Kommentar
Læsetid: 3 min.

Forsyning, forsumpning eller forelskelse

Hvorfor findes der ikke et selskab, som forsyner mig med alle maskinerne og teknikken i mit hus, så jeg kunne spare tid, bøvl, bekymringer og penge?
Indland
29. april 2015

Jeg bor i parcelhus, som mange andre, og det er fint. Jeg oplever i disse år – hver gang jeg skal købe en ny større teknisk ting – at mit hus er ved at udvikle sig til en højteknologisk fabrik. Det er langt værre i nye huse – her kan jeg ofte ikke engang finde ud af at tænde lyset … og det er en fabrik, som jeg i stigende grad ikke ved særligt meget om, og som heller ikke interesserer mig. Men jeg har alligevel ansvaret for både drift og investeringer, hvilket selvsagt foregår på et dybt amatøragtigt og uansvarligt niveau.

Samtidig får jeg hvert år et antal svært forståelige regninger fra nogle ’forsyningsselskaber’ – regninger, hvorpå jeg ikke kan se, hvad jeg egentlig betaler for, og om priserne er rimelige. Selskaberne forsyner mig med vand, strøm, tele og gas, de aftager mit spildevand og henter mit affald – men de er generelt ikke interesserede i, hvad der foregår i mit hus, og der er ingen tegn på, at de samarbejder indbyrdes i væsentligt omfang for at optimere det samlede forsyningssystem. Internationale undersøgelser viser, at denne sektor generelt er mindre effektiv end tilsvarende virksomheder i industrien. I Danmark er der en erkendelse af dette, og der gøres i disse år meget i selskaberne for at skabe udvikling og forbedring. Men der er et effektivitetsefterslæb – og det er der i den grad også hos mig som amatørchef i min højteknologiske fabrik!

Hele dette samlede system håndterer en meget stor del af samfundets ressourcer, og som ovennævnte antyder, foregår det ikke særligt professionelt. Hvem forestiller sig, at dette bliver ressourceeffektivt, bæredygtigt, med cirkulær økonomi og tralala inden den næste syndflod? Hvordan kommer vi op af denne sump?

Hvad nu hvis jeg ikke skulle forholde mig til alt dette, som jeg ikke har forstand på, og som ikke interesserer mig (og kunne bruge min tid på noget, jeg er god til!)? Hvad nu hvis der var et ’selskab’, der forsynede mig med alle de ressourcer, min bolig kræver for at fungere optimalt – og sørgede for, at det samlede forsyningssystem i mit lokalsamfund var bæredygtigt, optimeret samlet set, ressourceeffektivt og billigt (i stedet for at selskaberne arbejder i hver sin ’silo’ som i dag, hvilket langtfra er optimalt)? Hvad nu hvis dette selskab også forsynede mig med alle maskinerne og teknikken i mit hus, sørgede for, at de var af sidste, opdaterede ressource- og miljøstandard, var indbyrdes koordinerede, brugte samfundets ressourcer optimalt og bare fungerede – og forsynede mig med en enhed, der holdt styr på det hele?

Jeg ville spare tid, bøvl og bekymringer, hver gang jeg skal nyanskaffe en maskine og skal sætte mig ind i en masse ting, der keder mig og ikke interesserer mig – og alligevel ikke kan gøre det rigtigt! Hvad nu hvis dette selskab havde et telefonnummer, jeg kunne ringe til, når noget var galt, hvor man blev fantastisk modtaget, og der lynhurtigt kom en venlig, professionel person, der fiksede problemet? – og hvis det eneste, jeg selv skulle, var at vælge mellem et antal let forståelige tilstande i mit hus via en app på min smartphone? Det ville være paradis, næsten lige så let som at lease en bil!

Nævnte ’selskab’ ville have et fantastisk grundlag for at optimere samfundets ressourcer og en langt større økonomi end i dag; jeg kunne betale et fast beløb hver måned (som selvfølgelig var mindre, end det jeg totalt set betaler i dag og blev stadig mindre!), slippe for en masse bøvl og have god samvittighed. Måske ville jeg begynde at opfatte dette selskab som en interessant og positiv samlivspartner i tilværelsen, hvor jeg jo i dag ikke ved, hvem de er – og ikke er interesseret i at vide det. Jeg vil gerne udlicitere min samlede forsyning og maskinpark! – hvem byder?

Lad os komme op af sumpen og ind i kærligheden sammen!

Henrik Kærgaard er udviklingschef i På Tværs og civilingeniør

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Rigtigt spændende tanker, Henrik.