Læsetid: 6 min.

Kan man prissætte et menneskeliv?

Eksplosiv vækst i udgifterne til nye typer kræft- og gigtmedicin truer med at sprænge sundhedsbudgetterne i regionerne. Flere politikere foreslår derfor en bremse på indkøb af dyr medicin. Det vil koste menneskeliv og arbejdspladser, mener kritikerne. Men har vi råd til at lade være, hvis alternativet er yderligere nedskæringer og nedslidning af hospitalspersonalet?
’Vi tager skarp afstand fra, at man tænker et menneskeliv i kroner og ører. Hvis du som borger i Danmark ikke kan stole på, at du som patient får den bedst mulige behandling på sygehuset, er det et afgørende svigt i det sundhedssystem, vi kender og har tillid til,’ siger Lars Engberg, der er formand for Danske Patienter.

Tor Birk Trads

9. maj 2015

I 2010 fik danskere med en særlig type modermærkekræft adgang til det ny og effektive lægemiddel Yervoy, der sparker immunforsvaret i gang og får de hvide blodceller til at angribe kræftcellerne i huden.

Midlet kan livsforlænge og i bedste fald helbrede kræftsyge danskere, men Yervoy er dyrt: Et behandlingsforløb koster i omegnen af 660.000 kroner. Alene i 2014 brugte Danmark 93 millioner kroner på Yervoy til behandling af 187 patienter. Dermed er lægemidlet på top-30 over de dyreste lægemidler i sygehusvæsenet i dag.

Yervoy er en del af en tendens inden for nye, skræddersyede lægemidler, der kan forlænge eller helbrede danskere med hidtil uhelbredelige sygdomme, men som truer med at sprænge sundhedsbudgetterne for Regionerne. Alene i 2015 forventer AMGROS, der står for at indkøbe medicin til danske sygehuse, en stigning i udgifterne til ny sygehusmedicin på 600 mio. kroner.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu