Læsetid: 3 min.

Forsker: Regeringens mål med mentorordning er urealistisk

De politiske mål med mentorordningen tager ikke højde for, at udsatte borgere kan have meget vanskeligt ved at tilpasse sig arbejdsmarkedet. Det siger professor Lars Uggerhøj, efter at en SFI-rapport har dokumenteret, at mentorordningen ikke får folk i arbejde eller uddannelse
24. marts 2015

Regeringens mål med mentorordningen, som skal få selv de mest udsatte i job og uddannelse, er urealistiske. Det siger Lars Uggerhøj, professor ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet, som reaktion på en ny undersøgelse af ordningen fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).

»Resultatet kan ses som udtryk for, at der er mennesker i det her land , som er så mentalt og socialt belastede, at de vil have meget vanskeligt ved at tilpasse sig arbejdsmarkedet og måske aldrig kommer til det,« siger han.

»Men det tager de politiske mål i mentorordningen ikke højde for. I tråd med arbejdsdiskursen de sidste 20 år, hvor det er blevet mindre og mindre acceptabelt at være ude af stand til at varetage et arbejde, forventer regeringen, at alle borgere er på vej mod beskæftigelse.«

SFI’s undersøgelse af mentorordningen viser, at mentorstøtte ikke hjælper udsatte borgere i beskæftigelse eller uddannelse inden for det første halvandet år, efter at mentorstøtten iværksættes.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Britta Hansen
Britta Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Hm.
Er der nogensinde nogen som har sat tal på,
hvor mange mennesker der er beskæftiget med at forsøge at få andre mennesker ud på det hellige almindelige arbejdsmarked?

Jobcentre, akasser, mentorer, kåwtjes, socialrådgivere, sagsbehandlere, arbejdsmarkedsforskere, CarstenKochudvalg, ministre, propagandamaskiner, Cepos, Socialdemokratiet, Venstre, Liberal Assi.. Alliance... ?

Dorthe Jacobsen , uffe hellum, Carsten Mortensen, Britta Hansen, Estermarie Mandelquist, lars abildgaard, Tor Thrysøe, Kim Houmøller, Tue Romanow, Anne Eriksen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det tages som en given ting, at folk skal tilpasse sig arbejdsmarkedet. Hvorfor dog det? Som samfundet består arbejdsmarkedet af dem, der er i det, og begge dele bør bøje sig for dette vilkår.

- lise lotte

Beskæftigelsesindsatsen kostede ca 11.7 milliarder i 2012.
Alene udgifter til administration i jobcentre koster 3.5 milliarder.
Og der er intet af det, som skaber større beskæftigelse, hvis man skal tro Arbejderbevægelsens Ehrvervsråds seneste undersøgelse om langtidsledige.

http://www.avisen.dk/myten-om-de-dovne-ledige-punkteret-af-ny-undersoege...

Peter Knap, Dorthe Jacobsen , Britta Hansen, Estermarie Mandelquist, lars abildgaard, Anne Eriksen, Tor Thrysøe, Steffen Gliese og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

David Adam

Holddaop... 3.500000000 kr. bare til Jobcentrene
Og så kommer akasser og alt det andet oveni.

Omregnet til jobs er det 14.000 jobs med 250.000 om året.
Eller 15217 jobs til 230.000 om året,
men der er jo også chefer
og der er så vidt jeg er oplyst ingen jobcenterchefer i Danmark, som får under 1 mio om året i løn.

Det er jo himmelråbende sindssygt.

Peter Knap, Dorthe Jacobsen , lars abildgaard, David Adam, Carsten Mortensen, randi christiansen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

14.000 flere varme hjemmehjælpere hænder - Og det helt gratis. Nedlæg dette kontrolhysteri nu.

Dorthe Jacobsen , lars abildgaard, uffe hellum, Britta Hansen, Estermarie Mandelquist, Lise Lotte Rahbek og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Hvis man oven i hatten nedlage hele beskæftigelses indsatsen ville der frigøres yderligere 11.700.000.000 kr. oven i de 3.500.000.000 kr. jobcentrene koster var der pludselig 15.200.000.000 kr. til rådighed eller 60.800 jobs til årligt 250.000 kr.. Ved at nedlægge beskæftigelses indsatsen med nyttejobs, virksomhedspraktik og løntilskudsjobs vil det åbne for 80.000 fuldtidsjob, som i dag udføres nærmest gratis af dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere. Altså et samlet muligt potentiale på over 140.000 stillinger - Det svare til samtlige dagpenge modtagere.

