Nyhed
Læsetid: 3 min.

Forsker: Regeringens mål med mentorordning er urealistisk

De politiske mål med mentorordningen tager ikke højde for, at udsatte borgere kan have meget vanskeligt ved at tilpasse sig arbejdsmarkedet. Det siger professor Lars Uggerhøj, efter at en SFI-rapport har dokumenteret, at mentorordningen ikke får folk i arbejde eller uddannelse
Indland
24. marts 2015

Regeringens mål med mentorordningen, som skal få selv de mest udsatte i job og uddannelse, er urealistiske. Det siger Lars Uggerhøj, professor ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet, som reaktion på en ny undersøgelse af ordningen fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).

»Resultatet kan ses som udtryk for, at der er mennesker i det her land , som er så mentalt og socialt belastede, at de vil have meget vanskeligt ved at tilpasse sig arbejdsmarkedet og måske aldrig kommer til det,« siger han.

»Men det tager de politiske mål i mentorordningen ikke højde for. I tråd med arbejdsdiskursen de sidste 20 år, hvor det er blevet mindre og mindre acceptabelt at være ude af stand til at varetage et arbejde, forventer regeringen, at alle borgere er på vej mod beskæftigelse.«

SFI’s undersøgelse af mentorordningen viser, at mentorstøtte ikke hjælper udsatte borgere i beskæftigelse eller uddannelse inden for det første halvandet år, efter at mentorstøtten iværksættes.

Hovedparten af borgerne, som modtager mentorstøtte, er ifølge SFI-undersøgelsen ikke job- eller uddannelsesparate. Fordi mange modtagere af mentorstøtte har komplekse sociale eller personlige problemer, handler mentorstøtten typisk »om borgerens mere private livsførelse i modsætning til udfordringer med at passe et arbejde eller en uddannelse«, konkluderer SFI i sin evaluering. Mentoren hjælper eksempelvis borgeren med at komme til lægen og få styr på økonomien.

Af de mentorstøttede modtog 79 pct. sygedagpenge, kontant- eller uddannelseshjælp i 2012, og det tal var steget til 88 pct. i 2014. I forbindelse med kontanthjælpsreformen, der trådte i kraft 1. januar 2014, og som målretter mentorordningens indsats imod de mest udsatte borgere, udtalte daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S):

»Det er afgørende for regeringen at sende et klart signal om, at alle kan gøre nytte. Vi skal turde stille krav til ressourcestærke mennesker. Til gengæld må vi aldrig opgive udsatte mennesker. Vi tror på, at alle med den rigtige hjælp kan udvikle sig og på sigt nærme sig et arbejde.«

Det fremgår således også af loven om aktiv beskæftigelsesindsats, at mentorordningen skal »fremme, at personer kan opnå eller fastholde aktiviteter, tilbud, ordinær uddannelse, ansættelse i fleksjob eller ordinær ansættelse«.

Men ifølge Lars Uggerhøj kan mentorordningen ligefrem få den modsatte effekt.

»Det er urealistisk at tro, at alle bliver klar til at varetage et ordinært job. Man kan ligefrem sætte de udsatte arbejdsløse tilbage ved konstant at lægge et pres på dem om at komme ud på arbejdsmarkedet,« siger han.

SFI’s sammenligning af en indsats- og en kontrolgruppe viser netop, med en vis usikkerhed, en lille tendens til, at mentorstøtten mindsker sandsynligheden for, at de mentorstøttede borgere kommer i ordinær beskæftigede eller uddannelse.

Mere mentor

SFI’s undersøgelse indgår i det udvalgsarbejde, som regeringen har igangsat med henblik på at udrede beskæftigelsesindsatsen. Ifølge Konservatives arbejdsmarkedsordfører Charlotte Dyremose er det hidtidige resultat »ok« og et lille skridt i den rigtige retning.

»Tallet skal selvfølgelig hæves og være højere om tre og fire år, men mentorordningen er ikke en mirakelkur. For de her mennesker er der langt fra at have fået hverdagen til at fungere og til at kunne passe et job 37 timer om ugen,« siger hun.

