Læsetid: 2 min.

Dagpengereform har sendt flere på kontanthjælp

Antallet af danskere på kontanthjælp er steget voldsomt under krisen. VK’s dagpengereform har en del af skylden, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Det var hovedsagelig erklærede job- og uddannelsesparate, som endte i kontanthjælpssystemet på grund af dagpengereformen. Det vil sige, at der ikke umiddelbart var fysiske, psykiske eller sociale problemer, som gjorde sig gældende, viser analyse fra AE-Rådet. 
 Foto. Søren Bidstrup/Scanpix
17. april 2015

Det høje antal af danskere på kontanthjælp hænger sammen med VK-regeringens dagpengereform. Det skriver Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i ny analyse. Reformen fra 2010 halverede dagpengeperioden, og i 2013 røg der derfor ekstraordinært mange ud af dagpengesystemet, som i stedet havnede på kontanthjælp.

I takt med, at 33.500 personer faldt for dagpengegrænsen, voksede gruppen af kontanthjælpsmodtagere med 20.000 – den største stigning, der er målt siden krisens start i 2008.

Selv om den skrantende økonomi og de efterfølgende ringe beskæftigelsesmuligheder har betydet en generel stigning i antallet af kontanthjælpsmodtagere, er der ifølge chefanalytiker ved Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Erik Bjørsted, ikke noget, som tilsiger, at der lige i 2013 skulle være en særligt påfaldende stigning: »Det er entydigt, at det er udfaldet fra dagpengesystemet, der har fået folk på kontanthjælp,« siger Erik Bjørsted.

AE-rådets analyse viser, at det hovedsagelig var erklærede job- og uddannelsesparate, som endte i kontanthjælpssystemet på grund af dagpengereformen. Det vil sige, at der ikke umiddelbart var fysiske, psykiske eller sociale problemer, som gjorde sig gældende.

Selv om skredet fra det ene system til det andet ikke er overraskende, er det ikke desto mindre problematisk, påpeger chefanalytikeren.

»Det er klart, at hvis man kommer over i kontanthjælpssystemet – og bliver man først fanget der – er det vanskeligere at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Så det er en alvorlig udvikling,« siger han.

Hult angreb

Venstre har med et stort kampagnefremstød sat fokus på kontanthjælpen i Danmark. Tallet 454.215 kroner blev meldt ud, og partiet har kritiseret regeringen for, at det for mange ikke kan betale sig at arbejde.

Men med resultaterne af AE-rådets analyse, mener arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokraterne, Lennart Damsbo-Andersen, at Venstre bliver nødt til at genoverveje deres standpunkt på området.

»Danskere på dagpenge er endt på kontanthjælp i kraft af de beslutninger, som Venstre har været med til at træffe. Derfor må de også tage et ansvar for, at der er flere på kontanthjælp nu end tidligere,« siger Lennart Damsbo-Andersen, og kalder deres kritik »hul«.

Ideen om, at skærpede dagpengebetingelser ville få folk i arbejde, har vist sig ikke at holde stik, siger Lennart Damsbo-Andersen og kalder derfor reformen for »forfejlet«.

»Det var uansvarligt at lave en dagpengereform, mens vi var dybt inde i en krise. Der var reelt ikke mulighed for ’bare’ at finde sig et arbejde, selv om det var det, de borgerlige påstod,« siger han.

En fejl?

Og det har han ret i, medgiver Bent Bøgsted, arbejdsmarkedsordfører i Dansk Folkeparti, som var med til at vedtage reformen i 2010. Forudsætningerne for aftalen var forkerte, og derfor forsøgte partiet at råde bod på skaden før valget i 2011.

