Læsetid: 5 min.

Her motiveres asylansøgerne til at tage hjem

Nyåbnede Udrejsecenter Sjælsmark er sidste stop for afviste asylansøgere i Danmark, inden de sendes ud. Centret skal motivere dem til at rejse, og kvinder og mænd bor hver for sig – også når de er et par. Information har besøgt centret
Sjælsmark er drevet af Kriminalforsorgen. Normalt varetager kommuner og organisationer som Røde Kors driften af asylcentre i Danmark

Sjælsmark er drevet af Kriminalforsorgen. Normalt varetager kommuner og organisationer som Røde Kors driften af asylcentre i Danmark

Sara Galbiati

14. april 2015

Efter gitterporten med pigge foroven og et døgnbemandet kontrolhus fordeler flere end 27 lange murstensbygninger sig. Hele området er omkranset af meterhøje hegn. Brede asfaltveje leder hen til bygningerne, der udover hegn har bare græsarealer imellem sig. Her er blottet for mennesker. Bortset fra et rumænsk ægtepar, der ledsaget af to fængselsbetjente er ved at blive ført fra en bygning til en anden.

Petrica Zamfir og Emiliana Mihai er ankommet aftenen før og er blandt 80 afviste asylansøgere på Udrejsecenter Sjælsmark, der åbnede 11. februar. I øjeblikket befinder centret sig i »første fase«, fortæller vicefængselsinspektør i Kriminalforsorgen Lars Rau Brysting, som viser Information rundt på det nye center.

»Vi er i en opstartsfase og ved at vænne os til, at rammen og opgaven på mange områder er anderledes end den kendte fra et fængsel eller arresthus. For eksempel kan beboerne frit bevæge sig ind og ud af udrejsecentret, og de kan have både mobiltelefoner og alkohol med i centret. Dét er vi ikke er vant til at acceptere,« siger han og oplyser, at der på sigt kan bo over 600 afviste asylansøgere på den gamle Sjælsmark Kaserne.

Beboerne er forpligtet til at bo på udrejsecentret. Hvis de ikke gør det, melder personalet dem ’udeblevet’, hvilket registreres hos Udlændingestyrelsen. Centret er en del af asylaftalen, som regeringen indgik med Enhedslisten og Liberal Alliance i 2012. Dengang udtalte daværende justitsminister Morten Bødskov (S):

»Indkvartering i udrejsecentret signalerer klart, at det her er sidste stop i Danmark, og at man nu skal rejse hjem. Asylansøgerne vil blandt andet blive motiveret til udrejse ved at fjerne deres kontante ydelser til fordel for en kostordning og ved at modtage rådgivning om frivillig hjemvenden,« sagde Morten Bødskov med forventningen om at »få sat yderligere skub i udsendelserne« og tilføjede, at »afviste asylansøgere skal rejse hjem, for de har ikke noget at gøre her i Danmark«.

Sjælsmark adskiller sig ved at være drevet af Kriminalforsorgen. Normalt varetager kommuner og organisationer som Røde Kors driften af asylcentre i Danmark. Det får talsmand for Dignity, Dansk Institut mod Tortur, Anders Bernhoft, til at understrege, hvor vigtigt det er, at Kriminalforsorgen er klædt ordentlig på til opgaven.

Petrica Zamfir og Emiliana Mihai opholder sig – som en række andre afviste asylansøgere – for tiden på Udrejsecenter Sjælsmark. Parret må ikke bo sammen, fordi mænd og kvinder indkvarteres hver for sig.

Sara Galbiati

»Asylansøgere er en særlig sårbar gruppe, der rummer torturofre med psykiske lidelser som PTSD, og som derfor kan have en meget kort lunte. Så opstår en konflikt mellem afviste asylansøgere, kan situationen meget hurtigt eskalere. Her må fængselsbetjentene have empati og evner som konfliktløsere snarere end bruge magtanvendelse,« siger han.

Ligeledes er det ifølge asylchef Eva Singer fra Dansk Flygtningehjælp af stor betydning, at Kriminalforsorgen er opmærksom på, at tilgangen til asylansøgere er en anden end til fanger.

»De er ikke kriminelle, men afviste asylansøgere, og det har vi en dialog med Kriminalforsorgen om. Selv om centrets beboere ikke er blevet anerkendt som flygtninge, har de været igennem voldsomme oplevelser i hjemlandet eller på vej til Danmark, som gør dem ekstra sårbare, og det skal personalet være opmærksomme på,« siger hun.

Tre toiletter til 28

Røde Kors varetager den såkaldte Helseafdeling for sundhedspleje, og Dansk Flygtningehjælp vil få kontorer på centret, hvor de rådgiver beboerne i deres hjemrejse, fortæller Eva Singer.

»Hos os kan de få drøftet deres asylsag og få hjælp til at planlægge hjemrejsen ved for eksempel at få kontakt til familie i hjemlandet. Jo bedre rustet du er til at rejse hjem, desto større er sandsynligheden for, at det sker på en værdig måde,« siger hun. Med en chip låser fængselsinspektøren døren op til en af tre bygninger, som hidtil er taget i brug. Her er plads til 28 kvinder fordelt på 14 værelser.

