Baggrund
Læsetid: 4 min.

Ny bog: Sådan italesætter venstrefløjen sejren

’Det Kommunistiske Manifest er jo lidt som en Obama-tale,’ lyder det fra forfatteren til ny bog om venstreorienteret kommunikation. Den taler gejsten og optimismen op
Johanne Schmidt-Nielsen revolutionerede som en ny generation i Enhedslisten partiets kommunikation. Hun sejrede ved folketingsvalget i 2011 og står til endnu en sejr ved det kommende valg. Her ses hun med venstrefløjens anden politiske leder, Pia Olsen Dyhr.

Tor Birk Trads

Indland
27. april 2015

I generationer havde de aldrig tænkt over det. I Enhedslisten, og endnu tidligere DKP, VS og SAP, havde budskabet været vigtigere, end om folk forstod det. Eller de havde i hvert fald ikke tænkt over, hvilke fordomme vælgerne havde og om disse forhindrede budskabet i at trænge igennem.

Men efter det katastrofale folketingsvalg i 2007 lavede Enhedslisten sin første vælgerundersøgelse og pludselig blev partiet klar over, at andre opfattede Liste Ø anderledes end det selv, og hvordan det ønskede at blive opfattet. Specielt uden for København blev Enhedslisten forbundet med noget subkulturelt, højtuddannet og alternativt.

Resten er historie.

Med Johanne Schmidt-Nielsen som frontfigur revolutionerede en ny generation i Enhedslisten partiets kommunikation, sejrede ved folketingsvalget i 2011 og står til en sejr ved det kommende valg. Men det betyder selvfølgelig ikke, at Enhedslisten, og alle andre til venstre for midten, ikke kan blive endnu bedre til at sælge budskabet til almindelige mennesker.

I en ny bog, Brug sproget politisk: 10 gode principper for venstreorienteret kommunikation, forsøger økonomisk rådgiver for Enhedslisten, Michael Hunnicke, at sætte ord på, hvordan dette skal ske.

»Venstrefløjen kommunikerer for rationelt og kedeligt i stedet for at tale i billeder og fjendebilleder,« siger den 30-årige tidligere næstformand i Danske Studerendes Fællesråd og kampagnemedarbejder i Mellemfolkeligt Samvirke.

I bogen beskriver Michael Hunnicke, hvordan han som 15-årig faldt over Karl Marx’ Det Kommunistiske Manifest i en boghandel. Det var ikke alt, hvad Michael Hunnicke forstod. Men han forstod, og glemte aldrig, den afsluttende sætning: »Proletarer i alle lande, foren jer!«.

»Det Kommunistiske Manifest er jo lidt som en Obama-tale: Den taler gejsten og optimismen op,« fortæller Michael Hunnicke i dag.

»Måske skyldes det venstrefløjens tilbagegang, men vi har i hvert fald mistet den sproglige selvtillid, der egentlig hænger sammen med det politiske projekt. I stedet taler vi for meget på højrefløjens præmisser. Der er brug for at genfinde denne selvtillid.«

De 73 procent

Det første princip er altid at tænke i, at målgruppen netop ikke er en subkulturel, højtuddannet og alternativt københavner, men »arbejderklassen i bredeste forstand«. Hvilke ifølge Michael Hunnicke både er de 47 procent af vælgerne, der udgøres af arbejderklassen og de 24 procent, der udgøres af middelklassen.

Med andre ord skal venstrefløjen både tale til dem som altid har stemt på partier som Enhedslisten og SF, samtidig med at der rækkes ud til nye vælgere. En øvelse SF’s formand, Villy Søvndal, en overgang havde held med.

Ifølge Michael Hunnicke skyldtes SF sammenbrænding imidlertid, at Villy Søvndal til sidst glemte respekten for de ’gamle’ vælgere, kernevælgerne og værdierne.

»De fleste vælgere er ikke politiske nørder, der sidder og ser TV 2 News døgnet rundt,« skriver Michael Hunnicke.

»De følger måske kun med i politik med jævne mellemrum. Hvis de hører noget modstridende fra et parti fra den ene gang til den anden, bliver det uklart for dem, hvad partiet grundlæggende står for. Det koster på den lange blandt vælgerne, nye som gamle. Derfor skal man hellere gentage det samme budskab igen og igen«.

Elefanten

Michael Hunnicke advarer mod at tro, at venstrefløjens løsning er at rykke til højre for at møde vælgerne »hvor de er«. Dermed bliver disse bare bekræftede i deres højreorienterede verdensbillede – og endnu mere højreorienterede. I stedet for at give dem et valg mellem godt og ond, ender venstrefløjspartierne nemlig med at give dem et, på papiret, valg mellem to goder.

Forfatteren henviser til den amerikanske professor i lingvistik George Lakoff, som i bogen Don’t Think of an Elephant: Know Your Values and Frame the Debate beskriver, hvordan den første øvelse, han giver eleverne på Berkely, er at bede dem om ikke at tænke på en elefant!

Men han har endnu ikke fundet én, som kan lade være. Ordet fremkalder straks billedet af det store dyr med de blafrende ører og snablen. På samme måde beskriver George Lakoff, hvordan højrefløjen har haft held til at italesætte den politiske debat. Ikke mindst med ordet »skattelettelse«. For at tale om en lettelse må der først have været en byrde, en belastet part og en befrier, som fjerner denne og derfor er en helt.

Så når ordet ’skat’ tilføjes, bliver resultatet netop en metafor og en sådan »indramning« af den politiske debat, hvor det bliver svært at være modstander af skattelettelser.

»Men hvordan kan venstrefløjen i stedet tale om ’skat’ og samtidig tale på en måde, de fremstiller vores værdier som de rigtige,« spørger Michael Hunnicke i bogen.

»En ’skattelettelse’ kunne eksempelvis omformuleres til, at det er ’nedskæringer på vores fælles sygehuse, skoler og børneinstitutioner’. Vi kunne også kalde ’skat’ for en ’fælles investering’ eller ’investeringer vores fælles velfærd’. Det er ikke godt nok at sige ’vi ønsker ikke skattelettelser’. Ordet skal erstattes med noget andet, der skaber de billeder, vi ønsker. Ellers støtter vi højrefløjens verdensbillede.«

En sådan succesfuld ’indramning’ af det politiske budskab i egne værdier medfører samtidig, at ens synspunkter kommer til at fremstå som almindelig sund fornuft. Almindelig sund fornuft betyder at tale på en måde, der virker umiddelbart logisk for den største del af befolkningen.

»Men hvad er så ikke almindelig sund fornuft? Det vil typisk være en retorik, der både er uden for konsensus og uden for rækkevidde af den almindelige danskers forståelsesramme. Det kunne eksempelvis være, hvis Enhedslisten meget aktivt begyndte at fremføre sin politik ved at snakke om ’revolution’ og ’ophævelse af den private ejendomsret til produktionsmidlerne’.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kim Kristensen, er tydeligvis ikke tryg ved at Enhedslisten finder nogle mere sigende benævnelser for gode gamle problemstillinger omkring 'omfordelingen i samfundet' (klassekampen), eksv. 'investering i fællesskabet' (skat), så han lister et par rigtige gysere frem: 'nytænkning af vores samfund' (revolution), samt fondssocialisme og økonomisk demokrati (ophævelse af den private ejendomsret til produktionsmidlerne). Uha, nu tør jeg næsten ikke falde i søvn.

B Pedersen, Brian Pedersen, Gert Selmer Jensen, Karsten Aaen, Claus Oreskov, Anne Eriksen, Torben R. Jensen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Kristian Rikard

Er det ikke Michael Hunnickes synspunkter, der kommer til udtryk?

Michael Kongstad Nielsen

Kommunikationseksperter er døden for almindelig menneskelig samtale.

Søren Ferling, Flemming Berger, Espen Bøgh, Lene Christensen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar

Mangler lidt forbrugeroplysning. Hvor og hvornår er bogen udkommet?

Nanna Wulff M.

'En succesfuld ’indramning’ af det politiske budskab ... kommer til at fremstå som almindelig sund fornuft. '

Når ingen nye skatter betyder at grundskylden hæves til det (tre)dobbelte, så føler alle sig taget grundigt ved næsen.

At læse indenad er ikke særlig svært, men med politiker-snak er det noget nær umuligt at forstå, at det de siger ikke har nogen relevans til lige netop, ja, det de siger.

At tro, at budskabet skal vikles ind i dette og hint således at regn bliver til sol, mens 'moderne' lige pludselig betyder noget nyt og derfor også noget godt, er som at ramme vælgerne i nakken på vej ud af valglokalet.

