Læsetid: 3 min.

Advarsel: Lavere sociale ydelser skaber flere lavtlønsjob

Skal vi investere i folk og give dem nogle flere kvalifikationer, så vi skaber nogle job til en ordentlig løn, eller skal vi sænke de offentlige ydelser, så vi får skabt nogle flere lavtlønsjob, lyder et af spørgsmålene efter nyt forslag fra DA
8. april 2015

Økonomer advarer om, at når Dansk Arbejdsgiverforening (DA) nu foreslår lavere sociale ydelser for at få flere i arbejde, så vil dette føre til en lavere mindsteløn og et såkaldt lavtlønsarbejdsmarked.

Det sker, efter at DA’s administrerende direktør, Jørn Neergaard, i Berlingske har annonceret, at de lavere sociale ydelser er nødvendige, hvis man ikke skal »ødelægge dansk økonomi fuldstændigt, og hvis velfærdssamfundet på længere sigt skal hænge sammen«.

En advarsel, Kristian Weise, direktør i tænketanken Cevea, kalder »useriøs«, med henvisning til at Danmark netop har gennemført en lang række reformer de senere år.

»Først og fremmest må man huske på, at DA er en arbejdsgiverorganisation, hvis interesse er at varetage arbejdsgivernes interesser. Og deres målsætning det seneste årti har været at øge udbuddet af arbejdskraft. Det vil nemlig gøre det nemmere enten at finde denne arbejdskraft eller forhandle løn med den,« siger Kristian Weise og fortsætter:

»Men konsekvensen bliver, at der både kommer flere fattige og et pres på de lave lønningerne. I dag fungerer dagpengene og kontanthjælpen reelt som en slags mindsteløn, og sænker man dem, så følger de laveste lønninger efter nedad. Sidstnævnte betyder, at vi får et lavtlønsarbejdsmarked.«

Skal vi investere i folk?

Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), har også svært ved at genkende DA’s dommedagsscenarie.

»Vi har lige gennemført reformer af dagpengene, kontanthjælpen, førtidspensionen – og snart også af integrationsindsatsen. Vi har allerede en høj beskæftigelsesfrekvens – også set i lyset af at vi har været igennem en krise – og den er på vej op. Så det er mere et spørgsmål om, hvilken vej man vil gå,« siger Lars Andersen og fortsætter:

»Skal vi investere i folk og løfte kvalifikationerne, så vi skaber nogle job til en ordentlig løn, eller skal vi sænke de offentlige ydelser, så vi får skabt nogle flere lavtlønsjob? Det er de to hovedstrategier. Og det er måske ikke så mærkeligt, at DA vælger den første strategi, for den vil også være med til at presse lønnen.«

Tænketanken CEPOS har til gengæld netop foreslået at sænke ydelserne for 64.000 ud af de i alt 146.000 kontanthjælpsmodtagere, og cheføkonom Mads Lundby Hansen mener, at DA’s forslag er et skridt i den rigtige retning. Hvor DA foreslår at sænke kontanthjælpen med 1.000 kroner om måneden før skat for forsørgere over 30 år, foreslår CEPOS en sænkning på 2.000 kroner for halvdelen af kontanthjælpsmodtagerne.

»Forslaget vil bidrage til, at danskere i større udstrækning vil tage de mange job, der i dag besættes af tusindvis af østeuropæere i Danmark. Mange af disse job fravælges af danskere, blandt andet fordi overførselsindkomsterne i en række tilfælde er for høje. Vi har 700.000 danskere i den erhvervsaktive alder på overførselsindkomst. Det er alt for mange,« siger Mads Lundby Hansen.

DA’s forslag kommer, efter at Venstre i en ny kampagne har sat fokus på beløbet 454.215 kroner. Det beløb kan et ægtepar på over 30 år på kontanthjælp med tre børn få årligt i samlet værdi af kontanthjælp.

Torben Tranæs, forskningschef i Rockwool Fondens Forskningsenhed, understreger dog, at en sænkning af de sociale ydelser nok vil resultere i lavere mindstelønninger, men at disse samtidig med tiden igen vil mindske fordelen ved at tage et arbejde for nye lavestlønnede.

