Læsetid: 1 min.

Informations valgtest: Hvilket parti er du i VIRKELIGHEDEN enig med?

Til dig, der endnu ikke har besluttet, hvem du vil stemme på
Nu kan du måle, hvor enig du er med det partierne faktisk gør – ikke bare hvad de siger, de vil gøre

iBureauet/Mia Mottelson

28. maj 2015

Velkommen!

Nu kan du måle, hvor enig du er med det partierne faktisk gør – ikke bare hvad de siger, de vil gøre.

Vi har udvalgt 16 konkrete og væsentlige sager fra Folketinget og en enkelt politisk aftale, som har været til afstemning blandt partierne.

Forslagene spænder vidt over mange forskellige emner – men forholder du dig til det hele, så giver testen et indblik i, hvem du i virkeligheden er enig med.

God fornøjelse – og husk at en valgtest også er for sjov. 

Da hverken Kristendemokraterne eller Alternativet har været valgt ind i Folketinget i den periode testen omfatter, så kan vi ikke måle, om du er enig med dem.

Tag testen her:

 

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Erik Kaaber Rasmussen
  • Christel Petersson
Niels Erik Kaaber Rasmussen og Christel Petersson anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lennart Kampmann

Det er da humor. De der kender mine indlæg her på avisens side, må da klaske sig på lårene af grin over at jeg er mest enig med enhedslisten. Hvem så lige det komme?

Ja, ja, så er testen da kalibreret, vælg selv om I finder den gyldig.

Med venlig hilsen
Lennart

anne partridge

Hvor er Å?!

Lilli Wendt, Peter Strandby, Bruger 166452, Morten Ubbesen, Britta Hansen, Mathilde Mensink, Randi Christiansen, Karsten Aaen, Peter Ole Kvint, Felix Austin og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Herdis Weins

Når hverken kristendemokraterne eller Alternativet - der opstiller til valget -e r med, er den test ikke 5 potter pis værd, ikke engang "for sjov".

Peter halfdan pommerencke, Ole Jensen, Bruger 166452, Randi Christiansen, Felix Austin og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Den såkaldte test er blot en gennemgang af hvad partierne har stemt til lovforslag, der har været til afstemning i folketingssalen. Der kan man så angive hvad man selv ville have stemt, og se hvilke partier der har stemt som man selv ville. Som det også fremgår af teksten kan "testen" kun omfatte partier der har været stemmeberettigede i folketinget.
Nogle mener så at andre partier dem testen peger på, ligger dem meget nærmere holdningsmæssigt. Der skal man måske se mere på hvad partierne rent faktisk stemmer i folketingssalen og ikke på den retorik de bruger i medierne.
Jeg følger jævnligt med i folketingets debatter og afstemninger. Der er virkelig stor forskel på hvad der meldes ud i medierne og hvad der siges på talerstolen og hvordan der stemmes til lovforslagene.

H.C. (Hans Christian) Ebbe, Markus Hornum-Stenz, Ejvind Larsen, Henrik Klausen, Kristian Rikard, Flemming Berger, Peter Hansen, Felix Austin og Carsten Pedersen anbefalede denne kommentar
Herdis Weins

Lars Bo Jensen - hvilket jo gør den slags test meningsløse. Fordi afstemninger afspejler diverse forlig, som ingen kan forudse, kan man som udgangspunkt som vælger kun vælge efter. hvad partierne erklærer, de vil arbejde for/har visioner om.

Steffen Gliese

Balder Olrik, det er, fordi Det Konservative Folkeparti kommer med umulige udmeldinger på de spørgsmål, der rejses i denne test.
Enhedslisten passede meget godt - men at Socialdemokraterne kom på andenpladsen betyder også, at partiet pynter sig med lånte fjer.

Dennis Berg

Den ramte meget godt for mig, bortset fra, at R lå øverst. Ellers lå LA og V i bunden, som forventet, og Ø næst-øverst.

Testen bliver nødt til at have flere spørgsmål til at afdække R, da R på mange værdipolitiske områder overlapper venstrefløjen. Men som R har handlet, kan det ikke passe, at partiet skal ligge så højt i vurderingen af en venstreorienteret.

Jakob Lilliendahl

Gud forbyde at de simple undersåtter skulle kunne forholde sig til andet en populistiske enkeltsager.. Jeg mangler en "stødende artikel" knap!

Ole Jensen, Ejvind Larsen, Claus Jensen og Per Dørup Jensen anbefalede denne kommentar
Dennis Berg

Jeg synes det er mærkeligt, at et spørgsmål om dagpengene ikke indeholdt hele problematikken: Både om den skal være 2 eller 4 år OG om den skal kunne genoptjenes på 26 eller 52 uger.

