Nyhed
Læsetid: 4 min.

Regeringen vil beskære uddannelser trods gode udsigter til job

Naturvidenskabelige kandidaters ledighed er så lav to år efter, at de har færdiggjort deres studium, at fagene ikke ville blive ramt af nedskæringer, hvis regeringen i sine beregninger så længere frem end et enkelt år. Det viser en analyse fra Tænketanken Kraka
Den danske biotekbranche har tidligere været kritisk over for regeringens nedskæringer på nogle af de uddannelser, der leverer arbejdskraft til medicinalindustrien, som er Danmarks største eksporterhverv.

Søren Bidstrup

Indland
10. marts 2015

Langt færre skal uddannes til ledighed, og derfor pålægger regeringen de videregående uddannelser at skære godt 3.500 studiepladser væk over de næste fem år. Det går især ud over humaniora og naturvidenskab, men en analyse fra Tænketanken Kraka viser nu, at især de naturvidenskabelige fags ledighed er markant lavere, hvis man ser bare lidt længere frem, end regeringens såkaldte dimensioneringsmodel gør. Modellen tager udgangspunkt i kandidaternes ledighed fra 2001 til 2011 i 4.-7. kvartal efter deres sidste eksamen, og ud fra disse ledighedsdata skal fagområder med konsekvent overledighed skære ned på deres optag.

Men ser man bare fire kvartaler længere frem, så er billedet et andet, forklarer forskningschef i Kraka Kristian Thor Jakobsen.

»Modellen ser således ud til kun at være delvis robust over for ændringer i tidspunktet for, hvornår man opgør ledigheden. Det, man ønsker at fange, er uddannelser, der systematisk har sværere ved at få kandidater i arbejde, og derfor skal man være varsom med at have et for snævert perspektiv. Vores analyse tyder således på, at der kommer relativt flere naturvidenskabelige kandidater i arbejde på lidt længere sigt, hvilket igen kan medføre, at de slet ikke ville være omfattet af dimensionering ved et senere opgørelsestidspunkt,« siger Kristian Thor Jakobsen.

Se også på lønnen

Opgørelsestidspunktet har netop været et af kritikpunkterne fra flere uddannelsessteder, og analysen viser altså nu, at det er af stor betydning for de naturvidenskabelige fag og også for de mellemlange designuddannelser.

»Man risikerer at dimensionere uddannelser, hvis kandidater tager lidt længere tid om at finde arbejde, måske fordi de i højere grad er rettet mod det private arbejdsmarked,« siger Kristian Thor Jakobsen. Han henviser til, at det f.eks. kan tage lidt længere tid at komme ordentligt ind på det private arbejdsmarked end det offentlige, fordi det første job for eksempel i højere grad kan være af midlertidig karakter.

Både Produktivitetskommissionen og Kvalitetsudvalget har netop understreget vigtigheden af, at langt flere højtuddannede fremover finder arbejde i det private erhvervsliv, og forskningschefen tilføjer, at en eventuel dimensionering også burde tage højde for deres løn og ikke bare ledighed.

»Der bør således fokuseres på uddannelser, der har systematisk høj arbejdsløshed og lave lønninger,« siger han.

Formand for den danske biotekbranche Martin Bonde har tidligere været kritisk over for regeringens nedskæringer på nogle af de uddannelser, der leverer arbejdskraft til medicinalindustrien, som er Danmarks største eksporterhverv.

»Det lyder ikke, som om dimensioneringsmodellen er specielt robust, hvis billedet ændrer sig så meget nogle kvartaler senere. For virksomhederne er det vigtigt, at vi har et anstændigt rekrutteringsgrundlag, men det må da også være vigtigt for den danske stat at gøre brug af det talent, der er, og matche dem med de rigtige arbejdspladser,« siger Martin Bonde.

Hos Maersk Oil er det især geologerne, som der også bliver færre af, som bekymrer teknologidirektør Troels Albrechtsen.

»Geologer er vigtige medarbejdere i olieindustrien, og både operatører og leverandører har brug for disse kompetencer. Adgang til kvalificeret arbejdskraft er forudsætning for at oliebranchen kan blive ved med at levere indtægter til statskassen, arbejdspladser og energi til Danmark,« skriver han i en mail til Information.

Fantastisk flotte tal

Aalborg Universitet (AAU) er det hårdest ramte universitet, selv om nordjyderne er langt fremme, når det gælder om at få flere kandidater ind på det private arbejdsmarked. AAU skal skære mere end 200 pladser væk inden for det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet, forklarer dekan Eskild Holm Nielsen.