»Hvis man i morgen satte kontanthjælpen ned, så fremkommer den såkaldte beskæftigelseseffekt ved, at afstanden igen gradvist bliver mindre mellem kontanthjælpen og de observerede mindstelønninger. Tanken er netop, at folk skal tage job til en lavere løn – og så bliver afstanden mindre. Hvis denne afstand en dag kommer tilbage til det samme niveau, ville man sige: ’Hov, nu har vi igen et problem’ – hvis man altså kun kiggede på afstanden. Man kan ikke afgøre, om vi har et problem ud fra denne afstand,« siger Torben Tranæs.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har kritiseret Venstre for ikke at ville tage afstand fra DA’s forslag. »Retningen er rigtig,« lyder det fra Venstres næstformand, Kristian Jensen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Brian Pedersen
  • Rasmus Kongshøj
Brian Pedersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne artikel

Kommentarer

Alle organisationer ( arbejdsgiverforeninger, fagforeninger, NGO'er, kirkesamfund, sportsklubber , tænketanke ,forskningsinstitutioner , politiske partier o s v ) rådgiver ud fra "hvor de står".

Så der er vel næppe grund til at tage DA's forslag for mere end "et enkelt indspark" i en debat med masser af andre kvalificerede ( eller ukvalificerede) deltagere - Folketinget skal såmænd nok få fundet nogle løsninger, der i højere grad end de enkelte "indspark" tilgodeser flertallets interesser?

Vælgerne sammensætter Folketinget, så vi får reformer o s v alt efter hvad det ansvarlige flertal omkring midten kan gå ind for .

Troels Larsen

Jeg har svært ved denne udmelding:

"Mange af disse job fravælges af danskere, blandt andet fordi overførselsindkomsterne i en række tilfælde er for høje."

Man kunne, med rette?, tilføje: "[...] er for høje, eller lønningerne for lave"

David Adam, Vibeke Hansen, Elisabeth Andersen, Einar Carstensen, Lene Christensen, Brian Pedersen, Erik Jensen , Preben Haagensen, Rasmus Kongshøj, Uffe Illum, Malan Helge, June Beltoft, Lise Lotte Rahbek, Karsten Aaen, lars abildgaard, Peter Larsen, Merete Jung-Jensen, Rune Petersen og Anders Petersen anbefalede denne kommentar
peter fonnesbech

Det undrer mig at Da ikke har tænkt den indlysende mulighed, at de,med den store kreativitet som de udviser på mange områder , at de jo selv kunne bidrage til at løse problemet her, hvis de selv skaber en masse nye job, istedet for at brokke sig over noget som ukonstruktivt, som hvorvidt kontanthjælpsmodtagere får meget udbetalt.

Come on tag jer nu sammen, kom i arbejdstøjet, dyk ned i kassen( Værktøjskassen) og få nu skabt en masse nye job, så bliver vi alle sammen glade.

Og i har en klar vindersag, hvad venter i på !

Vibeke Hansen, Elisabeth Andersen, Einar Carstensen, Lene Christensen, Erik Jensen , Rasmus Kongshøj, Torben Nielsen, Malan Helge, June Beltoft, Lise Lotte Rahbek, Karsten Aaen, Jens Jørn Pedersen og Peter Larsen anbefalede denne kommentar
Anders Petersen

Kan kapløbet mod bunden overhovedet vindes?

Vibeke Hansen, Lene Christensen, Erik Jensen , Rasmus Kongshøj, Espen Bøgh, Steffen Gliese og June Beltoft anbefalede denne kommentar

Det ser mere ud til, at jobbene overføres til andre lande, her sidst slagteribranchen (igen).

De job, der ikke tages af underbetalte østarbejdere der ikke stiller de store krav - og som heller ikke er vant til det vi kalder ordentlige lønninger, er så det man mener danskere skal tage igen?
Skal de så gå under øst - lønningerne, eller hvad?

Lene Christensen, Brian Pedersen, Erik Jensen , Anne Schøtt, Malan Helge, Gert Selmer Jensen, Karsten Aaen, lars abildgaard, Rune Petersen, Janus Agerbo og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

først vil jeg takke DA for at komme med dette forslag - nok inspireret af Venstres kampagne tidligere .
Tænk at forslaget kommer så tæt på et valg så befolkningen kan vælge Folketingets sammensætning ud fra om Danmark skal forsætte som et land , der behandler sin befolkning med værdighed eller gå tilbage til fattighjælp osv.
PS: Her bør huskes at det var DFs "fortjeneste" at Dagpengereformen blev vedtaget med OVK og RV s stemmer før sidste valg.
Til sidst forstår jeg ikke bemærkningen - "..Mange af disse job fravælges af danskere, blandt andet fordi overførselsindkomsterne i en række tilfælde er for høje...." Hvad er det for job og hvem kan fravælge et job uden at miste sin kontanthjælp. Denne påstand bliver ikke mere rigtig af at blive gentaget og gentaget.

