Læsetid: 4 min.

Dyr medicin sluger milliarderne i regeringens sundhedsudspil

Regeringen vil afsætte 15 mia. kr. frem mod 2020 til behandling af ældre, kræftpatienter og kronisk syge. Men beløbet vil blive udhulet af prisstigninger på medicin, som i samme periode må forventes at løbe op i lige så mange milliarder eller endnu flere, advarer sundhedsøkonomer
30. maj 2015

Umiddelbart før Folketingsvalget lovede regeringen i udspillet ’Danmark på sikker vej’ at afsætte tre mia. kr. om året de næste fem år til at »løfte sundheden« særligt for de ældre, kræftpatienter og kronisk syge samt til nye lægemidler, hvis rød blok genvinder regeringsmagten. Men hvis den nuværende prisudvikling for sygehusmedicin fortsætter som forventet, vil stigende medicinpriser frem mod 2020 i sig selv medføre merudgifter i samme størrelsesorden som de i alt 15 mia. kr. – eller måske endnu højere.

Dermed er der risiko for, at pengene, som skal gå til at løfte danskernes sundhed, bliver slugt af de stigende medicinpriser alene, så der reelt ikke er ekstra midler til andet end medicin. Sådan lyder advarslen fra sundhedsøkonomer.

Danske Regioner forventer en årlig udgiftsstigning på 10 procent frem til 2020. I så fald vil merudgifterne til medicin løbe helt op i 22,4 mia. kr., hvilket er markant mere end de 15 ekstra mia., som regeringen har afsat i sit sundhedsudspil, og som altså skal dække meget andet end stigende medicinudgifter. Fremskrivningerne er dog usikre, men merudgifterne vil ifølge sundhedsøkonomer næppe blive meget mindre end de 15 mia. kr.

»Hvis vi ser på, hvordan omkostningerne til de dyre hospitalslægemidler stiger i disse år, så sluger det stort set hele det økonomiske råderum, der er sat af til sundheden. Der er ikke meget tilbage, hvis ikke man begynder at tage de stigende omkostninger til sygehusmedicin alvorligt,« siger Jakob Kjellberg, sundhedsøkonom hos Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (KORA).

Regeringen vil ifølge sit udspil »prioritere« knap seks af de 15 mia. kr. til »bedre sundhed og ældre«.

Men det sikrer ikke et kvalitetsløft, siger Karsten Vrangbæk, professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet:

»Så skal du bare ud og finde pengene til sygehusmedicin andre steder i det almindelige budget. Du flytter problemet over på alle de andre områder. Derfor er man typisk også tilbageholdende med at øremærke penge til bestemte områder, fordi man så mister fleksibiliteten til at flytte frem og tilbage i budgettet senere.«

De eksplosive udgifter fik tidligere i denne måned flere regionspolitikere til at foreslå en ’bremseklods’ for indkøbet af ny sygehusmedicin, der kan koste over en halv million kroner pr. behandling, selv om effekten nogle gange kun er marginalt bedre end eksisterende og langt billigere medicin.

Den debat er dog foreløbig lagt i graven, og det er uholdbart, for det er en dybt nødvendig debat, mener formanden for Koordineringsrådet for Ibrugtagning af Sygehusmedicin (KRIS), Steen Werner Hansen.

»Politikerne skal tænke sig rigtigt godt om, når de afsætter penge, for udviklingen i medicinpriserne vil skævvride hele vores sundhedssystem, hvis det fortsætter. Fremover bør vi kunne prioritere i, hvilke nye præparater KRIS skal godkende med henvisning til prisen. For i øjeblikket betaler vi raskvæk 800.000 kr. for medicin, der kun har en meget beskeden effekt,« siger han. I dag må KRIS ikke tage hensyn til prisen, når der skal godkendes ny medicin.

Prisstigningerne på medicin er allerede nu så voldsomme, at det presser alle andre behandlingsformer og tvinger til nedskæringer i sundhedspersonalet. Regionerne blev således tidligere på måneden tvunget til at genåbne budgetterne for at finde yderligere besparelser i 2015 og 2016. Region Hovedstaden skal alene spare 225 millioner kroner på hospitalerne i 2016.

