Interview
Læsetid: 5 min.

Manden med magten, han ikke ønsker

Han går til valg på at være i opposition til de etablerede magtpartier, men efter valget kan han sidde med de afgørende mandater til den magt, han ikke ønsker. Alternativets partileder, Uffe Elbæk, afviser at komme med konkrete krav for sin støtte til Helle Thorning-Schmidt. ’Vi har hovedønsker,’ siger han
’Jeg har selv prøvet at være småbørnsfamilie, og nu er jeg bedstefar, så jeg ved, hvor svært det er at få tid til at bringe og hente, tage til fodboldtræning og forældremøder. Vores del af verden skal ikke forbruge mere,’ siger Uffe Elbæk, formand for Alternativet

’Jeg har selv prøvet at være småbørnsfamilie, og nu er jeg bedstefar, så jeg ved, hvor svært det er at få tid til at bringe og hente, tage til fodboldtræning og forældremøder. Vores del af verden skal ikke forbruge mere,’ siger Uffe Elbæk, formand for Alternativet

Indland
29. maj 2015

Han er en ombejlet herre, ham Uffe Elbæk. Først vil et tv-hold fra DR krydsforhøre partilederen for Alternativet om, hvorfor der ikke skal stilles krav til kontanthjælpsmodtagere. Elbæk forklarer og forklarer, indtil journalisten indstiller spørgsmålsmaskinen.

»Jeg skal lige tjekke noget her. Er det i orden,« spørger Uffe Elbæk, mens tv-holdet pakker sammen, og han står med iPhonen i hånden.

Vi er i Alternativets hovedkvarter i København. I en sidegade til Strøget har Folketingets yngste parti indrettet tre etager, som er fyldt med frivillige.

Mindst 50 forskellige ansigter suser gennem lokalerne under interviewet. Flere af dem i identistiske grå sweatshirts. Samme model, som Uffe Elbæk har på. »Gennemsigtighed« står der på brystkassen.

Og det er netop, hvad Uffe Elbæk og Alternativet ønsker. Gennemsigtigheden i den politiske proces skal være større blandt dem, der har magten.

Snart kan det være Uffe Elbæk, der sidder med nøglen til den magt, han ikke ønsker. Hvis Helle Thorning-Schmidt (S) skal gøre sig forhåbninger om at genvinde regeringsmagten, skal Uffe Elbæk og Alternativet over spærregrænsen på to procent af stemmerne. Det spår nogle meningsmålinger, at partiet vil have held med. Andre gør ikke. Men Uffe Elbæk afviser at stille krav til statsministeren for sin støtte.

»Vi har ingen hovedkrav. Vi har hovedønsker. Uden at sammenligne os med andre støttepartier går vi meget seriøst til opgaven, og vi ved, vi er et meget lille parti, så vi kommer ikke med ultimative krav. Det vil ligge os enormt fjernt. Men vi kommer med ønsker, så vi håber, der kan skabes et respektfuldt samarbejde med de andre partier, som peger på Helle Thorning-Schmidt. Og på vores ønskeseddel står de ting, som vi også går til valg på: bæredygtig omstilling, bedre iværksætterkultur og frisættelse af den offentlige sektor. De områder vil vi have et aftryk på.«

– Hvad skal en socialdemokratisk miljøminister levere til jer på miljøområdet?

»Hun skal tage os alvorligt.«

– Skal I bare inviteres ind til kaffe?

»Jeg har været i det her game så længe, så jeg ved godt, at man bliver mest interessant, hvis ens stemmer er afgørende for, at man får nøglerne til et vist ministerium. Det er min egen personlige erfaring med Helle Thorning-Schmidt, at vi arbejder godt sammen.«

– Udsteder du ikke en blankocheck til Helle Thorning-Schmidt, når Alternativet ikke har nogle krav for at udgøre de afgørende mandater?

»Vi er ikke blåøjede og naive på den naive måde, hvis man kan sige det sådan. Vi er naive, og vi er også blåøjede, men vi må ikke være dum-naive. Det betyder selvfølgelig, at hvis vi overhovedet kommer i den situation, at vi kommer ind, og vi bliver afgørende for Helle Thorning-Schmidt, så kommer vi med konkrete ønsker, som vi har med på valgaftenen, og vi er klar til at tale om dem dagen efter valget. Det er der ingen tvivl om.«

– Og I vil ikke snakke om de konkrete ønsker inden valget?

