Nyhed
Læsetid: 2 min.

Danmark har betalt erstatning for mindst 18 civile afghanske ofre

Danskerne betalte millioner af kroner i erstatning til civile afghanere under krigen i Afghanistan, viser aktindsigt. Eksperter roser Danmark, men mener også, at de mange penge bidrog til korruption
Indland
9. maj 2015

Danske soldater dræbte mindst 18 civile, heraf adskillige børn, under den otte år lange krig i Afghanistan. Det viser en gennemgang af over 50 dokumenter, som Information har fået aktindsigt i hos Forsvaret, samt mailudvekslinger, pressemeddelelser, årsberetninger fra Forsvarets Auditørkorps og medieomtale.

Læs også: Undskyld, Afghanistan: Prisen på civiles liv

Aktindsigten viser også for første gang, hvor systematisk Forsvaret udbetalte millioner i kompensation for de skader, de forvoldte på mennesker, ejendom og dyr. I den værste sag, hvor fem mennesker blev dræbt, heraf to børn, og fire andre såret, måtte danskerne af med 267.050 kr. til de efterladte. I andre sager betalte danskerne mellem 37.500 og 50.000 kr. for et menneskeliv, mens en hårdt såret kvinde fik 18.000 kr. og et såret barn 3.000.

»Vi udbetalte masser af kompensationer,« fortæller kaptajn Mads Silberg, der var såkaldt CIMIC-officer i Afghanistan i 2010 og ansvarlig for forholdet til civilbefolkningen. »Det var kun rimeligt, for der var virkelig masser af skader. Vi skød jo som bekendt temmelig meget, mens vi var der.«

Egen sikkerhed

Dokumenterne viser også sort på hvidt, hvordan civile afghaneres tab blev gjort op i både afghani samt kroner og øre og erstattet i forsøget på at vinde hearts and minds – eller i det mindste for at undgå at skabe nye fjender.

»Det var udmærket at betale kompensation. Men man skal ikke tro, det fik afghanerne til at holde mere af de internationale styrker,« siger Andrew Wilder fra United States Institute of Peace, der har forsket i effekten af de penge, som den internationale koalition brugte i Afghanistan.

»Desuden skabte de mange penge, koalitionen brugte, et klima, hvor alle forsøgte at rage penge og indflydelse til sig. Kom- pensationerne blev derfor en del af den omsiggribende korruption,« siger Andrew Wilder.

Information har forgæves forsøgt at få et interview med chefen for Danmarks internationale operationer, oberstløjtnant Jens Lønborg. Han skriver dog i en mail om effekten af de danske kompensationer, at »formålet med udbetaling af kulancer (kompensation, red.) var at bevare et godt forhold til lokalbefolkningen. Det er svært at måle effekten direkte og kvantitativt, men det er vores vurdering, at det havde en effekt«.

Flere soldater, der har stået for udbetaling af de danske kompensationer, mener, at Danmark først og fremmest betalte kompensation for at øge de danske soldaters sikkerhed. Det er professor Peter Viggo Jakobsen, lektor på Forsvarsakademiet, enig i.

»Det handlede ikke om at vinde hearts and minds. Det handlede udelukkende om force protection,« siger han med henvisning til det militære udtryk for beskyttelse af egne styrker.

»Målet var at undgå, at de lokale afghanere blev sure på danskerne over de skader, de forvoldte og gav sig til at skyde på soldaterne,« siger han og understreger, at det netop var hensynet til soldaternes sikkerhed, der gjorde, at Forsvaret betalte kompensation i Afghanistan, men ikke gør det i forbindelse med den igangværende flykrig i Irak.

»Det er kynisk, men der er jo ingen danske styrker på jorden, som skal beskyttes i Irak,« som han siger.

»Og folkeretten forpligter ikke Danmark til at betale for de skader, som danske bomber forårsager.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er jo sådan, i vores retssystem, at hvis nogen har lidt skade, så er der også en skadesvolder, og skadesvolderen bliver stillet til ansvar.

Jeg føler ikke, at jeg har et ansvar for dette, og trods dette betaler samfundet erstatning med mine penge. Derfor:
- Hvem er egentlig blevet straffet for disse hændelser?

Hans Larsen, Carsten Mortensen og Viggo Helth anbefalede denne kommentar
Claus E. Petersen

Vi skulle nok skamme sig.
Jeg skammer mig ikke, men Vi er ikke mit navn, så jeg er jævnt ligeglad.

Carsten Mortensen

Mit navn er heller hverken Vi eller Charlie Hebdo .....men jeg er ikke ligeglad.

Krig er en fest:
Man iklæder psykopaterne en uniform, og så kan de myrde løs - helt uden straf!

Carsten Mortensen

Jamen,....det var da godt det kun var 18 ☺

Bodil Waldstrøm

Og hvor mange soldater, mon de så har dræbt? - Jeg er meget imod, at Danmark deltager i krig i andre lande lang herfra. Vi skal kunne forsvare os selv her i landet, og vi skal kunne hjælpe med fredsbevarende styrker, hvis FN beder os om det. Det er det. Der bliver ikke mere fred i verden af, at vi kaster bomber i Irak.