I Danske Regioner er de ikke meget for at diskutere regeringens udspil under den igangværende valgkamp. Formand Bent Hansen, har dog følgende skriftlige kommentar:

»I regionerne er vi positive over for, at Christiansborg signalerer, at det stadigt dyrere medicinområde skal have en økonomisk håndsrækning. Det er der behov for, for medicinudgifterne presser regionernes budgetter. Hvordan midlerne udmøntes, og om det helt er nok, kan jeg ikke svare på på nuværende tidspunkt. Det må vi tage under de senere økonomiforhandlinger.«

Radikale Venstres sundhedsordfører Marlene Borst Hansen er klar til at åbne pengepungen, hvis det bliver nødvendigt: »Hvis de her sundhedsøkonomer har ret, så er det ikke sådan, at de 15 mia. kr. bare bliver ædt op af sygehusmedicin. Så finder vi nogle flere penge til det. Det er ikke sådan, at de demente eller kræftsyge ikke kan få det, de skal bruge, fordi sygehusmedicinen stiger,« siger hun.

Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen afviser imidlertid at garantere regionerne flere midler som følge af stigende medicinpriser.

»Ingen kan kigge ind i fremtiden, og jeg kan jo ikke gå ind og sige, hvad man vil gøre om to eller tre år,« siger han og afviser, at det kan være en løsning fremtiden at fravælge særlig dyre præparater: »Socialdemokraternes klokkeklare holdning er, at hvis medicinen virker, så skal vi have det på hylderne.«

I Venstre skriver sundhedsordfører Sophie Løhde i en mail til Information, at Venstre altid har »prioriteret sundhedsområdet højt, og det vil vi også gøre fremadrettet«. Hun svarer dog ikke på, om Venstre vil tilføre flere penge for at imødegå de stigende sygehusmedicinpriser. Til gengæld afviser både Venstre og Dansk Folkeparti at indføre priskontrol med indkøbet af sygehusmedicin, f.eks. gennem et nyt prioriteringsinstitut, der skal godkende ny medicin. I stedet håber Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt, at Danmark på sigt kan opnå bedre prisaftaler: »Vi bliver nødt til at se i øjnene, at vi får mere innovativ medicin, som også er dyrere. Det skal vi blive ved med at have råd til. Vi vil ikke indføre en priskontrol på dyr medicin, men vi kan godt blive bedre til at forhandle os til lavere priser på den medicin, vi bruger. Man kunne jo gå sammen i nordisk regi eller i EU og lave større, fælles indkøb for at spare penge. Sådan er det med vacciner i dag, hvor vi laver udbud på EU-plan.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anne-Marie Krogsbøll
Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ole Rasmussen

Jeg plejer at sige, at alting har en udløbsdato. Det måtte en radiovært på 24/7 erfare, da formanden kom i kontakt med en cykelpumpe. Brug af den dyre medicin er måske overflødigt. Men igen har man råd....så kan man jo så meget.

Torben Nielsen

Nu skal man huske at kræve billigere medicin lige som Norge!

Anne-Marie Krogsbøll, Carsten Søndergaard og Bodil Waldstrøm anbefalede denne kommentar
Kristian Jensen

Der er samfundsetiske hensyn, som politikerne ikke har rygrad til at diskutere, men I et land hvor vi alle betaler til fællesskabet, må der også være grænser for hvor meget samfundet kan tillade sig at bruge på den enkelte, fordi samfundet ud over at have et ansvar overfor den enkelte også har et ansvar for fællesskabet. De penge vi bruger et sted kan vi jo ikke bruge et andet sted.

Vi har brug for at der tages politisk stilling til hvor meget man kan tillade sig at bruge på en behandling. 800.000 er jo helt vildt, særligt hvis der næsten ingen forskel er til en billigere behandling. Men artiklen viser jo tydeligt at politikerne er for feje, det eneste de interesserer sig for er at blive valgt og ikke hvad der til det fælles bedste.