»Næ, lad os nu se, hvordan valget går. Jeg ved, at Socialdemokraterne følger os nøje, og det kan jeg godt forstå.«

Bøvlede forhandlinger

En »ny politisk kultur« er et mantra for Alternativet og Uffe Elbæk. Men med potentielt fire-fem mandater ud af Folketingets 179 mandater, er der altså lang vej til, at Uffe Elbæk kan trumfe en ændring af en kultur, de andre partier har etableret, igennem. Derfor er han selvfølgelig klar til at samarbejde på de vilkår, partiet måtte blive præsenteret for.

– Enhedslisten har som regeringens parlamentariske grundlag flere gange følt sig dårligt behandlet af SR-regeringen. Hvordan forestiller du dig, at regeringen vil samarbejde med jer?

»Vi skal nok få et godt samarbejde, tror jeg.«

– Men hvad tror du, Bjarne Corydon vil sige til at lave politisk laboratorium, som I gerne vil, i Struense-værelset i Finansministeriet ved finanslovforhandlingerne?

»Jeg har prøvet at forhandle med Bjarne Corydon i Struense-værelset. Altså, der skal to til en tango. I denne regeringsperiode kan man godt forestille sig, at musikaliteten fra begge parter – regering og parlamentarisk grundlag – havde været større. Jeg kan godt forstå, at Johanne Schmidt-Nielsen og Enhedslisten nogle gange har følt sig dybt provokeret. Omvendt synes jeg også, at Enhedslisten nogle gange er kommet med ultimative krav, og det gør alle forhandlingssituationer bøvlede.«

– Skal du så være mediator ved forhandlingsbordet?

»Nej, jeg har det faktisk også lidt dårligt med at sidde og pege fingre ad Enhedslisten og Corydon. Men set udefra kunne man have gjort det anderledes.«

Mere livskvalitet

Udover rollen som valgets helt store joker har Uffe Elbæk og Alternativet i valgkampens første dage gjort sig bemærket med partiets forslag om en arbejdsuge på 30 timer mod de normale 37 timer i dag. Partiet er blevet kritiseret for at mangle finansiering til sit forslag, der potentielt kan koste statskassen op mod et trecifret milliardbeløb. Men Uffe Elbæk anerkender ikke præmissen. Det handler om meget mere end blot kolde kontanter.

»Det er et paradoks, at alle os, der er i arbejde, løber hurtigere og hurtigere og føler os udbrændte på vores job. Mange offentligt ansatte vil sige, at de hverken er glade eller fagligt stolte, fordi de bare løber hurtigere og hurtigere. Samtidig er en stor del af befolkningen sat uden for et arbejdsfællesskab. Derfor skal vi dele det arbejde, der er, på en mere begavet måde. Her kan en arbejdsuge på 30 timer være en god idé,« siger han og påpeger, at en kortere arbejdsuge vil give end bedre produktivitet i de færre timer, der arbejdes.

»Vi skal sikre, at vi bruger Jordens knappe ressourcer bedst, mens vi samtidig sikre den bedste livskvalitet for borgerne.«

– Men får man bedre livskvalitet af at få mere fritid?

»Ja, helt klart. Jeg har selv prøvet at være småbørnsfamilie, og nu er jeg bedstefar, så jeg ved, hvor svært det er at få tid til at bringe og hente, tage til fodboldtræning og forældremøder. Vores del af verden skal ikke forbruge mere. Vi skal forbruge bedre. Derfor skal vi have et større socialt engagement, og det kræver tid. Den mulighed skal man have med kortere arbejdstid. Der er selvfølgelig langt hen ad vejen en sammenhæng mellem livskvalitet og materiel vækst. Det er dejligt at få sit eget værelse, når man er vant til at bo på samme værelse som sine tre søskende, og det er også dejligt at få toilet inden for og få sit eget bad. Men kurverne for, hvordan livskvalitet og material vækst plejer at følges ad, er blevet koblet fra hinanden. Nu bliver vores liv ikke mere meningsfuldt og bedre af, at vi får en ny fladskærm eller en ny bil. Derfor er det ikke længere et spørgsmål om at øge den materielle vækst, hvis vores liv skal være mere meningsfulde, og vi skal have højere livskvalitet.«

Om Uffe Elbæk lykkes med at overbevise minimum to procent af danskerne om at sætte kryds ved Alternativet, ved vi den 18. juni.

