Nyhed
Læsetid: 5 min.

Danske kurdere vil trodse et forbud mod Syrien-krigere

Venstre ønsker at straffe rejser til ’terrorzoner’ som Syrien og Irak med op til seks års fængsel, uanset hvilken gruppering man tilslutter sig, og regeringen har erklæret sig åben over for ideen. Men ifølge en række danske kurdere, der har kæmpet imod Islamisk Stat, vil det ikke afholde dem fra at tage af sted igen
Venstres forslag om at kriminalisere rejser til såkaldte terrorzoner vil ikke afholde dansk-kurderen Alan Gredar fra igen at tage afsted til fronten i Irak for at hjælpe kurderne.

Sofie Amalie Klougart

Indland
13. april 2015

Selv ikke risikoen for en årelang fængselsstraf vil afskrække os fra at kæmpe i Irak eller Syrien. Det siger flere danske kurdere, der tidligere har været af sted for at kæmpe mod Islamisk Stat, som reaktion på Venstres forslag om at kriminalisere rejser til såkaldte ’terrorzoner’.

»Jeg er ligeglad med politikeres mening, jeg vil tage af sted igen. For jeg kan ikke bare sidde her og se stiltiende til, mens IS angriber mit folk og mit land,« siger 60-årige Sofi Cengi, der for nylig er vendt hjem til København efter at have kæmpet for de kurdiske peshmerga-styrker i det nordlige Irak.

Står det til Venstre, skal der udarbejdes en liste over områder og lande, danskere ikke må rejse til uden en tilladelse fra myndighederne. Det indebærer blandt andet, at det bliver forbudt at deltage i den væbnede konflikt i Syrien og Irak. Rejser man alligevel, skal det kunne koste op til seks års fængsel.

Forslaget skelner ikke mellem de forskellige militante grupperinger, og dermed vil det også kunne ramme personer, der kæmper for grupper allieret med Vesten.

Regeringen er åben over for ideen, men vil afvente en vurdering fra Justitsministeriets embedsmænd, før den tager endelig stilling.

»Jeg har svært ved at se, på hvilket legitimt grundlag man skulle have behov for at rejse til Syrien og Irak i dag, så jeg afviser overhovedet ikke, at det skal lægges oven i de initiativer, vi har taget fra regeringens side,« har justitsminister Mette Frederiksen (S) tidligere sagt til Berlingske.

At forslaget skærer alle fremmedkrigere over én kam, undrer dansk-kurderen Alan Gredar fra København.

Han vendte for nylig tilbage til Danmark efter sit tredje ophold som kurdisk peshmerga-soldat ved fronten i Irak. Efter eget udsagn vil Venstres forslag ikke afholde ham fra at tage af sted igen. Den 47-årige familiefar håber dog, at forslaget bliver droppet, så en ny tur ikke vil betyde, at han må blive i Irak permanent for at undgå fængsel. For ham at se er det afgørende at »skelne mellem kurderne og IS-ekstremisterne«.

»Vi kurdere kæmper for demokrati og for at forsvare vores land. Og vi kæmper på samme side som Vesten. Hvorfor skal vi straffes for det?« siger Alan Gredar og henviser til, at danske soldater i øjeblikket træner peshmerga-soldater i Irak.

Brite risikerer fængsel

I de kurdiske områder af Syrien er det ikke peshmergaerne, men det venstreorienterede parti PYD og dets væbnede gren YPG, der har kontrollen. Politisk er PYD mere kontroversielt end peshmergaerne, fordi det er søsterparti til PKK, der på grund af en årelang væbnet kamp mod den tyrkiske stat står på USA’s og EU’s terrorlister. Men de seneste måneder har de fået amerikansk rygstøtte til deres kamp mod IS i form af våbennedkastninger og luftbombardementer, særligt ved byen Kobane.

På den baggrund undrer Ibis Tas, PYD’s talsmand i Danmark, sig over Venstres forslag.

