Nyhed
Læsetid: 3 min.

SF: Borgerlig miljøpolitik vil bombe os 30 år tilbage

Det vil få katastrofale følger for Danmarks natur og miljø, hvis de borgerlige partier med Venstre i spidsen genvinder regeringsmagten efter næste valg. Sådan lyder advarslen fra SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, men Venstre afviser bekymringen
Indland
18. april 2015

Hvis et flertal af danskerne vælger at stemme på Venstre og Lars Løkke Rasmussen samt de tre partier, der støtter ham som statsminister, risikerer det »at bombe den danske miljø- og naturpolitik 30 år tilbage«.

Den advarsel kommer fra SF’s Pia Olsen Dyhr på dagen, hvor hun samler sit parti til det årlige landsmøde i Falkonersalen på Frederiksberg: »Venstre har endegyldigt droppet den grønne retorik, som Fogh Rasmussen ellers lancerede. I stedet lægger de op til en miljøpolitik under en blå regering, der reelt vil være sort. Det er skræmmende,« siger hun.

Det er især Venstre og de øvrige borgerlige partiers initiativer over for landbruget, som bekymrer Pia Olsen Dyhr. Her har flere af partierne blandt andet gjort sig til talsmænd for bedre muligheder for flere slagtesvin i landbruget samt større udnyttelse af landbrugsarealer.

»I dansk miljøpolitik har vi været virkelig gode til at få styr på luft og vand. Men det virker som om, at Venstre helt glemmer, at sådan noget som vores grundvand er noget, man skal være varsom med. Nu står de for en forældet og gammeldags miljøpolitik, der slet ikke tager højde for de muligheder for vækst og jobskabelse en grønnere poltik vil give,« siger Pia Olsen Dyhr.

I stedet ser hun gerne, at der bliver investeret i »kvalitet og dyrevelfærd« i landbruget.

Hos Enhedslisten deler miljøordfører Per Clausen SF’s bekymring for en ny borgerlig regerings miljøpolitik: »Der er ingen tvivl om, at hvis man ser på de forslag, som Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti har fremlagt, så vil der ske markante forringelser af miljø- og naturbeskyttelsen i Danmark. De har meget klart givet udtryk for, at de vil svække på den indsats, der eksempelvis er for at sikre overflade- og drikkevandet,« siger Per Clausen.

Han vurderer også, at den nuværende politik fra Venstre på miljøområdet svarer til tiden før 2008, hvor daværende statsminister og formand for Venstre, Anders Fogh Rasmussen, på partiets landsmøde blandt andet erkendte, at partiet havde været »fodslæbende« i miljøpolitikken, og han talte om at udvikle en ny »grøn økonomi«.

»De har klart meldt ud, at de vil sikre landbrugets konkurrenceevne, ligesom de er parate til at rulle de fremskridt, der trods alt kom under VK-perioden, tilbage. Så vi er i hvert fald på vej tilbage til før, Anders Fogh Rasmussen i midten af VK-regeringens periode pludselig sagde, han var blevet grøn. De siger, de vil beskytte, men konsekvenserne af det, de foreslår, er bare nogle andre,« siger Per Clausen.

Misforstået forslag

Men både SF og Enhedslisten har »helt misforstået det«, mener Venstres miljøordfører, den tidligere fødevare- og landbrugsminister Henrik Høegh: »Hverken SF eller Enhedslisten har nogen grund til bekymring. Vores forslag lægger sig tæt op ad, hvad Natur- og Landbrugskommissionen anbefalede på en række punkter. Blandt andet at man kan gøde, hvor markerne kan tåle det, men spørgsmålet er, hvor markerne ikke kan tåle det. Det synes vi, lyder meget fornuftigt. Vi vil lave en målrettet miljøpolitik,« siger Henrik Høegh.

»Forleden fik vi helt uventet og utrolig stor ros fra dem, der ved noget om biodiversitet, fordi vi ønsker at gøre noget for de truede dyrearter, vi har i de danske skove. Så jeg forstår ikke, hvad det er, som Pia Olsen Dyhr er så bekymret over. Jeg tror ikke, hun har fået læst så grundigt på vores politik,« siger han og understreger, at partiet ønsker, at landbruget får bedre muligheder for at skabe vækst.