»Vi forsøgte både at udskyde reformen, at forlænge dagpengeperioden og forkorte genoptjeningsperioden til 26 uger. Vi kunne godt se, at VK’s udsigter for aftalen ikke holdt vand,« siger Bent Bøgsted og fortsætter med henvisning til erhvervsrådets analyse:

»Det er klart, at reformen ikke skal give udslag i den retning.«

Derfor vil DF også ved et eventuelt regeringsskifte forsøge at trække forhandlingerne i en retning, hvor der er bedre vilkår for dagpengemodtagere.

»Både selve perioden og en forkortelse af genoptjeningsperioden skal med i forhandlingerne. Jeg går ud fra, at alle er enige om at få lavet et nyt system,« siger han.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Venstres arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Henrik Christensen
  • Felix Austin
Henrik Christensen og Felix Austin anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Så se dog i det mindste at få forkortet optjeningstiden samt tæl småjob med i optjeningen.
Benyt dog DFs nye udtalelser nu inden de skifter mening igen.

Rasmus Kongshøj, Bo Carlsen, Karsten Aaen, Janus Agerbo, Elisabeth Andersen, June Beltoft og Lene Christensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeg forstår ikke helt den med "tæl småjob med" - mig bekendt gør man da det, når man opgør, hvor mange timer, der er arbejdet. At det så nu vil kræve beskæftigelse i halvdelen af dagpengeperioden er, hvad der gør optjening under arbejdsløshed stort set umulig.

Dorte Sørensen

mig bekendt tælles fx. de såkaldte "nyttejob" ol. ikke med samt små job i et par timer tæller heller ikke med. Hvis de blev talt med så ville flere få lettere at få genoptjent deres optjening og kunne komme med i dagpengesystemmet igen og derved give dem større tryghed.

Henning Pedersen, Rasmus Kongshøj, Lone Christensen, Bo Carlsen, Felix Austin, Karsten Aaen, Elisabeth Andersen, June Beltoft og Lene Christensen anbefalede denne kommentar

Peter Hansen - Hvis du arbejder freelance og modtager B-honorar, kan du ikke forvente at a-kassen lader det tælle som arbejdstimer. Tværtimod er der overhængende risiko for at blive "dømt selvstændig" - altså at a-kassen vurderer at det du arbejder med, er selvstændigt erhverv. Hvilket i så fald betyder at du helt mister din dagpengeret!

Rasmus Kongshøj, Felix Austin, Karsten Aaen, lars abildgaard og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Martin Madsen

Det er ikke dagpengene der er problemet - Det er det der kommer efter..

Rasmus Kongshøj, lars abildgaard, Elisabeth Andersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Vi har i den grad brug for at få moderniseret dagpengesystemet, sådan at det rent faktisk KAN betale sig at tage jobs på deltid, jobs af kortere varighed, honorarlønnede jobs og andre småjobs, som tilsammen kan bidrage til at man får optjent de fornødne timer.

Der skal være bedre muligheder for at opnå supplerende dagpenge.

Der skal være mulighed for at køre med selvstændigt bierhverv uden "tidsmæssig bagkant" (altså at man kan køre med det så længe det ikke står i vejen for at tage et fultidsjob)

Man skal kunne optjene timer i forbindelse med praktik, løntilskudsjobs, nyttejobs og andre aktiveringsjobs. Desuden skal alle former for aktiveringsjobs begrænses og i videst muligt omfang opslås som regulære stillinger med de rettigheder og lønforhold der følger med.

Man skal uden problemer kunne optjene timer uanset om lønne udbetales som A- eller B-indkomst.

Rasmus Kongshøj, Lone Christensen, Jakob Silberbrandt, Felix Austin, Karsten Aaen, peter fonnesbech, Claus Nielsen og Elisabeth Andersen anbefalede denne kommentar

"Dagpengereform har sendt flere på kontanthjælp".
Det er vi sådan set mange,der har skrevet og sagt lige siden den blev indført.
Jeg må altså være noget klogere end en del af politikerne og økonomerne bag reformen.
SE, det overrasker mig :-))))))))

Henning Pedersen, Henrik Christensen, Ole Hansen, Rasmus Kongshøj, Carsten Hansen, Bo Carlsen, Felix Austin, Karsten Aaen, lars abildgaard, Gert Selmer Jensen, Elisabeth Andersen, Lise Lotte Rahbek, Anne Eriksen, Rune Petersen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

Mangler man ikke også det faktum at som medlem af en A-kasse var man med til at finansiere understøttelsen?
Det var oprindelig arbejdernes egen forsikringsordning som staten også skød penge i.
Det princip blæser man åbenbart en sommerhat.

