Nyhed
Læsetid: 2 min.

Dagpengene kan give blå blok problemer

Dagpengespørgsmålet, der længe har martret regeringen, kan også komme til at gøre ondt på en borgerlig regering
Indland
28. maj 2015

De største forskelle mellem blokkene vil være i den beskæftigelsespolitik, der rækker ud over beskæftigelsesområdet, og som handler om at skære i sociale ydelser og lave ændringer i skattepolitikken, vurderer professor Asbjørn Sonne Nørgaard fra Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet.

»Venstre taler om en jobreform, og hvis man vil gøre det mere attraktivt at arbejde frem for at modtage sociale ydelser, så er det ikke nok kun at ændre skatten på arbejde, så er man formentlig også nødt til at sænke ydelsesniveauet. Der er kun de to håndtag at skrue på, hvis man vil gøre forskellen større mellem at være inde og ude på arbejdsmarkedet,« siger han.

Det ene store ben i beskæftigelsespolitikken er den aktive arbejdsmarkedspolitik. Her er aktiveringsreformen, hvor man fokuserer aktiveringen på de dårligst uddannede, vedtaget med et bredt flertal, og derfor ikke noget, der tegner til at ændre sig her. Det andet ben er den passive beskæftigelsespolitik, der bl.a. handler om dagpenge, og hvor de mest markante skillelinjer går ned gennem de to forskellige blokke. De radikale er ofte mere enige med de borgerlige, og Dansk Folkeparti er mere enige med Socialdemokraterne.

»Her kunne man måske tænke sig en borgfred, når dagpengekommissionen har barslet med noget efter et valg. Men det har jo ikke kunnet lade sig gøre at lave noget på dagpengene indtil videre, og hvis Liberal Alliance og Konservative gør spørgsmålet til genstand for regeringsgrundlaget, så vil det også være noget, som en kommende blå regering kan slå sig på, lige som den forrige har gjort det. Et socialdemokrati i opposition vil være meget hårdere i retorikken på det her, end når de er i regering, hvor de agerer meget mere økonomisk ansvarlige. Det viser historien,« siger Asbjørn Sonne Nørgaard, og tilføjer:

»Hvis altså ikke væksten og stigningen i beskæftigelsen helt har nået at afmontere dagpengeproblemet inden da.«

FORSKELLEN PÅ BLOKKENES POLITIK

Beskæftigelsespolitik: Dagpengene kan give blå blok problemer

Sundhedspolitik: Løkke skærper blå sundhedspolitik

Uddannelsespolitik: Uddannelse er vigtig for både rød og blå

Skattepolitik: Ikke råd til megen ny skattepolitik

Retspolitik: Retspolitiske opgør i vente ved blå sejr

Velfærdspolitik: Næppe færre offentligt ansatte

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Bruus

For mig at se giver det overhoved ingen mening at tale om rød og blå blok.

S og V har et og samme værdigrundlag som reducer mennesker til arbejdes og forbrugs robotter, med lidt forskelige tilsnit, men de tilhøre samme blok,

Altså; S/V blokken.

Mikael Velschow-Rasmussen, Ture Nilsson, leif voetmand, Claus Jørgensen, Peter Hansen, michael andersen, kjeld jensen, David Zennaro, Claus Nielsen, Lene Christensen, Felix Austin og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hvis socialdemokraterne lover at føre dagpengene tilbage, afskaffe de slavelignende vilkår og tvinge bankerne til at investere i iværksættelse over hele landet, vil de formodentlig kunne få et flertal udenom de radikale.

peter fonnesbech, kjeld jensen, David Zennaro, Anne Eriksen og Lene Christensen anbefalede denne kommentar
Felix Austin

Hvis socialdemokraterne lover at føre dagpengene tilbage, afskaffe de slavelignende vilkår og tvinge bankerne til at investere i iværksættelse over hele landet, vil de formodentlig kunne få et flertal udenom de radikale.

Spørgsmålet er så om socialdemokraterne kan finde nogen der tror på hvad socialdemokraterne siger de vil længere.

Og selvfølgelig har hele slænget i den blå blok dårlig samvittighed over en forkert nedskæring af dagpengene på et forkert tidspunkt, lige fra SF og til LA, men ingen af dem har stillet forslag til at ændre på fejlen.
Herregud det rammer jo kun de ledige, ik.
Så alt der ikke kommer i lommen på de borgerlige selv, gør nok virkelig ondt og udgøre et problem,......endnu.

Peter Hansen, michael andersen, Anne Eriksen, Steffen Gliese, Claus Nielsen og Lene Christensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Basisindkomst løser ikke problemet, den skaber om muligt endnu større ulighed, og vi har brug for det modsatte.

Steffen Gliese

Dagpengene handler om magten på arbejdsmarkedet: de er lønmodtagernes vægtigste middel til at opnå fremskridt og forhindre overgreb af alle mulige slags.

Jens Thaarup Nyberg

"Spørgsmålet er så om socialdemokraterne kan finde nogen der tror på hvad socialdemokraterne siger de vil længere."
Så må vi hellere stemme på EL.

michael andersen

De eneste 2 partier der er interessante for dansk politik de næste 4 år er Socialdemokraterne og DF! og først efter valget. Vi får rigeligt med valgflæsk på bordet de næste 3 uger.

For efter valget har dansk folkeparti 3 valgmuligheder:

1. Blive støtteparti uden for en V regering og samarbejde med rød blok på de områder, hvor de ligner hinanden.
2. Komme i regering og sælge hele sin midterposition for grænsebomme og mere til de ældre
3. Komme i regering, men holde fast på at man ikke vil spare på de områder de andre borgerlige partier vil.