David Adam, Vibeke Hansen, Elisabeth Andersen, Einar Carstensen, Lene Christensen, Vivi Rindom, Erik Jensen , Rasmus Kongshøj, Ib Christensen, Malan Helge, Gert Selmer Jensen, June Beltoft, Lise Lotte Rahbek, Karsten Aaen, Henrik Leffers, Jens Jørn Pedersen, Kim Houmøller, Janus Agerbo, Anne Eriksen, Flemming Scheel Andersen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Kristian Jensen

Hvis man gerne vil have lave lønninger for at kunne konkurrere med udlandet, må man se på hvad lønnen går til. I Danmark er det dyrt at leve, både hvad angår variable og faste udgifter. Med indførslen af de afdragsfrie lån, som reelt betyder at man kan låne til bolig i 10 + 30 år, svt. en overordentlig stor del af den arbejdsdygtige alder, fik man for det første kunstigt høje boligpriser i og med at førstegangskøbere pludselig kunne betale meget mere for de samme boliger og samtidig gjorde man en hel befolkning til moderne fæstebønder, moderne fordi de i princippet bor på bankens jord indtil gælden er indfriet og fæstebønder fordi de vil tage dem minimum 40 år at arbejde sig fri, svt. til kort før pensionen, hvor de så kan begynde at nedspare og igen komme i lommen på banken. De meget høje livstidsudgifter til fast ejendom, driver lønbehovet proportionelt op og konkurrence evnen omvendt ned. De dyre omkostninger ved salg og køb giver samtidig et immobilt arbejdsmarked og en træghed i befolkningnen mod at flyttet til egnede boliger i forhold til behovet, hvilket giver et yderligere spild i form af øgede transportudgifter og spildte kvadratmetre. Hvis man vil have et mere konkurrencedygtigt lønniveau, kunne man udfase de afdragsfrielån og fjerne skatter og afgifter på hushandler.

Vibeke Hansen, Preben Haagensen, Rasmus Kongshøj, Gert Selmer Jensen, Steffen Gliese, June Beltoft, Karsten Aaen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Jamen kære venner, det er jo også det, som er hele meningen med DA, CEPOS og Løkkes udmelding om lavere overførelsesindkomster og hetzen mod ledige.

Så hvis du ønsker lønnedgang, så sæt dit kryds ved Venstre til det næste folketingsvalg.

PS. Løkke har hårdt brug for statsministerposten da Løkkes privatøkonomi ikke kan holde til det lave honorar på 650.000 kr. plus pension og skattefrie "blyant" penge et menig folketingsmedlem må nøjes med. Så Løkke får smidt over 500.000 kr. oven i folketingsgagen fra Venstres partikasse.

Skal han virkelig være Danmarks kommende statsminister?

Vibeke Hansen, Elisabeth Andersen, Einar Carstensen, Kim Houmøller, Lene Christensen, Erik Jensen , Rasmus Kongshøj, Uffe Illum, Torben Nielsen, Malan Helge, Ib Christensen, peter fonnesbech, Peter Hansen, Flemming Scheel Andersen, Anne Eriksen, Steffen Gliese, June Beltoft, Karsten Aaen, Henrik Leffers, Jens Jørn Pedersen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

I øvrigt. Den lavere løn vil ikke kun gælde ufaglærte. Den vil slå igennem hele vejen op gennem lønsystemet - Du slipper heler ikke fri.

Elisabeth Andersen, Troels Larsen, Lene Christensen, Sabine Behrmann, Rasmus Kongshøj, June Beltoft og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Venstre tramper på dem de har lagt ned!
Hvis Venstes medlemmer ville skabe arbejdspladser, så ville meget være løst!

Men magen til tågehorn som LL og STØJberg skal man lede længe for at finde.

Man siger at tomme tønder buldrer mest.

Lene Christensen, Preben Haagensen, Rasmus Kongshøj, Malan Helge, Karsten Aaen, Steffen Gliese og June Beltoft anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

For mange år tilbage hørte jeg en afdanket baronesse udtale i radioen, at med de høje lønninger menigmand har i Danmark går alle efterhånden rundt og tror de er baroner.