»Det er et tåbeligt forslag. Det vil kun gavne IS-krigerne, for de rejser næsten aldrig direkte til Syrien eller Irak, men bruger Tyrkiet for at komme videre til Syrien. Derfor vil det være svært at bevise, at en IS-kriger har været i Syrien,« siger Ibis Tas.

»Til gengæld har vi kun en vej, og det er via Sydkurdistan (de kurdiske områder i Nordirak, red.) til Rojava (de kurdiske områder af Syrien, red.). Så Venstres forslag vil primært ramme kurderne og kurdernes venner,« siger han med henvisning til, at grænsen mellem Tyrkiet og de kurdiske områder af Syrien er lukket.

Så vidt vides er ingen europæiske kurdere hidtil blevet straffet for at ville kæmpe mod IS. Men i Storbritannien kan den første sag være på vej.

I januar i år blev den 18-årige britisk-kurdiske kvinde Silan Ozcelik anholdt i Stansted lufthavn. Teenageren fra London er nu tiltalt efter den britiske anti-terrorlovgivning. Ifølge hendes støtter ønskede hun at slutte sig til YPJ, der er den kvindelige del af PYD’s væbnede gren YPG.

Danskeren Jørgen Nicolai, der kæmper for YPG i Syrien, kan ikke forstå, at nogen ønsker at straffe folk som ham og Silan Ozcelik.

»Jeg kan godt forstå, at man vil forhindre danske statsborgere i at tage ud og blive dræbt. Eller at man vil forhindre folk i at kæmpe på IS’ side. Men kurderne har da ret til at forsvare deres hjem og land, så Venstres lovforslag er forkert. Man må finde en måde, så det ikke skærer alle over én kam,« siger han.

– Ville du tage af sted, hvis det var forbudt?

»Helt sikkert. Man kan ikke bare vende ryggen til et folk, der bliver mishandlet. Det ville være dobbeltmoralsk, når vi selv støtter kampen mod IS.«

En ’utilsigtet’ konsekvens

Ifølge PET har mindst 115 danskere sluttet sig til kampen i Syrien og Irak, heraf hovedparten for islamistiske grupperinger som IS og al-Nusra. Det er dem, Venstres forslag er rettet mod, har retsordfører Karsten Lauritzen forklaret.

»Men man rammer også utilsigtet, og man vil også komme til at ramme danskere, der har kæmpet på kurdisk side. Det må vi så leve med,« har han sagt til TV 2.

Tidligere er det ellers lykkedes regeringen at lave en lov mod Syrienkrigere, der delvist tager højde for netop den problematik. Regeringens lov, der giver politiet mulighed for at fratage danske statsborgere passet alene på mistanken om, at de vil kæmpe i eksempelvis Irak og Syrien, har nemlig en undtagelse, der tillader kamp for »et med Danmark allieret lands styrker«.

Et svar fra Justitsministeriet til Folketinget tyder på, at den definition eksempelvis omfatter de irakisk-kurdiske peshmergaer, som Alan Gredar og Sofi Cengi har kæmpet for. Det syrisk-kurdiske parti PYD’s væbnede gren YPG er dog formentlig ikke undtaget fra loven, har juristen Jacob Mchangama fra tænketanken Justitia vurderet.

Terrorstemplet

Information ville gerne have spurgt Venstre, hvorfor partiet ikke indfører en lignende skelnen i deres forslag. Men det har trods gentagne henvendelser ikke været muligt at få en kommentar fra retsordfører Karsten Lauritzen eller integrationsordfører Martin Geertsen.

Fra Socialdemokraterne lyder det fra retsordfører Trine Bramsen, at hun ikke vil tage stilling til sager om konkrete personer, der kæmper i Irak og Syrien. Hun henviser til, at der i dag er lovgivning, der gør det strafbart at tilslutte sig og kæmpe for terrororganisationer: »Vi er desuden ved at undersøge, om vi yderligere kan stramme denne lovgivning, så indrejse i særlige lande gøres strafbart. Socialdemokraternes klare anbefaling er, at man generelt bør afholde sig fra at deltage i krigshandlinger på egen hånd,« siger hun.