De deles om tre toiletter og fire brusenicher i fællesbadet. Værelserne ligger på begge sider af en lang hvidmalet gang med lyst linoleumsgulv og hvide døre ind til de 14 små opholdssteder. Der lugter af maling, og væggene er tomme. Beboerne skal bruge en nøgle for at låse sig ind i bygningen, ind i badet og ind på deres værelse. På sigt kommer der også fællesrum med blandt andet sofaer, som ligeledes kræver en særskilt nøgle for adgang.

Inde på et af værelserne står 48-årige Emiliana Mihai mellem en køjeseng og et bord med to plastikstole. Hun har ingen ejendele på de omkring ti kvadratmeter, for de er hos hendes mand, 47-årige Petrica Zamfir, i en anden bygning længere nede ad asfaltvejen. I Sjælsmark er mænd og kvinder indkvarteret hver for sig.

»Det er frygteligt, at vi ikke må bo sammen. Jeg bliver urolig af at sove alene, det er, som om væggene snører sig sammen. Før var jeg en stærk kvinde, men hele situationen har ændret mig,« siger hun og fortæller, at deres hjemsendelse til Rumænien er om fem dage.

Emiliana Mihai og Petrica Zamfir har de seneste to år været tilknyttet Røde Kors’ asylcenter i Jelling. Her fik de lov at bo i et hus uden for centret, mens de havde deres daglige gang på centret og hjalp med den daglige drift.

»Stedet her minder mere om et fængsel. Før følte jeg mig som et menneske med et liv, som en del af samfundet, men her føler jeg mig overvåget,« siger Emiliana Mihai.

Sara Galbiati

Desperation

De afviste asylansøgere har ikke adgang til køkken, men til et cafeteria, som serverer mad morgen, middag og aften, fortæller Lars Rau Brysting.

Beboerne skal selv gøre deres værelser rene og deles om at ordne fællesarealerne inde og ude ved blandt andet at samle skrald op, uddyber vicefængselsinspektøren. På værelserne er der internetadgang.

Ifølge Katrine Syppli Kohl, ph.d.-stipendiat fra Sociologisk Institut på Københavns Universitet, der forsker i dansk forvaltning af flygtninge og asylansøgere, er der dog fare for, at et ophold på udrejsecentret formindsker de afvistes chancer for en ordentlig hjemrejse.

»Man kan sagtens indskrænke de her menneskers rettigheder og derved lægge et pres på dem. Men de såkaldte motivationsfremmende foranstaltninger sigter efter at give folk en sværere tilværelse, end de i forvejen har,« siger hun og påtaler, at en institution, som så eksplicit fokuserer på at være en endestation, kan skabe sociale problemer.

»At de har fået afvist asyl betyder ikke, at de føler sig sikre eller kan se en fremtid i hjemlandet. På det her tidspunkt er en del af de her mennesker så desperate, at der skal urealistisk meget til at motivere dem til frivillig udrejse. Hvordan udrejsen skal blive værdig, har jeg svært ved at se.«

Men ifølge Lars Rau Brysting er hans personale rustet til at håndtere situationen. »Den slags skæbner er vi vant til at håndtere. Både i kraft af fængselsbetjentenes uddannelse og de rekrutterede medarbejderes lange erfaring med håndtering af personer i krise og i en særlig følelsesmæssig situation,« siger han.

Siden Sjælsmark åbnede, har mere end 10 afviste asylansøgere forladt centret og Danmark. På vejen til gitterporten har de passeret bygningerne i ens røde og gule mursten, som fængselsbetjent Carsten Hansen guider Information forbi på vej ud.

»Det hjælper, at solen skinner i dag. Det giver stedet noget varme,« siger betjenten.

Sara Galbiati

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Pia Qu
Pia Qu anbefalede denne artikel

Kommentarer

Gert Selmer Jensen

Nu tror jeg Danmark skal til at tage sig lidt sammen.! Medmindre det er en joke.?

Esther Petersen, Nanna Wulff M., Rune Petersen, Henrik Christensen, lars abildgaard, Lykke Johansen, Torben Nielsen, Rasmus Kongshøj, Torben Selch og Dan Johannesson anbefalede denne kommentar
Dan Johannesson

Tåkrummende pinligt igen igen. Men ok sådan er det når man lever i Europas mest racistiske nation. Europas mindste mennesker, med de mindste sko, så små at blodforsyningen mellem hjerte og hjerne helt er ophørt. Made in Denmark.

Esther Petersen, Uffe Illum, Leif Høybye, Niels Erik Nielsen, Hans Larsen, Nanna Wulff M., Rune Petersen, Carsten Mortensen, Kirsten Svejgaard, Gert Romme, Henrik Christensen, lars abildgaard, uffe hellum, Lykke Johansen, Torben Nielsen, Anders Kristensen, Christel Gruner-Olesen, Rasmus Kongshøj og Gert Selmer Jensen anbefalede denne kommentar

Minder en anelse om nazi tysklands koncentrationslejre - dog med en undslippelses mulighed - at kunne styrte ud i et Europa som lovløs og jagtet vildt - imens magthaverne vender det blinde øje til og slukker deres smøg uden for matriklen - "en mindre...på vores bord".

Der kan argumenteres vidt og bredt og frem og tilbage - men set indefra en flygtning eller asylansøgers indre øjne og ud - tror jeg ikke det kan fornemmes anderledes.

Det ser grimt ud.