Henrik Christensen, Bo Carlsen, Felix Austin, lars abildgaard, Janus Agerbo, Elisabeth Andersen, Rune Petersen, June Beltoft, Leo Nygaard og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Lidt komisk, at kontanter er ringere end dagpenge. Dagpenge har man selv indbetalt til gennem A-kassebidrag og indkomstskat - altså i en eller anden grad udlånt lønkroner til a-kasse og statskasse.
Slår man dagpenge og kontanthjælp sammen, fjernes udlånet sammen med den enorme administration.
Samtidig fjernes begrebet optjening og der etableres reel solidaritet mellem lønslaver og ledige.
Samtidig fjernes beskatning af den nye ydelse og alle fradrag i skatteberegningen.
Hvorfor modtag med den ene hånd og aflevere med den anden.
Men det er der (næsten) ingen politikere, der kan forstå.

Lise Lotte Rahbek

Det er da utroligt.. at AE havde brug for at analysere sig frem til denne konklusion.
Jeg synes det er ganske indlysende.

Henning Pedersen, Ole Hansen, Rasmus Kongshøj, Bo Carlsen, lars abildgaard, Claus Nielsen, Britta Hansen, Elisabeth Andersen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Henrik Petersen

Dem, som arbejder med arbejdsløshed til dagligt vil kunne fortælle, at 4 faktorer er afgørende for, om du har høj risiko for at blive ramt af arbejdsløshed:

Dit navn - fremmede navne = højere risiko
Din fødselsdag - ældre har sværere ved at finde arbejde ved arbejdsløshed
Uddannelse - lavt uddannede har sværere ved at finde et arbejde, som kan forsørge dem
Postnummer - bor du i udkantsdanmark er det sværere at finde arbejde.

Vi bruger al vores energi på at flytte folk fra en ydelse til en anden. Vi burde gøre noget ved de 4 faktorer.

Britta Hansen

At gennemføre dagpengereformen lige netop midt i den største økonomiske krise i (næsten) mands minde var ikke andet end en svinestreg. At det ville være på bekostning af de mange arbejdsløse og at dogmet om 'hvem vil, der kan' ikke ville holde en meter, stod naturligvis omgående klart for nogle ikke helt så underbelyste mennesker som dem, der gennemtrumfede denne 'reform'.

Det værste er, at store dele af befolkningen er hoppet på denne løgn og sandsynligvis vil blive ved med at tro på populistiske paroler, nu også promoveret i helt stor stil af HT.

V, S og konsorter: I er for længst blevet afsløret. Gid, befolkningen ville se og forstå!

Anne Eriksen, Henrik Christensen, Rasmus Kongshøj, Bo Carlsen, Claus Nielsen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Ja, det siger sgu da sig selv; når folk ryger ud af det ene system, så ryger de over i det andet system.

Henning Pedersen, Rasmus Kongshøj og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Claus Jansson

Hvem er frisk på at prøve noget nyt... HELT NYT?

En lovpligtig forsørgelsesforsikring, hvor lange politiske fingre ikke kan rippe kassen og dermed gøre det muligt for mennesker også at sikre deres eksistens ved ledighed.

Uanset hvordan vi finansierer forsørgelsesgrundlaget ved ledighed, så er det nuværende system med politisk indflydelse ikke længere gangbart. Alt for mange helt almindelige mennesker står til at miste ikke kun deres job, deres dagpenge... men også deres opsparinger og alt andet af værdi.

For ryger man først ud af nuværende hullede dagpengesystem, så skal alle værdier omsættes til EGEN FORSØRGELSE (pensioner, bil, hus, opsparinger, aktier, værdi samlinger m.m.) for dernæst at blive sparket i ansigtet med GENSIDIG FORSØRGELSE version 2.0 (gennemført af den nuværende regering).

Og så kommer psyken ind i spil sammen med de sociale værdier, hvor forhold til partner, børn osv ofte lider en krank skæbne. Ringere sociale og økonomiske forhold vil til slut trække helbred i den forkerte regning - det er indiskutabel fakta!

Citat fra artiklen: "I takt med, at 33.500 personer faldt for dagpengegrænsen, voksede gruppen af kontanthjælpsmodtagere med 20.000 – den største stigning, der er målt siden krisens start i 2008."

Det kunne umiddelbart se ud til at der nu er 13.500 som spiser mursten, pensionsopsparing og dæk fra gammel Lada. Og det kalder vi "velfærd" og "fællesskab"

Anne Eriksen, Ole Hansen, Rasmus Kongshøj, Jakob Silberbrandt, Claus Nielsen, Gert Selmer Jensen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Henrik Petersen

@Claus Jansson: Du foreslår, at vi skal privatisere solidaritet ved at tegne en privat forsikring? Det lyder som en meget dårlig ide.

Enig med dig i, at vores nuværende system risikerer at gøre folk, som bliver arbejdsløse efter et langt liv på arbejdsmarkedet til tiggere.

Elisabeth Andersen, Henrik Christensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Søren Sørensen

"Dem, som arbejder med arbejdsløshed til dagligt vil kunne fortælle, at 4 faktorer er afgørende for, om du har høj risiko for at blive ramt af arbejdsløshed..."

Der er én faktor der er afgørende for hvorvidt folk bliver arbejdsløse. Mængden af udbudt arbejde.

I 2007, da både kontanthjælpen og a-kassen bød på bedre/mere menneskelige betingelser end de gør nu var der altså rundt regnet 100.000 flere mennesker i arbejde.

...

De som arbejder med arbejdsløshed til dagligt har tydeligvist ikke den ringeste ide om arbejdsløshed, men nyder godt af et offentligt system der krampagtigt fastholder tanken om at der er andre grunde til arbejdsløshed end manglen på arbejde.

Vi kunne spare miliarder i offentlige udgifter hvis bare vi fjernede de tåbelige sagsbehandlere og diverse "andre aktører" der får deres løn ene og alene for at sende folk på ufatteligt tåbelige "kurser" og samtidigt påstå at det er individets skyld at det ikke får arbejde.

Anne Eriksen, Elisabeth Andersen, Henning Pedersen, Henrik Christensen, Rasmus Kongshøj, Anne Schøtt, Ib Christensen, Jakob Silberbrandt, Karsten Aaen, Felix Austin, Lise Lotte Rahbek, Ebbe Overbye og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Som nævnt andetsteds kunne den fantastisk flotte og smukt komponerede illustration her have været brugt som slagkraftig valgplakat for Socialdemokraterne … Engang.

Henrik Christensen, Rasmus Kongshøj og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Glenn Lynge Andersen

Dagpengereformes formål var og er at sikre "den finanspolitiske holdbarhed" som på ikke-økonomsprog betyder at statskassen skal spare penge på lang sigt. Besparelsen opstår, når flere enten skal forsørge sig selv (formue af enhver art), forsørges af nogle andre (typisk ægtefællen) eller skal klare sig for et mindre beløb end før (kontanthjælp). Derfor er "de radikolde"selvfølgelig godt tilfredse, da de i deres ophøjede regnearks-visdom ikke behøver at tage nogle menneskelige eller sociale hensyn overhovedet, hvilket de har bevist endnu en gang med deres asociale og umenneskelige forslag om at "vi allesammen bare kan arbejde lidt længere".

