Læsetid: 4 min.

Jelved: ’Landet blomstrer med kunst og kultur’

Den radikale kulturminister afviser, at der er et særligt ’Udkantsdanmark’, hvor levevilkårene er katastrofale
Kulturminister Marianne Jelved  (R) erklærer det danske foreningsliv sin kærlighed: ’Hvem er det, der har skabt Danmark? Det er det stærke civilsamfund. Ikke de folkevalgte.’

Jakob Dall

30. marts 2015

Kulturminister Marianne Jelved (R) har et enkelt svar på, om der findes et særligt ’Udkantsdanmark’, som befinder sig i kulturel krise.

Ministerens svar lyder:

»Nej.«

Adspurgt:

– Og hvorfor ikke, lyder ministerens svar: »Der sker meget, meget mere rundt omkring i landet, end man forestiller sig, når man sidder i København og tror, det er hele verden.«

Problemstillingen om det nødstedte Udkantsdanmark er aktuelt rejst i debatbogen Oprør fra Udkanten (omtalt i Information 23. marts).

Marianne Jelved vender sig imod den måde, hvor bestemte dele af landet bliver udråbt til nødstedte:

»Det er interessant, hvordan forskellige dele af landet kan karakteriseres, alt efter hvilke kriterier man anvender. Hvis man lægger en skabelon af en banan ned over den jyske højderyg, vil den følge den jyske vestkyst og dreje sig i retning mod Lolland-Falster lige over Langeland. Og så siger nogle: ’Det er den rådne banan. Det er fortabt. Det er Udkantsdanmark.’«

Ministeren stiller et modbillede op: »Jeg har lige læst en bogen Klassekamp fra oven. Den stiller nogle andre kriterier op for: Hvor er den nuværende underklasse? Med underklasse menes i bogen ’Andelen af familier, hvor de voksne i længere tid har stået uden for arbejdsmarkedet og er på overførselsindkomst.’ Så taler vi om Århus, Odense og København.«

Stigmatiseret

Marianne Jelved tager afstand fra at sætte betegnelser på bestemte landsdele: »Det kan godt være, at det ikke var tænkt sådan, men det har fået en stigmatiserende virkning.«

Marianne Jelved medgiver, at danmarkskortet er under forandring:

»Det er rigtigt, at der sker en urbanisering – og en centralisering. Det er en virkning af kommunalreformen, af retsreformen, alle de andre reformer fra 00’erne.«

Marianne Jelved understreger, at det var reformer, som det daværende VKO-flertal gennemførte imod Radikale Venstres ønsker:

»Vi var stærkt kritiske, både over for indholdet og den måde, det blev gennemført på.«

Medierne har et medansvar for, at så store og problematiske reformer kunne tromles igennem af det snævre VKO-flertal, mener Marianne Jelved:

»Det var jo strukturelle reformer, som ændrede landet, men umiddelbart berørte det ikke borgerne – og så var medierne ikke interesserede.«

Modsat med de reformer, der er blevet gennemført i Helle Thorning-Schmidts (S) statsministertid: »De berører den enkelte borger – og dér er medierne rigtigt på mærkerne.«

– Kan det blive aktuelt at tilbagerulle VKO-årenes strukturreformer?

»Det tror jeg ikke, man skal regne med. Men man kan forhindre, at også regionerne bliver nedlagt. Jeg vil hellere have, at det er formanden for Danske Regioner, Bent Hansen, der forklarer, hvorfor man lukker en fødeafdeling på et sygehus. Frem for, at forklaringen kommer fra en embedsmand i en stor statslig sygehusstyrelse.«

Byerne trækker

Væksten i Danmarks større byområder skyldes ikke bare de store strukturreformer, påpeger Marianne Jelved:

»Byerne tiltrækker mennesker. Men det gør byerne kun i perioder af menneskers liv: Studie eller karriere – som ikke varer ved. Se-nere har man også brug for det groede liv. Derfor vil vi også komme til at opleve et træk, hvor flere søger at flytte væk fra de større byer.«

– Har regeringen gjort nok for at gøre den beslutning lettere?

»Vi har lavet 64 forslag i regi af Carsten Hansens ministerium for by, bolig og landdistrikter, og noget af det virker rigtigt godt. F.eks. at vi har ophævet bopælspligten på en række ejendomme. Det gør det attraktivt at bo der i sommerhalvåret.«

– I bogen om Udkantsdanmark bliver der peget på, at yderområderne er underforsynet med bredbånd og hurtige netforbindelser?