Morten Ubbesen, Peter Ole Kvint og Peter Madsen anbefalede denne kommentar
Bodil Waldstrøm

Jeg kan slet ikke forstå, hvorfor medicinalvirksomhederne skal have så stor magt, at de kan tillade sig at forlange MEGET mere for medicinen i Danmark end i (jeg ved ikke hvor mange) andre lande. Vi kunne spare rigtig mange penge, hvis vi betalte det samme som Norge, hørte jeg i en radioudsendelse. Desuden synes jeg, det er grotesk, at i et land, der huser store medicinalvirksomheder, tillader disse sig at undlade at vise samfundssind, og man lader markedet råde - forhandlinger mellem regioner og medicinalvirksomhederne er afgørende - og åbenbart trækker virksomhederne det lange strå her i Danmark. Der må da også være nogle transportomkostninger, der er meget lave i producentlandet. - Og endelig synes jeg, at staten selv skal begynde at forske og producere medicin. Det er ALT for dyrt for samfundet at overlade medicinområdet til private virksomheder, der jo også skal sørge for størst mulig profit.

Gert Selmer Jensen, Anne Eriksen, Anne-Marie Krogsbøll, Estermarie Mandelquist, Britt Kristensen, erik mørk thomsen, Claus Jensen og Carsten Søndergaard anbefalede denne kommentar
Carsten Søndergaard

Medicinalindustrien er ved at overtage verdensherredømmet.

At menneskers sundhed styres af profithensyn er vanvittigt. At Sundhedsstyrelsen ikke vil anerkende medicin, der ikke kan patenteres, og som der derfor ikke forskes i, er grotesk.

Anne Eriksen, Anne-Marie Krogsbøll, Estermarie Mandelquist, Britt Kristensen, Hanne Koplev, Gert Selmer Jensen, erik mørk thomsen, Jens Kofoed og Claus Jensen anbefalede denne kommentar
Peter Madsen

På samme måder som der må sættes grænser for hvornår et barn må betragtes som værende for tidligt født, må der også sættes grænser for hvornår man stopper indgribende i uhelbredelige sydomme.
Naturen går sin gang og mennesket skal ikke være herre over hvem der lever og hvem der dør for enhver pris.

Peter Jensen

Sundhed er ikke en vare, sundhed kan ikke kvantificeres - man skaber nye lidelser og sygdomme ved at gøre det.

Og bortset fra at de groteske medicinpriser og den dertil hørende korrumperede sammenhæng med brancheorganisationer og politiske beslutningslag, så har vi supersygehuse på vej; store mastodonter som vi ikke kender de langsigtede virkninger på folkesundheden og sundhedsøkonomien af endnu ... og som allerede er i fuld gang med at trække budgetter omkuld og skabe sparekrav i almensektoren overalt i de danske regioner. Der er i sandhed styr på sagerne.

Anne Eriksen, Anne-Marie Krogsbøll, Estermarie Mandelquist, Carsten Søndergaard, Britt Kristensen og Felix Austin anbefalede denne kommentar
Claus Jensen

Cannabis koster næsten ingenting

Estermarie Mandelquist, Carsten Søndergaard, Gert Selmer Jensen og Mark Strøm anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Den, der har grisen, bestemmer prisen, men, men, men?
Hvorfor skal skatteyderne betale Novo Nordisk aktionærernes fornødenheder. Ha' mæ' o' forhanl' pris'n!

Anne-Marie Krogsbøll og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar

Hvorfor er det vi skal sikre medicinindustriens udvikling med overpriser og adgang til alverdens personlige oplysninger.
Hvis industriens rettigheder til et produkt ophørt og det blev open source. Katastrofe for den medicinske forskning. Synd for de rige, vi andre får alligevel ikke råd til deres produkter.

Peter Ole Kvint

Det som optager politikkerne er deres rivaler i partierne og de andre konkurrerende partier.
Vælgerne er uden indflydelse på politikken.

Ivonne Cordes

Det danske samfund har ikke brug for at reformere sin økonomi. Det har brug for at reformere sin mentalitet.

georg christensen

Nu kommer så igen diskussionen om "piller" kemikalier i form af piller og milliarder som ruller ud i værdiløsheden, medens "kontrolforanstaltningerne" sammen med "beviser", er mangelvaren.

