Nyhed
Læsetid: 4 min.

Forsvaret vil bruge kamptestede israelske våben

Forsvaret står over for at indkøbe adskillige nye våbensystemer, hvor israelske våbenproducenter er blandt mulige leverandører. Ifølge eksperter er det problematisk, fordi våbnene kan være afprøvet i de besatte områder
Den langvarige konflikt mellem Israel og Gaza har skabt, hvad der kaldes et ’unikt laboratorium’ for udvikling af våben for israelerne. Det gør deres våben til en attraktiv vare, som det danske forsvar gerne vil bruge.

Christian Als

Indland
27. marts 2015

Forsvarets »påtænker« at købe våbensystemer fra israelske våbenproducenter til brug i bombningerne af Islamisk Stat (IS) i Irak. Det fremgår af en aktindsigt, som information har fået. I den forgange uge har der været kritik af det forestående køb af artilleri, som muligvis også skal leveres af et israelsk firma, men der kan altså være flere indkøb på vej.

De pågældende våben er ifølge producerne »kamptestede«, og det er ifølge kritikere bekymrende. For selv om det ikke er til at vide, præcist hvor de forskellige våbensystemer er blevet afprøvet henne, frygter NGO’er og politikere, at det kan være i de palæstinensiske områder, eksempelvis i Gaza.

Ekspert i Israel-Palæstina-konflikten Leila Stockmarr, der netop har færdiggjort sin ph.d.-afhandling om den israelske våbenindustri, påpeger, at de fleste israelske våbenproducenter er storleverandører til det israelske forsvar, og at man kan finde markedsføringsmæssige forbindelser mellem dem.

»De israelske styrker opererer hovedsageligt i de palæstinensiske områder. Det er der, man bruger mest manpower og teknologi,« siger hun

Det, at de israelske våben ofte er combat proven bliver set som et kvalitetsstempel, påpeger centerleder ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet, Kristian Søby Kristensen.

»Det er klart, at våbensystemer er mere attraktive, når man kan se, at de har været brugt i en skarp situation. Det er også derfor, fabrikanter skilter med det på deres hjemmeside,« siger han, men kalder det paradoksalt, når fabrikanterne både har stemplet combat proven og samtidigt skriver, at man leverer våben til de israelske styrker.

»For så bliver det pludseligt politisk, hvor man kan stille spørgsmål ved, hvorvidt det er moralsk at støtte en industri, som leverer våben til en stat, der foretager visse problematiske operationer,« siger han.

Historisk leverandør

Af Informations aktindsigt fremgår det, at Forsvaret tidligere har anskaffet sig israelsk producerede våbensystemer. Eksempelvis har man købt kampvognsammunition og 120mm tunge morterer til hæren, mens man har investeret i israelsk producerede brandrør til flyvevåbnets F-16 bomber, som Forsvaret »påtænker« at købe flere af til brug mod IS i Irak. Desuden er Forsvaret midt i et »hasteudbud for anskaffelse af præcisionsstyrekits«, hvor to israelske firmaer er prækvalificerede til at byde ind med tilbud.

En af de israelske våbenproducenter, Elbit Systems, er sortlistet af flere danske investeringsfonde. Men altså ikke af staten.

Det bør give anledning til »nøje overvejer, hvorvidt firmaet skal være leverandør til fremtidige indkøb«, mener lektor og forsker i virksomheders menneskerettighedsansvar ved CBS, Karin Buhmann, som understreger, at hun udtaler sig generelt og ikke kender detaljerne i de specifikke sager.

»Staten skal være yderst opmærksom på, at den ikke kommer til at bryde med FN’s vejledende principper for virksomheders menneskerettighedsansvar fra 2011. Man skal være sikker på, at en handel hverken direkte eller indirekte bidrager til menneskerettighedskrænkelser,« siger hun.

