Nyhed
Læsetid: 2 min.

Krigsofre i Irak har reelt ingen mulighed for at søge erstatning

Civile irakere kan lægge sag an ved danske domstole, hvis de mener, at danske bomber dræbte deres pårørende, siger forsvarsminister Nicolai Wammen. Men i praksis vil det være så godt som umuligt at rejse en sag, vurderer jurister
Indland
30. marts 2015

Det er en gratis omgang, når forsvarsminister Nicolai Wammen (S) siger, at civile ofre og deres familier kan gå til de danske domstole, hvis de mener, at danske F-16-bomber har dræbt eller såret deres kære. Det siger flere folkeretsjurister, som Information har talt med.

I et svar til Folketingets Forsvarsudvalg skriver forsvarsministeren blandt andet, at »eventuelle erstatningssøgsmål i den forbindelse vil kunne anlægges ved de danske domstole efter retsplejelovens almindelige regler«.

Men juristerne vurderer, at det i praksis vil være umuligt for almindelige irakere at rejse en sådan erstatningssag mod Danmark.

For det første vil ofrene og deres pårørende være nødt til at bevise, at Danmark faktisk står bag angrebet, hvilket vil være overordentlig vanskeligt i en krig, hvor Forsvaret aldrig giver detaljer om, hvor og hvornår de danske fly bomber.

Derudover skal ofrene og deres pårørende også bevise, at angrebet er ulovligt i forhold til folkeretten, der i udgangspunktet ikke forbyder at slå civile ihjel, hvis omfanget af skaden er proportionel med nødvendigheden af at ramme det militære mål.

»Jeg har meget svært ved at se, at en menig iraker kan komme igennem med en sådan erstatningssag i Danmark,« siger Anders Henriksen, leder af Centre for International Law and Justice ved Københavns Universitet.

Peter Vedel Kessing, der er seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder, er heller ikke optimistisk:

»Det vil være stort set umuligt at løfte en sådan bevisbyrde,« siger han.

Amnesty kræver handling

De mange forhindringer betyder ifølge Frederik Harhoff, juraprofessor og folkeretsekspert, at det i praksis vil være umuligt at få en sag for en domstol.

»De faktiske muligheder, en irakisk bonde har for at anlægge en retssag i Danmark, er minimale, og hans mulighed for at vinde sagen – hvis den faktisk blev anlagt – er helt illusorisk,« siger han.

Derfor kræver Amnesty International nu, at Danmark offentliggør flere oplysninger om bombardementerne i Irak, samt at det bliver gjort lettere for pårørende til civile ofre at klage.

Information har kontaktet Forsvarsministeriet for at få en kommentar til kritikken af, at det i praksis er umuligt for krigsofre at rejse en sag. Ministeriet henviser i et skriftligt svar til de føromtalte svar fra ministeren til Folketingets Forsvarsudvalg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Claus Oreskov

”folkeretten, der i udgangspunktet ikke forbyder at slå civile ihjel, hvis omfanget af skaden er proportionel med nødvendigheden af at ramme det militære mål. ” Menneskelige lidelser skal altså vurderes kvantitativt!
Jeg levede engang i et fredeligt land, som var kendt verden over for vores fredsommelighed og vilje til mellemfolkelig samvær, samt modstand imod: krig, udbytning og udplyndring af andre nationer og folk. I dag bor jeg i et krigsliderligt land – der med vellyst spreder død og ødelæggelse overalt hvor der kan betale sig for kapitalen. I landet hvor jeg bor, har denne kyniske holdning til andre menneskers liv og væren, forandret os selv. Vi er blevet en befolkning af rå, uciviliserede, kyniske udbyttere. Samtidig er vi små uanselige krystere der gemmer sig bag de store morder nationer som USA og som altid sørger for at krigen føres i fjerne egne, så vi ikke behøver at se på alle udlæggelserne og lidelserne vi påføre andre!

Niels Duus Nielsen, uffe hellum, lars abildgaard, Katrine Visby, Hans Larsen, John Christensen, Karsten Aaen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

"Derfor kræver Amnesty International nu, at Danmark offentliggør flere oplysninger om bombardementerne i Irak, samt at det bliver gjort lettere for pårørende til civile ofre at klage."

Det burde påhvile enhver stat, som foretager en angrebskrig, selv at opsøge og undersøge de civile skader og tab, man har foranstaltet på den angrebne - og derpå give erstatninger. Det giver sig selv at civile, som i forvejen kan være svært traumatiserede, invaliderede og med meget få ressourcer, er ganske elendigt stillet ved selv at skulle føre sagerne.

I dag handler det vist primært for de angribende parter om at sløre og skjule civile omkostninger ved angrebskrige (foruden, naturligvis, de militære, som giver store regninger til befolkningerne i de angribende lande).

uffe hellum, Gert Romme, Rune Petersen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Claus Oreskov

Krig behøver ikke at vare svaret på komplekse udfordringer – det er noget dine politikere bilder dig ind.

Claus, givet krigens simplicitet - dens absurd primitive udfaldsmuligheder og voldelige proces - kan den vel aldrig være et relevant svar på komplekse udfordringer? Jeg her svært ved at finde eksempler i verdenshistorien, som indikerer mere og andet end at krig i ganske, ganske få tilfælde har været en bedre nødløsning end tilgængelige alternativer.

uffe hellum, Karsten Aaen, Rune Petersen, lars abildgaard og Claus Oreskov anbefalede denne kommentar

Billedlig talt skal vi omvendt ikke forvente støtte til at forfølge terrorister i deres hjemland efter bombesprængninger her - med civile tab.

Hvis danske myndigheder ( herunder forsvaret) begår en ansvarspådragende handling med tab for andre til følge, så starter de skadelidte vel med at sende et erstatningskrav.

Hvis erstatningskravet afvises, så kan der blive tale om et sagsanlæg.

Forsvarsministeren burde have meldt ud, at danske myndigheder betaler uden retssag, hvis erstatningskravet er OK ? Men stilen er måske nu til dags, at man som myndighed kun betaler, hvis man bliver dømt ved domstolene ???

Hvis andre instanser ( f eks Fødevareministeriet, Miljøministeriet, Skatteministeriet, Told&Skat o s v) begår erstatningspådragende handlinger, skal man så også "rundt om domstolene" for at få erstatning? ( Eller er det kun forsvaret, der insisterer på at køre alle sager ved domstolene?)

( Måske er artiklen ikke retvisende i alle henseender ???)

Katrine Visby

Kan danskerne ikke få oplyst hvor mange civile drab de danske styrker har været involveret i?
Det er da vigtigt at befolkningen får at vide om den indsats de gør også medfører drab af uskyldige.

Vi ved jo godt at der altid er drab på civilbefolkningerne. Men den side skal også vises frem, så alle kan se hvor fuldkommen vanvittig hele den krigsførelse er.

Hvor mange liv har Danmark på samvittigheden Wammen?

Niels Duus Nielsen, uffe hellum og Rune Petersen anbefalede denne kommentar