Nyhed
Læsetid: 3 min.

’Lad os teste kropskameraer i Danmark’

Storbritanniens førende forsker i kropskameraer er involveret i pilotforsøg verden over med kropskameraer på politibetjente. Han påpeger, at en forsøgsordning i Danmark kunne afklare behovet og de etiske problemstillinger ved kropskameraer, som han mener vil være standardudstyr blandt alle betjente inden for 10 år
Forsøg i USA har vist, at kropskameraer medfører et fald i både politiets brug af magtanvendelse og i antallet af klagesager over politiet.

Rick Wilking

Indland
5. maj 2015

Hvis danskere på rejse i udlandet kommer i kontakt med ordensmagten, vil de flere steder opdage, at der sidder et lille kamera i reversen på betjenten og optager interaktionen mellem borger og politi.

Kropskameraet er hurtigt på vej til at blive standardudstyr for politibetjente i en række lande. Oven på flere dages voldelige demonstrationer i Baltimore efter drabet på Freddie Gray, der døde under mystiske omstændigheder i politiets varetægt, har præsident Obama afsat 133 mio. kroner til indkøb af kropskameraer til politiet. Og i går foreslog Amnesty Internationals chefjurist Claus Juul, at danske fængselsbetjente bør iføres kropskameraer, efter at DR har dokumenteret mindst fire tilfælde af voldelige overgreb mod indsatte i de danske fængsler.

Såfremt Folketinget vælger at afprøve kropskameraerne i Danmark, er Dr. Barak Ariel fra Institut for Kriminologi på Cambridge University klar til at hjælpe. Han er Storbritanniens førende specialist i kropskameraer og er involveret i over 30 forsøg i politikredse verden over, fra Uruguay til Israel.

»Inden for 10 år vil kropskameraer være standardudstyr for betjente over hele verden – også i Danmark. Det er afgørende, at vi får lavet videnskabelige undersøgelser af deres effekt og de etiske problemstillinger forbundet med dem, inden systemet bliver rullet ud alle vegne,« siger Ariel.

Sammen med sit team i Cambridge har han publiceret den første videnskabelige rapport, der dokumenterer effekten af kropskameraer med udgangspunkt i et pilotforsøg i byen Rialto, Californien. Efter det første år faldt antallet af klager over politiet med 88 pct. I samme periode faldt politiets brug af magtanvendelse med næsten 60 pct.

»I alle de forsøg, jeg har været involveret i, har vi set det samme mønster – nemlig et fald i antallet af klagesager mellem 20 og 60 pct. Det er, uanset om vi har testet det i politikredse, der normalt har mange eller kun få klagesager. I Rialto-undersøgelsen kan vi samtidig se, at der er penge at spare. For hver dollar, politichefen investerede i kropskameraer, sparede tjenesten fire dollar. Det skyldtes, at folk klagede mindre, samtidig med at der blev kørt langt flere tilståelsessager i retten på grund af videobevismaterialet,« forklarer professoren.

Dansk skepsis

Formanden for Fængselsforbundet, Kim Østerbye, synes ifølge P1 ikke, at kropskameraer er en god idé, da han mener, den ekstra overvågning vil ødelægge tillidsforholdet mellem fanger og fængselsbetjente. En lignende kritik har Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, rejst, da Enhedslisten i efteråret fremsatte et forslag om at iværksætte en forsøgsordning med kropskameraer på betjente. Det skete, efter at Information beskrev, hvordan de små kameraer er blevet testet med succes i England og USA.

Barak Ariel stod bag de to omtalte pilotprojekter, og det overrasker ham ikke, at de danske fagforeninger er skeptiske.

»Sådan er det alle steder, vi har iværksat forsøg. Politibetjentene er i starten meget skeptiske og frygter, at deres adfærd bliver overvåget. Men når de først har prøvet kropskameraerne og forstår, at det er en forsikringspolice for dem, ændrer de holdning. Kameraet beskytter jo først og fremmest mod falske anklager mod betjente og dårlig opførsel fra mistænkte, både af den verbale og den voldelige slags,« siger Ariel.

Kritikere af kropskameraer har fremført, at kameraerne er en krænkelse af borgernes privatliv. Og det er et vigtigt spørgsmål, som bør afklares videnskabeligt, mener Barak Ariel.

»I vores undersøgelser har vi etableret datasystemer, der automatisk sletter optagelserne inden for en periode, medmindre de skal bruges som bevismateriale. Men ethvert samfund må gøre op med sig selv, om fordelen ved kropskameraer opvejer ulemperne ved mere overvågning i gadebilledet.«

I dag benytter Task Force Pusher Street allerede kropskameraer på Christiania. Derudover har Information fra anonyme kilder fået oplyst, at kropskameraer også bruges i andre politidistrikter. Det ønsker politiet dog ikke at kommentere med henvisning til, at man generelt ikke oplyser om politiets materiel.

I stedet for den sporadiske brug af kropskameraer i dag bifalder Barak Ariel Enhedslistens forslag om pilotundersøgelse, som nyder opbakning fra SF, DF og Konservative.

»Kritikerne bør gå med til en pilotundersøgelse – og hvis de ikke er glade for resultaterne, kan de jo lukke ned for det igen. Så forholder de sig til problemet på et oplyst grundlag,« siger Ariel. Han afviser, at kameraerne øger mistilliden mellem borgere og politiet.

»Selv om du har et fantastisk tillidsforhold mellem samfundet og politiet, skal der kun én grim hændelse til at ødelægge det hele, se bare på USA. Med kropskameraerne minimerer man truslen fra politiovergreb, der går upåagtet hen. De øger tilliden – ikke omvendt.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Egon Maltzon

Det rejser ganske rigtigt en række interessante problemstillinger som fx. hvem der har adgang til disse optagelser, og om de er omfattet af loven om offentlighed I forvaltningen.
Man skal ikke glemme at på masser af disse optagelser vil der forekomme mennesker i meget pressede situationer.
Men personlige holdning er, at disse optagelser kodes så de kun kan låses op efter en dommerkendelse, og altså vil skulle indgå i en konkret sag.
Allerbedst skulle de streames over nettet realtime, så de ikke 'bliver væk', som vi desværre har set alt for mange eksempler på.

Herman Hansen

Uhyggeligt, hvordan man finder det nødvendigt, at trække grænser og barriere op mellem folk. Det ener med et mekanisk samfund, hvor vi uden grund lever i frygt for hinanden i aflukkede små privatsfærer.

Claus Jensen

Når man har så meget at skjule, som politiet har, er der ikke noget at sige til, man ikke vil overvåges.

Anne Eriksen

Der er rigtig mange, der har noget at skjule :-), og det lykkes rigtig tit, hvad enten det er penge, regler, politik eller smugspisning!
Hvis man tror, at mere overvågning (jævnfør samfundet p.t.) med kontrol og bureaukrati fører til noget godt, så er man jo også modstander af tillid mellem mennesker?
Naturligvis skal man heller ikke være naiv og man er da heller ikke på disse sider i tvivl om mange institutioners stærke behov for gennemsigtighed, men det er en anden boldgade.

Claus Jensen

Politiet er en institution.

Anne Eriksen

Ja da, men tror du ikke, Claus Jensen - at man vil finde muligheder for omgåelse - og hvis man evt. skulle acceptere, at nogle institutioner er værre end andre - så behøver det jo ikke være betjenten i fængslet eller på gaden?
Det er altid indianerne - ikke høvdingene.

Claus Jensen

Politiet vil altid finde muligheder for omgåelse, men man må jo forholde sig til, at der er positive oplevelser med det overalt.

Anne Eriksen

Det har været i USA og England - min tanke er stadig at mennesker har mere brug for tillid (og faglighed) end kontrol i det lange løb.

erik mørk thomsen

Kun den, der har noget at skjule, kan være imod kropkamera.

Claus Jensen

Politiet er ikke mennesker, det er et monopol i en uniform.

Thora Hvidtfeldt Rasmussen

Tænk på sagen med Omar El-Hussein - hvis de betjente, der var på vagt for at beskytte Lars Vilks havde haft disse kameraer på, så havde politiet sparet megen tid.

Morten Jespersen

Man kan da godt give politiet kropskameraer. Men jeg foretrækker og anbefaler at alle benytter deres telefoner, og generelt optager både lyd og billede, hver gang de har kontakt med en offentlig myndighed, herunder politiet.

Claus G. Jørgensen

Vi kommer til at se, kameraerne sjovt nok aldrig virker eller optagelserne er forsvundet, hvis politiet har gjort et overgreb.

ellen nielsen

Hvis man generelt går ind for mere overvågning i samfundet,
så er dette endnu et tiltag!

Claus Jensen

Ja, derfor er det også helt uforståeligt, at politiet samt alle partier til højre for EL og til venstre for LA ikke er ellevilde med ideen.

Lars Bo Jensen

Jeg kan ikke se at dette forringer retssikkerheden for borgerne.
Politiet har allerede mulighed for at bruge kropskameraer og gør det ofte. I dag er det bare sådan at kun politiet kan få adgang til billederne, eventuelt forurettede der vil klage over politiet kan ikke få adgang til billederne.

Tommy Gundestrup Schou

Få dem endelige bare indført. Hvis politi og offentlighed ved at disse kameraer er der vil det føre til bedre opførsel fra begge parter (set over en bred kam) og det kan da ikke være til gene for nogen.

Så kan alle teorier om at optagelser forsvinder og kameraer "ikke lige virker" være helt lige meget. Der vil altid være undtagelser. Humlen er, at de i det store og hele vil være til gavn for både politi og borgere.