FN’s vejledende principper omfatter ikke bare et ansvar for virksomheder til at respektere menneskerettigheder, men også et ansvar for stater, der handler med virksomheder. Principperne slår fast, at staternes ansvar i denne sammenhæng, det såkaldte State Duty to Protect, blandt andet betyder, at man skal sikre, at den virksomhed, man køber af, ikke bryder med menneskerettighederne eller bidrager til det.

»Dertil kommer, at der i konfliktfyldte områder er et forhøjet ansvar,« understreger hun.

Unikt laboratorium

Den israelske journalist og filminstruktør Yotam Feldman udgav i 2013 dokumentarfilmen The Lab, der handler om den israelske våbenindustris metoder og voksende eksport. Han mener, at industrien profiterer på den fortsatte konflikt med Palæstina.

»Produktet, de sælger, er unikt,« sagde Yotam Feldman i et interview med al-Jazeera sidste år.

»Den langvarige konflikt med palæstinenserne har skabt et unikt laboratorium for afprøvning af teknologier og ideer i relation til assymetrisk krigsførelse – en konflikt mellem en stat og en civil eller irregulær opstand.«

På den måde, mener han, får våben, der har haft succes i for eksempel Gaza-striben, et vist kvalitetsstempel, som resulterer i store investeringer fra andre landes militær- og politistyrker.

Ifølge Leila Stockmarr er der tætte forbindelser mellem det israelske forsvar og våbenindustrien i landet. Flere af producenterne er statsejede – eksempelvis Israel Military Industries, som Danmark har købt kampvognsammunition af, mens andre er blevet selvstændige, selvom de startede som statsejede virksomheder.

»Ofte kontakter de israelske styrker våbenproducenterne med henblik på at få udviklet et særligt produkt. Derefter bliver det testet af det israelske forsvar, mens industrien videreudvikler på det,« siger hun.

Kritisk venstrefløj

Enhedslisten er kritisk over for våbenindkøb fra Israel. Partiet er ikke med i forsvarsforliget, men udviklingsordfører Christian Juhl mener, at den danske stat bør holde helt op med at købe våben fra israelske producenter.

»Vi er nødt til at lægge maksimalt pres på Israel, indtil de begynder at opføre sig som en normal stat,« siger Enhedslistens med henvisning til konflikten med palæstinenserne.

SF’s forsvarsordfører Holger K. Nielsen er heller ikke begejstret for, at Danmark køber våben fra israelske producenter.

»Vi er meget kritiske over for det. Jeg ved ikke noget konkret om Forsvarets planlagte våbenindkøb, men vi synes bestemt, det ville være meget problematisk, hvis det kommer op,« siger han.

Også De Radikales forsvarsordfører Zenia Stampe har tidligere udtalt sig kritisk om udsigten til at købe israelske våben.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra forsvarsminister Nikolaj Wammen (S), men han henviser til følgende besvarelse af et spørgsmål fra forsvarsudvalget:

»Der er ikke nationalt eller i EU-regi restriktioner på import af våben eller militært udstyr fra Israel. Det er Udenrigsministeriets forståelse, at licitationsprocessen har fulgt Forsvarsministeriets gældende regler og retningslinjer.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik Hansen

Hykleri!
I det mindste ved vi våbene er effektive.
Hvorfor have alle de moralske skrupler over at slå ihjel.
Vi har valgt at gå i krig, så skal vi også have de mest ødelæggende våben.

Alternativt skulle vi boykotte våbenindustrien, det er jo som sagt forbrugerne der bestemmer:-)

Jørn Boye, Kaj Spangenberg, Donald Axel, Glenn Lynge Andersen, Frank Hansen, Jakob Bonde, Jan Mogensen, Preben Haagensen og Jannik Sørensen anbefalede denne kommentar

Det virker aldeles surrealistisk, at vi skal købe israelske våben til at bombe i Irak - verden er syg!

uffe hellum, Carsten Søndergaard, Hanne Ribens, Mads Berg, Laust Persson, Max Hansen, peter fonnesbech, Dorte Sørensen, lars abildgaard, Peter Hansen, Holger Madsen, Dan Johannesson og Brian Pedersen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Det rigtige vil være at lægge Israel på is!
Køb svensk!