Af og til får jeg formodningen af , at vores valgte politikere sluger for mange "piller", som ud fra mit synspunkt ikke virker troværdige?.

Benny Jensen

Gudfader den gamle traver igen? Alle kan være enige om at de onde, onde, multinationale medicinalvirksomheder tjener på andre folks nød, død og elendighed. Men man skylder vel at nævne, at de samlede udgifter til sundhedsvæsenet ligger omkring 104 mia. (2014)? Det vil sige medicinudgifterne er lidt mere end en tiendedel af de udgifter. Måske var det en idé at gennemgå de restende 90% for effektivitetsforbedringer til gavn for alle? Nå nej - det er jo nemmere at slå plat på den om de onde mulitier.

Mark Strøm

georg christensen
Af og til får jeg formodningen af , at vores valgte politikere sluger for mange "piller", som ud fra mit synspunkt ikke virker troværdige?

"Piller" mener du det smertestillende stof som kommer fra kokaplanten.?

georg christensen

Nu er igen det nuværende regime gået "amok". 15 milliarder til nye kemikalier, "piller" af alle mulige arter , fuldstændig ukontrolleret?. min betegnelse af en sådan tilstandsfornemmelse er "amok". De gamle, skal bare have en "pille" ind i alle kanalerne, så slipper vi nok af med dem.

Hilsen fra : En 73 årig , vel nok af systemet betragtet, som " Idiot". Et udsagn jeg let kan leve videre med.

Martin Madsen

I Norge er den samme medicin 40 % billigere pga bedre forhandlere, så skal vi ikke bare købe den af dem og så stikke dem 10 %?
Win win for Danmark og Norge..

Gert Selmer Jensen, Anne Eriksen, Anne-Marie Krogsbøll og Peter Madsen anbefalede denne kommentar

Læg lige mærke til, at DF, der jo kalder sig det nye Socialdemokrati, og den lille mands og kones vogter, ikke vil indføre en priskontrol på dyr medicin.
Dermed afslører DF endnu engang, at de er en flok småborgerlige opportunister, der intet INTET ønske har om at genere storkapitalen.
Hvis nogen da ellers er i tvivl.

Herman Hansen

Farma industrien kan fremtrylle det ene præparat efter det andet, som de afpresser samfundet til, at betale for ved at overbevise om, at det er uetisk ikke at betale.

Anne Eriksen, Anne-Marie Krogsbøll, Peter Madsen, Estermarie Mandelquist og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Hanne Koplev

Jeg kunne formode, at udgifterne til de kronisk syge vil stige ekspotentielt så længe der stort set kun satses på symptomdæmpende foranstaltninger og ikke på behandlinger af årsagen / årsagerne til sygdomme.
Medicinalindustrien er en stor magtfaktor, som forstår at spille sine kort eminent godt. Det sidste til skade for patienterne og samfundet.

Anne Eriksen, Anne-Marie Krogsbøll, Estermarie Mandelquist, Carsten Søndergaard, Jens Jørn Pedersen, Bodil Waldstrøm og Britt Kristensen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Medicinal industrien er det bedste eksempel på privat industriens udbytning af samfundet og den reel økonomiske arbejdende befolkning.

Anne Eriksen, Anne-Marie Krogsbøll og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Det er vel derfor, man har lavet dette udspil med milliarder til sundhedsvæsnet - medicinalindustrien skulle jo nødigt komme til at lide nød. Tænk på de mange dejlige arbejdspladser.

Og hvis man siger nej til Damarks mest magtfulde mand - direktøren for Novo Nordisk Foundation, så risikerer man vel ikke at blive inviteret med til det næste Bilderberg-møde.

Gert Selmer Jensen

De hænger sammen som ærtehalm. !
Og lyt så også til Med-Industriens, hjerteskærende hulken, når patentrettighederne udløber,
og priserne falder med 250 %.! ( De har dog haft 20 år til at skumme fløden ).!?