Nyhed
Læsetid: 3 min.

Danmark ville holde forhandling om frihandelsaftale hemmelig

Danmark gik tilsyneladende forrest i forsøget på at mørklægge væsentlige oplysninger om frihandelsaftalen TISA, der omhandler en liberalisering af serviceområdet og finanssektoren. Det viser lækkede dokumenter
Demonstranter i protest mod TISA under forhandlinger i Geneve i Schweiz i februar

Demonstranter i protest mod TISA under forhandlinger i Geneve i Schweiz i februar

Christian Brun

Indland
10. april 2015

Selv om langt de fleste af de EU-lande, der i øjeblikket forhandler om frihandelsaftalen TISA, har ønsket EU’s såkaldte forhandlingsdirektiv offentliggjort, kæmpede Danmark indtil for nylig for det stik modsatte.

Det fremgår af lækkede dokumenter fra interne EU-forhandlinger om frihandelsaftalen i Bruxelles, som Information har fået igennem Magisterforeningen og den tyske NGO PowerShift.

Dokumenterne stammer angiveligt fra et ugentligt møde i Europarådet 20. februar i år, og af dem fremgår det, at Danmark på daværende tidspunkt »ikke kan acceptere, en offentliggørelse« af forhandlingsdokumenterne. Det til trods for, at Danmark »principielt støtter gennemsigtighed«.

Danmarks forsøg på mørklægning blev udelukkende støttet af Litauen, mens 23 andre EU-lande derimod argumenterede for, at en offentliggørelse af forhandlingsdirektivet er vigtig for at opnå folkelig accept af aftalen. Forhandlingsdirektivet er det overordnede oplæg til forhandling, som de 28 EU-lande har givet til EU-Kommissonen.

Trods Danmarks bestræbelser blev forhandlingsdirektivet offentliggjort af Kommissionen for en måned siden. I direktivet står blandt andet, at en frihandelsaftale bør liberalisere servicebranchen »som middel til at fremme økonomisk vækst«. Kommissionen ønsker, at aftalen skal dække alle servicesektorer på nær lufttrafik og statslige tjenesteydelser som forsvar, politi og retsvæsen. Kommissær Cecilie Malmström udtalte sig i marts positivt om offentliggørelsen:

»Det er endnu et skridt mod vores bestræbelser på at forbedre gennemsigtigheden i EU-forhandlinger. Borgerne vil kunne se, at EU beskytter serviceområdet i TISA-forhandlingerne og forbeholder sig retten til at regulere og sikre, at de højeste standarder bliver opretholdt.«

Kritik fra flere sider

Det danske ønske om at mørklægge forhandlingsdirektivet får nu Enhedslisten til at indkalde handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) til samråd. Enhedslistens EU-ordfører Nikolaj Villumsen mener, det er vigtigt, at der er åbenhed om TISA-forhandlingerne, og han vil derfor have ministeren til at svare på, om Danmark har arbejdet for mindre frem for mere offentlighed.

»Hvis det er rigtigt, at den danske regering har insisteret på lukkethed i forhandlingsmandatet, er det dybt problematisk,« siger Nikolaj Villumsen til Magisterbladet.

»Vi bliver nødt til at finde ud af, om disse oplysninger holder vand, og om det virkelig er rigtigt, at regeringen er den fremmeste fortaler for mørklægning.«

TISA står for Trade in Services Agreement og er en frihandelsaftale mellem 50 lande – heriblandt EU-landene – som skal skabe mere fri handel med service- og tjenesteydelser, herunder finansielle produkter. Information bragte sidste sommer en artikel om TISA-forhandlingerne, men ellers er aftalen stort set ikke blevet nævnt i de danske medier.

Forhandlingerne er tidligere blevet kritiseret for manglende åbenhed. Også Europaparlamentet har taget afstand fra forhandlingerne, da frihandelsaftalen vil underløbe Verdenshandelsorganisationen WTO, som omfatter næsten alle verdens lande.