Problem solved.

Peter Knap, Dorthe Jacobsen , David Adam, Tue Romanow, Britta Hansen, Estermarie Mandelquist, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Men det er ikke en gang Cepos interesseret i. For en ledighed på nærmest 0,0% vil skabet et stort pres på lønningerne og dermed konkurrence evnen. Og desuden vil Danmark blive oversvømmet med yderligere 100.000 øst europære, som vil deltage i den nye jobfest - Og så er situationen lige vidt.

New problem detected.

Dorthe Jacobsen , Tue Romanow og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

"SFI’s undersøgelse af mentorordningen viser, at mentorstøtte ikke hjælper udsatte borgere i beskæftigelse eller uddannelse inden for det første halvandet år, efter at mentorstøtten iværksættes."

Det tror da en vis Herre; der mangler jo arbejdspladser - og specielt arbejdspladser, hvor produktivitetskravene ikke er tordnende høje. Med til historien hører jo nok også den lidt forkvaklede idé om at mentoring kan bidrage særligt til mennesker, som mangler ressourcerne til at kunne nå de erklærede mål, og/eller adaptere mentorens normer og værdier (hvilket understreger at metoden også kan indebære betydelig magtasymmetri og skjult disciplinering) - vi ser det samme når man for at undgå at tilføre ressourcer til folk med store problemer tilbyder f.eks. coaching; det virker ikke rigtigt. Men det lyder godt - og positiv psykologi er jo måske den største investering, magthaverne i dagens DK gider at foretage i befolkningens retning.

Dorthe Jacobsen , Carsten Mortensen, lars abildgaard og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Guldfund i Rødekro - Sæt alle kontanthjælpsmodtagere til at grave efter guld i hele udkants Danmark. Så bliver vi snart alle rige ;-)

randi christiansen

De eneste, som mentorordningen giver arbejde til, er - sålænge den eksisterende arbejdsmarkedspræmis ikke ændres - mentorerne.

Carsten Mortensen

Jo, vel er det vanvittigt, kontrolhysteriet og hvad det koster, -men sådan regner man ikke i de kredse...de regner med hvad det kan spare i lønomkostninger på sigt!
Og ikke mindst : Hvad det tæller i 'rædsel' hos de bjærgede - det kan nok lukke munden på et par utilfredse.

lars abildgaard, Steffen Gliese og Peter Jensen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Så dead-line med Uffe Elbæk og Josephine Fock sidste dag. Og her sagde Uffe Elbæk det som alle undtagen Venstre godt ved.

Giv mennesker ansvar og de tager ansvar.

Og jo, der vil være nogen, som falder ved siden af. Det vil der altid være uanset hvad du gør. Og det hele vejen fra bund til top. Men vi skal altså ikke indrette vores samfund efter den mindste fællesnævner af den grund.

Steffen Gliese, Kim Houmøller og randi christiansen anbefalede denne kommentar

Borgerløn hellere idag end imorgen.

Jobcentre har en gyldig funktion i et borgerretssamfund: Nogle af os finder ikke lige selv ud af, hvad der skal til for at passe ind på det frie marked. Som et frivilligt informationstilbud kan det være helt fint at vejlede i brug af craigslist, den blå avis, flytte ind til en by, osv., for dem, som føler sig klar til at supplere borgerlønnen, eller måske endda starte på fuld tid.`

En god ven af mig vidste godt, hvordan man gør, og kunne let finde arbejde. Han kunne bare ikke holde til 40 timer, og endte med at skyde sig selv. Han havde en klar ambition om at supplere sine dagpenge, men kunne simpelthen ikke passe ind i vores rigide system.

Respekten for dem af os, der ikke kan markedsføre os selv, eller ikke kan holde til fuldtidsarbejde, eller ikke kan kvalificere os, den respekt synes fraværende.

Jo mere garanteret borgerløn, og jo mindre klynketillæg, desto nemmere må det alt andet lige være for vejlederen at respektere sin klient.

Lise Lotte Rahbek, Peter Knap, Christel Gruner-Olesen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar