Nyhed
Læsetid: 2 min.

Danskerne vil forbyde hormonforstyrrende stoffer

Et stort flertal blandt danskerne er klar til at trodse EU og indføre nationale forbud mod hormonforstyrrende stoffer
Indland
12. maj 2015

De findes overalt. I mellemlægspapiret i madpakken, i regntøjet og i sofaen hjemme i stuen. De 564 såkaldte hormonforstyrrende stoffer, der mistænkes for at være kræftfremkaldende, forringe mænds sædkvalitet og nedsætte kvinders evne til at få børn.

Men står det til et stort flertal, skal Danmark gå foran og forbyde de hormonforstyrrende stoffer – også selv om det kan føre til konflikter med EU. Ifølge en meningsmåling, Gallup har lavet for Enhedslisten, er 65,1 procent »enig« i, at Danmark ikke bør afvente fælles EU-regler, mens andre 24,1 procent svarer, at de er »overvejende enig«.

Læs også Bred politisk enighed om hormon-stoffer brudt

»Diskussionen handler netop om, hvorvidt man skal – og kan – lovgive nationalt, når man ikke umiddelbart kan komme igennem i EU,« siger Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen.

Enhedslisten tog i 2008 initiativ til et nationalt forbud mod det hormonforstyrrende stof Bisphenol-A, og året efter til et forbud mod fire hormonforstyrrende ftalater. Skiftende regeringer har dog forsøgt at undgå nationale forbud, der kunne komme i konflikt med EU, og i stedet presset på for at få en fælles europæisk regulering. De fire ftalater bliver nu forbudt i EU fra 2019.

Senest har forskere på Odense Børnekohorte og Syddansk Universitet opdaget, at to hormonforstyrrende stoffer i kroppen hos gravide kvinder øger risikoen for abort helt op til 16 gange. De to stoffer er såkaldte perflourerede kemikalier og bruges til at sikre, at for eksempel tøj, møbler og mademballage bliver vand- og fedtafvisende.

»Vi er jo faktisk i gang med ét stort menneskeligt eksperiment med brugen af de hormonforstyrrende stoffer i så mange produkter. Et eksperiment, som i længden kan betyde, at vi ikke kan overleve, fordi vi ikke længere kan få børn. Så det eksperiment vil vi selvfølgelig gerne have stoppet hurtigst muligt,« siger Forbrugerrådet Tænks formand, Anja Philip.

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) har kritiseret EU for at være for langsom med at indføre fælles regler for de hormonforstyrrende stoffer og derfor truet med nationale forbud.

»Den bedste beskyttelse får vi med et EU-forbud, fordi langt størstedelen af de varer, som vi køber, er produceret uden for Danmarks grænser,« skriver miljøministeren i en kommentar. På Christiansborg vil et flertal pålægge regeringen at »igangsætte processen mod et muligt nationalt forbud«, hvis ikke EU som ventet forbyder eller begrænser brugen af de fire hormonforstyrrende ftalater.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Herman Hansen

Hvis TTIP aftalen træder i kraft bliver det nærmest umulig.

Bill Atkins, Henrik Christensen, Morten Lind, Torben Nielsen, Bjørn Jørnvig, peter fonnesbech, Lise Lotte Rahbek, Britta Hansen, Anne-Marie Krogsbøll, Estermarie Mandelquist og Pablo Cristoffanini anbefalede denne kommentar

det er da også kun idioter og liberale, der vil tillade industri og landbrug at blive ved med at ødelægge os.

lars abildgaard, Carsten Mortensen, Morten Lind, Ulf Hansen, Søren Roepstorff og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
Anne Schøtt

Vores sundhed er vigtig og hvis EU ikke handler efter sund fornuft, etik, borgernes sundhed og flere advarende undersøgelser tjener de ikke EU borgernes interesser men industriens.

Morten Lind, Bjørn Jørnvig og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

EU er også en trussel mod vores sundhed.

Peter Madsen, Morten Lind og Bjørn Jørnvig anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det kan da kun gå for langsomt.
Hellere igår end i morgen.

lars abildgaard, Søren Roepstorff, Anne-Marie Krogsbøll og Claus Petersen anbefalede denne kommentar
Claus Petersen

Forbyd l.rtet øjeblikkeligt! Gå enegang! Det ville så være første gang i (EF og) EU's historie, men bedre sent end aldrig!

Søren Bro: Du glemte V - med mindre du mente, at de gik ind under kategorien idioter? ; )

Kim Øverup

Sjov tanke. At forestille sig vore politikere skulle lovgive i henhold til flertallet i befolkningens holdninger... ja, det ville da være forfriskende, meeeeen ikke helt realistisk og tænk på alle de sure lobbyister, der så kaster sig frådende over dem....

Anne-Marie Krogsbøll

Der er også mistanke om, at visse hormonelle præventionsmidler virker forstyrrende på fisk og andre dyr i vandmiljøet via de restprodukter af disse hormoner, som udskilles til spildevand via urin etc. .
http://www.environmentalhealthnews.org/ehs/newscience/artificial-progest...
http://worldcare.dk/har-du-taenkt-hvad-hormon-baseret-praevention-gor-ve...

Grundproblemet er, at kemien reelt skal dokumenteres som skadelig for at det forbydes - total omvendt verden - stofferne skal dokumenteres sikre for at kunne tillades!

Olav Bo Hessellund, Knud Chr. Pedersen, Henrik Christensen, Peter Madsen, Randi Christiansen, Morten Lind og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Ny forskning, der understreger behovet for umiddelbar handling på dette punkt. Der er ikke tid til at vente på EU:
http://videnskab.dk/krop-sundhed/fedme-epidemi-skyldes-hverken-gener-ell...

Randi Christiansen

Argumentet for at vente (til dommedag) på eu : at det ikke giver mening at lokalforbyde, fordi omgivende lande ikke gør det samme - er ikke validt, fordi et lokalforbud giver forbrugerne et valg. Mht såkaldte konkurrencefordele flg : industrien er i fuld gang med at ødelægge deres eget kundegrundlag. Hvor smart er det lige at deltage i det kapløb?

Arne Nielsen

En interessant ende af denne problematik er fluorsubstituerede pyrethroider. Pyrethroider er naturligt forekommende insecticider (De kan udvindes af Krysanthemum), men da de naturligt forekommende pyrethroider hurtigt nedbrydes, har Cheminova fundet på at substituere nogle af molekylets brintatomer med fluor. Herved forlænges levetiden af stoffet. Men så er vi jo straks havnet i problematikken "Fluor i naturen". Det skal siges til sprøjtemidlets ros, at der til sprøjtning skal anvendes meget mindre gift end hvad der var tilfældet med de tidligere gifte.

Randi Christiansen

Og det skal erindres, at enhver korrektion af naturens lovmæssigheder risikerer ikke kun uforudsete men også uønskede konsekvenser. Den lære burde være integreret i de besluttende lag - men her gambles fortsat uhæmmet med vores eksistensgrundlag.

Martin Nygaard

Danskerne vil forbyde hormonforstyrrende stoffer

Kan mus lide ost?

Det er så himmelskrigende åbenlyst at ingen mennesker ønsker at spise gift eller anden ødelæggende kemi.

Er det her alvor? Hvem spørger? Hvem har ansvaret?

fu*k

Martin Nygaard

Spise, benytte, bære, bruge osv. hvor disse hormonmassakre nu forekommer.

Morten Kjeldgaard

Når der ikke længere bliver født børn, kan det være ligemeget om tøj og møbler er fedtafvisende.