Esther Petersen, Britta Hansen, Nanna Wulff M., Sven Dall, Rune Petersen, Kirsten Svejgaard, Henrik Christensen, lars abildgaard, Lykke Johansen, Torben Nielsen og Gert Selmer Jensen anbefalede denne kommentar
Gert Selmer Jensen

Kan man tro det.? I så fald er det en sort skændsel, for Danmark. Absolut uhørt.!!!

Esther Petersen, Gert Romme og Lykke Johansen anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Hey, det er afviste assylansøgere, der ikke kan hjælpes her, efter vore regler og som oftest ikke ønsker frivilligt at forlade landet.
Har nogen et løsningsforslag, andet end vi forpligter os til at hjælpe alle, hvilket nu ikke kan lade sig gøre??

Bo Carlsen, Troels Ingvartsen, Helene Kristensen, Bent Jensen, Jan Hansen, Lars Hansen, Kim Kristensen og Peter Nielsen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Undskyld spørgsmålet, men hvad laver et rumænsk ægtepar på et center på afviste asylansøgere? Har Rumænien ikke været EU-medlem siden 2007?

Dorthe Jørgensen, Esther Petersen, Bo Carlsen, Carsten Wienholtz, Uffe Illum, jens peter hansen, Troels Ingvartsen, Helene Kristensen, Henrik Brøndum, Mandatar Torben Wilken, Bent Jensen, Jan Hansen, Bent Weinreich, Nanna Wulff M., Kim Kristensen, Kirsten Svejgaard, Magnus Frimer-Larsen, Sabine Behrmann, Peter Nielsen, Gert Romme, olivier goulin, Ole Hilby, Jan Mogensen, Kim Houmøller, Frank Hansen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

"asyl, beskyttelse, som enhver stat har ret, men ikke pligt, til at yde en person, der søger en sådan beskyttelse. Beskyttelsen kan ydes på statens eget territorium, territorialt asyl, eller andetsteds under statens jurisdiktion, fx på ambassader, og kaldes da diplomatisk asyl. Tildeling af asyl opfattes ifølge asylretten ikke som en uvenlig handling mod asylsøgerens hjemland. Ifølge FN's Verdenserklæring om Menneskerettigheder fra 1948 har "enhver ... ret til i andre lande at søge og nyde asyl mod forfølgelse"."

http://www.denstoredanske.dk/Samfund,_jura_og_politik/Jura/Territorialre...

Rumænere kunne være romaer, der vist har det ret svært i Rumænien??

Ole Chemnitz Larsen

"Motiveret"
Siger justitsminister Morten Bødskov.
Fakta er bare at under den skarpe Bødskov blev justitsministeriet yderligere kriminaliseret som udgangspunkt.
Sagen er at når der forsøges med at skriver sig ud af strafbare forhold, så skriver juristernes sig ind i ny strafbare forhold, der også rykker forældelsen.
En øvelse, som juristen Peter Loft har gentaget igen og igen i Skatteministeriet.

lars abildgaard, Esther Petersen, Uffe Illum, Mandatar Torben Wilken, Rune Petersen, Carsten Mortensen, Lykke Johansen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben Nielsen

Hvordan kan det være at SF og EL er gået med til det center?

Dorthe Jørgensen, lars abildgaard, Leif Høybye, Bent Weinreich, Nanna Wulff M., Rune Petersen og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Claus E. Petersen

Barakker og Diesel generatorer i nordøst Grønland kunne muligvis motivere dem til aldrig at komme.
Blot en tanke.

Grethe Preisler

Det såkaldte 'center for afviste asylansøgere', er ikke er et asylcenter, men sorterer under Kriminalforsorgen og drives af fængselsvæsenet.

Det forklarer jo mangt og meget - her under hvorfor centeret er opdelt i mands- og kvindeafdeling, og hvorfor også EU-borgere fra Rumænien, som principielt ikke har mulighed for at opnå politisk og/eller humanitært asyl i medlemsstaten Danmark, overføres til den tidligere artillerikaserne i Sjælsmark.

Grethe Preisler

Er De forvirret kære læser?

Hvis De vil vide mere, kan De f.eks. google: Journalisten.dk/godbidsfabrikken.

Måske skal man starte med at gøre opmærksom på det konkrete eksempel, at Rumænien er et EU-land, og at EU-borgere måske ikke har ret til asyl i Danmark, men de har faktisk ret til at opholde sig og/eller bo i andre EU-lande.

Og til Flemming Andersen, der gør opmærksom på, "vi (Danmark) forpligter os til at hjælpe alle", er der blot at sige følgende:

Det er svært at formulere dette, uden at træde nogle over tæerne, hvilket ikke er min hensigt. Men vi kender jo alle sammen disse ubegavede bemærkninger, som også facister og racister fra hele verden hele tiden udtaler omkring flygtninge: - At vi ikke kan tage imod alle". - Eller "at vi kan ikke være hele verdens socialkontor".

Men det er Ingen land i Europa heller ikke. - Det er heller ikke lande som Tyskland og Sverige m.fl., der stort set har frit indrejse, og giver opholdstilladelse til alle, der har/kan skaffe sig et job.

Men også antallet flygtninge der kommer til Europa fra krige og uro som vestlige lande egentlig er skyldige i, kan diskuteres, for 86% af alle bliver jo som flygtninge i lokalområdet. Og når man ser på det rekordagtige antal flygtninge der kom til EU sidste år, viser en hurtig beregning, at de udgjorde een enkelt flygtning for hver 3967,4 EU-borger - eller 0,0252% befolkningsstigning i EU.

- Så tal ikke om, at dette helt marginale antal er helt umuligt at håndtere for EU-landene, eller vi gøre landene fattige..

Dorthe Jørgensen, Esther Petersen, Uffe Illum, Britta Hansen, Niels Duus Nielsen, Bent Weinreich, Jakob Trägårdh, Kirsten Svejgaard og Sven Dall anbefalede denne kommentar
Claus E. Petersen

Jeg elsker kommentar feltet i infirmation.
Den tid ens kommentar består er et lotteri, jeg har bare ikke fundet ud af hvordan man vinder.

Peter Nielsen

De Personer der opholder sig på dette center har fået behandlet og afvist deres sag iht. gældende lovgivning i danmark og iht. internationale konventioner. Dermed ikke sagt at der ikke sker fejl, men som udgangspunkt må systemet anses for at virke efter regeringens ønske, og i sidste ende vælgernes ønske.
Når man er afvist som asylansøger så skal man ikke være i landet og hvis ikke man vil rejse frivilligt, så må man lide den tort at havne i det her center. Inhumant - tjaeh, det er jo ikke fordi de mennesker ikke har haft muligheden for at rejse ud tidligere, de har bare ikke gjort det.
Om man er forfulgt roma fra østeuropa ( er ikke konkretiseret i artiklen) eller om man er bekvemmelighedsasylansøger, så er afgørelsen truffet. Man kan jeg endelig indklage afgørelsen for menneskeretsdomstolen, go der findes advokater nok der vil tage sådanne sager.
rejser man ikke frivilligt så er det her desværre konsekvensen, og det har disse asylansøgere vidst på forhånd inden de kom til centeret.

Troels Ingvartsen, Flemming Scheel Andersen, Bent Jensen og Kim Kristensen anbefalede denne kommentar
Magnus Frimer-Larsen

Kan nogen svare på, hvorfor EU-borgere i DK, som er blevet udvist ved dom (på grund af lovovertrædelser, må man antage), skal interneres i Sjælsmark?

Jakob Trägårdh

Kogt ål og kartoffel
Kogetid: Fra 11. februar og frem

opstartsfase:
“DJØF, DJØF”
—grynter kartoffelskralderen,
en meget menneskelig udseende
vicefængselsinspektør
—og tager skindet af ålen

Vi gir en [rumæner]
“motivationsfremmende foranstaltning”
“anderledes end et arresthus”

ren og pæn og glat
kunne man kalde dig,
Petrica Pjat?
den heldige ål,
der befinder sig i gryden af mærket:
Udrejsecenter Sjælsmark

Og den kartoffel til kone
HUSK: hver for sig!
ligesom mænd og kvinder

før udrejsen
tilsæt:
Både mobiltelefoner og alkohol
og lidt af jordens salt
ikke for meget
Røde Kors

ellen nielsen

Alternativet til ophold på den nedlagte kasserne er
at sætte de afviste asylansøgere på gaden fra asylcentrene,
så de må tigge sig til kost og logi, og der ingen hjælp til hjemrejsen er.

Her gives kost, logi, opvarmede rum ( formoder jeg) og hjælp til det praktiske ved hjemrejsen.
Jeg går ud fra, at det er skatteborgerne, der betaler dette ophold og hjemrejsen?
Et positivt og konfliktløsende personale kan hjælpe de afviste asylansøgere gennem de få uger,
de forhåbentligt behøver at være på centret.

Der er ingen grund til at forpurre debatten ved at indrode 'arbejdskraftens frie bevægelighed i EU'
i debatten af artiklen,
men dét viser jo, at der i dén grad mangler interesse og oplysninger om centrets funktion
og ikke stort set kun en beskrivelse af bygningerne og møbelmaterialet.

ellen nielsen

Emiliana Mihai og Petrica Zamfir har de seneste to år været tilknyttet Røde Kors’ asylcenter i Jelling. Her fik de lov at bo i et hus uden for centret, mens de havde deres daglige gang på centret og hjalp med den daglige drift.

Ta' r det stadigvæk hele to år at få behandlet asylansøgningen?

Dorthe Jørgensen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Peter Nielsen

@Ellen Nielsen, åbenbart, men jeg tror det hører sammen med at man jo i et retssamfund har ret til at få prøvet en afgørelse ved forskellige instanser, og ultimativt kan man jo gå helt til menneskeretsdomstolen. At tage den så langt kræve dog vist at sagen kan have principiel karakter, og betydning for hele befolkningsgrupper.
Jeg forstår ikke hvorfor man ikke benytter dette center til de personer der er her på tålt ophold, det virker som om stedet er bedre egnet hertil, men der er sikkert en forklaring.
Jeg tror ikke at kritikken af centeret går så meget på om der er tale om uretmæssige afvisninger, men mere om at det i kritikernes øjne er en inhuman behandling af menneskerne. Som modargument kan bl.a. nævnes at vi i EU er forpligtet til at sikre at disse afviste asylansøgere ikke rejser til andre EU lande og søger om asyl der.

Troels Ingvartsen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Nanna Wulff M.

Jeg tror ikke, at jeg har forstået ideen med hvorfor et ægtepar ikke må bo sammen.

Det er jo netop ideen at skabe et tillidsvækkende system der gør det nemmere at blive sendt tilbage hvor man kommer fra. At bliver interneret i noget der ligner en fangelejr, og tilmed at blive forment adgang til sin familie, hvor lille den end måtte være ... og hvad med børnene?

Det løber koldt ned ad ryggen at læse om, hvor smålige og hvor snæversynede vi er her i vores helt eget lille smørhul?

Nu kan anderledes mennesker hverken for adgang til smørret eller grøden, for nu smider vi dem over kanten på tallerkenen.

Sjofelt!

Esther Petersen, lars abildgaard, Bente Petersen, Gert Selmer Jensen, Rune Petersen, Britta Hansen og Jakob Trägårdh anbefalede denne kommentar
Peter Nielsen

Hvad er det der er sjofelt? at vi ikke sender dem ud af landet, eller at vi er forpligtet til at sikre at de ikke tager til et andet EU land og søger asyl der? Vi kan godt være enige om at familier skal have mulighed for at være sammen, så vidt muligt, nu kender jeg ikke årsagen til hvorfor det ikke sker i dette center, men man kan vende det på hovedet og spørge hvorfor de ikke accepterer at de er afviste og så tager hjem eller hvad de nu skal.
Man må antage at alle ankemuligheder er opbrugte inden man kommer hen til dette center?

Troels Ingvartsen, Flemming Scheel Andersen, Jan Hansen og Bent Jensen anbefalede denne kommentar
ellen nielsen

Peter Nielsen...
i Sidefeltet - under skribentens navn - står følgende:
På sigt skal centret også huse personer på tålt ophold foruden personer, som står umiddelbart over for en udsendelse, og personer, der er udvist ved dom men ikke frihedsberøvet.

hvilket jeg så (med de sparsomme oplysninger, som artiklen giver) ikke synes er nogen god løsning/ordning!

ellen nielsen

Jeg var i Sverige i påsken.
Under gennemkørsel/pause i to mellemstore byer Halmstad og Ulricehamn
mødte vi henholdsvis to og én tigger(e) - bl.a. tigger på en butikstrappe med familiefotos foran sig.

Sjælsmark-centret ønskes god vind
med deres opgave!

Afviste asylansøgere er en svær problemstilling at håndtere, og der er ikke så mange lette løsninger her. De to rumænere har formentlig haft et mere behageligt liv på Røde Kors asylcenter, end hvad de kan se frem til hjemme i Rumænien. Og hvad gør man så, når de ikke VIL rejse ud?

At afviste asylansøgere bliver boende på centrene er da også dybt problematisk. I nullerne havde vi f.eks. en stor debat om afviste irakere, hvoraf mange havde siddet i centrene i adskillige år.

Grundlæggende er der jo nødt til at være en asylsagsbehandling. Man kan ikke bare give ophold til alle, der når frem til dansk jord og udtaler ordene ”asyl”. Og når der er en sagsbehandling, er der selvfølgelig også nogen, der får ”nej”, fordi de ikke lever op til betingelserne. Og så er det altså lettest og bedst for alle parter, at folk rejser hjem ”frivilligt”, frem for at de skal udsendes med tvang.

Lige nu er der usædvanligt mange, der får asyl i Danmark, da de fleste ansøgere er fra Syrien og den næststørste gruppe fra Eritrea. Og fra de to lande imødekommes langt de fleste ansøgninger om asyl pt. Jeg synes derfor, at Danmark gør en stor indsats på området lige nu, og jeg ser ingen grund til, at vi skal gå rundt og piske os selv, fordi det er synd for de relativt få, der får afslag.

ellen nielsen

Nu kan anderledes mennesker hverken få adgang til smørret eller grøden, for nu smider vi dem over kanten på tallerkenen.
Sjofelt!

Nanna Wulff M.
ANDERLEDES-hed er ikke årsagen....!

Peter Nielsen

@Ellen Nielsen, OK det havde jeg overset. Men hvad skal der mon ske med sandholm lejren - mon den skal virke mere som et kombineret center hvor også afviste asylansøgere skal kunne opholde sig indtil de sendes ud af landet...?

Henrik L Nielsen

@ marius rizoiu
Rumænske romaer har ganske rigtigt de samme rettigheder som andre rumænere. På papiret. Virkeligheden er en ganske anden.
De er udsat for forfølgelse, vold, diskrimination og undertrykkelse fra både befolkning og myndigheder. Politiet blandt de værste.

Christel Gruner-Olesen, Britta Hansen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Jeg forstår godt, at synet af hegn og det forhold, at centreret drives af kriminalforsorgen, kan vække nogen stærke følelser. Men jeg gætter også på, at afviste asylansøgere helt kan undgå at havne dette sted, hvis de blot relativt hurtigt accepterer de danske myndigheders endelige afslag på asyl og går i gang med at forberede deres hjemrejse.

Det er næppe sådan, at nogen overføres til centeret dagen efter, at afslaget er meddelt. Det rumænske par, der omtales i artiklen, har f.eks. været i Danmark i 2 år. Og så længe varer sagsbehandlingen altså ikke, heller ikke selvom sagen påklages til Flygtningenævnet.