Det vil venstre nu gøre op med ved at genskabe underklassen som kun netop har til dagen og vejen og som skal tjene overklassen som billig tjeneste personale. Rettigheder og et anstændigt liv skal fremover kun tilhøre overklasen.

Det værste er så, at mange tilsyneladende hopper på den. Særligt den lave middelklasse skyder sig selv alvorligt i foden. Ubegribeligt. Men mod dumhed findes der som bekendt ingen piller.

Vibeke Hansen, Kim Houmøller, Lene Christensen, Erik Jensen , Preben Haagensen, Rasmus Kongshøj, Gert Selmer Jensen, Peter Hansen, Flemming Scheel Andersen, Karsten Aaen, Katrine Visby, Steffen Gliese og June Beltoft anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er jo hele diskursen i samfundet, der er forskruet! Hør dem tale om kunst nu om dage - det er så materialistisk og håndgribeligt, at alt udover den rene, fladpandede 'oplevelse' synes at være væk.
jeg er træt af at høre om 'nørder', når det handler om noget så grundlæggende som seriøs beskæftigelse med sit fagområde - altså, hvad alle burde præstere for deres egen og hinandens skyld.

Vibeke Hansen, Anne Eriksen, Erik Jensen , Rasmus Kongshøj og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Gert Selmer Jensen

Mads Lundby Hansen mener at DA`s forslag er et skridt i den rigtige retning.?
Kunne vi så venligst få ridset endemålet op, bare for en ordens skyld.!!?

Elisabeth Andersen, Anne Eriksen, Lene Christensen, Tue Romanow, Erik Jensen , Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese, Torben Nielsen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

"DA’s forslag kommer, efter at Venstre i en ny kampagne har sat fokus på beløbet 454.215 kroner. Det beløb kan et ægtepar på over 30 år på kontanthjælp med tre børn få årligt i samlet værdi af kontanthjælp."

Øh, ikke korrekt, kære lederskribent. 454.215 kr er hvad et ægtepar med tre børn på kontanthjælp kan få samlet, når man lægger almindelige tilskud mm oven i deres kontanthjælp.

Det er IKKE samlet værdi af kontanthjælp!!!

Elisabeth Andersen, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Troels Larsen, Einar Carstensen, Tue Romanow, Ivan Breinholt Leth, Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese, Gert Selmer Jensen, Torben Nielsen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Så pirrer den liberale fløj igen til sidemanden misundelse, og atter er det fra DA via en mand der da ægtefællen efterløn var sikret godt, også krævede denne afskaffet.

Hvorfor jeg kommer til at tænke på en engelsk middelalderserie, med Rowan Atkinson i en hovedrolle ved jeg ikke, men middelalder mennesket Neergaard bringer også den nære middelalder i erindring, dengang formanden igennem en meget lang periode i 60erne altid sagde ; "NEJ" til alt hvad der havde med lønforhandlinger og hvor lønstigninger indgik.

Egocentrismens eksistens er klar, og ligeledes drømmen om lønspiralen mod bunden det faste indslag fra den side, ligesom al snak om social dumpning intet har på sig i den mands optik, som om det slet ikke eksisterede.

Glemt er også da Neergaard engang i 2009 stod i TV og sagde; "om få år vil vi mangle ledige hænder", som et andet orakel, - men det altså vente en hel del mere på sig, så som spåmand egner han sig bestemt ikke.

Når Mads Lundby Hansen atter lufter sine tanker i liberalismen tåger, så skal vi da heller ikke glemme hans indsats tilbage før og efter krisen, hvor han før krisen jublede med armene over hovedet over den førte politik, og samtidig kritisere dem der ikke var enige heri, som var de tåber, der ikke kunne indse "den evige lykkes tilblivelse" for borgerne, - men da så kriser indtraf som kritikerne havde sagt, og erkendelsen af virkeligheden også kom til hr. Lundby, så skyndte han sig over blandt kritikerne af den førte økonomi, for at blive fotograferet sammen med dem.

Hvad er det nu man kalder disse menneske typer, noget med vende..., jeg kan ikke rigtigt huske det.