De røde partier fik derimod problemer, da reformen betød, at de svigtede deres løfte om grundlæggende tryghed for den laveste del af middelklasse (LO-boligejeren). Deraf opstod "dagpengeproblemet" som man derefter uden held forsøgte at snakke/lappe sig ud af. Problemet opfattes stadig ikke som "løst" og vil derfor fortsat ride dem som en mare, uanset hvor mange kommissioner de nedsætter, eftersom "de radikolde" har vetoret. Venstre og DF scorer den vælgermæssige gevinst.

Dagpengekommissionen er tydeligvis en syltekrukke, da der ikke kan laves grundlæggende forbedringer, uden at det vil koste statskassen flere penge.

Anne Eriksen, Elisabeth Andersen, Rasmus Kongshøj, Bo Carlsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Der er snart så mange normale mennesker på kontanthjælp, at vi bliver nødt til at kalde det noget andet. En skraldemand hedder jo heller en skraldemand længere.

Henning Pedersen, Rasmus Kongshøj og Felix Austin anbefalede denne kommentar

Claus Jansson

Adskellige gange er div. fonde, bl.a. arbejdsmarkedfonden , blevet plyndret for værdier af de danske politikere, så hvordan forestiller du dig at man kan "sikre" lønmodtagernes penge??

Henrik Christensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Claus Jansson

Adskellige gange er div. fonde, bl.a. arbejdsmarkedfonden , blevet plyndret for værdier af de danske politikere, så hvordan forestiller du dig at man kan "sikre" lønmodtagernes penge??

Ib Christensen

Praktik og løntilskuds måneder bør ikke fratrækkes dagpenge perioden.
Og det er ikke kun dagpenge / kontanthjælp der skal tænkes på. Løntilskuds ordningen skal gås kraftigt efter.
Situationen er lige nu, at mange af kartellets venstres medlemmer i erhverslivet, køre et systematisk misbrug af løntilskud, hvor de narrer deres landsmænd til at ofre deres dagpengeperiode på, at blive udnyttet til at skaffe arbejdsgivere adgang til fælleskassen.
Samtidig udlægges det som, at det er de arbejdsløse der giver pengene væk, selv om de reelt ikke har noget valg.
Løntilskud omtales endda som "penge man kan give for at få et arbejde".
Et arbejde der i mange tilfælde ikke holder længere end der "gives" penge for. Er det virkelig til landetes bedste, eller ender nytteværdien af løntilskud hovedsagligt hos en lille gruppe af partistøtter mon.

Jeg husker udmærket tidligere politiker der ikke holdt sig tilbage med at signalerer at nasserøve der ikke selv vil betale deres omkostninger og behov skal vi ikke have noget tilovers for. Så vil jeg da heller ikke hverken være til nytte for dem, arbejde for dem eller stemme på dem!

Felix Austin, Anne Eriksen, Elisabeth Andersen, Henning Pedersen, Henrik Christensen, Glenn Lynge Andersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Der bliver foreslået at sociale ydelser bliver udbetalt netto uden indeholdelse af skat. Se, sådan var det også i gamle dage. Såvidt jeg husker var det Mogens Lykketoft, der fik indført det nuværende system. Begrundelsen var den for så vidt rimelige, at renteindtægter dermed ville blive beskattet efter den korrekte sats.

Alt dette ville naturligvis blive løst hvis Danmark i lighed med det store flertal af lande i verden holdt op med at beskatte lave indkomster.

Det er et overset problem ved A-kasse systemet, at dækningsgraden ved arbejdsløshed er markant lavere for højtlønnede end for lavtlønnede. Det gør det uinteressant for mange højtlønnede at være forsikret og svækker dermed den politiske opbakning til den valgte model.

