Nyhed
Læsetid: 3 min.

I Vollsmose er politiet glad for zoneforbud

Fyns Politi har i Vollsmose gode erfaringer med det zoneforbud, som justitsministeren nu vil skærpe, siger politiinspektør, der dog ønsker en hurtigere straf til dem, der ikke overholder forbuddet
Fyns Politi ser gerne, at overtrædelserne af et zoneforbud bliver straffet mere prompte, end det gør i dag. Personerne på billedet har intet med forbuddet at gøre.

Sofie Amalie Klougart

Indland
21. april 2015

Med et nyt udspil til bekæmpelse af ungdomskriminalitet vil justitsminister Mette Frederiksen (S) forbyde personer, der deltager i hashhandel, at opholde sig på bestemte steder. Tiltaget er målrettet unge under 18 år, der fungerer som ’hashvagter’, da en kriminel løbebane ifølge Justitsministeriet kan starte her.

Politiet skal kunne pålægge dem et såkaldt zoneforbud, alene hvis de tidligere er straffet for narkosalg.

At man skal kunne pålægges et sådan forbud mod at opholde sig inden for et bestemt område, selv om man hverken har overtrådt nogen regler eller opført sig på en bestemt måde, har mødt kritik fra juraeksperter.

Forslaget er da også en skærpet udgave af det zoneforbud, som politiet allerede i dag kan pålægge personer, der udviser en »særligt utryghedsskabende adfærd«.

Ét af de steder, hvor det er blevet taget i brug, er bydelen Vollsmose i Odense. Politiinspektør for lokalpolitiet Johnny Schou vil ikke udtale sig om det nye udspil, men fortæller, at Fyns Politi indtil nu har haft gode erfaringer med at bruge zoneforbud i Vollsmose.

»Der er nogle bestemte steder, særligt Bøgetorvet, hvor der er opstået den trend, at hvis man er ung, kriminel og utryghedsskabende, så samles man dér i en flok, fordi man formentlig ikke rigtig ved, hvad man ellers skal give sig til. Og så udgår der ballade fra det sted. Det har vi selvfølgelig forsøgt at rydde op i, også fordi det har været et massivt ønske fra både beboere og forretningsdrivende derude, at det ikke blev et samlingspunkt for uromagere,« siger Johnny Schou og fortsætter: »Derfor er vi kørt derud og har skrevet sager på det, der har kunnet skrives sager på, og bortvist dem, der umiddelbart kunne bortvises. Og så har vi i nogle tilfælde konstateret, at der er nogle gengangere derude, der ved gentagne handlinger på samme sted har vist, at de ikke forstår at opføre sig ordentligt. Der har det været godt, at vi har kunnet gå ind og give et zoneforbud.«

Straf har lange udsigter

Pålægges man et zoneforbud, bliver man bortvist med det samme og må ikke i en periode på op til tre måneder ad gangen opholde sig inden for en radius af 1.000 meter fra f.eks. Bøgetorvet i Vollsmose. Er man uenig i forbuddet, kan man klage over det, hvilket nogle også har gjort, siger Johnny Schou. Overtræder man forbuddet, bliver man sigtet og oftest idømt en fængselsstraf på op til seks måneder. – Hvordan har zoneforbuddet virket for jer?

»Det virker for os, når dem, der får et zoneforbud, efterkommer det, og vi får dem væk fra det område, hvor de giver anledning til problemer. Vi synes, at ordningen er god, og vi har ikke andre forbehold, end at dem, der ikke overholder det, meget hurtigt skal opleve en konsekvens af det. Det hjælper ikke, at vi siger til folk, at de bliver straffet og sigtet, og der så ingenting sker,« siger Johnny Schou. Fyns Politi ser således gerne, at overtrædelserne af et zoneforbud bliver straffet mere prompte, end det er tilfældet i dag.

»Vi oplever nogle gange, at vi i det tidlige forår går ind og giver det her zoneforbud, og de efterkommer det simpelthen ikke. Og den konsekvens, der skulle være, og som de hurtigt skulle mærke, den kommer først, når det er blevet mørkt et halvt år senere, altså til efteråret.«

– Hvordan overvåger politiet, at zoneforbuddet overholdes?

»Det kører meget på personkendskab. Det er jo ganske få personer, vi taler om, og som nævnt er det gengangere. Vi har jo specielt ved nærpolitiet i Vollsmose et rigtig godt personkendskab til, hvem der kommer derude.«

– Er det ikke besværligt, hvis folk bor eller arbejder dér, hvor de samtidig har et forbud mod at opholde sig?

»Hvis det måtte komme til den problematik, så har vi et kamera sat op på Bøgetorvet, som vi også skilter med, så alle ved, at det er der, og dér holder vi øje med det. Og så må nogle andre vurdere på det, hvis vi påstår, at man har gjort noget andet end det, man har fået besked på; om man bare var på vej til og fra arbejde, ned og handle the eller hvad det kunne være, eller om man var på vej til at stå et sted, hvor man har forbud mod at være.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ole Chemnitz Larsen

Fej for egen dør først Mette Frederiksen!
Hvorfor?
Fordi der i Justitsministeriet er begå en del forhold, der er kriminelle som udgangspunkt.

Som udgangspunkt alene fordi det kun er en endelig dom, der kan fastslå et kriminelt forhold.

En del forhold er opstået fordi DJØF-juristerne har forsøgt at skrive sig af kriminelle forhold, hvilket bare medfører nye strafbare forhold, der også medfører, at de oprindelig forhold ikke forældes, fordi forældelsen regnes fra det sidste strafbare forhold.

Strafbare forhold, der fremgår af juristernes egne skriverier på vegne af embedet og kernen af gældende strafferet, der er enkel.

Carsten Mortensen

"Det er jo ganske få personer, vi taler om..."
Dér starter det, - siden udvider det sig.
Men øhh...sådan et zoneforbud kunne vel væreee....øhh stort? ;-)
Jeg mener hele DK er jo sådan set én zone ☺
Og så er det jo rigtig smart, det kan gøres helt administrativt....det betyder uden indblanding fra domstole eller andre som kunne tænkes at have en anden holdning til lov og ret ☺

Selv om det er fristende må det være domstole der udmåler straf mm.
Kunne man eks. tænke sig at Kurt Thorsen, Klaus Riskær og andre der gentagne gange er dømt for økonomisk "kreativ tænkning", fik et administrativt forbud mod at nærme sig banker mm.

Disse udefinerbare begreber et blot magtmidler i elastisk metermål.

Det er dog mærkeligt alle debattørerne, før undertegnede, er modstandere af et zoneforbud.
Hvis man ikke vidste bedre, ville man tro, at det var debattører fra "Bjørnebanden".
Når unge mennesker mødes, uden at have et formål med mødet (det skulle da være "skæg i gaden"), skal den ene vise sig for den anden, og det ender ofte, med hærværk bilafbrændinger og lign.
Så er det da bedre, at de ikke mødes.

Ja forbyd ungdom??
Eller forbyd steder??
Forbyd muligheder??
Forbyd mangler?
Dumhed??

Felix Austin - Leo Nygaard

Forskellen på jer og mig er, at jeg bor ca 1 km. fra Bøgetorvet i Volsmosen, og kender dermed alle de problemer, som visse personer kan medføre.
Der er sgu forskel på at kende de praktiske problemer, og at sidde på et kontor og filosofere over borgernes retssikkerhed.
Hvis jeres biler blev brændt af "for sjov", er det da muligt, at i skiftede standpunkt.

ellen nielsen, Lars Riber og Jan Mogensen anbefalede denne kommentar

Jeg synes så ikke din bil er hverken retsprincipper, kontol og overvågning værd, og det synes jeg heller ikke du kan forvente af mig eller andre.
Hvad du kan forvente er, at vi indretter samfundet så dine egendele, dit liv og din velfærd er beskyttet af ordensmagten og loven, og at der afsættes de nødvendige midler til at efterforske og opklare brud på loven, istedet for at øge magtanvendelse og visitationer eller muligheden derfor.
Og den forventning kan du være fælles med alle andre om og påvirke dine folkevalgte til at opfylde.

ellen nielsen

Det er ganske få personer (ofte gengangere),
som zoneforbud bruges overfor,
det virker efter hensigten, politiet er tilfreds med det
og den, der har fået zoneforbud, kan klage...
Godt, med mindre man synes, at kimminelle personer ikke skal stoppes i tide.

ellen nielsen

Kriminelle personer er ALTID dømt for handlinger begået tidligere end dommen, og er således ALDRIG stoppet i tide af andet end dem selv, og så er de ikke kriminelle.

Politiet er ALTID tilfreds med øgede magtmidler.

Og det vil altid være nogle få eller mindretal at rettigheder i dette tilfælde retssikkerhed fjernes fra.........først.

A pro po klager.
Prøv at ring til statsforvaltningen, sidst jeg gjorde det var der kun 68 i kø.
Jeg skrev i stedet og har ikke fået andet end et autosvar i 1 måned.

Lad os nu ikke stikke hinanden blår i øjnene??