Noget tyder på disse mennesker har "lyset" fra Ryan Air, men lavtløn, dårlige arbejdsforhold, ringe eller ingen pension, - noget de selv skal spare op til af den lave løn de får, korte eller ingen varsler om opsigelse, hvis ikke ligefrem ansættelse på månedsbasis som daglejere i fortiden, hvis én arbejdsplads ikke var nok til at dække udgifter skulle man vare have to i stedet, er holdningen fra den yderste grænse af liberalismen.

De manglende livsværdier for arbejderklassen dengang levede med, som den socialdemokratiske værdipolitik dengang erstattede med moderne samfundsværdier skal ikke føres tilbage til den gamle enevældes tid baseret på ideologiske teser(selvopfundne sandheder som ikke kan bevises), ganske som de kommunistiske teser heller ikke var sande, - de bragte nemlig ikke velstanden ud til befolkningen, men beholdt den for sig selv, og lod fattigdommen udbrede sig i samfundet, men lod også samfundet i stikken for sine tomme teser, der ganske vist lyder indsmigrende, men intet sundt samfund for andre mennesker bærer i sig.

Vibeke Hansen, Anne Eriksen, Lene Christensen, Erik Jensen , Rasmus Kongshøj, Tue Romanow, Flemming Scheel Andersen og Gert Selmer Jensen anbefalede denne kommentar
Gert Selmer Jensen

Mads Lundby Hansen er " Giganteksponent", for åndeligt armod.!! Jeg ville ikke røre ham med en
ildtang.! Endsige betale ham en løn.!!!! Jeg ville overveje at ringe til "Rentokill".

Vibeke Hansen, Kim Houmøller, Anne Eriksen, Lene Christensen, Espen Bøgh og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Herman Hansen
08. april, 2015 - 17:58

Hov, Information har fået digital-redigerings-automatik. Mit manglende "IKKE" er kommet på plads. Fremtiden er nu :-) :-) :-)

georg christensen

Sociale nedbrydnings processer, skaber kun nye sociale problemer. Konge kroner fulgt af slips, butterfly og flotte kjoler, sammen med "værdiløse" medaljer af alle arter, er ikke andet som "illusiones" paradisiske fornemmelser, styret af jordens magtbegærd, på "spekulantens børs".

Vi "EU" folket bør endelig forstå, at vi med vores nuværende politikere, aldrig kommer videre.

NB: Europa, uden "russerne og tyrkerne", er ikke overlevelses dygtige, så hvorfor overhovedet tage "kampen" om "magtbegærdet", kun på vores egne betingelser, som tydeligt er styret på "børsen", som styres af "ludomaner´s" selvforherligelse?.
Et fuldstændig "LIVS" fjentlig Europa, er vi i samlet flok med vores "tomhovede politikere" ved at udvide, uden forståelse af folket´s vilje. En "totalitærstat", styret af "selvdestruktion", er på nuværende tidspunkt nok vejen frem, hvis vi "FOLKET", giver dem tilladelsen. Så derfor til "Europafolket". Det er ikke længere nok, at kæmpe kampen mod hinanden, kun i forening, er vi i stand til, at komme videre.

Europafolket, som jeg virkelig føler mig, som medlem af, bør endelig sige: " Nok er nok" . De gamle såkaldte retfærdigeheders partier bør endelig sendes på "afskudsrampen", hvis FOLKET ikke sammen med dem bare ønsker "selvdestruktionen".

Brian Pedersen

Anne Eriksen . . altså, hvis aktionærerne kan få lidt mere afkast . . så er de ligeglad med det land de bord i...

Fattigdom i andre lande bliver mødt med afsky, men herhjemme er det vældig populært at skabe den - tænk en gang;

I indgår i denne krig, i et andet land, kære regering, hvorfor?
Vi vil skabe demokrati, og bedre leveforhold for det undertrykte folk - og mindretal skal jo også have deres plads.
Synes i selv i behandler jeres eget folk demokratisk, og sikrer dem ordentlige leveforhold?
Absolut -
Ved at fratage eksenstielle kår, og ellers lukke lort ud i hovedet på dem, morgen, middag, aften?
Vi synes jo bare at vi hjælper dem til at finde deres egen bænk i parken - og naturen er så smuk - men, nu har vi altså lige en krig i et eller andet land, hvor vi skal banke fornuft ind - excuse us

Brian Pedersen, Flemming Scheel Andersen og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar

Det der med det eksistentielle gik da helt galt - en tidsånd - eller rettere; en tidslomme, som ubønhørligt gentager sit mantra;

Ned med nakken
En på frakken
Hele pakken

Mig til hest
I en pest
Og nu til fest

georg christensen

Det, som DA, nu foreslår, er ikke andet, som børsnoteret primitivitet, bygget på skulderen af "lønmodtageren", i cassinospillernes (kapitalismens), "ludomanens" vilde "illusions beskrivelser". Jo flere værdiløse "papirlapper der sendes på spil", især hvis hele verden følger med, vil chansen for "kollapsen", for os alle følge med.

