Nyhed
Læsetid: 1 min.

Franske Total søgte om tilladelse til at bruge kemikalie – men kunne ikke vente

Indland
7. maj 2015

I går lukkede Energistyrelsen for prøveboringerne i Dybvad, som det franske energiselskab Total står for. Det skete, efter at myndighederne fandt ud af, at der var blevet benyttet et kemikalie, som der ikke var givet tilladelse til.

Men nu viser det sig, at Total faktisk havde søgt om tilladelse til at bruge kemikaliet Nullfoam, men de havde bare ikke tålmodighed til at vente på tilladelsen.

Og det er man sure over i Frederikshavns Kommune. Det skriver Ingeniøren.

»De har handlet torskedumt og med en meget ringe forståelse for, hvad vi vil finde os i som lokal myndighed,« siger Anders Brandt Sørensen (S), formand for kommunens Plan- og Miljøudvalg, til Ingeniøren.

Total sendte ansøgningen 1. april, hvor de også ansøgte om at få lov til at bruge otte øvrige kemikalier.

Ifølge Frederikshavn Kommune er ansøgningen stadig under behandling i Miljøstyrelsen. Onsdag forklarede Totals seniorkoordinator i Danmark Henrik Nicolaisen, hvorfor de valgte at bruge kemikaliet alligevel, selv om det ikke var skrevet ind i redegørelsen på forhånd.

»Kemikaliet i sig selv er ikke ulovligt. Det bruges i alle boringer i Danmark, fordi det virker skumdæmpende. Vi havde bare ikke planlagt at bruge det, og derfor havde vi ikke skrevet det ind i VVM-redegørelsen,« sagde han til Nordjyske.

Anders Brandt Sørensen fra Frederikshavn Kommune mener, at det er sagen uvedkommende, at kemikaliet er lovligt. Han mener, at fremgangsmåden viser, at Total ikke har respekt for den aftale, som man har indgået.

»Hvis man ikke har forståelse for, hvor alvorlig den her skifergasboring er for befolkningen og for os i byrådet, har man slet ikke fulgt med,« siger han til Ingeniøren.

Danmarks Naturfredningsforening har tidligere på dagen krævet, at der blev lavet en ny VVM-undersøgelse, som skal klarlægge hvordan miljøet påvirkes ved prøveboringerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her