Jeg er enig i, at den ikke bør være mere end 2 år, men jeg er særdeles uenig i den lange genoptjeningsperiode. Hvis spørgsmålet havde inkluderet genoptjeningskravet, så ville R være gået ned på den.

Jeg kan ikke forstå, at R ligger så højt på mange af spørgsmålene, når man ser på, hvordan de har handlet. R var med til at sælge DONG. R var med til at gennemtvinge testcenteret i Østerild. R var med til mørklægningsloven, som besværliggjorde aktindsigt. På mange områder har R handlet imod egne udsagn.

Ejvind Larsen, Nanna Wulff M., Henrik Klausen, Randi Christiansen og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Herdis Weins
Jeg føler mig nu noget mere tryg ved at lægge min stemme ud fra hvad der er stemt i folketingssalen. Er klar over at der, når der er tale om forlig, kan være situationer hvor man ikke stemmer helt efter egen holdning. Jeg har f.eks aldrig givet S skylden for dagpengeforringelserne, selv om de var nød til at stemme for. (De har dog,med rette, fået skyld for en masse andet)
Men hvad partierne erklærer at de vil arbejde for kan jeg ikke tage alvorligt, hvis jeg gentagne gange har hørt dem udtale sig anderledes på tingets talerstol og stemme anderledes.

Det er faktisk uhyggeligt at ingen journalister følger med i hvad der sker i folketinget og konfronterer partier der siger et i offentligheden men stemmer anderledes.

Ejvind Larsen, Randi Christiansen og Felix Austin anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Mangler afskaffelsen af medielicensen, fordi den reelt betyder vi skal købe retten til ytringsfrihed og informations frihed på internettet og smartphones.
At der står 3 computere offentlig ledige på Bornholm, ændre blot problemet til at det er retten til privatlivets fred der skal tilkøbes.

Benjamin Bach

@Information
Come on, Uffe Elbæk har været løsgænger i mega-lang tid, og hans tid som løsgænger burde være rigeligt repræsentativ for Alternativet virkelige holdninger.

Anders Hansen

Der mangler spørgsmål omkring folkeskolereformen og fremdriftsreformen. Det er en meget dårlig test der ikke berører nogle af de mere vigtige reformer og politiske tiltag som er begået de sidste 4 år.

Ejvind Larsen, Randi Christiansen, Peter Ole Kvint og Benjamin Bach anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Det er heldigvis ikke noget i vejen med mig. Testen passede næsten 100 procent, og ville have passet 100 procent, hvis ikke jeg var gået ind for indførelse af dødstraf i folkeskolen.

Ejvind Larsen, Britta Hansen, Robert Ørsted-Jensen, Erik Jensen , Anne Eriksen, Grethe Preisler, Vibeke Rasmussen, Dennis Berg, Benny Jensen, Flemming Berger, Peter Hansen og Felix Austin anbefalede denne kommentar
Mikkel Nielsen

76% enig med liste Ø, 71% SF og den store overraskelse 46% I

ja man kan ikke ligefrem påstå man er meget enig. men at jeg er 46% enig med I, det er jo nærmest skræmmende

Peter Hansen

Testen viste 86% liste Ø, de har også fået min stemme ved de sidste 3 valg, jeg overvejer dog at sende min stemme til Å denne gang, dog kun på grund af at deres stemmer ikke må gå tabt, Lars Løkke må ALDRIG blive statsminister i Danmark, ALDRIG!

Bill Atkins

Alle de der til deres overraskelse er enig med EL, burde istedet for at mistro valgtesten, overveje om de i deres dagligdag er offer for en eller anden form for manipulation, eller så...

Mikael Velschow-Rasmussen, Christian Curdt-Christiansen, Ejvind Larsen, Per Torbensen, Niels Duus Nielsen, Torben Nielsen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Peter Ole Kvint

Alternativet har været valgt ind i Folketinget i den periode testen omfatter, med et enkelt mandat.

Peter Ole Kvint

EU har den aller største indflydelse på Danmark, og kun igennem lobbi-arbejde får Danmark indflydelse på EU. Så hvorfor er EU, det vigtigste ikke med i testen?

Folkeskolereformen var og er noget lort. Hvorfor er dette ikke med?
New public management er en plage, og er et problem for hele samfundet.

Ejvind Larsen, Per Torbensen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Karsten Aaen

Mest enig med Liste Ø. Mindst enig med DF og Liberal Alliance. Vidste jeg nu godt :)

Mark Strøm

Nej tak til test.. Ja tak til fri hamp på Ø!

Per Jensen.
Dansk udenrigspolitik uden eller med NATO... Uhhaa nej, ikke tale om her i landet, for den er længer, og mere blodig en Rurik's Ruslands er.

Kristian Rikard

Lars Bo Jensen,
Jeg er meget enig. Jeg har haft fornøjelsen af, at følge ret så mange debatter i Salen,
og har fået et noget mere nuanceret syn på politik (og de enkelte) politikere.
Det samme gælder i øvrigt, hvis man har mulighed for at overvære den første
præsentation af finansloven.

Sune Franck

Det her er så afgjort den ringeste kandidattest, jeg har prøvet. Tag fx spørgsmål 1: Er der tale om starthjælp til udlændinge, nedsat kontanthjælp til unge under 30 (den såkaldte uddannelseshjælp), eller handler spørgsmålet om kontanthjælpssystemet generelt? Mere upræcist kan det vist ikke blive.

.....Så hvis man overværer debatterne i salen, så får man et mere nuanceret syn på hvorfor de ældre, syge og lavtlønnede altid står i skudlinjen.
Gud fri mig vel for en omgang selvtilstrækkelig demokratisk porno.
Der er ikke noget nuanceret i at demokratiet blev fjernet fra menukortet i 2008.

Randi Christiansen

Sålænge det kun er alternativet og enhedslisten - er df og sf ved at komme på rette vej? - der reelt og i praktisk politik betvivler magtelitens vækststrategier, har fornuften trange kår, og vi har lang vej hjem.

Sten Victor

Hvad skete der lige der...?

Enhedslisten: 57%
Dansk Folkeparti: 55%
De Radikale: 54%
SF: 53%
Socialdemokraterne: 51%
Venstre: 42%
De Konservative: 41%
Liberal Alliance: 37%

Vibeke Rasmussen

I et radioprogram kunne man forleden følge, hvordan en folketingskandidat havde testet sig selv i en (anden) test. Det viste sig, at hun var 77% enig med sig selv. Men nu var hun så også Radikal. '-)

Britta Hansen, Peter Ole Kvint og Hans K Hansen anbefalede denne kommentar
Lars Kristensen

Jeg må spørge de respektive debattører: Har vi et "folke"-ting eller har vi et "parti"-ting?

Når jeg spørger, så er det fordi vi altid taler om folketingsmedlemmer og partier, men hvem er det reelt der sidder i folketinget?

Er det partier der er medlemmerne af folketinget eller er det de 179 mennesker vælgerne har stemt på?

Jeg selv synes vort folkestyre har mistet sin folkelighed ved at partierne - de politiske interessegrupper - har indtaget magten i folketinget, frem for at det er folkets repræsentanter der har magten i forening.

For mig ser folketinget ikke anderledes ud end landstinget gjorde det før 1953, hvor Kongen og adelen havde forret til specifikke pladser i landstinget og hvor medlemmerne af landstinget blev valgt gennem såkaldte valgmænd.

Folketinget i dag har 40 pladser der er givet i forret til partiadelens medlemmer (der er i strid med Grl. §83), de såkaldte tillægsmandater. Dernæst er de kandidater der opstiller for partier forudvalgte kandidater af interesseorganisationers interne medlemmer og ikke opstillet som selvstændige kandidater. Derudover overføres stemmer fra en personligt valgt kandidat til andre kandidater, hvorved at valg af folketingets medlemmer ikke bliver direkte, som efter Grl.§31, stk. 1.

Der er med andre ord nogle gevaldige grundlovstridige forhold ved et folketingsvalg, som er med til at undergrave det danske folkestyres udvikling mod et mere folkeligt folkestyre.

Partisystemet har været konstruktivt og medvirkende til ar forøge det folkelige folkestyre gennem det 20. århundrede, men er begyndt at nægte folkestyrets videreudvikling til et endnu mere folkeligt og demokratisk styreform.

Ligesom Kongen og adelen ikke ville afgive sine magtprivilegier i det 19. århundrede og i begyndelsen af det 20. århundrede, er partierne i dag havnet i samme suppedas. Nu er det partierne der ikke vil afgive deres magtprivilegie og give større mulighed for enkeltindivider af folket, at mulighed for at blive valgt ind i folketinget.

Denne angst for at miste sine magtprivilegier argumenteres med, at folketinget vil blive et umuligt ting at lovgive i fordi det vil blive politisk kaotisk. Ikke desto mindre er det sådan, at blev der valgt 179 individuelle mennesker ind i folketinget, så vil de alligevel gruppere sig i grupper der samarbejder som var grupperne partierne af i dag. Det eneste der vil være til forskel er, at der ikke er nogen der har mulighed for at true et medlem af et folketing af denne type folketing, som det ellers kan forekomme og sker i dag.