Dumt!

Lene Christensen, Anne Eriksen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar

Med andre ord skal venstrefløjen både tale til dem som altid har stemt på partier som Enhedslisten og SF, samtidig med at der rækkes ud til nye vælgere. En øvelse SF’s formand, Villy Søvndal, en overgang havde held med.

En "Søvndal" til, og venstrefløjen er død for bestandig!

Dan Johannesson

Spændende og nødvendig bog. Det er grundlæggende kommunikationsstrategi, og artiklen er faktisk ikke synderlig ladet med noget som helst, sådan som visse kommentatorer insunierer. Den gennemgår grundlæggende kommunikationsteoretiske principper, svarende til dem man som kommunikationsunderviset kan finde på at gennemgå.

Det er helt afgørende at venstrefløjen forstår at virkeligheden skabes og iscenesættes af ord, og at afsenderen af kommunikation altid er den primært ansvarlige part for modtagerens afkodning. At man er nødt til i dybden at forstå sin målgruppes verdenssyn, brugssituation og retoriske værktøjskasse (kognitive beredskab) er således fundamental viden, som den borgerlige fløj, i kraft af deres baggrund som kræmmere længe naturligt har benyttet.

Imens har venstre fløjen, til stor ægerlse for bl.a. undertegnede skudt sig selv i foden alt for mange gange med vidtløftig, indforstået retorik, og det virker sinpelthen ikke. Fat det nu, for at sige det på jævnt dansk. Så bogen er kærkommen og nødvendig, og man kan håbe at mangt et dedikeret menneske med "venstrefløjs" værdier vil tage sig tid til at læse den, så vi kan revitaliseres yderligere, og vinde slaget der hvor det kæmpes: I sumpen af slogans, primitiv entydig propaganda og hjerne døde sound bites, som folk først remixer, så papegøjer kritikløst, og til sidst definerer som "virkeligheden."

Robert Ørsted-Jensen, Brian Pedersen, lars abildgaard, Karsten Aaen, ingemaje lange, Niels Duus Nielsen, Rasmus Knus, Anne Eriksen og Mads Berg anbefalede denne kommentar
Henrik Nielsen

"italesætte": puha, et uord.

Søren Ferling, Flemming Berger, Brian Pedersen, Lene Christensen, Vibeke Rasmussen, Claus Oreskov og Kjeld Smed anbefalede denne kommentar

@Dan Johannesson, venstrefløjens, "indforståede retorik", skal jo ses i sammenhæng med dels det meget forstålige og direkte sprog, der tales i forbindelse med klassekampen på arbejdsmarkedet og i fagbevægelsen, og så borgerskabets dæmonisering af visse begreber i denne retorik, så som "afskaffelse af den private ejendomsret til produktionsmidlerne" og "revolution" som jo er de begreber en der følger af en analytisk behandling af det kapitalistiske system.

Det vil sige, at stirre man sig blind på den "indforståede retorik" og den "borgerlige dæmonisering" så ender man i sumpen sammen med alle de andre "venstreintellektuelle" tvivlere.

Flemming Berger, Per Torbensen, Brian Pedersen, Palle Yndal-Olsen, Karsten Aaen, Claus Oreskov og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar

...man kan jo sige, uanset begrebernes benævnelse. så er begreberne uændrede, og i alle tilfælde lige komplicerede. Der hentes blot andre sider af begrebsanalyserne frem i lyset - passende til tidens retorik .

Per Torbensen, Brian Pedersen, Kristian Rikard og Claus Oreskov anbefalede denne kommentar
Peter Andersen

Interessant artikel.

For selvom man ikke bryder sig om kommunikationseksperter, ord som "italesætte" osv, så er der sgu meget rigtigt i det: Venstrefløjen skal have styr på sin kommunikation!

Du kan have nok så meget ret, men det hjælper ikke, hvis modtageren aldrig hører dit budskab.

Fedt eksempel med ordet "skattelettelse" - jeg har selv oplevet noget lignende, hvor den der med at "venstrefløjen på et tidspunkt løber tør for andre folks penge", den er fanme skidesvær at argumentere imod, fordi den retorisk sidder lige i skabet.