Gert Selmer Jensen, Dorte Sørensen og Troels Brøgger anbefalede denne kommentar
Brian Pedersen

byg det selv

Dan Johannesson

KAN? De ER testet på Palæstinensere, der har været flere artikler med skamfyldte Israelske soldater der fortæller netop dette. Det åbne fængsel kaldet Palæstina, har længe været en indkapslet test population, uden flugtmulighed, for Israelske våben.

Det er en skandale og noget forbandet svineri hvis vi gør det her. Vi skal IKKE støtte en terrorstat. Føj for sa...

uffe hellum, Tommy Andresen, Ditte Jensen, Benjamin Bach, Rune Petersen, Brian Pedersen, Hanne Ribens, Ture Nilsson, Mads Berg, Pia Qu, Anne Eriksen, Max Hansen, Michal Bagger, Torben Arendal, Janus Agerbo, Karen Grue, Niels-Holger Nielsen, lars abildgaard, Peter Hansen, Troels Brøgger, Holger Madsen og Bo Carlsen anbefalede denne kommentar
Preben Haagensen

Selvfølgelig skal der købes israelske våbensystemer, da deres tekniske Know how er helt i top. Et militær der går i krig, vil altid have det bedste. Israelerne finpudser våbensystemerne f.eks. deres Iron Dome som amerikanerne for en stor del har finansieret, men det var israelerne som fik Iron Dome til, at virke med stor succes. Det kan godt være der tales om, at straffe og boykotte Israel, men hvor det kommer til stykket, bliver det stort set til ord da israelerne er teknisk dygtigere end mange andre, og landene vil ikke gå glip af denne viden.

Torben Nielsen

Hvorfor er det mere skandaløst at våben er testet på palæstinensere endafghanere, tetjenere, libyere, kurdere, yugoslavere eller vietnamesere? Eller for den sags skyld amerikanere, englændere, franskmænd eller russere. Hvad fanden foregår der...lige der ... mellem ørerne?

Carsten Søndergaard, Nic Pedersen, Jørn Boye, Michael Kragh Rosenkilde, Glenn Lynge Andersen, Rune Petersen, Brian Pedersen, Henrik L Nielsen, peter fonnesbech, Peter Nielsen, Kim Hansen og Preben Haagensen anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

Der er ingen tvivl om at man ikke burde købe våben fra netop Israel. Det er en virkelig dårlig ide. Gør vi det kan vi godt stoppe al blabren om at ville være med til at skabe fred i mellemøsten. Den israelske arogance overfor resten af verden er enorm, og den bliver endnu større hvis vi også hjælper dem med at tjene flere penge. Vi burde ikke købe nogetsomhelst overhovedet af dem.

Niels Duus Nielsen, Gert Selmer Jensen, Tommy Andresen, Brian Pedersen, Anne Eriksen, Bo Carlsen, Dan Johannesson, Max Hansen, Laust Persson, Holger Madsen, Janus Agerbo og Niels-Holger Nielsen anbefalede denne kommentar

Anne Eriksen

http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-6022588.html

Verden har altid været syg.

Brian Pedersen og Robert Ørsted-Jensen anbefalede denne kommentar
Robert Ørsted-Jensen

Jeg synes at man bestemt børt overveje at boycotte Israel - men ikke nødvendigvis bare af denne grund - desuden har den anden side /hvem det så måtte være) næppe de samme skrubler. De har kun mindre bevågenhed

Jeg er imponeret. Anders Fogh Rasmussen skulle lige puffe lidt til den danske folkesjæl så springer vi villigt ud som et af de mest krigeriske folk nord for Alperne. Glemt er fodnotepolitik, diplomati og fredsskabende aktivitet. Anders Fogh Rasmusen projekt er lykkedes til fulde. Primitiv militarisme.