Medens vi så alle bare vænter på "insolventen" fra illusionens værdibeskrivelserne, i håbet på, at "nytænkningen" formerer sig, og får virkning for "ALLE", ikke kun de "indviede uvidenheder´s magtbegærligheder". så vi "alle", en dag i fremtiden, får forståelsen for hinanden, ikke kun som slavemodeller af hinanden, men som ligeværdigheder, "individer", med samme status, nemlig "LIVET".

Steffen Gliese

Detektor ser i aften på "arbejdsudbud" - herunder, at den alternative forklaring måske er mere plausibel: at det er efterspørgsel efter arbejdskraft, der øger arbejdsstyrken, ikke den anden vej rundt. Det husker man fra 60erne og de tidlige 70ere, hvor studerende boltrede sig i job til at finansiere deres endnu ikke SU-berettigede videregående uddannelser, fra kvindernes indtog på arbejdsmarkedet, fra de første gæstearbejdere. Igen i 90erne, hvor "overgangsydelsen" blev afskaffet var selve baggrunden for afskaffelse af den ikke forøgelse af arbejdsudbuddet, men efterkommelse af et stigende behov for arbejdskraft. At den ordning overhovedet kunne indføres, siger meget om, hvor desperat samfundet var for at skabe ordninger for arbejdskraftoverskuddet: hvis man havde adgang til efterløn, kunne man gå på overgangsydelse fra man var 55 - med andre ord i realiteten en pensionering 12 år før den da gældende pensionsalder! http://www.da.dk/bilag/Bilag_om%20ydelserne.pdf

Anne Eriksen, Elisabeth Andersen, Lise Lotte Rahbek og David Adam anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

Ud med de virksomheder der ikke kan tilbyde en ordentlig løn.

Det er også de virksomheder der har snablen længst nede i de offentlige kasser, så dem er der ingen der kommer til at savne, de er i forvejen en stor belastning for samfundet.

georg christensen

Med en sådan overskrift, kan jeg kun med glæde konstatere, at der endelig er nogen, som endelig vil forsøge at vise "papirlappens børs værdi", i forhold til "arbejdsydelsen". Hvis alle Europas "lønmodtagere", i samlet flok, bare en uge eller lidt mere, gik "amok", på selvsamme betimgelser som børsspekulanten gør, bliver vores "stavnsbundne" politikere tvunget til at "nytænke Europa modellen". Til Europas såkaldte "fagforenings tosser", har jeg også et spørgsmål: Hvorfor, har "I" ikke for længst forenet jer?". At det ikke for længst er sket, kan kun opfattes, som "jeres eget (egocentriske) selv begær, uúdholdelig i længden, og fører kun til enkelthedens foragt for nogen form for "arbejdsydelse", styret af ( småtbegavede politikere), som i deres eget "selvbegærd", kun ønsker, at "sole" sig selv, samtidig med "brandet" , socialist betegnelsen. Europas såkaldte "socialister", burde skamme sig i kapitalismens klæder. De gør de så også gerne, hovedsagen er: At lederhyren er tilfredsstillende og "lønslaverne" bare følger med, "i håbet om?". Socialdemokratisk set: Et stykke med illusionens "ingenting", men stadig med håbet om?.

De Europæiske socialdemokratier, har mistet deres værdigrundlag ved deres egne cassino "lottorier". I stedet for at virke for folket, satser de på cassinospillets lotteri.

Jeg hørte netop detektor på P1, som på fineste pædagogisk vis forklarede den måbende DR-vært, at øget arbejdsudbud i virkeligheden betyder større arbejdsløshed, lavere offentlige ydelser, og dermed lavere mindsteløn. Han påpegede også at de forskellige økonomiske modeller som f.eks DREAM-modellen, som regeringen baserer sin økonomiske politik på, ikke entydigt konkluderer at det var øget arbejdsudbud som skabte højere beskæftigelse, men at der derimod kom højere beskæftigelse pga højkonjukturer, bedre vækst og den slags. Altså, DREAM-modellen kunne også fortolkes som "når der er bedre vækst og flere arbejdespladser, så kommer flere i arbejde!"