»Det er fuldstændigt korrekt. Det er en skandale, at der ikke er gjort noget ved det før. Men nu har alle partierne besluttet at frigive 700 megahertz til bredbånd. Det giver bedre tilgængelighed over hele landet.«

Marianne Jelved mener i det hele taget, at der tegnes for mørkt et billede af forholdene i bestemte dele af landet:

»Det er en fantastisk situation at blive kulturminister og opleve, at størstedelen af det, jeg deltager i, foregår uden for København. Der er en kulturel og kunstnerisk aktivitet over hele landet. Det er svært for dig at sætte en finger ned, hvor jeg ikke har været.«

Over hele landet

Marianne Jelved nævner i flæng borgerinitiativer over hele landet:

»64 huse i Skippinge ved Lammefjorden i Odsherred. I den by har de som led i kampagnen ’Danmark læser’ i hvert hus valgt et digt, som de selv har skrevet, eller som de har fundet i en bog.«

»I Hvide Sande har de inviteret kunstnere til at bo i en måned i juni og lave kunstværker, som de udstiller. Og de viste mig også en folder om deres musikprogram.«

»I Vordingborg er der den internationale kunstbegivenhed ’Wave’ med kunstnere fra New York og en lokal underafdeling ’Skvulp’, hvor de tager ud til skolerne.«

»I Næstved er der en ungdomsskole, hvor nogle af de unge har fortrudt nogle valg, de havde foretaget, og så blevet enige med deres skoleleder om at lave Romeo og Julie, som de opførte som rap. Samtidig fik de lov til at lave graffiti på et antal husgavle, hvor det kom til at spille med i forestillingen. ’Gadens hårdeste hævn’ kaldte de det.«

Marianne Jelved sammenfatter sit indtryk:

»Danskerne bruger mange kræfter på kunsten, og ud af kunsten kommer der en handling. Kunsten er med til at skabe en kultur. Vi går i dialog med hinanden, hvis vi bliver provokeret. Så må man snakke med nogen om det. Man kan ikke lade være. Og så får vi en fælles læreproces. Eller – om du vil – en fælles dannelse. Hvem er det, der har skabt Danmark? Det er det stærke civilsamfund. Ikke de folkevalgte.«

– Men Foreningsdanmark blomstrer ikke så meget som i sin storhedstid?

»Det er rigtigt. Der er et træk i en anden retning nu. Man laver et nyt fællesskab uden for de eksisterende foreninger. Vi er frivillige på en anderledes måde end tidligere.«

»De unge, der tager initiativer, er mine bedste ambassadører. De blæser på, at de ikke kan få offentligt tilskud, fordi de ikke er en forening. Men de har brug for en håndsrækning, og den vil jeg gerne være med til at give dem.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Henrik Brøndum
Henrik Brøndum anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er mange former for forarmelse: Lad mig tage et helt konkret eksempel, der rent faktisk også har generel gyldighed.
De store byer og de store infrastrukturanlæg, som motorveje og broer samt supersygehuse vokser på bekostning af de fleste landkommuners naturgrundlag.
Her er det at regionerne har til opgave at udpege "råstofindvindingsområder", der ofte ligger i naturbevarings- og kulturbevaringsværdige områder.
Når en lodsejer; ofte en betrængt svinebonde får den idé, st lægge jord til regionens planer mod at tjene et provenu, så bliver omgivelserne omkring de mange eksisterende landsbyer ødelagt i mine øjne.
Samtidig bliver de enkelte kommuners målsætning om at skabe" attraktive landsbymiljøer" gjort
til skamme.
Du får jo ikke tiltrukket pendlere til landsbyerne, hvis det omgivelserne bliver et støj- og møghelvede.
Så meget for Jelveds Højskole Danmark. En opfordring til ministeren: Kør en tur til de berørte kommuner, hvor befolkningens naturgrundlag forsvinder for at blive erstattet med åbne sår i landskabet. Det tiltrækker ikke nye beboere. For at sige det lige ud; det er direkte kontraproduktivt i forhold til at fremme den sociale mobilitet.