Så de har formentlig siddet mindst 1 år i Røde Kors center, efter at de var meddelt endeligt afslag på asyl. Formentlig har de endda siddet der længere, da man næsten må gå ud fra, at deres sag har været behandlet i den særlige ”åbenlyst grundløs procedure”.

Troels Ingvartsen, Flemming Scheel Andersen og ellen nielsen anbefalede denne kommentar
ellen nielsen

Men ok sådan er det når man lever i Europas mest racistiske nation.

Dan Johannesson.
Artiklen handler om behandling af 'asylansøgere med afslag' uanset race m.m.
Dit racisme-kort må være slidt i laser!

Kjeld Smed, Troels Ingvartsen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

@Henrik L. Nielsen

Sådanne generelt vanskelige livsvilkår i hjemlandet udløser ikke en ret til asyl i andre lande. Og Rumænien er jo medlem af EU, så det står dem frit for at finde sig et arbejde hvor som helst i EU og bosætte sig der efter reglerne om fri bevægelighed. Der er ganske mange rumænere, der har fundet arbejde i Danmark i Danmark i de senere år, og det kunne dette par jo også forsøge.

Et behov for asyl har de derimod ikke, og dermed er der tale om et eksempel på det måske mest åbenlyse misbrug af asylsystemet, som man næsten kan finde. Den slags bør bremses med alle midler, bla. fordi det er med til at undergrave den folkelige opbakning til, at de reelle flygtninge får beskyttelse.

Kim Houmøller, Flemming Scheel Andersen og ellen nielsen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Jeg er dybt rystet. Tag til den gamle flyveplads ved Ry, så vil du se det samme for tyskerne efter krigen 1939-45!

Christel Gruner-Olesen og Gert Selmer Jensen anbefalede denne kommentar
ellen nielsen

Jeg forstår godt, at synet af hegn og det forhold, at centreret drives af kriminalforsorgen, kan vække nogen stærke følelser

Lars Hansen.
Jeg tror, at dét - desværre - også er meningen med artiklen,
Efter gitterporten med pigge foroven og et døgnbemandet kontrolhus...
og så er stemningen sat.
Resten af artiklen læses så ... eller læses slet ikke færdig
bl.a. ikke
..For eksempel kan beboerne frit bevæge sig ind og ud af udrejsecentret...
eller...Røde Kors varetager den såkaldte Helseafdeling for sundhedspleje, og Dansk Flygtningehjælp vil få kontorer på centret, hvor de rådgiver beboerne i deres hjemrejse, fortæller Eva Singer.

At man indkvarterer EU-borgere, der har fået afslag på en asylansøgning, på et asylcenter eller udrejsecenter, er da helt ude i hampen. Der går busser til Rumænien hver eneste dag. Køb dog en enkeltbillet til dem. Hvor svært kan det være. Nægter de at tage afsted, bliver det deres egen sag at finde kost og logi. De skal IKKE indkvarteres på et asylcenter. Et asylcenter skal hverken fungere som herberg for andre EU-landes statsborgere.

Flemming Scheel Andersen

Jeg ved godt at mange vil fare i flint i debatter om dette emne, men det er kun af det gode at debatten er der.
Jeg prøver så lige så stille igen, men at spørge til alternativer til fremgangsmåden??
Uanset hvad man så tror og mener, så vil "de fleste" dog være enige om at der også på asylområdet må være et regelsæt at bedømme ud fra.
Der ud over er der visse undtagelses muligheder o.s.v.
Godt nok.
Men hvad gør vi med dem der helt tydeligt ikke er berettiget til hverken asyl eller de andre hjælpeforanstaltninger?
Er forslaget bare helt åbne grænser??
Det tror jeg ikke at danskerne vil acceptere politisk.
Og jeg synes heller ikke ideen er tiltalende, sorry

Kim Houmøller, Troels Ingvartsen og ellen nielsen anbefalede denne kommentar
Nanna Wulff M.

Lars Hansen
14. april, 2015 - 11:47

"... Der er ganske mange rumænere, der har fundet arbejde i Danmark i Danmark i de senere år, og det kunne dette par jo også forsøge.
Et behov for asyl har de derimod ikke, og dermed er der tale om et eksempel på det måske mest åbenlyse misbrug af asylsystemet, som man næsten kan finde. ..."

Hvis du tager udgangspunkt i det faktum, at parret ikke har fået asyl, så er det ikke sikkert at det er ud fra hvad man almindeligvis kalder en god grund. Under alle omstændigheder kender vi ikke til parrets bevæggrunde for at komme her og ej heller til Statens beslutningsgrundlag.

Vi ved dog at en ung Afghani kvinde med to meget små børn og en mand der ejer og kører en succesfuld pizza forretning, ikke kan blive familie sammenført da det skønnes at manden, som har boet her i næsten 13 år, og som taler et udmærket dansk, ikke varetager et job der gør ham egnet til at tage vare på sin lille familie. Han er ikke integrereret!

Det er sjofelt!

Vorherre til hest!

Kirsten Svejgaard, Esther Petersen, lars abildgaard, Bente Petersen, Gert Selmer Jensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Nanna Wulff M.

Jeg glemte linket:

Samira skal forlade mand og børn - nu
Samira Faqir Hossin kan ikke blive familiesammenført med sin mand og to døtre, fordi mandens arbejde som pizzeria-ejer ikke anses for integrationsfremmende. Myndighedernes beslutning kritiseres af juraeksperter.

http://politiken.dk/indland/ECE2615562/samira-skal-forlade-mand-og-boern...