Derfor skulle partier ren faktisk forbydes ved valg til folketinget, således at valget alene skete som personligt valg af et folketingsmedlem. Derved ville partiers magt overfolketingsmedlemmer være brudt og folketingets medlemmer ville til hver en tid kunne følge Grl.§ 56. og ikke blive truet med eksklusion og manglende mulighed for at blive valgt til næste valg.

Partisystemet skal derfor bekæmpes og det kan gøres ved at stemme på kandidater uden for partierne eller kandidater for partier der gerne vil arbejde for at mindske partiernes magtprivilegium i folketinget.

http://kup-folketinget.dk/

Bill Atkins

Mathilde Mensink, mon ikke det har været umuligt at gennemskue Alternativets holdninger til de enkelte problemstillinger?

Randi Christiansen

Bill - uffe melder fx klart ud, at alternativets første prioritet er den miljø-og socioøkonomiske omstilling. I praksis foreslås fx 30 t arbejdsuge. Og man kan jo også orientere sig i partiprogrammet.

Grethe Preisler

Mathilde Mensink: "Er der en særlig grund til, at Alternativet ikke er med i valgtesten?"

Ja - det er fordi Alternativet ikke var født endnu, sidste gang der var folketingsvalg. Så er det jo lidt svært at teste sig frem til, hvor mange der har flyttet deres sympati fra RV eller et af de andre opstillingsberettigede partier til Alternativet siden 2011.

Helge Andersen

Så længe samtlige partier opererer med en meget stram partidiscilpin, hvor alle skal stemme som ledelsen, så har vi et meget lidt dynamisk folkestyre, hvor det mest handler om at skændes i medierne.

Man kan mene meget dårligt om det amerikanske system, men i kongressen har både repræsentanter og senatorer dog frihed til at stemme efter deres overbevisning og ikke efter hvad lederen dikterer. Det åbner op for en masse kompromisser i modsætning til det oligarki, der præger danks politik. Det Radikale Venstre ville eksempelvis ikke overleve længe, når de ikke kunne spille faste partiblokke ud mod hinanden, som de gør i Danmark.

Bill Atkins

randi - nu er konkretiseringsgraden forskellig fra partiprogram til partiprogram og Alternativets partiprogram forekommer ihvertfald mig noget fluffy ....og derfor mener testforfatteren da også at udmeldinger/afstemninger i en folketingsperioder er mere retvisende end forblommet øregas:

Da hverken Kristendemokraterne eller Alternativet har været valgt ind i Folketinget i den periode testen omfatter, så kan vi ikke måle, om du er enig med dem.

Nils Bøjden

Det var dog en række usædvanlig uinteressante spørgsmål.

Hvor er vigtige spørgsmål som:

Skal vi fortsat have alle de offentlige stillinger i Københavns området, eller skal der sendes stillinger ud i landet således at de offentlige stillinger er jævnt fordelt over hele landet?

Vil vi finansiere den demografiske ændring af samfundet med øgede skatter, lavere offentlige udgifter eller øget indvandring?

Skal EU bestemme mere eller mindre over vores lovgivning?

Skal vi indføre EURO med de bindinger det giver til de fælles europæiske statslige økonomimodeller?

Skal staten have større eller mindre beføjelser i overvågningen af befolkningen?

Skal vi fortsætte subsidiering af energi fra vindmøller?

Skal vi prioritere beskatning af indtægter eller fast ejendom?

Kan en nulvækst i de offentlige driftsudgifter udføres samtidigt med en forbedring af den offentlige service?

Skal den offentlige sektor fremover skille offentlige monopolfirmaer der sælger op i mindre enheder?

Randi Christiansen, Anders B og ellen nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Holger Hansen

Er jeg den eneste der har problemer med teknikken? Når jeg flytter glideren for et spørgsmål, flytter mange af de spørgsmål, jeg allerede har besvaret, med. Det duer jo ikke!!

En test er da for underholdningens skyld:
Testen viser tydeligt, at de radikale forsøger at være miljøvenlige i deres profil, samtidig med de pt. står for ansvaret med at håndtere om Nordjylland skal lægges brak om nogle år, i skifergas sagen... (horisontale skifergasbrønde lækker deres kemikalier ud i undergrunden, med rater op mod 50% eller mere, efter ganske få år... (første år er det 6-8 pct af brøndene, og teknologien er fra 2006-2007, modsat hvad nogle vil have folk til at tro - Dette er en biologisk krigserklæring, intet mindre. ('test'boringen pumper +20 mio liter kemi derned, som indeholder de værste benzen lignende stoffer man kan tænke sig...)

Sider