»Helt generelt har vi nogle fantastisk flotte arbejdsløshedsstatistikker, men dimensioneringsmodellen tager ikke udgangspunkt i det nuværende arbejdsmarked eller de regionale forhold. Konsekvensen er, at vi risikerer at mangle højtuddannet arbejdskraft,« siger Eskild Holm Nielsen.

Det private arbejdsmarked vil blot rekruttere højtuddannet udenlandsk arbejdskraft eller flytte væk, hvis de ikke kan få dækket deres behov for højtuddannede, tilføjer Eskild Holm Nielsen.

At ændre på ledighedstidspunktet i dimensioneringsmodellen ville hjælpe en del på situationen, vurderer dekanen, og han opfordrer til, at man ser på ledigheden på længere sigt samt stiller krav til institutionerne om at holde optaget nede de steder i landet, hvor det er svært at finde arbejde.

Venstres uddannelsesordfører Esben Lunde Larsen mener slet ikke, at de naturvidenskabelige fag burde være omfattet af dimensioneringen.

»Vi har hele tiden været modstandere af den måde, som dimensioneringssystemet er bygget op på, og nu kan vi kun se på alle de forudsagte elendigheder, som følger med – med nedlukning af sproguddannelser og skævvridning af regionale uddannelser i forhold til Aarhus og København og beskæring af de naturvidenskabelige, som slet ikke burde være skåret ned. Vi er nødt til at tage hensyn til den bekymring, som uddannelserne og arbejdsgiverne har,« siger Esben Lunde Larsen.

Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen mener, det er rimeligt at forvente, at en uddannelse fører til job i løbet af 1-2 år efter endt uddannelse.

»Det er derfor helt bevidst, at vi har valgt at kigge på, hvor mange der er ledige frem til otte kvartaler efter sidste eksamen. Vi skal have en ambition om, at nyuddannede kan få job de første år. Det er et problem – både for den enkelte og for uddannelsen – hvis man skal vente mere end to år i arbejdsløshedskøen på sit første job. Jo længere tid der går, uden at man kan få et arbejde, jo større er sandsynligheden også for, at ens første job ikke har meget med ens studie og tillærte viden at gøre,« skriver uddannelsesministeren i en mail til Information.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Vi har utroligt udygtige politikere, hvordan kan vi være endt dér? Er andre aktiviteter i samfundet virkelig så meget mere attraktive, at vi overlader politikken til dummernikserne?
Hvis man skulle skære ned på studiepladserne, burde det være rigeligt at snuppe 90 procent af pladserne på de samfundsvidenskabelige fakulteter, hvor man tilsyneladende kun giver sig af med at præge de studerende med liberalistisk propaganda.

Per Klüver, Curt Sørensen, Torben Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Anne Eriksen, Rasmus Kongshøj, Hans Hansen, Herman Hansen, Ole Hansen, Carsten Mortensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Politikere er magt mennesker uden særlige evner og ikke entreprenører og iværksættere. Der er ikke særligt mange virkelig dygtige og intelligente mennesker, som gider at beskæftige sig med politik som profession. Det er som regel kun de middelmådige der finder vej ind i politik p.g.a. mangel på bedre karriere udsigter.

Mørkets fyrster, verdens økonomiske magt elite, har let og frit spil.

Janus Agerbo og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar

De politikere, Peter, som sidder der nu, kom til under sidste højkonjunktur, fik jobbene meget nemt, der krævedes intet af dem og de oplevede ingen problemer i samfundet. Derfor kan de heller ikke lovegive konstruktivt, da forudsætningen for at skabe hensigtsmæssige rammer, er et kendskab til det miljø, i hvilket man skaber rammerne. Vi bliver nødt til at fjerne de fleste af de nuværende politikere. Eller vil samfundet blive ved med at styre direkte mod dets deroute.

Lene Santora, Torben Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Anne Eriksen, Carsten Mortensen, Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese og Hans Hansen anbefalede denne kommentar

Der er ikke megen konsekvens i debatterne her på information. Det er de samme mennesker, som hævder at folketingsmedlemmerne og ministrene får for meget i løn, der også begræder, at politikerne generelt er for dumme og uden erfaring fra det praktiske liv. Der er en sammenhæng mellem hvad man får og hvad man betaler for.