Til gengæld bekymrer mentorstøttens ringe effekt Venstres beskæftigelsesordfører Hans Andersen, som ønsker en redegørelse fra beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen af, hvorfor resultat af en målrettet indsats ikke er bedre.

Information ville gerne have spurgt beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen til mentorordningens manglende effekt.

Ministeren ønsker imidlertid ikke at stille op til interview, men skriver i en mail til Information: »Det handler selvfølgelig om at bruge mentorstøtten målrettet. Vi ved, at mentorstøtten virker for de unge, hvor flere med en mentor rent faktisk kommer i uddannelse. Derudover har Carsten Kochs ekspertgruppe for nylig anbefalet, at der bliver brugt flere mentorer i arbejdet med at rykke udsatte mennesker tættere på at komme i job.«

Med bemærkningen om, »at mentorstøtten virker for de unge«, henviser Henrik Dam Kristensen ifølge Beskæftigelsesministeriet til en undersøgelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering under Beskæftigelsesministeriet, der viser, at mentorordningen har en positiv effekt på cirka fire procentpoint i forhold til at få unge i uddannelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Hm.
Er der nogensinde nogen som har sat tal på,
hvor mange mennesker der er beskæftiget med at forsøge at få andre mennesker ud på det hellige almindelige arbejdsmarked?

Jobcentre, akasser, mentorer, kåwtjes, socialrådgivere, sagsbehandlere, arbejdsmarkedsforskere, CarstenKochudvalg, ministre, propagandamaskiner, Cepos, Socialdemokratiet, Venstre, Liberal Assi.. Alliance... ?

Dorthe Jacobsen , uffe hellum, Carsten Mortensen, Britta Hansen, Estermarie Mandelquist, lars abildgaard, Tor Thrysøe, Kim Houmøller, Tue Romanow, Anne Eriksen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det tages som en given ting, at folk skal tilpasse sig arbejdsmarkedet. Hvorfor dog det? Som samfundet består arbejdsmarkedet af dem, der er i det, og begge dele bør bøje sig for dette vilkår.

- lise lotte

Beskæftigelsesindsatsen kostede ca 11.7 milliarder i 2012.
Alene udgifter til administration i jobcentre koster 3.5 milliarder.
Og der er intet af det, som skaber større beskæftigelse, hvis man skal tro Arbejderbevægelsens Ehrvervsråds seneste undersøgelse om langtidsledige.

http://www.avisen.dk/myten-om-de-dovne-ledige-punkteret-af-ny-undersoege...

Peter Knap, Dorthe Jacobsen , Britta Hansen, Estermarie Mandelquist, lars abildgaard, Anne Eriksen, Tor Thrysøe, Steffen Gliese og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

David Adam

Holddaop... 3.500000000 kr. bare til Jobcentrene
Og så kommer akasser og alt det andet oveni.

Omregnet til jobs er det 14.000 jobs med 250.000 om året.
Eller 15217 jobs til 230.000 om året,
men der er jo også chefer
og der er så vidt jeg er oplyst ingen jobcenterchefer i Danmark, som får under 1 mio om året i løn.

Det er jo himmelråbende sindssygt.

Peter Knap, Dorthe Jacobsen , lars abildgaard, David Adam, Carsten Mortensen, randi christiansen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

14.000 flere varme hjemmehjælpere hænder - Og det helt gratis. Nedlæg dette kontrolhysteri nu.

Dorthe Jacobsen , lars abildgaard, uffe hellum, Britta Hansen, Estermarie Mandelquist, Lise Lotte Rahbek og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Hvis man oven i hatten nedlage hele beskæftigelses indsatsen ville der frigøres yderligere 11.700.000.000 kr. oven i de 3.500.000.000 kr. jobcentrene koster var der pludselig 15.200.000.000 kr. til rådighed eller 60.800 jobs til årligt 250.000 kr.. Ved at nedlægge beskæftigelses indsatsen med nyttejobs, virksomhedspraktik og løntilskudsjobs vil det åbne for 80.000 fuldtidsjob, som i dag udføres nærmest gratis af dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere. Altså et samlet muligt potentiale på over 140.000 stillinger - Det svare til samtlige dagpenge modtagere.

Problem solved.