Kirsten Svejgaard, lars abildgaard, Bente Petersen, Flemming Scheel Andersen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Man arbejder i EU på arbejdskraftens fri bevægelse, man arbejder på varernes nemmere og fri bevægelse, man arbejder på programpakker omkring serviceydelsernes fri bevægelser. Kapitalens fri bevægelse. Transportens nemmere og fri bevægelse.

Jeg forstår godt problemerne - men man arbejder derimod hårdt på at forhindre menneskers (uden de ovennævnte muligheder, job cv eller andet værdifuldt) fri bevægelse.

Det er et eller andet fundamentalt galt. Har du ikke noget umiddelbart at byde ind med - hold dig væk.

F.eks. ifm romaerne - en international organisation med dansk "præsident" har i årevis arbejdet hårdt på at gøre EU opmærksom på de mange mindretals problemer der er i Europa, herunder dem i grænselandet, romaer samt bl.a. russiske mindretal i de baltiske land - og ville gerne have en kommisær dedikeret til problemet. Landene som har grænse-problemerne med hinanden - henviser problemet til en overordnet løsning på EU plan - imens EU henviser til en løsning lokalt landene imellem - og så sejler problemet bare derud af.

Desuden kan man jo nærmest kalkulere med hvor mange flygtningestrømme vores vestlige landes ageren i Syrien, Iran, Iraq, Yemen og Somalia giver.

EU's manglende fleksibilitet til at håndtere kriser inden for egne rækker bl.a. Grækenland er påfaldende.

EU er det område i verdenen som bidrager mest til udviklingsprojekter i Afrika - men samtidig udgør europæiske virksomheder, bosat i Afrika - ifm med skatteunddragelse i de pågældende lande, flytning af "tjenesteydelser" til Mauritius, Cayman Island og alle de andre - et beløb der er dobbelt så stort hvert år.

De mennesker der kommer - og som ender i den lejr - fremviser 2 hænder som det eneste de ejer og har at gøre med - og de bliver afvist af selvsamme årsag.

Vi kan ikke både arbejde for en global verden - samtidig lukke os ind i en "verdens lykkeligste osteklokke" - invitere lande som Rumænien fuldt ind i medlemskab - også bare løse problemet på den her måde.

En simpel men måske brugbar løsning kunne være at staten overtog de landbrug der er gået konkurs eller overdraget til kreditforeningen eller købt af pansionskasserne - transformer dem til bæredygtig landbrug - det ville løse et par problemer:

Det kræver masser af hænder, der kommer folk ud i udkantsdanmark og vi forbedrer miljøet.
De reultater moderne forskningsmiljø omkring sådan en løsning - kunne opsamles i en EU vidensbase - og sendes tilbage til Rumænien som en løsning dernede - fremfor at vente på at Monsanto kommer med deres.

lars abildgaard, Bente Petersen, Kirsten Svejgaard, Anders Graae, Rune Petersen og Nanna Wulff M. anbefalede denne kommentar
ellen nielsen

Torben Selch
Og, hvad mener du om 'asylansøgere med afslag',
der flyttes til en gammel, men velholdt kasserne
- med kost, logi og hjælp til hjemrejse,
i stedet for at lade dem blive boende blandt nye asylansøgere
eller sætte dem ud på gaden til tiggeri?

Nanna Wulff M.

ellen nielsen
14. april, 2015 - 14:37

"Og, hvad mener du om 'asylansøgere med afslag', der flyttes til en gammel, men velholdt kasserne - med kost, logi og hjælp til hjemrejse,
i stedet for at lade dem blive boende blandt nye asylansøgere eller sætte dem ud på gaden til tiggeri?"

Det er svært, at læse indlæg der emmer af bedrevidende åndsfraværelse, for slet ikke at tale om en total fraværelse af empati.

Peter Nielsen

Nanna Wulff M. Det springende punkt er netop at de er afviste - og dermed må det formodes at alle ankemuligheder er udtømte. Såfremt de ikke isoleres fra befolkningen eller andre flygtningen og asylansøgere med uafsluttede sager, så risikerer Danmark at de rejser videre eks. vis til Tyskland, Sverige eller hvorhen de nu vil forsøge at opnå asyl endnu en gang. Det er bl.a. derfor at enhver ansøger får taget fingeraftryk og bliver registreret med identitet, oprindelsesland osv. for at undgå at de flytter rundt i Europa. Det er den aftale Danmark har indgået med andre EU lande. Skulle asylansøgerne ønske at rejse til Rusland for at søge asyl, så står det dem frit for til enhver tid at rejse til Rusland.
Der er ikke tale om fravær af empati, deres sager er afgjorte, de er vejet og fundet for lette.
Jeg synes heller ikke at det er klædeligt at fratage dem samværet som kærester, familier eller venner, men konditionerne er at deres ansøgning er fundet for let, og derfor bedes de forlade landet.
Hvis ikke vi gjorde alvor af dette, og at der ikke var konsekvenser ifm. afvisningen - altså at du skulle forlade landet, så vil vi ende i en ekstrem situation på et eller andet tidspunkt, hvor vi ville blive mål for organiseret asylansøgning, når nu man trods negativ afgørelse, ville få lov til at blive uden nogen konsekvens. Er det humant overfor de 5,6 mio herboende mennesker der med rette kan forvente en vis ansvarlighed i forvaltning af offentlige midler som vi dækker ind via vores skattebetaling?
Kunne det tænkes at man havner på det her center fordi man ikke har udvist vilje til at følge den afgørelse der er truffet af retssystemet? Hvad skulle man ellers gøre? Vi har jo besluttet at i de konkrete afvisninger der er konsekvensen at man må forlade landet.
Alternativt kunne man jo give dem en opholds og arbejdstilladelse, og såfremt de ikke kunne skaffe et job, så må de ligeledes forlade landet, da opholdet er afhængigt af arbejdstilladelsen...
Det er en ubehagelig situation, men det er endedestinationen for en afvist asylansøger der ikke har fået medhold i sin ansøgning og som, formodes det, ikke har udvist vilje til at følge afgørelsen og kravet om at forlade landet.