Benjamin Bach, Niels Duus Nielsen, Brian Pedersen, Torben Nielsen, Anne Eriksen, Claus Oreskov, Dan Johannesson, Mads Berg, Max Hansen, Steffen Gliese, Michal Bagger, Laust Persson, Janus Agerbo, Karen Grue og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

The Lab blev vist i DR TV i efteråret. Her fortalte den danske speaker om alle de lande, der købte våben hos israelerne, og tillige havde haft officerer på kursus i landet for at lære at bruge dem. . Speakeren var så hensynsfuld ikke at nævne Danmark, men ellers var alle NATO-lande med. Det virker naturligvis mistænksomt, hvis DK som det eneste land skulle stå udenfor, og artiklen bekræfter da også nu, hvad der hele tiden har ligget lige for.
Når DR's speaker undlader at fortælle, at DK bruger testede israelske våben, så skyldes det ikke uvidenhed, men et hyklerisk hensyn til Socialdemokratiet, der jo altid har haft gode relationer til det israelske apartheid-styre.
Men naturligvis også for at pudse den nationale glorie: Se! Det er kun de andre der er slemme.

Brian Pedersen, Laust Persson og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Det skal naturligvis være bæredygtige og økologiske våben man køber, og der gives vel et beløb til velgørenhed per bombe kastet?

Peter Nielsen

Det danske forsvar har vurderet at de Israelske våben er de bedste til prisen. Når Danmark nu en gang har besluttet sig for at være en nation med et militær, og en nation der deltager i internationale konflikter, så skal vi da ikke sende vores soldater afsted med sekunda udstyr.
Hvis der skal tales om at boykotte Israel og disse kanoner, så bør vi i stedet give flere penge således vi kan købe indenfor en anden økonomisk ramme og ikke anskaffe udstyr der ikke lever op til de krav vi har.
Svenskerne er så vidt jeg ved ganske godt med indenfor howitzere og har nok et at de mest avancerede systemer på markedet. Hvad prisen er, aner jeg ikke, men jeg håber ikke at Zenia Stampe får held til at stoppe købet i Israel for at erstatte det med våben der tidligere var fundet for dårlige.
Personligt ser jeg ikke noget problem i at vi anskaffer disse kanoner i Israel, men jeg køber også hvad der ligger i køledisken, og ser sjældent om det er fra Israel. Jeg tror ikke på at boykotte Israel er vejen frem alligevel.

Jørn Boye, Preben Haagensen og Jan Mogensen anbefalede denne kommentar

selvfølgelig har alle våben været med til at slå sagesløse såvel som ikke sagesløse mennesker ihjel.
Det er meget svært at være tilhænger af våben, fremfor diplomati og international ret.
Og her er også de amrikanske og mange andre landes våbenproducenter blakkede størrelser.
Men at købe fra Israel er dog lige klamt nok.

Tommy Andresen, Laust Persson og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar

Peter Hansen, - ja, verden har altid været syg og man kan overveje menneskers andel deri - derfor er der ingen grund til ikke at prøve at rette op på det?

Erik Jakobsen

ingen nævnt ingen glemt, men hvorfor er det så meget mere forkasteligt at købe våben af Isreal end f.eks. Sverige? De mennesker der bliver slået i hjel - lemlæstet på krop eller sjæl er vel ligeværdige, for er en palæstinensisk civil og/eller teorists liv mere værd en en englænder en serber, eller hvor våbene rundt i verden nu bruges? For jeg tror ikke, der er nogen våbenproducenter, hvis våben ikke har været brugt under en eller anden form - korriger mig gerne hvis jeg er på fejl spor.
Så kan man altid diskutere om DK skal bruge sine forskellige værn til krigsindsats uden for landets gænser; men det er vel en anden snak og nok ikke mindre vigtig.

Nic Pedersen, Claus Oreskov, Glenn Lynge Andersen og Peter Nielsen anbefalede denne kommentar

@Erik Jakobsen oa.

