Læsetid: 4 min.

Enhedslistens politiske træningscenter fylder 50

Den såkaldte DGS-generation har drevet Enhedslistens modernisering. Men hvilken hemmelighed var det, Johanne Schmidt-Nielsen & Co. lærte i Danske Gymnasieelevers Sammenslutning?
Danske Gymnasieelevers Sammenslutning Østjylland (DGS) laver en happening i protest mod SU-reformen. I år fylder organisationen 50 år.

Mikkel Berg Pedersen

23. maj 2015

De har alle en fortid sammen. De tre kvinder som i disse dage pryder Enhedslistens valgplakater. I starten af 00’erne sad Johanne Schmidt-Nielsen, Pernille Skipper og Stine Brix i ledelsen af Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (mens et fjerde folketingsmedlem, uddannelsesordfører, Rosa Lund, var formand for DGS fra 2006 til 2007).

Hvis DGS – som netop er fyldt 50 – har været »Danmarks vigtigste træningscenter for demokratisk praksis«, som det hedder i en ny jubilæumsbog Er lyset for de lærde blot, så har elevbevægelsen det seneste årti dog mest været det for Enhedslisten.

»Man kan ikke undervurdere den erfaring, det giver, som ung at sidde med ansvar for en organisation, hvor man skal koordinere landsmøder, lave budgetter og mediestrategier, tage ud og tale på gymnasier – og få betalt regningerne for telefon og internet,« siger Johanne Schmidt-Nielsen som var næstformand i DGS fra 2002 til 2003.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Brøndum

Så mangler vi bare at få al denne dynamic udmøntet i politiken - enhedslisten laver jo stort set ikke andet end at forlange højere overførselsindkomster - det er fuldt legitimt - men vil aldrig give særlig megen indflydelse.

Peter Ole Kvint

New Public Management og Lean ledelse er samfundets fjender. Så længe at enhedslisten ikke gør et oprør imod dem så har de ingen eksistens berettigelse.

Henrik Brøndum

@Niels Engelsted

Der er desværre alt for få forretningsfrokoster - det meste klares på WebEx og andre elektroniske mødeformer - så det er næppe derfra kvalitetsproblemet kommer - men det glæder mig, at der er høje forvetninger.

Kan festskriftet mon forlænges til at anvise nogle politiske resultater som er opnået via den dynamiske træningslejr I DGS?

Niels Engelsted

Henrik,
et vigtigt politisk resultat af DGS' træningslejr er, som Enhedslisten viser, at der stadig er mennesker i vores politiske system, der formår at holde en anden drøm om verden op for os, så vi endnu ikke er sunket ned i USAs formørkede plutokratiske parodi af et demokrati -- med Englands etonianske variant ikke langt efter.

Dette er alligevel noget at være taknemlige for. Jeg ved, at du forstår det, og måske endda mener det selv, når du ikke lige skal være business-kynisk og friskfyragtig.

Lene Christensen, Henrik Brøndum, Mikael Velschow-Rasmussen, Dorte Sørensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Karsten Aaen

Perniller Skipper har en 10.klasse fra folkeskolen, se her:
http://www.ft.dk/folketinget/findmedlem/elpesk.aspx

Johanne S.N. har folkeskolens 9.klasse, se her:
http://www.ft.dk/folketinget/findmedlem/eljosn.aspx

Også Stine Brix har folkeskolen 9.klasse, fra Teglmoseskolen, i Albertslund, se her:
http://www.ft.dk/folketinget/findmedlem/elstmb.aspx

Selv Rosa Lund har gået i folkeskole, Blågårdsskolen, se her:
http://www.ft.dk/folketinget/findmedlem/elrolu.aspx

Så jeg ved ikke helt, hvor den der med privatskolen (eller friskolen eller lilleskolen) kommer ind, Jens Peter Hansen.

Og ja, man lærer da en hel af at være medlem - og formand - for en elevorganisation som DGS.

Lene Christensen, Jakob Silberbrandt, Anne Eriksen og Erik Jensen anbefalede denne kommentar

I Thüringen - en del af det tidligere DDR - anser de stadig socialister for at være mennesker.
F.eks. ministerpræsident Ramelow.

Marianne Gregorsen

@ Bo Carlsen. Du lever i en boble af uvirkelighed :(

Netop i det tidligere ØstTyskland er foragten for Die Sozie´s udtalt..

jens peter hansen

Kære Karsten Aaen, jeg æder alt i mig og medgiver gerne at det alle er særdeles dygtige sympatiske kvinder. Jeg synes måske bare at den politiske levevej er lidt hurtigt stukket ud...

Henrik Brøndum

@Niels Engelsted

Beklager det med kynisk business og friskfyragtig - jeg er nødt til at sælge mine ting hver dag, og kunderne gider ikke købe fra en professor emeritus type.

Jeg er enig i at Enhedslisten og DGS arven garanterer for et deltagende demokrati, en del idealisme og nogle solide retspolitiske markeringer - i dagligdagen i folketinget.

Kan vi få lidt mere af det og lidt færre parademarkeringer om de "katastrofale nedskæringer" i landet med den mest lige indkomst (ifølge OECD) og lidt færre karaktermord på ministre for helt komiske petitessesager som retsudvalgets Christiania udflugt - eller nu med Frank Aaens angreb på Bjarne Corydon.

DONG salget er ingen petitesse - og alle der nyder ekstra godt af det danske samfunds mange midler og institutioner under fællesskabets kontrol - burde respektere, at der findes professionalisme der kan håndtere at save en tyk gren af - når det nu skal ske af en eller anden grund.