ellen nielsen

Det er svært, at læse indlæg der emmer af bedrevidende åndsfraværelse, for slet ikke at tale om en total fraværelse af empati...

Nanna Wulff M.
Jeg synes ( er også et råd fra debat-redaktøren), at vi bør holde os til emnet i artiklen!
Så har vi samme udgangspunkt at debattere ud fra
og ved, HVAD, vi taler om.
At forsøge at skrive kort og præcist og om emnet, behøver ikke at være skrevet i "bedrevidende åndsfraværelse" eller uden empati...

Bo Carlsen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
ellen nielsen

Henrik L Nielsen skriver 14. april, 2015 - 11:37:
Rumænske romaer har ganske rigtigt de samme rettigheder som andre rumænere. På papiret. Virkeligheden er en ganske anden.
De er udsat for forfølgelse, vold, diskrimination og undertrykkelse fra både befolkning og myndigheder. Politiet blandt de værste.

Lidt dokumentation for dette grove og generaliserende postulat vil også være relevant!
'De'betyder jo alle...!

Debat-artiklen handler dog om noget andet end romaer..

Kirsten Svejgaard

»At de har fået afvist asyl betyder ikke, at de føler sig sikre eller kan se en fremtid i hjemlandet. På det her tidspunkt er en del af de her mennesker så desperate, at der skal urealistisk meget til at motivere dem til frivillig udrejse. Hvordan udrejsen skal blive værdig, har jeg svært ved at se.«

Hvor mange velnærede velfærdsdanskere er overhovedet i stand til at fatte den form for desperation, disse mennesker gennemlider? Hvor mange er i stand til at forstå, hvad det gør ved et menneske at blive smidt "hjem", når der ikke er noget hjem at komme "hjem" til, og heller ingen udsigt til at få et.

Det kan være meget 'godt' at henvise til de danske regler, men de danske regler er strammet så mange gange gennem de sidste 15 år, at de i sig selv er på kanten af menneskerettighederne. Hvis ikke den kant allerede er overskredet.

Flemming Scheel Andersen

Kirsten Svejgaard

Er det så ikke et spørgsmål og at få reglerne ændret, du advokerer for, snarere end at der ikke skal være regler??

Henrik L Nielsen

Ellen Nielsen

Prøv Google. Men ok, her er tre. Roma børn i Rumænien bliver for eksempel sat i handicapskoler alene på grund af deres etnicitet. Romaer nægtes job, sociale ydelser, uddannelse, tvangsflyttes til usunde boliger, bliver ofte overfaldet (også organiserede politioverfald) osv.

http://m.amnesty.dk/hjaelp-europas-romaer/artikel/romaer/sporgsmal-og-sv...

http://www.equalrightstrust.org/ertdocumentbank/ECtHR%20Stoica%20case%20...

http://www.errc.org/article/being-a-gypsy-the-worst-social-stigma-in-rom...

Kirsten Svejgaard og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Peter Nielsen

Henrik L Nielsen, det er velkendt at der er problemer med etniske minoriteter i flere østlande, men for det første ved vi ikke om den omtalte familie er romaer, for det andet så løser asyl ikke problemet i det pågældende land de kommer fra. Man må udlede af asylbehandlingen at der ikke findes grundlag for at give disse mennesker asyl af flere forskellige årsager for de personer der pt. opholder sig i centeret.
Artiklen savner faktisk et par meget vigtige elementer; hvorfor søger de asyl og med hvilken begrundelse er de blevet afvist.
Hvis vi ser på situationen i østeuropa hvor der er store problemer med behandlingen af etniske minoriteter, så burde det jo være en sag for EU og menneskeretsdomstolen, men jeg skal være ærlig og sige at jeg ikke ved om der kører sager i relation til disse forhold.
Umiddelbart synes jeg ikke at man i EU skal give borgere fra et andet EU land asyl - det virker som om at man så anerkender at der er et problem i et land men ikke kan / vil sørge for at få det løst via de kanaler man nu har til rådighed. Dermed ikke sagt at det ikke skal kunne lade sig gøre at få asyl når man kommer fra et andet EU land, men så må der være forhold i det pågældende land der muliggør sanktioner fra resten af EU medlemmerne, hvilket skal køres i stilling omgående.

Tålt ophold burde ikke eksistere, hvordan kan det være så svært at returnere rumænere til Rumænien? - det er et fattigt land, men med dette argument burde 90 % af Afrikas befolkning så få asyl i Danmark.

Sider