»Vi er meget ydmyge over for den rolle, vi har fået. I princippet burde vores projekt ikke kunne lade sig gøre. Det er et umuligt projekt. Det er meget svært at starte et politisk parti op i Danmark med hele organisationen og vælgererklæringerne. Men måske gør vi det ...«

Læs også: Penge vælter ind hos Alternativet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hans K Hansen

Så lad være med at give ham magt. Hvad er alternativets politik? Det ved vi ikke rigtig endnu. Vi skal først finde ud af det.

Hvad "forfriskende" er der ved sådan et svar?

Er partiet indstillet på at nytænke demokratiet? De ved jo godt begrebet betyder folkestyre. Hvad så med at svare at alternativet vil afspejle befolkningen tværpolitisk? Det vil de nok alligevel ikke, for så fyger det om ørene med "populist" beskyldninger. Sandheden er at elitister ikke specielt bryder sig om befolkningsflertallet, som de på en god dag kalder populister. På en dårlig; flertalstyranner.

Men så er mindretalstyranni måske bedre? Eller alligevel ikke? Alternativet er et fragment af det Radikale Venstre. Ingen er mere elitære end dem. Sammen med venstrefløjen, et par undtagelser f.eks. Søren Pind, så er populære holdninger populistiske. Folkestyre tanken bliver lynhurtigt sat i skammekrogen.

Demokrati (dvs folkestyre) er populisme, af latin; populos = folk, at noget er populært. At en oplyst veluddannet befolknings flertalsopfattelser ofte har ret, er en torn i øjet på ideologiske elitister. De er mere eller mindre annalister IHT til historisk fortolkning, det vil sige det modsatte af pragmatisk (i betydning; klog) historiefortolkning. Et barn af en politiker falder sjældent langt fra stammen. Man kunne kalde det opdraget uselvstændighed.

Folk stemmer Alternativet ind som reaktion på de etablerede partiers metaltræthed. Det er proteststemmer. Spørg folk om de kender Alternativets politik. Svaret er, med et forlegent smil, at det gør de ikke. Det er der nemlig ingen der gør ...

Flemming Berger, Ture Nilsson, Morten Simonsen, Peter Nielsen, Helene Kristensen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Marianne Christensen

Kære Hans. K. Hansen.

Vi kender de andres til bevidstløsthed. sparken nedad, import af underbetalt arbejdskraft, skattelettelser i toppen. Krigsførelse, der skaber øgede forsvarsudgifter og flygtningestrømme.

Udsalg af Det vore forældre opbyggede nordisk tråd og kabel, dansk olie og naturgas, dsb og INTET er blevet bedre af at blive privatiseret. Et par danske politikere har fået nogle topposter. Og det er vel derfor de gør det. Don corydon er ikke en enmandshær. Det er vel snarere en don korruptionehær vi ser i dansk politik. Liden vestager er havnet som underordnet i junckers skattelys cirkus. Velbekomme.

Flemming Berger, Jens Kofoed, Morten Pedersen, Ib Hansen, June Beltoft, Kaj Spangenberg, Ervin Lazar, Janus Agerbo og Uffe Illum anbefalede denne kommentar
Brian Rosberg

Hans K Hansen. Hvad og hvem vil du så anbefale, jeg skal stemme på?

Udover det, så skal du og folket da bare gå ind på Alternativets hjemmeside, hvis I vil være lidt klogere på deres ideer. :o)

Morten Pedersen, Peter Andersen, June Beltoft, Lene Santora og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Claus Jensen

Hvem siger, Uffe ikke ønsker magten?

Flemming Berger, Jens Kofoed, Bo Carlsen og Jens Wolff anbefalede denne kommentar

Magten er bedst placeret hos den, der ikke ønsker den. Hvordan Elbæk så kan pege på en statsministerkandidat, som mener, valget handler om, hvem der skal være statsminister i Danmark, er ikke til at gennemskue.