Socialdemokraterne har 2 muligheder efter valget:

1. Man bliver oppositionsparti med eller uden Thorning, men får ufatteligt svært ved at forklare sin utallige løftebrud og rendyrkede borgerlig politik de selv førte.
2. Hvis DF bliver for "besværlige" for de flommeeuropæiske partier og sammen med de andre Eu-venlige partier vil Socialdemokratiet dreje endnu mere til højre fordi man finder EU vigtigere end dansk velfærdspolitik.

Jeg har ingen anelse om, hvilken vej de 2 partier vælger, men en af dem kommer til at blive udflettet total i hyklerisk forstand, med mindre de 2 partier får flertal sammen!, for så bliver det virkelig interessant i alle mulige ender og kanter.

michael andersen

Leo og Peter:

I to er mere enige end i tror, hvis i sad øje til øje vil uenigheden være betydeligt mindre, fordi i har begge en pointe og jeres ideer på hver sin måde.

leif voetmand, Claus Jørgensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nej, jeg er mere på, at dagpengene skal tilbage til det, de var i Schlüters sidste tid - med en sikkerhed for ansættelse, hvis man stod til at ryge ud af systemet. Det burde dog i mindre og mindre grad indtræde, men samtidig vil færre og færre være i helårsbeskæftigelse. Det betyder, at dagpengene vil komme til at ligne basisindkomst mere, fordi det vil være tilladt og muligt at deltage i aktiviteter på dagpenge, enten ulønnet uden modregning, eller lønnet med supplerende dagpenge.

Steffen Gliese

- men det er et psykologisk spørgsmål om oplevelsen af at tjene penge eller blive kompenseret for manglende efterspørgsel af arbejdskraften.

Bill Atkins

Dagpengeordningen er langt den bedste måde til at fastholde jobparathed i arbejdsstyrken på, under en økonomisk krise...

...arbejdsgiverne gider bare ikke være med til at betale.

Ole Rasmussen

Drop dagpengesystemet, at lad folk få kontanthjælp.

Ole Rasmussen

Drop dagpengesystemet, og lad folk få kontanthjælp -skulle der stå.

Bill Atkins

ole, det indebærer jo en væsentlig indtægtsnedgang med tab af velfærd og dermed, i mange tilfælde jobparathed, til følge.

Claus E. Petersen

Ja, man fornemmer ligesom at offentligt ansatte akademikere ikke er en gruppe der just frygter for at miste job og status.

http://jyllands-posten.dk/politik/ECE7744010/R-klar-til-strammere-dagpenge/

Jeg ved ikke om de radikale med udmeldingen om stramning ag dagpenge reglerne bare bejler til Venstre og fortæller at de spreder ben (det er mit indtryk at A & B faktisk dårligt kan sidde i stue sammen efter de 4 lange år), eller om de radikale atter engang er på indspist kamikaze og rundsang her op til valget.

Der er flere ting i det med dagpengene.
1. er at den seneste reform og de meldinger der kommer fra blå blok og de radikale alt sammen indikere at dagpenge er på vej mod at blive fattigdomsydelse. Altså væk fra en ret/forsikringsprincip med deraf følgende tab af værdighed for den arbejdsløse.
2. dagpengenes størrelse og tilgængelighed er defacto mindstelønnens størrelse. Så man er nød til at se det som at de blå vil presse de laveste lønninger endnu længere ned.

Derudover er Morten Østergaards seneste melding om rådighed og rejsetid en meget god indikator på at han er skide ligeglad med virkeligheden og fakta - det handler om at skabe usikkerhed om hele systemet. Rådighedsbekendtgørelsens § 9 siger.:

§ 9. Et medlem skal som udgangspunkt kunne overtage arbejde med en samlet daglig transporttid på op til 3 timer med offentlige transportmidler. Efter 3 måneders sammenlagt ledighed skal medlemmet kunne overtage arbejde med en samlet daglig transporttid på mere end 3 timer med offentlige transportmidler.

Stk. 2. Et medlem skal i særlige situationer kunne overtage arbejde med en samlet daglig transporttid på op til 4 timer med offentlige transportmidler.

Stk. 3. Et medlem, der er mellem- eller højtuddannet, skal uanset daglig transporttid kunne overtage arbejde, hvis det er nødvendigt for at få ledige stillinger besat med kvalificeret arbejdskraft.

Stk. 4. Hvis et medlem bor i et område, hvor det er nødvendigt med længere transporttid end sædvanligt, må medlemmet acceptere denne transporttid.

P.S. - Ifølge de radikale selv tager den seneste melding om rådighed, udgangspunkt i Novo/Kalundborg der har 119 ubesatte akademiske stillinger.
Hertil må man blot henvise til Bekendtgørelsens § 9, stk 3

peter fonnesbech

Leo Nygård@

Du befinder dig en måned før dine dagpenge ophører. Om en måned har du kontanthjælpen - betydeligt lavere. Du bliver moppet dagligt af samtlige blå partier frem til selv valgdagen, men du skal længere ned i møget.
Dine udgifter er de samme. Du har allerede skåret ned, men du skal længere ned møget.

Når de blå får magten, skærer de i din bistandshjælp, men du skal længere ned i møget.

Du har ikke længere råd til at spise ordentligt, hvis du vil blive boende i din lejlighed, men du skal længere ned i møget.
Du bliver syg , og fordi du ikke har ikke har en forsikring, må du nøjes med det lokale kommue hospital, men du skal længere ned i møget.
..............................................................................................................................................
..................................................................

Søren Kristensen

Der er helt klart to blokke i dansk politik, med socialdemokrater og deres støttepartier på den ene side (Rød blok) og Dansk Folkeparti og deres støttepartier (Blå blok) på den anden. Det er derfor DF og Socialdemokraterne ikke kan danne regering, selvom politikken er stort set den samme.