Peter Knap, Dorthe Jacobsen , David Adam, Tue Romanow, Britta Hansen, Estermarie Mandelquist, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Men det er ikke en gang Cepos interesseret i. For en ledighed på nærmest 0,0% vil skabet et stort pres på lønningerne og dermed konkurrence evnen. Og desuden vil Danmark blive oversvømmet med yderligere 100.000 øst europære, som vil deltage i den nye jobfest - Og så er situationen lige vidt.

New problem detected.

Dorthe Jacobsen , Tue Romanow og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

"SFI’s undersøgelse af mentorordningen viser, at mentorstøtte ikke hjælper udsatte borgere i beskæftigelse eller uddannelse inden for det første halvandet år, efter at mentorstøtten iværksættes."

Det tror da en vis Herre; der mangler jo arbejdspladser - og specielt arbejdspladser, hvor produktivitetskravene ikke er tordnende høje. Med til historien hører jo nok også den lidt forkvaklede idé om at mentoring kan bidrage særligt til mennesker, som mangler ressourcerne til at kunne nå de erklærede mål, og/eller adaptere mentorens normer og værdier (hvilket understreger at metoden også kan indebære betydelig magtasymmetri og skjult disciplinering) - vi ser det samme når man for at undgå at tilføre ressourcer til folk med store problemer tilbyder f.eks. coaching; det virker ikke rigtigt. Men det lyder godt - og positiv psykologi er jo måske den største investering, magthaverne i dagens DK gider at foretage i befolkningens retning.

Dorthe Jacobsen , Carsten Mortensen, lars abildgaard og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Guldfund i Rødekro - Sæt alle kontanthjælpsmodtagere til at grave efter guld i hele udkants Danmark. Så bliver vi snart alle rige ;-)

randi christiansen

De eneste, som mentorordningen giver arbejde til, er - sålænge den eksisterende arbejdsmarkedspræmis ikke ændres - mentorerne.

Carsten Mortensen

Jo, vel er det vanvittigt, kontrolhysteriet og hvad det koster, -men sådan regner man ikke i de kredse...de regner med hvad det kan spare i lønomkostninger på sigt!
Og ikke mindst : Hvad det tæller i 'rædsel' hos de bjærgede - det kan nok lukke munden på et par utilfredse.

lars abildgaard, Steffen Gliese og Peter Jensen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Så dead-line med Uffe Elbæk og Josephine Fock sidste dag. Og her sagde Uffe Elbæk det som alle undtagen Venstre godt ved.

Giv mennesker ansvar og de tager ansvar.

Og jo, der vil være nogen, som falder ved siden af. Det vil der altid være uanset hvad du gør. Og det hele vejen fra bund til top. Men vi skal altså ikke indrette vores samfund efter den mindste fællesnævner af den grund.

Steffen Gliese, Kim Houmøller og randi christiansen anbefalede denne kommentar

Borgerløn hellere idag end imorgen.

Jobcentre har en gyldig funktion i et borgerretssamfund: Nogle af os finder ikke lige selv ud af, hvad der skal til for at passe ind på det frie marked. Som et frivilligt informationstilbud kan det være helt fint at vejlede i brug af craigslist, den blå avis, flytte ind til en by, osv., for dem, som føler sig klar til at supplere borgerlønnen, eller måske endda starte på fuld tid.`

En god ven af mig vidste godt, hvordan man gør, og kunne let finde arbejde. Han kunne bare ikke holde til 40 timer, og endte med at skyde sig selv. Han havde en klar ambition om at supplere sine dagpenge, men kunne simpelthen ikke passe ind i vores rigide system.

Respekten for dem af os, der ikke kan markedsføre os selv, eller ikke kan holde til fuldtidsarbejde, eller ikke kan kvalificere os, den respekt synes fraværende.

Jo mere garanteret borgerløn, og jo mindre klynketillæg, desto nemmere må det alt andet lige være for vejlederen at respektere sin klient.

Lise Lotte Rahbek, Peter Knap, Christel Gruner-Olesen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Den overskrift kunne hurtigt redigeres om, så den er velegnet til genbrug:
Regerings mål er urealistisk.