Læsetid: 4 min.

Bent Jensens advokat: Alle har ret til udvidet ytringsfrihed

Karoly Németh, advokat for koldkrigsprofessor Bent Jensen, mener, at alle, der kommunikerer via pressen, har ret til samme udvidede ytringsfrihed som journalister. Derfor vil det ifølge Németh være en overtrædelse af Menneskeretskonventionen, hvis Højesteret dømmer Bent Jensen
Koldkrigsprofessor Bent Jensen forlader Højesteret sammen med Søren Krarup, efter at Bent Jensens advokat Karoly Németh i går havde argumenteret for, at Bent Jensen havde en udvidet ytringsfrihed, også selv om forskningen blev formidlet via en avis – i dette tilfælde Jyllands-Posten.

Bax Lindhardt

20. maj 2015

Ved første øjekast ligner det ikke en let opgave, de syv højesteretsdommere skal løse inden onsdag den 3. juni klokken 12, hvor landets øverste domstol afsiger dom i injuriesagen mellem Informations sikkerhedspolitiske medarbejder i 1980’erne Jørgen Dragsdahl og den tidligere koldkrigsprofessor Bent Jensen.

Men skal de syv dommere med højesteretspræsident Poul Søgaard i spidsen følge Bent Jensens advokat Karoly Németh, der proberede i går, har de ikke meget at være i tvivl om:

Forskere har ytringsfrihed og samtidig en pligt til at deltage i den offentlige debat, og det eneste, Bent Jensen ifølge Németh gjorde i de artikler i Jyllands-Posten i januar 2007, der har været anledning til injuriesagen, var at udtale sig som forsker om, hvad han havde gjort af fund i statslige arkiver, nemlig at Jørgen Dragsdahl var omtalt som KGB-agent.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

Det bliver spændende at læse Højesterets dom i sagen.

Jørgen Dragsdahl var i sin tid "min" sikkerhedsekspert.
Jeg læste med stor interesse alle hans artikler i Information.
Heldigvis vidste jeg ikke dengang noget om hans indflydelse på "det sikkerhedspolitiske flertal" - det havde unægteligt givet skår i beundringen.

Anyway - jeg håber selvfølgelig på en pure frifindelse af Jørgen Dragsdahl.
Alt andet ville godt nok være en lang næse.

"Taken for a ride" - som de vist siger på angelsaksisk.

Niels P Sønderskov

Dragsdahl har ikke behov for nogen frifindelse Torben Lindegaard. Det er Bent Jensen, der er under anklage for injurier, og han skal gerne dømmes igen ligesom han blev i byretten.

Det er meget fint med denne udvidede ytringsfrihed for forskere eller som Németh sagde i går for alle og enhver, men forskeren skal være omhyggelig med sine ytringer, ligesom alle og enhver. Her kan alle og enhver blot se, at der ikke kun er tale om ringe forskning, men at Jensen har benyttet sin stilling og adgang til PETs arkiver til fordrejning og en afskyelig stempling af vores dygtigste og mest indsigtsfulde journalist som KGB-agent. Det er misbrug af ytringsfriheden, som ikke skal omfatte bagvaskelse.