Vi skal ikke købe våben af Israel, fordi deres våben systematisk bliver brugt til at overtræde folkeretten med.

Tommy Andresen, Brian Pedersen og Dan Johannesson anbefalede denne kommentar
Peter Nielsen

Hørte at Amnesty International har indsamlet informationer, hvor både Israel og Hamas mistænkes for at have begået krigsforbrydelser. Israel anklages bl.a. for overdrevet brug af våbenmagt i de sidste dage af konflikten. Hamas anklages for affyring af ca. 4800 raketter og 1200 mortérgranater mod civile mål i Israel, summariske henrettelser af mistænkte Fatah medlemmer, brug af civile skjolde, og sågar en raket der fløj den forkerte retning og slog 13 arabiske børn ihjel.
Den forestående anerkendelse af de palæstinensiske selvstyreområder ved ICC sker med tilbagevirkende kraft, for netop at kunne indberette forholdende for ICC og iværksætte en undersøgelse. Desværre meddeler Amnesty International at hverken Irael eller Hamas har reageret på de fremsendte rapporter. Rapporterne var fremsendt til begge parter flere måneder siden. Ydermere er AI´s arbejde besværliggjort da Israel ikke vil lade dem komme ind i området, og Hamas vil heller ikke lade AI komme ind i området.
Deres oplysninger baseres på lokale samarbejdspartneres oplysninger, videodokumentation etc. Derfor er der stadig en del arbejde forude.
AI meddelte også at det var nærmest reglen at ved hver større konflikt mlm. Israel og Hamas, så blev begge parter mistænkt for forbrydelser.
AI regnede ikke med at noget som helst ville blive opklaret...grundet begge parters generelle modvilje.
God weekend derude.

Robert Ørsted-Jensen, Preben Haagensen og Jan Mogensen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Uanset hvad Israelerne bruger våben til, skal vi, med deres selvforståelse, ikke støtte Israelsk våbenindustri.

Claus Oreskov

Vi kastes af politikerne ud i en diskussion om våbenopkøb medens diskussionen anstændigvis burde handle om noget andet – nemlig om vi overhovedet skal opruste til mere krig!
Kære medborge disse penge er bedre givet ud til fredsforskning – eller til sociale tiltag på en helt anden front – hjemmefronten!

Brian Pedersen, Torben Nielsen, Anne Eriksen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar

Zionisterne har testet de våben de nu vil eksportere i Gaza og på Vestbredden, og andre steder rundt om på kloden, hvor israelernes "ekspertise" er efterspurgt.
Ganske som Hitler og Mussolini testede deres våben i den spanske borgerkrig (Guernica), og amerikanerne i Vietnam.

Anne Eriksen

Helt enig, problemet er bare at dem der gør verden syg, sidder på både pengene og våbnene.

Hvorfor ikke spørge om færingerne har nogle våben vi kan købe?

Økologi er jo blevet så moderne. Vi må derfor så vidt muligt indkøbe økologiske våben. Det mest økologiske åben er naturligvis neutronbomben. Den slår mennesker ihjel uden at ødelægge infrastrukturen eller miljøet. Det er faktisk muligt at føre krig med neutronbomben på Vesterbro mens man sidder udenfor og nyder kaffen på Østerbro.

Hvad med at købe russiske våben i stedet? De er "kamptestet" i Ukraine.

Niels Duus Nielsen, Jørn Boye, Preben Haagensen, Kaj Spangenberg, Frank Hansen og Jan Mogensen anbefalede denne kommentar

Gaza. Verdens største åbne fængsel. Nu også som forsøgslaboratorium. Må samvittigheden ramme israelerne som en boomerang. De ender ligesom nazisterne, med at være bange for deres egen skygge, og dermed som forsøgsdyr i deres eget laboratorium.