Venstrefløjen skal være bedre til at lave sådanne billeder og at holde fast i dem, så de bliver daglig tale.
Sad jeg og arbejdede med dette, så ville jeg udfærdige en liste med ord, man som venstrefløjspolitiker ALDRIG måtte udtale (som "Voldemort" i Harry Potter), og så lave en erstatningsliste i stedet, fx
"ledig/langtidsledig" -> "arbejdsløse"

Andre bud på ord til listen?
Så kunne Michael Hunnicke jo få den tilsendt? :-)
/P

David Zennaro, Robert Ørsted-Jensen og ingemaje lange anbefalede denne kommentar

@Peter Andersen, hvis du går i baglås over sofismen: "venstrefløjen på et tidspunkt løber tør for andre folks penge", så er det fordi du hverken har begreb om hvem det er der skaber værdierne i samfundet, eller at et samfund nødvendigvis også indbefatter mennesker der permanent eller midlertidigt er uden for arbejdsmarkedet.

Rasmus Bredde

Bogen kan købes her: http://www.solidaritet.dk/produkt/michael-hunnicke-brug-sproget-politisk/

Den koster kun en 20'er. Jeg har læst den og den er rigtig god.

Carsten Søndergaard, Karsten Aaen, Bill Atkins og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Keine Hexerei nur Behändigheit:
"Alt det trylleri, der gi's, foregår på samme vis. Put en hvid kanin i hatten, træk den så igen op af den" (Piet Hein)

Magnus Heunnicke (p.t. barselsvikar i Enhedslistens Christiansborg-sekretariat) har skrevet en pamflet om italesættelse af "Det kommunistiske Partis Manifest" (Marx og Engels' pamflet fra 1848) i nutidig kontekst. Pamfletten udkommer 1. maj 2015 på magasinet Solidatitets forlag (s.d.)

I sagens anledning italesætter Informations anmelder pamflettens forfatter som "økonomisk rådgiver for Enhedslisten".

Så bliver det vist ikke meget sjovere med alt det dersens italesætteri ;o)

Grethe Preisler

P.S. (rettelse) Michael Hunnicke bedes undskylde, at jeg i farten kom til at kalde ham Magnus Heunicke - og vice versa. Det er efterhånden ikke let at finde ud af, hvor 'Venstrefløjen' begynder og ender i det herrens valgår 2015.

Flemming Berger, Nanna Wulff M. og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Peter Andersen

@Bill Atkins:
Jeg tror du misforstod mig. Det er ikke mig der går i baglås over den sofisme (ved ikke helt hvad det ord betyder). Jeg ved godt hvad der skaber værdierne i samfundet, og det er langt mere end den private sektor! ;-)
Men jeg oplever, at mit modsvar til den og lignende floskler bliver lange og uldne, og derved taber jeg terræn.
Derfor hilser jeg en sproglig begejstring og et sprogligt fokus velkomment - så jeg kan få "hvæsset mine våben" (dvs ord), og derfor var mit tidligere indlæg så positivt og fremadskuende.

/P

Jens Thaarup Nyberg

Leo Nygaard
27. april, 2015 - 10:38
Sludderhoved; fløjene søger den indflydelse de kan få - stol på det !

Hvor sjovt at Enhedslisten tyer til markedsøkonomisk tænkning med begreber som framing, kommunikation (læs: reklame), målgruppe og omformulere af budskaber (læs: maskere det reelle budskab bag ord, der danner andre billeder i folks hoveder)

Er det egentlig ikke et selvmål af dimensioner, når man samtidig klandrer højrefløjspartier og multinationale selskaber for at gøre det samme? Eller sagt på en anden måde: målet helliger midlerne - og målet er større indflydelse, end det, man reelt vil, kan skabe ved at sige tingene, som de er?

En revolution, for eksempel, er og bliver vel en revolution uanset om man kalder det en øjeblikkelig transformation af den eksisterende samfundsforhold (det kunne nok spindes mere mundret)

:)

Flemming Berger og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar

Og så hader jeg, når jeg ikke får korrigeret auto-ord-retter-fidusen på min mobil ;)

@ Michael Kongstad Nielsen

"Kommunikationseksperter eller spindoktorer". - Skal vi ikke bare kalde dem ved deres velkendte navn fra vort sprog; "sælgere", der skal pakke varen ind i lykkebudskaber til stemmekvæget!

Flemming Berger, Helene Kristensen, Kristian Rikard og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Politik er ikke en detailhandelskæde, hvor det gælder om at sælge bedst, gøre kunderne trygge og tilvante, ekspedienterne rare og imødekommende, "vi vil så gerne have, du bliver lidt længere i EL".
Moderne kommunikationsstrategi handler om at "vinde" kommunikationen, hvilket dybest set er envejskommunikation. Vi ved, hvordan denne her kommunikation skal udvikle sig, vi kender alle spørgsmålene og alle svarene. Det skal lyde naturligt, men er det ikke, det er nøje gennemtænkt og indstuderet. Vi vil skabe et brand, der sejrer, selvom den brugte vogn rasler fælt med skærmene på vej væk fra stemmeurnen.

Randi Christiansen

Venstrefløjen har lidt meget af intellektualisme - elitær og kompliceret kommunikation. Enkel, ligefrem, præcis og sandfærdig tale er en kunst. En tommelfingerregel er at lære modtagerens sprog at kende - at anerkende dennes intelligens istedet for at fokusere på hvordan man kan frame, spinne og manipulere med målgruppen for sit budskab.

Robert Ørsted-Jensen, Brian Pedersen og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Ballerinaen til venstre i billedet er god kommunikation allerede i kraft af sin fremtoning, det ved enhver økonomisk rådgiver. Og tv-station. Og avis. Men spiller ingen selvfølgelig på.

Poul Sørensen

Håbet om et bedre samfund er bærebjælken i det venstreorienterede hus. Venstrefløjen kan tiltrække sig mange forskellige mennesker med mange forskellige årsager til at stemme venstreorienteret, men profilen må til stadighed være partier, der vil noget nyt med vores samfund for at gøre vores samfund mere retfærdigt for alle.... og der er en lang vej fremad... med plads til masse gode nye ideer, men de skal peje imod et bedre samfund.

Venstrefløjen -
Empati, Medmenneskelighed, Ansvarlighed - Ikke kun for 'mig selv og mine' -
Men ansvarlighed over for - Verden/Kloden/Naturen
Venstrefløjen eer realister - Een del andre partier går med skyklapper på

Hvorfor ikke bare hudløs ærlighed uden filter

Venstrefløjen: Empati med sine egne, ansvarlighed over for sig selv på bekostning af andre, kun os (er du uenig skal du trynes til de ser sandheden), realitetssans kendes ikke - men så længe vi kan bruge andres penge på os selv så er det dejligt, og ikke mindst:

Frihed, nej tak - staten ved bedst!
Lighed - ja, alle skal have det samme, uanset hvad. Alle skal være lige fattige.
Broderskab - kun hvis du er en af os. Ellers er der ikke plads.

Michael Kongstad Nielsen

Daniel Holm Hansen (22:22)
- den svada kan kun anerkendes, hvis du skifter Venstrefløjen ud med Højrefløjen.

Daniel Holm Hansen, en dissekering af dit indlæg afslører et enkelt udsagn der umiddelbart indeholder en smule substans i: så længe vi kan bruge andres penge

Daniel, hvem er det der har skabt det samlede fælles overskud (profitten) her i landet?

Robert Ørsted-Jensen

Hmm der skal nu mere end kommunikation til - indholdet skal være bæredygtigt og gennemtænkt og vi skal have de principløse og dem der har - som Wilhjelm formulerede det - et btaktisk forhold til principper - godt og grundigt isolerede fra the front bench

Ikke flere gentagelser af den art

Leo Nygaard, den del af festen er alt for dyrt betalt, hvis vi regner på alternativet.

Nanna Wulff M.

Det der socialisme? Økologi, dyrevelfærd og ordentlige arbejdsforhold, for lige at nævne et par ting, men det er jo nærmest ikke til at tænke på den slags skal være bærende i dagens Danmark.

B Pedersen, Randi Christiansen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Hvis Venstres ideolog Thor Pedersen havde udtalt: "Vi kan snart købe hele Danmark" (istedet for det megamlomane: "hele Verden"), så havde han været nærmere virkeligheden. Når kulbrinte industrien er under pres så er det fordi danske lønmodtagere via fondssocialisme blander sig i kapitalisternes dispositioner. Det er muligt at den vej til at bryde kapitalisternes monopol på produktionsmidlerne ikke fører til ægte eller stabil socialisme (det er faktisk ret usandsynligt, men mere om det en anden gang). Men fondssocialismen er sammen med blandingsøkonomien og den solidariske velfærdsstat, et monument over at danske lønmodtagerer i bund og grund ønsker et socialistisk samfund, og ikke hverken et tysk eller amerikansk lignende samfund med en 1/5 af befolkningen på eksistensminimum.