Peshmerga-soldaten Alan Gredar er uforstående over for politikernes synspunkter. Hvis de ønsker at stoppe strømmen af danske kurdere, der rejser til Syrien og Irak for at kæmpe, bør de gøre noget ved den grundlæggende årsag til, at folk overhovedet tager af sted, mener han:

»Hvis Danmark sender soldater, der kan forsvare kurderne, så skal jeg nok blive hjemme i København.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Troels Larsen

"»Jeg har svært ved at se, på hvilket legitimt grundlag man skulle have behov for at rejse til Syrien og Irak i dag, så jeg afviser overhovedet ikke, at det skal lægges oven i de initiativer, vi har taget fra regeringens side,« har justitsminister Mette Frederiksen (S) tidligere sagt til Berlingske."

Nu burde det jo være fuldstændig ligegyldigt, hvor langt Mette Frederiksens fantasi rækker, men det er det nok desværre ikke.

Hvis folk direkte kæmper imod danske tropper eller lignende, så straf dem endelig, men kan vi måske undgå at få bygget rammerne til udrejseforbud op? Terrorzoner? Virkelig?

Henrik Christensen, Ole Hilby, Lykke Johansen, Torben Nielsen, Peter Hansen og Rasmus Knus anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

Det rager ikke statsmagten, hvor danske statsborgere rejser hen.
Det er fuldstændig uhørt at indføre udrejseforbud - og 6 års fængsel- er de mon blevet vanvittige?

Henrik Christensen, Hans Larsen, Rune Petersen, Holger Madsen, Lykke Johansen, Torben Nielsen, Niels Duus Nielsen, Peter Hansen, Kristian Laursen, lars abildgaard og Rasmus Knus anbefalede denne kommentar

Mette Frederiksens udtalelser er udtryk for en totalitær mentalitet, hvor man åbenbart skal have en legitim grund til at foretage udlandsrejser. Det er nu sådan i et demokrati, at det som ikke eksplicit er forbudt, er lovligt - ikke omvendt.

Og så længe folk kæmper på den samme side som de danske soldater, så er der vel ikke noget problem eller hvad?

Henrik Christensen, Ole Hilby, Lykke Johansen, Torben Nielsen, Niels Duus Nielsen, Peter Hansen, Kristian Laursen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
ellen nielsen

Man taler om et forbud, som ikke er der....
snak videre...!

Peter Poulsen

Man har svært ved at se at der skulle være noget legitimt grundlag for at være medlem af sammenslutninger som Socialdemokratiet og Venstre. Der er tale om organisationer som måske nok tidligere har haft et legitimt formål (for Venstres vedkommende skal man dog et ganske pænt stykke tid tilbage), men som i dag fortrinsvis arbejder på at undergrave staten.

Rune Petersen, Lykke Johansen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar

Torben Lindegaard: Selvfølgelig gør det det, i sidste ende kan staten netop sidde med problemet a'la terroristen Niels Holck.

Hvornår kan vi forvente checkpoints ved kommunegrænsen?

Dorthe Jørgensen, Henrik Christensen, Claus Jensen, Rune Petersen og Lykke Johansen anbefalede denne kommentar
Jesper Hansen

"Ifølge PET har mindst 115 danskere sluttet sig til kampen i Syrien og Irak, heraf hovedparten for islamistiske grupperinger som IS og al-Nusra. Det er dem, Venstres forslag er rettet mod, har retsordfører Karsten Lauritzen forklaret. »Men man rammer også utilsigtet, og man vil også komme til at ramme danskere, der har kæmpet på kurdisk side. Det må vi så leve med,« har han sagt til TV 2."