Hvorfor finder vi os i dem ? Hvorfor finder vi os i de mennesker ? Våbenfabrikanter generelt, der producerer våben, rettet mod hele folkeslag, udelukkende for at maksimere deres profit.
Og en lille inderkreds, der forbinder erhvervslivet, militæret og ledere af regeringer med hinanden ? Promiskuøst, 'hemmeligstemplet' (skandaløst).

Tommy Andresen

Det er mig fuldstændigt ubegribeligt at Israel ikke er under samme sanktionsregime som Rusland.
Det bør de selvfølgelig være, indtil de opfylder FN's resolutioner.

Hvilke FN-resolutioner tænker du på? Er det resolution 242 fra 1967 eller resolution 338 fra 1973? Resolution 242 kræver tilbagetrækning til sikre grænser, som anerkendes af alle konfliktens parter. Resolutionen er dog ikke bindende idet den er vedtaget efter FN-pagtens kapitel 6. Der er nogen diskussion om hvorvidt resolution 338 er bindende idet den benytter ordet "decide", men der refereres ikke eksplicit til kapitel 7. Kun resolutioner vedtaget efter FN-pagtens kapitel 7 er bindende. Under alle omstændigheder kan der ikke kræves tilbagetrækning før alle parter anerkender de nye grænser. Bemærk, at der ikke henvises til de gamle grænser i resolutionen.

Preben Haagensen

Peter Nielsen, Amnesty International har mere end samlet informationer. De har for kort tid siden udgivet en rapport om palæstinensernes mange krigsforbrydelser som fortæller om hvordan palæstinenserne altid bevidst går efter civile israelske beboere. Jeg er faktisk overrasket, det er lidt som et lys i mørket. I mange år har man fordi palæstinenserne er set som en "underdog" bevidst neglieret palæstinensernes forbrydelser. Palæstinensernes sag ved den Internationale Domstol kan vende sig mod dem selv, som et tveægget sværd. Godt gået Amnesty International.

Peter Nielsen

Preben Hansen, rapporterne blev fremsendt til begge parter for måneder siden, men hverken Hamas eller Israel har kommenterer. Hamas er jo afhængig af en rask krig med Israel for at få opmærksomhed og økonomisk støtte. Husk på at Hamas kom med et udspil til våbenhvile hvor de sågar krævede at Israel skulle betale løn til Hamas ansatte...!
Det bliver interessant at se hvordan ICC vil håndtere sagen

Ivan Breinholt Leth

»Den langvarige konflikt med palæstinenserne har skabt et unikt laboratorium for afprøvning af teknologier og ideer i relation til assymetrisk krigsførelse....« (Yotam Feldman, ovenfor)
"På den måde, mener han, får våben, der har haft succes i for eksempel Gaza-striben, et vist kvalitetsstempel, som resulterer i store investeringer fra andre landes militær- og politistyrker."
Konklusionen på det må være, at hvis man vil være våbenproducent og gøre sig på det internationale marked, er det bedst at være i krig regelmæssigt. Hvordan mon det forholder sig med verdens største våbenproducent - USA? Er dette en del af forklaringen på USA's mange tilsyneladende meningsløse krige. F.eks. kostede det den amerikanske stat 3 billioner dollars at skabe en fejlslagen stat i Iraq. Er disse penge mon kommet tilbage med renter?

Peter Nielsen

Combat tested er selvfølgelig et salgsargument... Men nok ikke årsagen til krige hvis vi pakker stanniolhatten væk igen.

Niels Duus Nielsen

Peter Nielsen, Ivan B. Leth taler ikke om årsagEN til krige, men om "en del af forklaringen".

Tror du virkelig, at noget så komplekst som krig kan forklares monokausalt? I så fald forstår jeg bedre dine synspunkter, og hvor du er gået galt i byen.

Peter Nielsen

Og jeg taler om at det er nationer der går i krig og ikke firmaer. Jeg ved godt at der er nogen herinde der mener det anderledes Niels Nielsen, men sidst jeg tjekkede så har intet firma nogensinde skabt en krig for at få et kvalitetsstempel på sine våben.
Del af forklaringen... Vorherre bevares.