Dansk tradition

Morten Ougaard, der er professor ved Institut for Ledelse, Politik og Filosofi på CBS og ekspert i handelsaftaler, mener, at Danmarks modvilje mod at offentliggøre forhandlingsdirektivet formentlig skyldes en lang, dansk tradition for lukkethed i politiske forhandlinger.

»Vi har en mere lukket forvaltningskultur end mange andre lande,« siger Morten Ougaard.

»Det er simpelthen en indgroet tradition i Danmark, at vi ikke offentliggør fortroligt materiale.«

Tidligere forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen er enig i den betragtning. Han bemærker, at Danmark tidligere har været kendt som foregangsland i EU, der sammen med blandt andet Sverige og Holland kæmpede for mere åbenhed. Men ifølge Oluf Jørgensen er der i de seneste år opstået mere og mere tvivl om Danmarks position i spørgsmål om åbenhed.

»Danmark er i forvejen et usædvanligt lukket land sammenlignet med andre. Vores offentlighedslov er meget lukket. Og nu tyder noget altså på, at Danmark også sadler om i EU og bliver direkte bagstræberisk med hensyn til åbenheden,« siger Oluf Jørgensen.

Han kalder det for »paradoksalt«, at Danmark tidligere har været med til at kæmpe for mere offentlighed i de europæiske beslutningsprocesser, mens den hjemlige danske offentlighedslov er blevet strammet.

»Det her er måske et tegn på, at man nu også arbejder for lukkethed i international politik og ikke kun i Danmark,« siger Oluf Jørgensen.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen ønsker ikke at stille op til interview, men erkender gennem sin særlige rådgiver, at danske embedsmænd på et tidligere stadie i forhandlingerne har været skeptiske over for offentliggørelsen af forhandlingsdirektivet. Senere bakkede Danmark på EU-ambassadørniveau op om åbenhed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dette her er jo egentligt et forsøg på at afkoble det parlamentariske system. Der er jo masser af eksempler på, at vi ikke engang hører om at der pågår forhandlinger om aftaler, før vi bliver præsenterede for fuldbyrdede kendsgerninger. Mørklægningsloven, som regeringen jo er mester for, er et tiltag i samme retning. Én ting er, at presse og befolkning ikke får noget at vide, men det samme gælder jo menige folketingsmedlemmer. Noget andet er, at strømmen af forordninger fra EU er så monumental, at alene mængden er et virksomt middel til hemmeligholdelse, og tempoet i afstemninger i EU-parlamentet er så højt, at det er med hovedet under armen, at beslutninger tages.

Britta Hansen, Mads Berg, Britt Kristensen, Niels Duus Nielsen, Henrik Christensen, Rasmus Kongshøj, Niels Erik Nielsen, Kim Houmøller, Carsten Søndergaard, Jacob Mathiasen, Jakob Silberbrandt, Gert Selmer Jensen, Karsten Aaen, Jens Falkesgaard, Rune Petersen, Bjarne Andersen, Flemming Scheel Andersen, Søren Fosberg, Bjørn Jørnvig, Bodil Waldstrøm, Peter Hansen, Anne Eriksen, John Victor Lorck, peter fonnesbech, Torben Nielsen, lars abildgaard, Janus Agerbo, Magnus Frimer-Larsen, Torben Arendal, Anne-Marie Krogsbøll og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Samt Mogens Jensen sammen med en del andre Handelsministre i EU landene - efter offentliggørelsen af nogle af forhandlingerne - stadig afleverede et hemmeligt dokument til kommisionen - hvori de ønskede at fastholde at ISDS skulle bibeholdes i den samlede pakke som et af de vigtigste elementer.
DK intentioner i denne sag kan ikke skjules - ellers fejes ind under noget gulvtæppe, vi er USA's lydige lobbyist i EU.

Desuden er debatten i DK nærmest 0, set i forhold til især de store centraleuropæiske landes befolkninger - underligt.

