aalborg er åbenbart i særklasse, eller også har jeg bare været heldig med god og hjælpsom behandling når behov kræves.

I dag fik jeg at vide, at der var et land, hvor kriminaliteten var faldet så meget, så man begyndte at lukke fængslerne,
og da jeg ledte efter dette land, fandt jeg frem til nærværende interessante, at det jo var Danmark det drejede sig om, hvilket - for MIG lyder som en lodret løgn.

Først og fremmest, fordi man laver love i Danmark - og selvfølgelig også mange andre stedet på Jorden - som er i direkte strid med Naturens Love og Regler. - Og dette er jo indlysende, at det giver lovovertrædelser, altså det man kalder kriminalitet i vores samfund.
Og ser jeg på vores lovfabrikerende styresystem i Danmark, så laver man love der også er i strid
med den danske Grundlov, som blandt andet siger:
Ingen må straffes, før det er bevist, at "den formodede lovovertræder", er dømtskyldig af en dommer.

Og så har vores lovfabrikerende styresystem i Danmark, altså i strid med ovenstående - altså Grundloven - lavet en lov, som bevirker at bare der foreligger en Politianmeldelse - som jo sagtens kan være falsk, eller hvis Politiet , uden at kunne bevise rigtigheden af deres FORDOM - så bliver vedkommende aflivet!
Og at vedkommende - som er blevet aflivet - ved en efterfølgende retssag, bliver TOTALT FRIKENDT, så kan vedkommende jo aldrig genoplives. - Og den eller de pårørende, får da heller ingen som helst, undskyldning, erstatning, støtte til bearbejdning af aflivningen eller anden hjælp.
Og det værste er faktisk, at fejlen i loven bliver ved med at fortsætte, uanset om den eller de pårørende,
på enhver tænkelig og fredelig måde, arbejder på at få rettet loven.

Ovenstående Horrible sag, har jeg selv oplevet!