Læsetid: 2 min.

Forsvaret tøver med at tale om civile drab i Afghanistan

Forsvaret taler kun nødigt om de civile drab, som danske soldater var årsag til i Afghanistan. Det kan forøge truslen mod de efterladte, siger chefen for Danmarks internationale indsats. Men eksperter mener, det også er et politisk valg
26. maj 2015

Da danske morterer for fem år siden dræbte næsten en hel afghansk familie, fik offentligheden kun ganske få oplysninger. Også selv om sagen er den mest alvorlige, som de danske styrker var årsag til i løbet af Danmarks otte år lange krig i Helmand. Ved hjælp af aktindsigter kan Information nu rekonstruere den tragiske sag, hvor fem medlemmer af samme familie blev dræbt og fire såret. Tavsheden i denne sag om civile drab er dog langtfra et enestående fænomen. »Det har jeg ikke lyst til at snakke om,« lyder svaret fra flere af de involverede soldater. Forsvarsledelsen afviser at lade sig interviewe, og en gennemgang af samtlige pressemeddelelser og mission updates fra afghanistankrigen viser, at de skader, danske soldater påførte civile afghanere, generelt omtales meget sporadisk – og i mindst to tilfælde slet ikke.

LÆS OGSÅ: Sagen, alle gerne vil glemme

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hugo Barlach
Hugo Barlach anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

Erstatning til 'fjenden'.

Meget få uden for olie industrien forstå, hvorfor krige i regionen, bliver udkæmpede, nogle tror, at det er for, at vesten, kan bombe sig til demokrati, hvor ingen ved, hvad demokrat er, det er himmelråbende naivt.

Et typisk eksempel, en far sidder foran sit hus, med sin døde datter i hænderne, han har aldrig hørt om demokrati, men det ligner noget, han har set før og ikke ønsker sig mere af, de allierede, er hans nye fjende, fra den dag datteren blev dræbt, hvis ikke de var det i forvejen.

Felix Austin

Det er meget voldsomme og tragiske følger, der er af beslutningen om at gå i krig.
Derfor bør man og burde man undlade at træffe den slags beslutninger, det viser al erfaring.