Stemmeantallet imod TTIP på Stop-ttip.org i DK, set i forhold til befolkningsandel og organisationens mål, er markant lavere - og ligger på niveau med eks. Ungarn og Slovakiet.

Hvor stor en del det skyldes den lydige danske presse og de borgerlige partier incl. Socialdemokratiet "mørklægnings taktik" og ønske om at holde danskerne hen i mørket - kan man jo så gisne eller gyse over.

Britta Hansen, Mads Berg, Charlotte Ardal, Niels Duus Nielsen, Henrik Christensen, Rasmus Kongshøj, Niels Erik Nielsen, Carsten Søndergaard, Jakob Gram, Henrik Leffers, Karsten Aaen, Jens Falkesgaard, Henrik Klausen, Simon-Matti Hørlyck Campbell, Rune Petersen, Bjarne Andersen, Flemming Scheel Andersen, Søren Fosberg, Bjørn Jørnvig, Bodil Waldstrøm, Peter Hansen, Anne Eriksen, Ivan Breinholt Leth, John Victor Lorck, Claus Jensen, peter fonnesbech, Emil Urhammer, Torben Nielsen, Ture Nilsson, Sabine Behrmann og Magnus Frimer-Larsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er på høje tid at sætte de bestemmende partier fra magten - og de, der har magten i partierne ligeså! Vi har fået en selvbehagelig nomenklatura, som man kaldte det i Sovjet. Kun vælgerne kan uden blodsudgydelse sætte dem fra magten.

Mads Berg, Britt Kristensen, Niels Duus Nielsen, Henrik Christensen, Rasmus Kongshøj, Carsten Søndergaard, Preben Haagensen, Ib Heinisch, Jens Falkesgaard, Simon-Matti Hørlyck Campbell, Flemming Scheel Andersen, Søren Fosberg, Bjørn Jørnvig, Bodil Waldstrøm, Ivan Breinholt Leth, Anne Eriksen, John Victor Lorck, Gert Romme, Torben Nielsen og Peter Günther anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

De gør, som der bliver sagt. Det er det, som de ikke ønsker alt for megen åbenhed om. Og det forstår man jo godt.

Nic Pedersen, Niels Duus Nielsen, Niels Erik Nielsen, Carsten Søndergaard, Henrik Leffers, Rune Petersen, Søren Fosberg, Peter Hansen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Så spekulerer man jo på, hvad regeringen mere hemmeligholder. Det gyser i en.

"»Danmark er i forvejen et usædvanligt lukket land sammenlignet med andre. Vores offentlighedslov er meget lukket. Og nu tyder noget altså på, at Danmark også sadler om i EU og bliver direkte bagstræberisk med hensyn til åbenheden,«

Den danske selvforståelse som et demokratisk og oplyst land med høj retssikkerhed får det ene skud for boven efter det andet i øjeblikket. Hvordan kan en socialdemokratisk ledet regering have denne holdning til det oplyste folkestyre?

Det er sikkert ikke bedre på den anden side af det politiske spektrum, desværre.

Mads Berg, Britt Kristensen, Hans Kvisgaard, Niels Duus Nielsen, Henrik Christensen, Rasmus Kongshøj, Jette Andersen, Carsten Søndergaard, Henrik Leffers, Jens Falkesgaard, Henrik Klausen, Simon-Matti Hørlyck Campbell, Torben Selch, Rune Petersen, Bjarne Andersen, Flemming Scheel Andersen, Søren Fosberg, lars abildgaard, Bodil Waldstrøm, Peter Hansen, Anne Eriksen, John Victor Lorck, David Zennaro, Torben Nielsen, Janus Agerbo og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Torben Selch. TISA og TTIP er to forskellige aftaler, Kina er bl.a. med i TISA. Ikke fordi at den manglende åbenhed bliver bedre af det.

Torben Selch, Søren Fosberg og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Lad mig benytte lejligheden til at opfordre de sikker mange medlemmer af Magistrenes og Psykologernes Pensionskasse til at deltage i generalforsamlingen og jorde medlemsorganisationernes forslag om at omdanne medlemmernes deltagelse til en delegeretforsamling - med præcis argumenter, som vil få det til at vende sig i mange progressive medlemmer: at indtjeningen skal gå frem for alt - altså i stedet for at styrke de sektorer i verden og gøre dem lønsomme, som vi som oplyst stand må støtte. Det er et kupforslag fra nogle pampere.

Britt Kristensen, Henrik Christensen, Rasmus Kongshøj, Kim Houmøller, Anne Eriksen, Nille Torsen, Anne-Marie Krogsbøll og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Vi har ikke brug for denne løssluppenhed, tværtimod har vi brug for at tvinge lande, der i dag kan undgå at tage det yderste hensyn til deres egen almindelige lønmodtagerbefolkning, til at gøre netop dette, ikke mindst i Afrika, men såmænd også i Central- og Sydeuropa

peter fonnesbech

Åbenhed er en forudsætning ,både for demokratiet og ytringsfriheden.
Uden åbenhed bliver de begge kvalt.

Britt Kristensen, Henrik Christensen, Rasmus Kongshøj, Jette Andersen, Carsten Søndergaard, Jens Falkesgaard, Torben Nielsen, henrik hansen, Bjarne Andersen, Flemming Scheel Andersen, Søren Fosberg, Bjørn Jørnvig, lars abildgaard, Anne-Marie Krogsbøll, Anne Eriksen, John Victor Lorck og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

"Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen ønsker ikke at stille op til interview, men erkender gennem sin særlige rådgiver, at danske embedsmænd på et tidligere stadie i forhandlingerne har været skeptiske over for offentliggørelsen af forhandlingsdirektivet. Senere bakkede Danmark på EU-ambassadørniveau op om åbenhed."

Da det med djævlens vold og magt ikke kune være anderledes, vendte man kåben og holdt gode miner, også kaldet nødvendighedens politik.

Britt Kristensen, Henrik Christensen, Rasmus Kongshøj, Jette Andersen, Carsten Søndergaard, Jakob Silberbrandt, Jens Falkesgaard, Henrik Klausen, Bjarne Andersen, peter fonnesbech, Søren Fosberg, Bjørn Jørnvig, lars abildgaard, Anne Eriksen, John Victor Lorck, Steffen Gliese og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar

Endnu en dansk minister helt uden erhvervserfaring.

Nu er TISA jo så omfattende og så vidtgående i forhold til den oprindelige EF-traktat, at det nødvendigvis skal lægges ud til folkeafstemning. Og da den danske socialdemokratiske regering mildest talt ikke har været særlig meddelsom om aftalen, syntes jeg, at danskere skal gennemgå aftalen grundigt og meget længe, inden de er parate til at stemme om den.

I øvrigt imødeser jeg, at denne aftale bringer så meget USA-forretningskultur og juristeri ind i EU, at aftalen sammen med forslagene omkring afgivelse af rettigheder på GMO- og miljømiljøområdet, er en død sild i Danmark.

Niels Duus Nielsen, Henrik Christensen, Jette Andersen, Karsten Aaen, Jens Falkesgaard, Flemming Scheel Andersen, Bjørn Jørnvig, Anne Eriksen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det skal retfærdigvis siges, Gert Romme, at ministeren har trådt sine barnesko i LO.

Thora Hvidtfeldt Rasmussen

Måske bed argumentet med, at det var nødvendigt med åbenhed for at få befolkningen med på den, ikke på de danske politikere.
De var nok klar over, at den går befolkningen ikke med på under nogen omstændigheder - den skal luskes eller tvinges igennem.
Nu, hvor lusk er udelukket, vil det så blive presset igennem med argumenter såsom "nødvendighed".

Britt Kristensen, Niels Duus Nielsen, Henrik Christensen, Jette Andersen, Carsten Søndergaard, Jacob Mathiasen, Karsten Aaen, Jens Falkesgaard, Peter Hansen, Steffen Gliese, Ivan Breinholt Leth, Anne Eriksen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Ulidelig læsning !
Ikke fordi det er overraskende men fordi præmissen i artiklen synes at være er at vi skal være overraskede.
Man skulle l næsten tro at de herrer Johannes Hau Nørgaard og Sebastian Abrahamsen lige var landet med toget fra en tid hvor illusionen om det åbne, oplyste og velfungerende danske demokrati stadig var noget normalt begavede folk faktisk hoppede på.

For os andre der har levet i denne tid, det meste af vores liv, er ovenstående på ingen måde en overraskelse.
Demokratiet i Danmark er hverken åbent, oplyst eller velfungerende - og har i øvrigt aldrig været det!

Men vi er gode til at spille teater.

Britta Hansen, Nic Pedersen, Rasmus Kongshøj, Kim Houmøller, Jette Andersen, Ib Heinisch, Esther Petersen, Karsten Aaen, Jens Falkesgaard, Torben Nielsen, Rune Petersen, Bjarne Andersen, Anne Eriksen, Flemming Scheel Andersen og Bjørn Jørnvig anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

Glem nu den offentlighedslov, som er en logisk konsekvens af medier, som helst holder sig til de trygge rammer på Christiansborg. Faktisk er ironisk, at lukkede medier beklager sig over andres lukkethed. Danske medier udnytter jo ikke engang EUs åbenhed, men holder stædigt fast i fordommen om EUs lukkethed. Det er pinligt og vidner ikke om en fri og uafhængig presse.

Preben Haagensen, Henrik Leffers, Anne Eriksen og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar
peter fonnesbech

Nu kan man nok ikke fuldstændigt bruge Nafta, som præcedens for de nuværende forhandlinger mht. TISA, men Nafta's videre skæbne bla. for Mexico burde skærpe opmærksomheden en hel del.

http://www.information.dk/485703

Britta Hansen, Rasmus Kongshøj og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

Fremtiden er nødt til at blive formet så danmark bliver uafhængig af de frie markedskræfter, som er destruktive og undertrykkende.

Tilbage til tingstedet for at finde ud af, hvor det gik galt.

Britt Kristensen, Torben Arendal, Rasmus Kongshøj og Esther Petersen anbefalede denne kommentar

Børge Rahbech Jørgensen:

"Glem nu den offentlighedslov, som er en logisk konsekvens af medier, som helst holder sig til de trygge rammer på Christiansborg"

Ja, det kunne du (og andre) rigtig godt lide. Men offentlighedsloven skal ikke gemmes og glemmes. Den skal tværtimod tages op dagligt, så vi dagligt bliver påmindede om hvilke såkaldt folkestyre og hvilke politikere vi har.

Britta Hansen, Mads Berg, Anne Eriksen, Henrik Christensen, Rasmus Kongshøj, Jacob Mathiasen, Karsten Aaen, Steffen Gliese, Torben Nielsen og Henrik Klausen anbefalede denne kommentar

Lars Bo Jensen
Tak for korrektion - ukontrollabel raseri gør blind, æv.
Mht. Kina - så er de sammen med Uruguay med på en 'lytter', som man kan læse her:
http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/tisa/

Systemet fra EU's side synes dog at være bygget op over samme "skabelon" som TTIP - mht. de forventninger de fremsætter af service sektoren i EU - og alle de jobs de forventer skabes:


"The EU is the world's largest exporter of services with tens of millions of jobs throughout Europe in the services sector. Opening up markets for services will mean more growth and jobs"

For mig at se - igen på bekostning af nationale løn- og ansættelsesforhold og "fleksible" og "moderniserede" mobil arbejdskraft.

"... and professionals moving abroad temporarily to provide services" lugter for mig af "import" billig arbejdskraft indenfor rengøringsservice og ældrepleje etc.

Britta Hansen, Lars Bo Jensen, Britt Kristensen, Charlotte Ardal, Anne Eriksen, Karsten Aaen, Steffen Gliese, Jens Falkesgaard, Henrik Klausen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Kan vi ikke alle huske Poul Brink sidde og læse op, fordi materiale ikke måtte kopieres?

Steffen Gliese

Der er virkelig alt for mange "tjenesteydelser" - f.eks. var det jo et stort lyspunkt i min barndom, at tyendet var afskaffet; men nu er det jo sørme kommet igen.

Niels Duus Nielsen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
georg christensen

Tak til information, fordi I med ovennævnte indlæg endelig er med til af give danskeren en lille smule indsigt i hvad der foregår bag de, for folket lukkede døre, når S og R sammen med V og K på bedste u demokratisk vis boltre sig.

I øvrigt, mener jeg, at opgaven til problemstillingen , for længst burde have været på DR`s dagsorden , især da dette medie, har en ganske speciel forpligtigelse overfor folket, men i stedet bruger tid og kræfter på at gøre småting store, for åbenlyst at overskygge det væsentlige.

Nu er så TISA aftalen ved at lukke op med bagateller på samme måde som TTIP aftalen, hvor den danske styreform efterhånden minder mere og mere om den kinesiske eller russiske, forskellen er bare ganske enkel. I Danmnark har vi to ud af til, uenige grupper, som bag lukkede døre altid er enige, i Kina og Rusland , har vi en gruppe, som bag lukkede døre er uenige men ud af til enige.
Det kaldes så det ene sted demokrati det andet sted diktatur. Hvis jeg skal være helt ærlig, så har jeg efterhånden svært ved at se forskellen.

Britt Kristensen, Charlotte Ardal, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Henrik Christensen, Carsten Søndergaard og Esther Petersen anbefalede denne kommentar
Gert Selmer Jensen

At en regering forsøger at hemmeligholde aftaler, der har stor betydning for Danmark og dets
befolkning, er fuldstændigt uacceptabelt, i enhver henseende.!
Det er her man kommer til at tænke på vores demokrati, som et "Skyggedemokrati".!!
Som fortjener et mistillidsvotum, fra befolkningen.! (Det er jo ikke et enestående tilfælde).

Anne Eriksen, Henrik Christensen, Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese, Carsten Søndergaard, Jacob Mathiasen og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Når der tildeles udviklingsbistand er forudsætningen good governance/god forvaltningspraksis. Men nu er dk jo heller ikke et udviklings men snarere et afviklingsland. Ægte demokrati? Alt for besværligt.

Britt Kristensen, Rasmus Kongshøj og Jacob Mathiasen anbefalede denne kommentar
Jette Andersen

Og disse aftaler skulle have været holdt hemmelige i 4-5 år efter aftalernes indgåelse eller mangel på samme...

Mikkel Nielsen

Endnu et fingerpeg om at vi går en mindre og mindre demokratisk tid i møde, demokratiet i den vestlige verden er efterhånden i en elendig forfatning. Så dårlig at man efterhånden kan stille spørgsmåltegn om den virkeligt eksistere eller om det bare er en illusion.

I USA er det en illusion, men det har det jo været længe

Gert Selmer Jensen, Niels Duus Nielsen, Torben Arendal, Anne Eriksen og Henrik Christensen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Jamen, det bliver bare stadig tydeligere, at det er den 1%, som styrer. Og hvordan skulle det kunne være anderledes, når det indenfor rammerne af vort nuværende system er tilladt at privatprofitere på fællesejet. Når det er sådan, at penge/kontrol over ressourcer er lig med magt, kan det kun gå galt, med mindre det er ophøjede, uselviske sjæle, som forvalter til fælles bedste. Og det er jo ihvertfald ikke tilfældet. Man må sige, at vi kan dømme dem på deres gerninger. Verdens tilstand er ikke eksempel på god ledelse, og den 1% kan IKKE fralægge sig ansvaret for den miljø-og socioøkonomiske ødelæggelse, som hersker. Den 1% og deres forvaltning af ophobet kapital er ondets rod. At fællesskabet er for uorganiseret og uvidende til at forandre og forbedre i nødvendigt tempo er så den store ulykke. Ondet har vokset sig til et meget anseligt omfang, og ondet slipper ikke frivilligt.