Carsten Hansen

Reformen er og var en katastrofe; Ikke kun for dens mange direkte ofre, men også for samfundet som sådan.
Løgnene og de ledige samt solidaritetens forsvinden og ankomsten af egoismen er katastrofal for et samfunds sammenhængskraft.

På tide at folk vågner op. En stemme på de borgerlige er en stemme videre ud af samme tangent.
Kan være at den nuværende regering ikke lever op til vores forventninger; Men en kommende ny borgerlig vil helt sikkert gøre det !

Britta Hansen, Anne Eriksen, Ib Christensen, Elisabeth Andersen, Henning Pedersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Nu må regeringen udvise konsekvens: enten betaler vi, som nu, 80% af vores løn ind i skatter og afgifter - og får så økonomisk beskyttelse (uden at blive jagtet af staten), når vi bliver arbejdsløse - eller også betaler vi væsentligt mindre i skat og får så ingen økonomisk beskyttelse. Staten kan ikke få i både pose og sæk. Hvor bliver vores penge af?

https://www.youtube.com/watch?v=go2bVGi0ReE

Denne professor i økonomi og statskundskab påstår, at vores penge stjæles af den politiske og økonomisk elite. At det er gennemtænkt røveri af eliten.

Steffen Gliese, Felix Austin og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

Formålet var at sende flere folk på kontant hjælp!

Det var da åbenlyst for enhver. Hvis der er en arbejdsløshed på over 150000, kan man da ikke true dem i job der ikke eksisterer. Det bliver desto svære med amoralske arbejdsgivere der tager udenlandsk arbejdskraft ind for at der kan stå BMW istedet for Audi på indkøbs sedlen.

Folk på sygedagpenge blev specielt i det østjyske dumpet på kantant hjælp, istedet for egentlig at få hjælp. Med hjælp fra umoralske lægekonsulenter.

Forkort dagpengeperioden og gør det svære at spare op.... så er der sparet med en kontanthjælp.

Send folk i kursus rotation, det lyder så godt, men samtidig underminerer man uddannelserne, da det nu handler om kursus kursus kursus.... optjener folk dagpenge når de indgår i dette cirkus...

Når nu der der så mange (der er jo også børn i klemme), der skal klemmes så meget økonomisk, hvor bliver midlerne så egentlig så af....

Vejene er dårlige, arbejdsforholdene bliver ringere og ringere i plejen og i psykiatrien... det kniber vist også på sygehusene....bla Randers. Hvor bliver pengene af..

Ansvar... ja dem der sidder der hvor det skal praktiseres... de skulle skamme sig!!

Hvor er de journalister der bruger tid på at atomisere et kommunalt regnskab, og vise hvor pengene bliver brugt. Holder budget op mod antal borgere og ansatte i kommunen. Varme/iskolde hænder.

Lad os få noget dybdeborende journalistik, så skeletterne kommer frem, og ansvar måske igen, desværre nok om mange år bliver en dyd, frem for i dag et hult ord.

Steffen Gliese, Felix Austin, Ib Christensen og Elisabeth Andersen anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Morten Friis: der er efterhånden mange, der efterlyser instanser eller en lobby for de (flere og flere) mennesker, der kommer i klemme med 'systemet'. Her er et initiativ, der lige er ved at etablere sig:

http://borgerretsbevægelsen.dk/

Steffen Gliese, Vibeke Rasmussen, Lise Lotte Rahbek og Felix Austin anbefalede denne kommentar
Leo Nygaard

Begrebet optjening ! Til en ret, man allerede har, fordi man har indbetalt til den, både gennem A-kasse og skat !!!
Optjene ret til at være borger i dette land ???
Basisindkomst, tak - en indfødsret.

Steffen Gliese

Frank Hansen, det er jo kun gået sådan med dagpengesystemet, fordi man for længe siden lagde et loft, der tager udgangspunkt i en ufaglært løn. Havde man fastholdt de 90% af lønnen - som man burde have - havde det jo været lettere at fastholde organiseringen.