Christel Gruner-Olesen, lars abildgaard, Helge Sørensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Så vidt jeg kan konstatere, så tager Jelved sin dumheds pille regelmæssigt....Der er en udkant og det er et faktum og det uanset hvor mange kultur engagementer Jelved har været til i Oddsherred. Udkanten har noget med den måde folk som flest tænker, tror og opfatter på, hvilket gør, at der er udvandring til storbyerne .....mon ikke de radikale skulle tage et reality check inden for længe ellers ryger de da ud af folketinget.

Christel Gruner-Olesen, Bo Carlsen, John Hansen, Carsten Mortensen, Arne Hornborg, Helene Kristensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Thorbjørn Pedersen

Problemet København og Provinsen er at der er to markante holdninger, der står temmelig stejlt overfor hinanden. I Provinsen lever man i tætte relationer til de nære overskuelige omgivelser, og de nære tætte relationer. Man bliver set. I København nyder man byens puls. Og visse holdningsmagere i København har følgende holdning til København, stedet hvor tingene foregår, og så derude, langt væk. Og den lyder i al sin enkelhed: Bo hvor livet leves døgnets 24 timer og ikke derude hvor kragerne vender. Et reklamebureau i København havde produceret denne tekst i 1970'erne på en plakat, hvor man ser et ungt par med hinanden i hånden gå over Marmorbroen, og i baggrunden ejendommen Nørrebrogade 8, og der på tagene Irma hønen der klukker i reklameosen når mørket falder på.

Jeg er fuldstændig enig med Jelved! Det er et medie-hype som hænger godt i tråd med hele selv-iscenesættelses generationen. Noma, mad-mekka og design-by.... alt som især unge kvinder nyder at gnubbe sig op af (selvom de ikke nødvendigvis har råd til tingene, så er der så mange "wanna-bes" i DK, at vi alle leger som om vi har andel i denne nye kultur-hype!! Som ung kvinde flyttede jeg jo også til København for at uddanne mig, for at opleve al den kultur, som var trendy da. Derefter - ud til provinsen hvor jeg kunne få et fint job (indenfor det offentlige) og en bolig man kan bevæge sig i. Jeg ser mine egne børn blive her i "udkantsDK" efter de begge har fået deres uddannelse i en storby, den ene højuddannede kan dog ikke lige få drømmejobbet (kun som "konsulent" på en jobcenter) så han starter egen it-baseret business, og den anden fik jobbet i en kæmpe international virksomhed med flere hundrede tusinde ansatte - fordi det ligger i Jylland var der kun 100 ansøgere!! Fedt nok! Lad de dovne og u-ambitiøse blive i københavn..... herude i Danmark ved vi at der går både tog og motorvej til København når vi vil dyrke den hypede-kultur - og som vi har råd til at betale for når vi kommer.

David Zennaro, Victor Kraft og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der er sket en revolution i aktiviteter i forhold til min barndom. Desværre er finansieringen ikke vokset tilsvarende.

Henrik Brøndum

Tak for en perfekt artikel. Begavet politiker der ikke er presset op i en krog af en "sag", begavet interviewer der går efter bolden. Holdninger, beslutninger og planer .... og særdeles velskrevet.

Jeg er så uenig i at der ikke er et udkantsproblem, og i den ideelle verden burde det besluttes at omlågge nogle områder til ren natur (opgive menneskelig beboelse) og så saste på de resterende. Men den slags er kun for politikere med selvmordstrang.

Der er ingen kultur i Danmark. Ikke hvad jeg ved af. Og den smule, der måske er, er skrumpet in med tiden. Statens Museum for Kunst, fx...dér hænger kun 3.- og 4.rangskunst. Vil man kunst og kultur, skal man vist ikke leve i Danmark...

De radikale levebrødspolitikere er i sig selv et bevis for, at der findes et Udkantsdanmark - de er helt uden kontakt med den danske virkelighed.

Lars Bjørneboe

Til Bo Carlsen,
Hvad er det for noget sludder at skrive? De radikale politikere er, som alle de andre politikere valgt, de har, i modsætning til os vælgere, et mandat. Og hvad ved du om deres kendskab til den danske virkelighed? Hvad ved du selv om den danske virkelighed? Hvorfra?

Steffen Gliese

Ah, Lars Bjørneboe, repræsentation er kun det næst- eller tredje-bedste. Mandat har reelt kun den enkelte. Ingen kan erstattes fuldt ud. Reelt set bør ingen politikere kunne gå længere, end der er konsensus om i befolkningen.