Et håb er, at jo større pres forvaltningspraksis lægger på individ og samfund, jo større er og vil reaktionen være. Her i landet ser vi stress, depression og som en følge heraf institutionel (uddannelsessystemet er ødelæggende) og familiær misrøgt af børn og unge, florere blandt de, der er med til at skabe bnp. I andre lande ser vi krig, sult og nød, og globalt er en katastrofal undergravning af vort eksistensgrundlag, vores habitat/biotop, i gang. Men ingen italesætter ondets rod. Vore politikere taler uden om, agerer bag lukkede døre og går i seng med den 1% istedet for at sætte dem stolen for døren. Hvis deres overmagt er så stor, at vi er nødt til at underlægge os, så er slaget først for alvor tabt.

Randi Christiansen

Malaysya har indført ny terrorlovgivning og henviser til usa's terrorlovgivning - der sætter retssikkerheden ud af spil - som præcedens.

Menneskeheden, som det fællesskab vi er, befinder sig i et erkendelsesmæssigt tomrum mht at forstå, hvad hensigtsmæssig ressourceadministration er. Vi er i proces, vi er på vej. Lad os håbe, at den eksponentielle ødelæggelse overgås af en ditto opbygning baseret på en ny og større indsigt i, hvad det vil sige at samarbejde med naturgrundlaget - i stedet for at modarbejde de iboende lovmæssigheder, som det er mest hensigtsmæssigt at være i samklang med fx det forhold, at vi er del af et integreret hele, en cirkulær økonomi.

Randi Christiansen

Menneskeheden har (er) ekspanderet så langt ud over grænserne for, hvad habitaten tilbyder, at snarlige, drastiske reduktioner er uundgåelige. Internationalt samarbejde ud fra den forståelse, ville være et stort fremskridt for fællesskabets krisehåndtering. Altså bevidsthedsarbejde - den 1% må bringes til at forstå, at tilpasning udfra det kollektive - ikke det private - perspektiv, er en forudsætning for ikke alene kollektiv fremgang men også for fred og frihed til individuel, privat, udvikling.

Randi Christiansen

Den 1%'s muligvis pågående 'krisehåndtering' er kort sagt asocial. Ikke så smart. Den 1% har sluppet tøjlerne og synes kun at gå efter kortsigtet profit - wtf er ellers den dybere mening med hele det set up, fællesskabet præsenteres for? Dumhed og eller korruption? Kom nu på banen alle I med landets højeste intellektuelle status - som iflg klaus rifbjerg kan summeres til i omegnen af 2000 - der ikke er dumme. Skulle vi i fællesskab prøve at optimere antallet af indsigtsfulde individer. Jeg er overbevist om, at det på alle måder er en god forretning. Kræver mod og nytænkning, ja - men helt ærligt, det er så også nu, at der er brug for alle gode kræfter i spil.

Herman Hansen

Politiker kan reelt gøre som de vil. Demokrati her og demokrati der. Og det ved politikerne godt. Der er ingen folkelige protester, borset fra en lille skare, som kan se konsekvenserne. Præcis som det var med protester fra en lille gruppe miljø aktivister mod den stigende forurening, som nu er godt på vej til at ændre klimabalancen på planeten jorden.

Men sådan er det. Grådighed, ignorance og dumhed vinder altid.

Gert Selmer Jensen

Herman Hansen-19:44-
Her kan jeg bringe den glade nyhed. Nej.! De taber altid til sidst.! Jovist, det kan tage lidt tid, men
de taber.! Det ligger i deres gener.

Herman Hansen

Man kan kun se på som tilskuer... Intet andet.