Ha,ha, typisk politiker-arrogance: "Vores love rammer utilsigtet, men det kan vi politikere sagtens leve med, og så må borgerne også leve med det".

Dorthe Jørgensen, Henrik Christensen, Nis Jørgensen, Ole Hilby, Vibeke Hansen, Rune Petersen, Holger Madsen, Lykke Johansen, Torben Nielsen, Niels Duus Nielsen og Troels Larsen anbefalede denne kommentar
Vibeke Hansen

Når Staten sender danske soldater i krig i Mellemøsten ganske legalt, virker det grotesk, at en kurder, der tager til sit fødeland og kæmper sammen med sine landsmænd - på vores side, skal imødese en fængselsdom, når han kommer hjem. på den ene siden hånes de for ikke at kæmpe for deres land, og gør de det, er det også galt. Jeg tvivler på, at Mette Frederiksen er citeret korrekt. Det var jo netop lige det punkt der var uenighed om, og som forsinkede lovens vedtagelse. Mette Frederiksen siger derimod, at hun er villig til at undersøge alle forslag, men derfra til at acceptere dem, er der langt. Karsten Lauritzens kommentar siger mere om Venstres moral end noget andet. Men det er vel egentlig det samme med det "moderne" kontantsloft. Det skal ramme indvandrene, men jo også vil ramme danske familier. Det er nok også bare, en forventelig spildprocent.
Populismen overvinder igen forstanden!

Jannik Sørensen

Hvad afholder dog disse kurdere fra at returnere til hjemlandet og fortsætte kampen permanent? Hvorfor skal de absolut vende "hjem", når de helt åbenlyst signalerer, at deres hjemstavn ikke er Danmark?

Familie, bolig etc.

Det er muligt at identificere sig med flere steder end eet.

De burde tage passet fra ham her, han ser farlig ud!

https://nsnbc.wordpress.com/2011/09/28/libya-denmark-and-dirty-double-de...

Robert Ørsted-Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Robert Ørsted-Jensen

Ja så skal Danske piloter også straffes hvis de bevæger sig ind i terrorzoner.

Det her er sgu den værste omgang bullshit jeg længe har oplevet. De er en komplet rerun af borgerkrigen i Spanien.

Hvis man kæmper for demokratiske kræfter bør man selvsagt ikke straffes- Det er fandeme noget andet hvis man kæmper for den fascistiske IS bevægelse

Christel Gruner-Olesen og Dorthe Jørgensen anbefalede denne kommentar
Henrik Christensen

Skal vi endelig til det, så var der frivillige danske i Spanien og både frivillige og ufrivillige danske på Østfronten for Tyskland.

De frivillige i Spanien var ugleset i Danmark, dengang. De ufrivillige på Østfronten var bare så uheldige at bo på den forkerte side af grænsen. De frivillige på Østfronten blev formentlig, ligesom de fleste andre i krig, kureret for at synes om krig som attraktivt middel til konfliktløsning. En del blev sikkert også mentalt skadet - i dag kender vi jo PTSD som eksempel. Men de fleste af de tre grupper var vist mere en trussel imod sig selv end nogen andre, bagefter.

Heller ikke dengang er der meget pænt at sige om statens opførsel i den sammenhæng. Man både forsøgte at forhindre og understøtte forkert. Hvis man ikke har en formulering i grundloven, der beskriver grænserne for hvad befolkningen må og ikke må i sådanne sammenhænge, så er det nok fordi det ikke er statens anliggende.

Der hvor en faktisk trussel optræder i forhold til den danske stat, er der vist rigelige mekanismer til at håndtere det. Og forebyggelsen handler ikke om at indskrænke nogens frihed, men om at tilbyde et anstændigt værdigrundlag for sameksistens. Og den ting trænger faktisk til meget mere opmærksomhed fra politisk side. Det synes jeg de skulle prioritere i stedet for.

Robert Ørsted-Jensen og Dorthe Jørgensen anbefalede denne kommentar