Den samme problemstilling har vi indenfor klimapolitik og immigration. Den arabiske halvø havde en befolkning på fire millioner inden der blev fundet olie. Der er nu næsten 100 millioner, og befolkningen er projiceret til at vokse yderligere 200-300 millioner i løbet af dette århundrede. Hvis de klimabekymredes hede drømme bliver opfyldt og vi udfaser brugen af fossile brændstoffer inden 2050, så skal befolkningen på den arabiske halvø igen ned på fire millioner, som er det naturlige befolkningstal, der kan leve af landet, som mestendels er ørken. Der findes ingen væsentlig økonomisk aktivitet, der er ikke er knyttet til olieindustrien. Hvornår har nogen sidst købt en maskine, noget tøj, landbrugsprodukter eller noget smart software, som er udviklet eller produceret i Yemen eller i Saudiarabien?

Helene Kristensen

Frank Hansen, befolkningen på den arabiske halvø er ualmindelig gode til at decimere sig selv, så medmindre EU og de trofaste trælle De radikale og halehængeren Socialdemokraterne absolut vil have det arabiske befolkningsoverskud til Europa og dermed Danmark, ja så løser det sig selv.

Dette gælder desværre for en lang række uddannelser fra hum til tek. De er alle sammen ofre for, at Sofie hellere vil tage udgangspunkt i sit eget private billede af, hvor lang tid det skal tage at finde et arbejde efter endt uddannelse i stedet for at tage udgangspunkt i virkeligheden. Hvis man tog udgangspunkt i virkeligheden ville man jo få problemer med at godtgøre nedskæringen af a-kasse-perioden fra 4 til 2 år. Og det kan vi ikke have - så vi (politikerne) holder stædigt fast i vores private billeder i stedet for at tage udgangspunkt i stigende samfundskompleksitet. Så artiklen udtrykker jo ikke andet end det vi ved i forvejen - vi har ringe dårlige politikere.

Per Klüver, Torben Nielsen, Kim Houmøller, Anne Eriksen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

@Hans
Ked af at sige et ;o) - Vi har de politikere, vi fortjener - det står os frit for at vælge nogle andre.

Herudover er det vel for alle parter (ikke mindst de nye kandidater) vel ganske fint at have som mål at få arbejde hurtigst muligt. Det er vel ikke noget mål i sig selv at gå direkte fra den ene offentlige forsørgelse (SU) til den anden !

Arkitektuddannelsen er ikke nævnt, i øvrigt kan man ikke se, hvilke uddannelser det her handler om

Steffen Gliese

Frank Hansen, problemet er, at vi har politikere, der åbenbart tænker mere på, hvad de får for det, end på at indfri deres vælgeres ønsker for samfundsudviklingen.

Jesper Frimann Ljungberg

Det er overadministrations samfundet. De stopper ikke før Danmark ender op som EU's svar på Vorgonerne fra hitchhikers guide to the galaxy.

//jesper

Rasmus Kongshøj, Torben Nielsen, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek, Tue Romanow og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

@Peter
Vælgernes ønsker for samfundsudviklingen er vel en relativ kompleks og forskelligartet størrelse, hvorfor din konklusion nok er lige lovlig hurtig og frisk.

Claus G. Jørgensen

Det er klart, man ikke har undersøgt længere frem end i to år. Hvis det viste sig, at der var grupper, hvor det tager længere tid at finde arbejde, end de to år dagpengene varer, kunne det bruges som argument for at forlænge dagpengene.

Lene Santora, Per Klüver, Rasmus Kongshøj og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Marianne Rasmussen

Lotte Thorsen -
For at vælge bedre politikkere, skal bedre folk stille op til valg, og det er der ikke umiddelbart udsigt til.
Desværre!

Torben Nielsen, Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Hvis man kun kører via bakspejlet, så kan det kun gå galt!
Sidste skud på stammen med hovsa løsninger foranlediget fra enkelte episoder, bundstykket i hjemmeværnet fik mig til at tænke på hobbyknive og vagter ved diskoteker osv.
Så nu skete der noget enkeltstående (som Krudttønden også, selvom det må være forbilledet Paris) så skal vi bruge uhørlige summer på kontrol, hvilket er lidt besværligt?

Sidste scoop fra Antotini med "den sociale arv", hvor man bare liiige skal have en recept på hvordan, før den kan implementeres i folkeskolen!
Den såkaldte sociale arv er et udtryk for mange forskellige ting i samfundet, så det er der man skal sende pengene hen...