Anne Eriksen, Trond Meiring, Felix Austin, Maibritt søvsø Carstens og Bo Carlsen anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Så er det da godt at vi udelukkende bomber terrorister i Irak lige nu. Vores smarte bomber rammer jo ikke civile.

Jimmy Bartholdy Heüser

Hej Information.

Forsvaret har altid været tilbageholdende med at udbetale erstatninger og afholde samtaler om dette. Også omkring sårede soldater fra Danmark. Så der i dag en kæmpe forskel på den behandling man får. Den "glemte krig" eller "skjulte krig" er ikke Afghanistan eller Irak for soldaterne. Det er eks-Jugoslavien. Dengang fik man ikke rigtigt noget for direkte tilskadekomst og stod uden de virkemidler man kender i dag fra NATO.

Fx blev Robin og Michael slået ihjel af serberne den 18. sep 1995, og Gamborg holdet før, uden de måtte bruge våben til forsvar(FN). Og Forsvaret brugte heller dengang ikke tid på overlagt drab, Muligvis fordi de øverste chefer i området stak af pga. ballistisk bombardement og efterlod sit personel i serbernes vold mod fladbaneildild(direkte beskydning).

Man sagde at Kroaterne skød efter kampvogne, som er usandt, thi jeg var der selv. Og folk døde i meter fra mig. De skød efter FN og ligeledes efter vores ambulancer med røde kors. Så der var ingen regler. Eks-Jugoslavien havde man travlt med at sælge som Cypernmissioner til at starte med. Det ændrede sig hurtigt, når vi skrev hjem til vores kollegaer.

Hjemkomstpakken var dengang til soldaterne til grin, så Forsvaret sagde undskyld. Små tyve år senere og 48 selvmord i ryggen. Men hvordan kunne det ske? Måske ved at at man havde et tankesæt solgt af akademikere i Foravaret, som hed tilstrækkelig. Som i dag. Måske fordi der ikke er plads til utilstrækkelighed, når krige er i gang. I sidste ende partierne.

Cypern er et andet eksempel. 60.000 kr. for 25%(arm). Til fyrre år. Som engangsbeløb. Sammenlignet med Afghanistan i dag, er det stadigvæk en sum for en afghaner, men ikke til en dansk borger for invaliditet til fyrre år. Selv med tab af erhvervsevne ved siden af. dag er vi på niveau med udlandet, så det er godt nok nu.

Faktisk er der døde ligeså mange på Cypern, som i Eks-Jugoslavien og Irak tilsammen. Tag en tur på kastellet og læs oversigten over de døde soldater. Eller tjek Veteranvagten.dk's hjemmeside med en oversigt fra 1992-2010 som en start.

I dag sidder så de psykiske syge med kæmpeerstatninger fra Balkan og de fysiske sårede sidder fra samme periode med en lang næse. Og hverken Forsvaret eller ny regering bruger tid på de sårede fra dengang. Så der er ingen forklaring fortsat. Vi startede op i 2014 og det var under rød blok. Ingenting.

De fysiske sårede soldater er ikke nævnt, så de kompenseres ikke med Lov 104(2014). Også kendt som seks-måneders-reglen. Ergo får dem som har kigget på de sårede eller overgreb, langt mere i erstatning med tilbagevirkende kraft, end dem som har blødt samt næsten mistede livet. Et liv udløste 250.000 kr. til familien. Og intet til kæresten dengang.

Der er heller ingen forklaring fra partiernes side. Ikke engang fra Enhedslisten's Eva Flyvholm, som nægter at skrive eller mødes med Veteranvagten. Så man må gætte sig til hvorfor denne forskelsbehandling. Vi forventede dog ikke, at Enhedslisten ville bruge tid på det, nok mere overraskende er det, at ledelsen i Venstre er ligeglad

Set i lyset af Anders Fogh og Søren Gade med andre Venstre folk i årevis har promoverede en aktivitisk udenrigspolitik i tråd med egen partilinje. Det har Enhedslisten dog ikke. Men de er ligeledes tavse som graven i mange år.

Der er heldigvis ikke mange direkte tilskadekomster under fredsbevarende udsendelser i forhold til psykiske lidelser, men der er nok. Nok til at Forsvaret også burde bruge lidt tid på dem også efter tyve år og ikke kun snakke om krigsveteraner(NATO) med ptsd.

Så kom ind i kampen for alvor, kære Presse, Forsvar og Folketing. Det kan nås endnu.

Jimmy Bartholdy Heüser

Hov, det var serberne som skød til måls efter FN og ikke Kroaterne.
De brugte mere FN som et skjold imod serberne i den periode.
Mvh.

Trond Meiring

Hvor meget er et menneskeliv værdt?
"Danskerne betalte mellem 37.500 og 50.000 kr. for et menneskeliv."

Søren Gade blev nævnt - jeg blev overrasket den 23.1, hvor "Før søndagen" pludselig rullede over skærmmen med netop Søren Gade, hans forhold til troen og kristendommen "mod og at turde overgive sig til det, der er større end en selv".
"Lignelsen om de tabte talenter" - måske bliver det bedre i fremtiden?
https://www.dr.dk/tv/se/foer-soendagen/foer-soendagen-3#!/