Kaj Spangenberg, Peter Jensen og Marianne Christensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Populisme er spekulation i befolkningsflertallets reaktioner som masse, mens demokrati er folkets deltagelse i styret som individer.

Steffen Gliese

Skal man give magt til nogen, skal det være til dem, der ikke vil have den.
Dernæst skal man minimum sørge for, at den bestrides af to, der indbyrdes kan blokere hinandens beslutninger.

Kaj Spangenberg, Jens Illum, Rasmus Kongshøj og Tor Brandt anbefalede denne kommentar
Hans K Hansen

Jo. Jeg har ingen intention om at blande mig i hvad folk synes de vil stemme. Men hvorfor ikke afprøve sine holdninger på TV2 Kandidattest? Den kunne sætte ting i perspektiv i forbindelse med hvem man tror man er enige med. Søg på "TV2 kandidattest".

Jeg tror at der er voksende befolkningskrav om fortolket bogstavelig folkestyre, og mens jeg husker det, så er der en spirende utraditionel alliance:

"En ny og EU-skeptisk alliance bestående af Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance vil bruge en kattelem i Grundloven til at gennemtvinge folkeafstemninger om bl.a bankunionen, hvis partierne får 60 mandater."

Det er da lidt spændende. Nu må vi se om det bare er valgflæsk ...

Flemming Berger, Per Torbensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Hans K Hansen

Peter Hansen

Jeg forstår din fortolkning af populisme begrebet. Der er mange spekulationer om hvordan populisme skal/bør opfattes. Ordbogen (Den store Danske), forklarer glimrende betydningen:

"populisme, begreb, der knytter sig til en bred vifte af handlingsorienterede, folkelige politiske protestbevægelser. Begrebet fremkom første gang i forbindelse med dannelsen af The Populist Party i USA i 1891, der hævdede at repræsentere den jævne mand. Selvom partiet kun eksisterede nogle få år, fik det betydelig indflydelse på amerikansk politik.

Ofte har betegnelsen populisme været anvendt med nedsættende betydning (demagogi, leflen for øjeblikkets stemninger o.l.).

Inden for samfundsvidenskaben er der uenighed om, hvilke kriterier der skal opfyldes, for at man kan anvende ordet populisme som et homogent og entydigt videnskabeligt begreb.

De populistiske bevægelser passer dårligt på venstre-højre-skalaen. De er gennemgående ikke antikapitalistiske, men man være mod storkapitalen — navnlig den internationale, eftersom partierne har nationalistisk anstrøg (se nationalisme).

De er udpræget antielitistiske og mod såkaldt establishment. De nærer en vis mistro til det repræsentative demokrati og går ind for udvidet brug af folkeafstemninger.

Populistiske partier dannes for at udtrykke folkelige protestbevægelser. De er ofte relativt kortlivede med en eller nogle få mærkesager og uden egentlig udarbejdet eller sammenhængende ideologi."

Men søg selv på dine egne betingelser.

Herman Hansen

Min stemme går til Alternativet og det har den gjort fra dag et. Ikke på nogen måder som protest, men fordi jeg vil deres politik, som repræsentere fremtidens samfundsmodel.

Ernst Enevoldsen, Morten Pedersen, June Beltoft, Lene Santora, Torben Nielsen og Tor Brandt anbefalede denne kommentar

Jeg forstår ikke rigtig påstanden om at "ingen kender Alternativets politik". Jeg synes da de er ret klare omkring deres ideer, og de har fremsat flere konkrete forslag end de fleste af de etablerede partier.

Og så synes jeg at Uffe Elbæk har en helt formidabel og passende ydmyg fremtoning, som de fleste politikere kunne lære meget af. Om man kan overleve uden killer instinct ved jeg ikke, men hvis ikke er det ikke manglen på samme der er fejlen.

Alternativet har haft min stemme fra begyndelsen.

Herman Hansen, Morten Pedersen, Niels Møller Jensen, June Beltoft, Kim Øverup, inger margrethe thora møller, Rasmus Kongshøj, Torben Nielsen, Herdis Weins og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Arne Kruse Nielsen

Hmm ... Kan ikke udelukke svag mistanke som en slags ...efterløber (opsamlings-anhænger) til den RØDE bus, vi så tegning i Blæksprutten med S-politikere nervøst kiggede i bagspejlet - ved at blive indhentet af virkeligheden ... gav ordre til FULD FART FREM - med opspillede øjne på alvorlig afgrund ret forude.

Claus E. Petersen

Jeg træder muligvis nogle over tæerne med dette skriv, men det kræver en særlig form for oplyst idioti at sende en stemme til en gruppe mennesker hvis væsentlige refleksion over samfundet og verden er at "folk skal være rarere ved hinanden", at "vi" skal tænke på klimaet og at alle skal realisere deres potentiale.
Der er jeg nok mere til dem der erkender at verden er lavet af mudder og klipper, og forsøger at vise en praktisk vej til målet og som ikke forudsætter at vi allesammen har fået det hvide snit.

Flemming Berger, Bo Carlsen, Claus Jensen, Morten Simonsen og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Mig forekommer det naivt at tro, at en mand som blev gået på grund af nepotisme, ikke vil magten når han stiller op igen. Hvis ikke han vil have magten, hvad vil han så ha? Lette penge for at lege klovn i et Folketing, der i forvejen befolkes af voksne mennesker der opfører sig som hysteriske, forkælede børn?

Sabine Behrmann

Helene Kristensen, Rigsrevisionen frikendte Uffe Elbæk for nepotisme.

Det er lidt interessant, at begyndelsen til den historie hænger langt bedre ved i folks hukommelse end hele forløbet.

Morten Pedersen, Anna Holmgaard, June Beltoft, Ervin Lazar, Steffen Gliese, Kim Øverup, Tor Brandt og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Sabine Behrmann

Hans K. Hansen, kom til politisk laboratorium et sted i nærheden af dig: http://alternativet.dk/alternativet-praesenterer-politiske-laboratorier/.

Måske får du svar på nogle af dine spørgsmål.

georg christensen

Manden, med (magten), siger bare det samme som alle de nuværende partier siger, når magten så ved valget falder i deres hænder, falder uskylds proklameringen samtidig, vi glemte alle vores gamle bindende indbyrdes aftaler med hinanden.

Det nye folketing er allerede i begyndelsen sat ude af funktion, på grund af gamle aftaler. Et diktatur eller enevældigt styresystem ses allerede forude. Derfor og netop derfor bør vi alle Danskere gå til valg og sætte et "X", på de nye partier , hvis vi ønsker "nytænkning", eller bare forandring.

Gå hen og stem for demokrati og stem ikke på de gamle partier som på bedste enevældig vis stadig forsøger at opretholde deres egne diktaturiske "magtbegærligheder".

Peter Nielsen

Der blev på dag 1 i valgkampen sagt "form uden indhold" om Alternativet - dette udsagn virker mere og mere korrekt. Ikke engang i det her interview fortælles der noget konkret udover mindre arbejdstid og mere fritid. Det er jo sikkert noget alle kunne tænke sig, og derfor er det populistisk. Forbrugspsykosens indvirkning på miljøet og mennesket er jo heller ikke unik for Alternativet, der kan vi finde en håndfuld andre partier der har en mere skarp og detaljeret plan/ politik for området.
Det klinger mere og mere af at Alternativet blot er Uffe Elbæks gøen som en loppe, og når lyset er brændt i begge ender så går det ud og det samme synes at være skæbnen for Alternativet.
Hvis nu han skulle virke blot en anelse mere seriøst, så ville det klæde ham at modbevise påstanden om at hans politik vil koste 3-cifrede milliardbeløb, i stedet for at sige at han ikke anerkender præmissen.
Jeg anerkender heller ikke at jorden er rund... men det er den nu nok alligevel.
Slutteligt - enhver der stiller op til valg, uanset om det er kommunalvalg, regionsvalg, folketingsvalg eller EU valg, så er personen et magtmenneske.

olivier goulin

Uanset min delvise sympati for Elbæks idealistiske forsøg på at påvirke en politisk kultur, der bliver mere og mere rådden, så er Jeg altså bange for, at han og hans fæller faktisk er lidt for 'dumnaive' til de nededrægtige magtspil på borgen. Før de kan nå at sige 'Gennemsigtighed', er de blevet suget ind i de poltiske studehandler, hvor de store og kyniske snørrer de mindre og naive, som ikke har fantasi til at forestille sig, hvor kyniske de er på toppen.