Glæder mig til at nogen påpeger at et velfungerende velfærdssamfund faktisk skaber et øget arbejdsudbud, og sansynligvis er grunden til at Danmark er et af de lande, der har den største procentdel af befolkningen (højeste beskæftigelsegrad) i arbejde…

Flemming Scheel Andersen, Anne Eriksen, Elisabeth Andersen, Kim Houmøller og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Vibeke Hansen

Denne diskussion kan få mig til at stemme så langt mod venstre, at jeg falder ud mellem kommunisme og ingenting. Jeg synes det er så lavt.
Min fornemmelse er, at ikke alle i samfundet skal være en del af demokratiet og det deraf følgende velfærdssamfund.
Jeg synes, det er på tide, at man står frem med, om det i virkeligheden ikke er tanken, at udfylde de pladser, der uværgeligt vil komme, på arbejdsmarkedet med specielt inviteret arbejdskraft udefra.
Der er allerede mangel på flere af de faglærtes grupper, hvilket ikke bliver mindre med Løkkes løfte om at genindføre bolig/job ordningen. Vi står overfor et kommende Femernprojekt og supersygehusene, der ikke blev sat penge nok af til, til at blive "super". VKO flertallet var simpelt ikke dygtige nok til at forstå, at man ikke kan vente med at uddanne folk, til problemerne rager langt op over ørerne. Først i denne regering har man i det mindste forsøgt, at skabe praktikpladser og reformere uddannelserne, endsige fortælle de unge, at en erhvervsuddannelse er ligeså meget værd, som en bankuddannelse. Men det giver et uerfarent rekruteringsgrundlag, der ikke hjælper meget at putte de tvungne overenstkomstsydelser tilbage til arbejdsmarkedet. Så for mig at se, er blå blok i fuld gang med at presse en god arbejdskraft ud af landet, og samtidig skabe en underklasse, der ikke lader grækerne noget høre. Det er ved gud ikke gennemtænkt, eller konsekvensberegnet på længere sigt, end de penge Venstre skal bruge til privathospitaler og ungdomsfængsler. Jeg nævner ikke skattelettelser til toppen, for det er ingen i tvivl om kommer.

Gert Selmer Jensen

Jeg er bevidst om at dette er på kanten af det tilladelige i debatten.! Men prøv at Google Mads Lundby Hansen.! Her vil det vise sig at manden er totalt ude af "synch", med virkeligheden,
og menneskelighed generelt. Nærmest en arketype på en "alien". (Prøv også Billeder).!?
Jeg var målløs.!

Steffen Gliese

Teorien om arbejdsudbud, som dette vel hænger intimt sammen med, er jo værdiløs, fordi den opererer med, at det er nogle andre, der bærer tabet for den balance, som andre senere profiterer af.
Men selve tankegangen som baggrund for politik er jo afsindig: hvis man vil opnå bestemte forhold i samfundet, skal man ikke vedtage incitamenter til, at dette med lidt lykke og lidt held kan opnås - nej, man skal vedtage positive tiltag, der implementerer det, man vil opnå.

Flemming Scheel Andersen

DA har overlevet sig selv, med deres erklærede krig imod deres ansatte og deres familie, gudskelov for det.
Neergaard er vel også lidt i krig i ægteskabet, hvor han vil beskære konen efterløn, og har sikkert også en fætter eller kusine der skal barberes, uden at samme Neergaard står og vifter med ansættelseskontrakterne.
Varm luft fra Dansk Armod.

Gert Selmer Jensen

Anne Eriksen-21:51-
Just præcis.! Ole som ikke ved en "kinamand", om noget som helst væsentligt her i livet.!
Den store tragedie er at den danske befolkning, skal overhøre hans uvidenhed, igen og igen.!
Hvordan det overhovedet, kan foregå, er mig en dyb gåde.!!!
Han har åbenbart "støtter", der er ligeså "åndsformørkede". Det er jo nærmest et skrækscenarie.!
Selvom jeg var i Venstres sko, (gud forbyde det), ville jeg have afsat ham for længst. Det har de så ikke, og her kommer så den store undren. Kan de virkelig være så fladpandede.?? Jep.!!