Bliver danske pensionskroner grønnere?

Medlemmerne i tre danske pensionskasser har stemt ja til et forslag om at afvikle pensionsopsparinger i verdens 100 største kulselskaber og i højrisikable olie- og gasprojekter. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at pensionskasserne ender med at afvikle de sorte investeringer
Indland
16. maj 2015

I løbet af april måned har medlemmerne i syv danske pensionskasser taget stilling til, om deres pensionskroner i fremtiden skal investeres i kul og højrisikable olie- og gasprojekter som eksempelvis tjæresand eller arktiske boringer.

I tre af pensionskasserne stemte medlemmerne for en afvikling af sorte investeringer, mens resultatet i fire andre pensionskasser blev et nej.

Men hvad nu – var det et godt resultat, og hvad kommer der ud af det?

»På den ene side kan man jo sige, at intet er sket. Vi har foreløbigt ikke flyttet en eneste krone i de pensionskasser, hvor spørgsmålet har været rejst. Omvendt er vi utrolig begejstrede for, at folk lytter til vores budskab, og at det er lykkedes at sætte spørgsmålet til afstemning i så mange pensionskasser,« lyder det indledningsvis fra Thomas Meinert Larsen, medstifter af Ansvarlig Fremtid, der er den danske afdeling af en international bevægelse for afvikling af investeringer i fossile brændsler – altså kul, olie og gas.

Sagen er, at selv om medlemmerne i de enkelte pensionskasser stemmer for at afvikle investeringer i eksempelvis kul, er det fortsat op til den enkelte pensionskasses bestyrelse at afgøre, om ønsket skal efterleves. Juridisk er bestyrelserne nemlig kun forpligtet til at sikre det bedst mulige afkast til medlemmerne. Og med det argument kan de vælge foreløbigt at afvise medlemmernes ønsker og etiske krav til deres investeringer.

Forslag sendt til urafstemning

Samtidig peger flere af pensionskassernes bestyrelser på, at det er forholdsvis få medlemmer, der deltager i en generalforsamling, og at det derfor er relativt få stemmer, der i givet fald afgør, hvad der skal investeres i.

Således har bestyrelserne for MP Pension og Arkitekternes Pensionskasse, hvor medlemmerne i begge tilfælde stemte ja til forslaget om afvikling, foreløbigt valgt at afvise at følge resultatet med blandt andet den begrundelse, at for få medlemmer har afgivet stemme.

I ingeniørernes pensionskasse, DIP, har bestyrelsen imidlertid valgt at gribe sagen anderledes an. Her stemte 250 for forslaget, mens 249 stemte imod. Med 23.000 medlemmer er det en meget lille del af det samlede medlemstal, der har stemt, og derfor mener bestyrelsen i DIP heller ikke, at der er givet et klart mandat fra medlemmerne. Men i stedet for at afvise forslaget, har bestyrelsen sat det til urafstemning, så samtlige medlemmer kan stemme frem til den 7. juni.

Og det er en foreløbig sejr, mener Thomas Meinert Larsen.

»Jeg håber, at vi får en juridisk afklaring af, med hvilken rimelighed en bestyrelse kan vælge helt at se bort fra generalforsamlingens ønske. Selvom pensionskasserne er forpligtet til at arbejde for at sikre det bedst mulige afkast til medlemmerne, burde netop de etiske retningslinjer for investeringer være medlemmernes afgørelse. Altså, hvis eksempelvis sygeplejerskerne ikke mener, at deres pensionskroner skal investeres i tobak, så er de vel i deres gode ret til at ønske, at det ikke sker.«

Lang vs. kort sigt

Et andet argument i debatten – det mest brugte – er, at det er bedre at beholde investeringer i kul, olie og gas for igennem et aktivt ejerskab at kunne påvirke selskaberne til at sikre en mere grøn profil og eventuelt frivilligt afvikle de sorte investeringer.

Men det argument holder ikke, mener Thomas Meinert Larsen, der meget gerne vil se beviser for, at det nogensinde har ladet sig gøre at påvirke et olie- eller kulselskab indefra til at blive mere grønt.

Ifølge Thomas Meinert Larsen burde skillelinjen for en pensionskasses investeringer derfor helt principielt gå ved de selskaber, der respekterer det af FN satte togradersmål for klodens opvarmning.

»Virksomheder, der i deres forretningsplan ikke respekterer togradersmålet, burde ikke være investeringsobjekter for pensionskasser,« siger Thomas Meinert Larsen, der heller ikke køber argumentet om, at pensionskasserne skal tænke langsigtet og derfor ikke kan tage andre hensyn.

For hvordan kan det være langsigtet tænkning at investere i kul, olie og gas, spørger han:

»Man kan nok få et afkast på kort sigt ved at investere i fossile brændsler, men stopper vi ikke udledningerne af CO2, vil de selv samme investeringer i kul, olie og gas betyde, at alle andre investeringer på lang sigt vil tabe værdi, fordi konsekvenserne af fortsat at udlede, som vi gør, er, at verden vil blive et meget kaotisk sted at leve,« siger Thomas Meinert Larsen fra Ansvarlig Fremtid.

Sort afvikling

En global bevægelse har taget fart for at afvikle investeringer i fossile brændsler – kul, olie og gas. Videnskaben viser, at mindst to tredjedele af alle kendte forekomster af olie, kul og gas skal blive i undergrunden, hvis den globale opvarmning skal holdes under to grader celsius.

I det lys hævder aktivisterne, at investeringer i fortsat udvinding af sort energi er medvirkende til at ødelægge kloden og vores fælles livsgrundlag. Omvendt argumenterer kritikerne af afviklingb for, at andre investorer blot vil tage over, hvis man sælger sine sorte investeringer, og det derfor er bedre at søge at påvirke industrien indefra.

Information sætter i den kommende tid fokus på kampen for at afvikle investeringer i fossile brændsler.

Seneste artikler

 • Den norske oliefond afvikler investeringer i kul

  29. maj 2015
  Det norske parlament har besluttet, at landets oliefond skal afvikle investeringer i en række kulselskaber. Oliefonden er verdens største statslige investeringsfond og en af verdens største investorer i kulindustrien. En sejr for miljøet, siger grønne organisationer
 • Grønne investeringer? Kun hvis det er en god forretning

  12. maj 2015
  Brancheforeningen Forsikring & Pension brugte deres årsmøde på at diskutere grønne investeringer. Trods pæne ord om at gøre sit blev det understreget, at det ikke må koste, når pensionskasser og forsikringsselskaber fravælger enkelte sektorer af etiske hensyn
 • Klimaforskning mangler fokus på politisk handling

  11. maj 2015
  Bæredygtig omstilling handler ikke kun om tekniske landvindinger, men kræver forskning i, hvordan omstillingen konkret føres ud i livet. Og det er en mangelvare. Universiteterne har nemlig fokus rettet mod international og meget specialiseret forskning, lyder kritikken fra en række klimaforskere
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her