@Marianne
Det står jo alle frit for at stille op, så hvis utilfredsheden bliver for stor, så er det da bare at komme igang.

@ Lotte - problemet er jo, at det ikke bare er lige til at stille op! Vi har heller ikke lige de politikere vi fortjener - politikere er jo medierede af alt muligt (medier) og de har ikke som mål at søge størst mulig oplysning og gennemsigtighed. Så dine hurtige og kække udsagn er desværre kun det.

@Hans
Hvad er så alternativet? Det er jo helt omkostningsfrit blot at beklage sig over dem med den logik.

@ Det er jo et omsonst argument, at kritisere kritik for ikke at handle. Den slags betyder jo, at det eneste der har værdi er handling (hvad det så indebærer - da kritik også er en handling).
Det er jo netop den position, du fremfører ikke kun jeg men andre i denne tråd er imod.

Det gør jo ikke noget at tænke, tale, vende ting og argumenter frem og tilbage, diskussion iblandet kritik. Det skræmmende fra artiklen er jo den hovedløse og alene ideologisk betingede refleks fra politikernes side, når de retter deres kyklopiske øje på et eller andet aspekt - her: hvornår studerende får job efter uddannelse. Det meget ærgerlige er, at de ved den udtalte reduktionisme ødelægger langt mere end de opnår i jagten på en drøm, de selv har skabt og glemt at spørge alle andre om de også deler - i stedet for at være åben, diskuterende, refleksiv og flerperspektivisk i sin politiske tilgang til styringen af samfundet i dette tilfælde uddannelsessystemet.

Søren Sørensen

Noget jeg ikke kan forstå er at det åbenbart er helt i orden at folk der har færdiggjort en uddannelse skal vente i over to år for at kunne bruge den?
At dette nærmest anses som at være en nødvendig del af det at tage en længerevarende uddannelse?

Er der slet ikke noget galt i et system hvor man kommer ud fra en femårig uddannelse og kan få lov til at servere burgere de første to år?

Er det ikke bare en fordel for virksomhederne der dermed kan presse lønningerne (udover truslen om at importere uddannet arbejdskraft) fordi de veluddannede er blevet desperate efter lang tids arbejdsløshed?

Altså, hvis dansk erhverv er så forhippet på de der kandidater, hvorfor fanden hyrer de dem så ikke med det samme?
Skal de lige lære hvordan fattigdom føles før de kan hyres, eller hvad?

...kunne det tænkes at der måske ikke er så satans meget brug for kandidaterne alligevel?

Jaja, jeg ved det godt, den slags må man ikke sige, her i de veluddannedes flagskib hvor alt hvad der handler om nedskæringer på uni er selveste satan - men altså...

Undskyld, men, kunne de sige mig hvor Danmark befinder sig, jeg mener det skulle liige her hvor jeg står, men her er tomt og øde - måske jeg har set forkert på kortet?

Næh, de står hvor det var, men vi har skåret det væk.

Men hvor er det så - det kan da ikke bare forsvinde?

Det er i skattely -

Kan de ikke købe det tilbage, så man kan få noget grund under fødderne, og lade skumfiduserne smelte over en sagte ild?

Undskyld, men, kunne de sige mig hvor Danmark befinder sig, jeg mener det skulle ligge lige her hvor jeg står, men her er tomt og øde - måske jeg har set forkert på kortet?

Næh, de står hvor det var, men vi har skåret det væk.

Men hvor er det så - det kan da ikke bare forsvinde?

Det er i skattely -

Kan de ikke købe det tilbage, så man kan få noget grund under fødderne, og lade skumfiduserne smelte over en sagte ild?

Kristian Rikard

"...... samt stiller krav til institutionerne om at holde optaget nede de steder
i landet, hvor det er svært at finde arbejde."
Det kan en dekan da ikke sige i fuldt alvor?

@Hans
Jeg accepterer bare ikke, at man ikke kan gøre noget, hvis man har problemer med politikerne - det er komfortabelt selvbedrag og ikke særligt konstruktivt.
Fint nok med uforpligtende kritik, men det når aldrig i nærheden af konkret handling i forhold til respekt og anerkendelse.

Der er et nyt parti på banen som antidote til al den politikerlede, der findes i befolkningen.
Check Alternativet, et frisk pust, der er på befolkningens side, og ikke Christiansborgs side !