Randi Christiansen

Og glem nu ikke at de forsøg på socialisme, vi har set, ikke er bevis på, at den socialistiske ide er forkert. Når forsøgene ikke er lykkedes, skyldes det bla, at definitionen af begrebet er uklar og dermed ekstra udsat for praktiske og teoretiske fejlfortolkninger.

Socialister har gjort den store fejl at tro, at socialismen som begreb er færdigudviklet. Det er en kæmpefejltagelse. Socialisme er læren om, hvordan man er social - i modsætning til læren om hvordan man udkonkurrerer og udnytter hinanden i konkurrencestaten.

Sålænge forudsætningerne for hensigtsmæssigt samarbejde med vores eksistensgrundlag ikke er kollektivt forståede, er vi langt fra at have en chance for at kunne realisere den nødvendige socialisme, det nødvendige samarbejde. Vi er overordnet set som en retarderet bag rattet på en f16 jager (nu har retardovirusen også inficeret de jagere, som usa udvikler, og som dk åbenbart i en eller anden snusket korridoraftale har forpligtet sig til at investere i)

Socialisterne har kort sagt ikke forstået, at praktisk socialisme er en ufærdig vision. Jeg synes, at alternativet er det parti, som pt nærmer sig en forståelse af, hvordan der kan arbejdes med den nødvendige forudgående bevidstgørelse, af hvad miljø-og socioøkonomisk hensigtsmæssig ressourceadministration egentlig er. Det er ikke nok at proklamere, at vi alle skal deles, om det der er - det burde være en selvfølge - man er også nødt til at kunne designe en funktionel omstillingsmodel.

I min optik er valget enkelt : vil man konkurrere indbyrdes om og privatprofitere på fællesejet eller vil man samarbejde? Med sig selv, med hinanden og med naturgrundlaget? Og vælger man samarbejdsmodellen, er det så fantastisk indrettet, at naturens iboende lovmæssigheder viser vejen. Vi er som kollektiv godt nok røget ret langt ud i vildnisset, men der er stadig håb om at kunne finde vejen - også selvom så mange ikke engang anerkender, at den findes og tilmed forsøger at underkende den og at ringeagte, hvad der kan betegnes som 'åndedrættets diktatur', som værende negativ tvang.

Aktion gir reaktion i et kvantemekanisk felt, så det er derfor en god ide, at reagere så bevidst som overhovedet muligt.

Randi jeg tror nu nok, hvis du tænker på Østeuropa, at man var klar over at opgaven var krævende, men det Nazistiske angreb i 1941 - en åreladning på 20 mio mestendels unge mennesker - og den efterfølgende økonomiske blokade, kombineret med at østeuropæerne med tiden blev trætte af at agere eneforsvarer for den verdenssocialistiske bevægelse, var for meget selv for socialismen.

Tilbage er blot at få afmonteret de sidste socialistisk inspirerede samfund i Skandinavien og knækket statsreguleringerne globalt, så er den kapitalistiske motorvej mod slavelønninger og zoneinddelte samfund færdigetableret.

Ikke at jeg tror der sidder en fæl kapitalist i toppen og udtænker det hele. Udviklingen skyldes grundlæggende fejl i det kapitalistiske system. Fejl som Karl Marx nøje har beskrevet, og Piketty dokumenteret.

Randi Christiansen

Bill, bemærk, at jeg anfører min pointe som delårsag - klart, at man var opmærksom på opgavens store og krævende omfang, men jeg mener, at man ikke havde/har godt nok fat om det filosofiske og retlige grundlag, og dermed var/er for svage overfor kapitalististernes hærg.

Personligt tror jeg det var fordi Sovjetunionens indre "systemfejl bl.a. fremmede begrebet af "fritid til arbejderne", hvor kapitalismens intention er "øget produktivitet fra arbejderne". Russerne troede så at de kunne veksle deres knaphed på luksus ved at sælge ud af deres enorme naturrigdomme. De havde blot ikke taget højde for Jeltsin, oligarkerne og "det store tyveri". Den kapitalistiske fremtid truer nu os alle. Det er vel en trøst.