Nyhed
Læsetid: 1 min.

’Afrika er en katastrofe, der kun bliver værre’

Med eksploderende befolkningstal, en dysfunktionel økonomi og en kriminel politisk elite står Afrika foran dystre tider, siger en af verdens førende Afrika-kendere, Gérard Prunier. Imens sætter EU’s ledere deres lid til, at afrikanske politikere vil løse flygtningekrisen på Middelhavet
Indland
16. maj 2015

Afrikanske bådflygtninge strømmer over Middelhavet, hvor 2.220 mennesker blev reddet til havs på én dag torsdag, og de europæiske ledere har med samlet røst placeret hovedansvaret for at løse problemet ét sted: hos Afrikas ledere. »Vi skal huske på, at det her først og fremmest er et ansvar for de afrikanske lande,« har Danmarks statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), understreget.

Men ifølge en af verdens førende Afrika-eksperter er der ingen udsigt til, at Afrikas lande kommer til at tage bedre vare på deres befolkninger.

»Afrika er en katastrofe, og kontinentet er næppe i stand til at afværge, at den kun bliver værre,« siger Gérard Prunier i et interview til Information. Han har i snart 40 år forsket i Afrika med fokus på kontinentets konflikter, og han udpeger to hovedårsager til de dystre fremtidsudsigter for kontinentet:

1. Befolkningseksplosionen, der presser afrikanerne fra landdistrikterne.

2. En dybt kriminel politisk elite.

»Der er selvfølgelig undtagelser, folk der kommer fra simpel baggrund, og som er blevet advokater, læger, ingeniører, og som fortsat har en fornemmelse af at tilhøre folket – men resten er reelt uduelige, en flok demagoger,« siger Gérard Prunier og peger på lederen af Afrikas modsvar til EU, Zimbabwes præsident Robert Mugabe, som et stjerneeksempel.

»At Den Afrikanske Union har valgt ham som præsident er jo sygt,« siger Prunier.

EU-Kommissionen fremlagde onsdag en plan for håndteringen af flygtningeproblemet, der netop er funderet på et nært samarbejde med Den Afrikanske Union, som kommissionen allerede har holdt et såkaldt »kollega-møde« med for et par uger siden.

Men problemerne stikker dybere, end hvad en politisk indsats på kort sigt kan reparere, understreger Gérard Prunier:

»Da jeg kom til Etiopien i 1972, var der 30 millioner indbyggere, i dag er der 100 millioner. Dengang havde bønderne 1,2 acre pr. familie (4.856 m², red.) i dag har de 0,4 acre (1.619 m², red.). Det klemmer folk ud af landdistrikterne. Folk ser hurtigt, at de ikke har nogen fremtid dér.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bill Atkins

Det afrikansk-kinesiske samarbejde om at udbygge infrastrukturen i Afrika er et af de få lyspunkter...

Poul Erik Riis

Ifølge Verdensbankens tal er Subsahara inde i en udvikling, der fuldt ud er på højde med Indiens. Subsaharas indkomster voksede fra 1,01% af verdens indkomster i 2001 til 2,15% i 2013. I samme periode steg befolkningstallet med 37%. Så måske vinder den økonomiske udvikling alligevel over Malthus - som den også gjorde i United Kingdom efter Malthus' død i 1834 og den irske sultkatastrofe 1845-49. Vi mangler stadig nogle massive, globale investeringer i sol-, vind- og vandenergi. Men de rige landes pensionskasser har jo pengene til at foretage de investeringer.

Torben Lindegaard

@Bill Atkins

Og tænk engang...................al det gør kineserne ud af hjertets godhed.

Bill Atkins

Torben Lindegaard, Har du en kilde til den påstand?

Søren Ferling

Hvordan kan politikere som Barosso stå og græde krokodilletårer ved kisterne med de druknede og samtidig føre en politik, der medfører at der til stadighed vil drukne mange og stadigt flere i Middelhavet ?

Torben Lindegaard

@Bill Atkins

Nej - det er selvindlysende............ikke sandt

Bill Atkins

@Torben Lindegaard, jeg ved du sjældent kradser i overfladen, og derfor tænkte jeg, at jeg måske, ved at tage dig alvorligt, ville kunne få dig til at deltage en analyse af forskellene i de økonomiske relationer, mellem traditionelle vestlige merkantile neokoloniale relationer, og så bilaterale stat til stat-relationer, måske sat i forhold til 'bad government' og korruption.?

Torben Lindegaard

@Bill Atkins

OK, det er nok lige i overkanten med al den analyse.

Mit oprindelige indlæg – med hjertets godhed – gik mere på, at kineserne ønsker sig stabile råvareforsyninger og som modydelse foretager diverse anlægsarbejder.
Ikke et ondt ord om det.

Problemet er, at Kina ser stort på menneskerettighederne i de lande, som de samarbejder med, som f. ex. Zimbabwe, hvor kineserne skulle kontrollere 80 % af produktionen.

Det gør unægteligt vestlige sanktioner over Zimbabwe illusoriske.

http://www.ulandssekretariatet.dk/content/zimbabwe-kinesiske-arbejdsgive...

Bill Atkins

@Torben Lindegaard. Spændende link, tak. Det kan undre mig at de grundliggende problemerne ikke har større mediebevågenhed i Europa ... Ikke en gang i et tema, som i dagens Information, formåer man, at komme ordentligt rundt om, de helt overordnede problemer, som fører til det enorme arbejdsløsheds- og fattigdomsproblem i Afrika. Eller nævne den mutinationale kapitalismes illegale kapitaludførseler. Anslået 217,7 mia. dollar blev ulovligt udført fra Nigeria, mens Egypten mistede 105,2 mia. dollar og Sydafrika over 81,8 mia. dollar. Og Zimbabwe er et specielt problem fordi Mugabe har sat de hvide skakmat.