Pia Olsen Dyhr anerkender, at dansk landbrug har brug for bedre vilkår til at skabe vækst, men hun deler ikke Venstres vej til vækst.

»Selvfølgelig er der en udfordring. Men jeg tror, at hvis vi skal redde dansk landbrug og sikre erhvervet en fremtid, så er vi nødt til at stille nogle fornuftige krav, som vi gør til al mulig anden industri i Danmark. Det må ikke være muligt at forurene vores fælles ressourcer, uden der bliver stillet krav. Vi tror på, at der er arbejdspladser i at udvikle ny teknologi til landbruget. Højrefløjens miljøpolitik vil betyde, at der slet ikke udvikles,« siger Pia Olsen Dyhr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Herman Hansen

Sorte Løkke mener, at når alle andre sviner, så skal Danmark da være med...

Herman Hansen

Om 25 år sætter vi Løkke i en gummibåd med en pose salt. Så kan han jo ro ud til Golfstrøm pumpen syd for Grønland og hele lidt salt i det ferske vand og se om det kan løkkedes ham at jumpstarte den...

Herman Hansen. Du mener vel, at når Løkke mener, alle (næsten) andre sviner, så kan han også være et svin.

Surt for Venstre og de andre - der nu har følt sig nødsaget til at flygte ud i den sorte politiks højre randzoner. Rent faktisk sidder de største virksomheder i DK jo og venter på at politikerne skal klatre ned af deres barnestol og trumle rundt i deres egen selvopstillede labyrint af besværligheder - og finde de åbenlyse muligheder - det ville give dansk landbrug og industri af være de forreste omkring innovation omkring miljø-investeringer.

Læs artiklen her fra Information juni 2011:

NovoNordisk sidder jo og venter lille Løkke

Jes Christian Børlum og Torben R. Jensen anbefalede denne kommentar
Torben Nielsen

Jeg sank også en klump af benovelse i aftes, da Venstres kandidat i Odense, Mark Grossman, for åben skærm postulerede, at Venstre er et socialt parti.

Samlet må vi så konkludere, at Venstre er et socialt miljøparti!

Juhuuu hvor det går.

Jes Christian Børlum, Torben Selch, Anne Eriksen, Felix Austin og Elisabeth Andersen anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

Den nuværende regerings klima- og miljøpolitik er mere end 40 år gammel. Det er formålet også: Økonomisk vækst og arbejdspladser.

Når vi nu får en VK-regering kunne man da håbe på at de vil aflive den vanvittige myte at afbrænding af træpiller, som er blevet sejlede til Danmark fra den anden siden af kloden, skulle være CO2-neutralt.

Afbrænding af træ udleder mere end dobbelt så meget CO2 per energienhed end gas:
http://www.volker-quaschning.de/datserv/CO2-spez/index_e.php

Jes Christian Børlum

»I dansk miljøpolitik har vi været virkelig gode til at få styr på luft og vand. Men det virker som om, at Venstre helt glemmer, at sådan noget som vores grundvand er noget, man skal være varsom med."

Kan vi så ikke snart blive enige om, at sprøjtegifte er kun for professionelle, og ikke noget der skal sælges til haveejer, uden uddannelse, i Bilka og byggemarkeder.

georg christensen

Til SF´s Pia, kan jeg kun sige: Jeg giver dig kun ret, i forholdet til venstre hvis du også tager socialkammeraten med ind på det samme opperations bord.

Med venlig hilsen fra en stemme som tilhører Enhedslisten, men hvor også Dansk folkeparti let kan komme på tale.

Trafikpolitik er også miljøpolitik. Og her siger SF i dag ja til alle de motorvejsprojekter, der fremlægges i Folketinget Femernbælt-unnellen. Eneste betingelse for at gå med, er at digerne på Sydlollands kyst forhøjes fra 4 til 5 meter.
Kan nogen fortælle hvordan SF her adskiller sig fra de borgerlige?

Arne lund

Gennemgående har alle partier noget godt og noget skidt - så må man vælge de partier der, efter personlig interesse, har mindst skidt.