Og skulle det endelig lykkes Alternativet at få væsentlig indflydelse, så er der een faktor, som vil indhente dem: Den korrumperende magt. Den er en forrædder, og den får selv de bedste ned med nakken.

/O

Peter Nielsen

Uffe Elbæk har intet at byde ind med, som vil blive taget seriøst. Derfor ender han som et fast pibekor i medierne indtil folk har glemt ham igen. Nyhedsværdien omkring Alternativet vil stille og roligt dale til et niveau hvor de vil forsvinde ud i glemslen, og til næste valg er der ikke mere tilbage af dem.
Uffe Elbæk er simpelthen ikke dygtig nok til gamet inde på borgen, det har vi allerede set en gang tidligere, og hans hidtidige valgkamp lader til at han ikke er kommet op af rillen endnu ( gør det sikkert aldrig).
Useriøst og usammenhængende er hans trademark...

Arne Stensgaard Berg

Hans K Hansen spørger i toppen af kommentarspalten: "Hvad er Alternativets politik? Det ved vi ikke rigtig endnu. Vi skal først finde ud af det."

Jeg sidder og leger lidt ordleg, hvor jeg skifter "Alternativet" ud med henholdsvis "Venstre", "Socialdemokratiet", "Enhedslisten" og "Dansk Folkeparti" - og ved I hvad jeg finder ud af? Udskiftningen af partinavnet ændrer faktisk ikke udsagnets værdi!

Hvad er det de alle sammen vil? Har vi hørt nogen reel vision for Rigets fremtid fra ét af de partier, der i dag sidder i Folketinget? Well, Lars Seier Christensens parti har fremlagt en vision for hvordan vi gør de rige endnu rigere, og hvordan fanden tager resten. Men HTS' parti fremturer med "mere af det samme", forklædt som "Det Danmark du kender", og Venstre fumler rundt med noget nul-vækst og et ikke nærmere defineret "moderne kontanthjælpsloft". Gudfrimigvel... Og så er der Thuelsen Dahl, der stadig ikke har fattet, at Pias fem fede toldere ikke forhindrer udviste kriminelle i at vende tilbage og fortsætte "karrieren".

De har ellers haft rig mulighed for at udlægge teksten, al den stund at vi har haft de facto valgkamp siden årsskiftet, men hvor er visionerne? Hvor er planen for Danmark v2.0?

Det er muligt, at Alternativets politik ikke står helt klart på lystavlen endnu, men de har trods alt en vision - og alene på det grundlag får de min (brev)stemme i eftermiddag.

Kim Øverup, Tor Brandt og Anders Olsen anbefalede denne kommentar
Michael Bruus

For mig at se har Alternativet fat i den lange ende af en ny fremtid, en fremtid hvor økonomi, arbejde og forbrug ikke udgør hoved værdigrundlaget.
Når jeg ser tilbage over de sidste måneder, har information bragt den ene artikel efter den anden hvor værdigrundlaget netop har været alt andet end økonomi, arbejde og forbrug, og det samme på pol.dk.

Morten Pedersen, Lene Santora, Steffen Gliese, Tor Brandt, John Christensen og Lilli Wendt anbefalede denne kommentar
John Christensen

Peter - SSFR og senest SR viste sig IKKE at være det centrum-venstreprojekt der var brug for (tag f.eks dagpengestriden), hvorfor så disse Alternativet på forhånd?

Noget tyder på at journalisten bag artiklen ikke har interesseret sig for at tale politik, ud over vinklen med krav til at støtte blokken og herunder blokkens statsministerkandidat.
Det behøver ikke at være Uffe Elbæks skyld, og Information kan jo nå at råde bod på det med politikken. Ellers må liste Å i sidste instans købe spaltepladsen!

Under vejs og afhængig af valgkampens gang, kan et krav jo blive at Bjarne Corydon skal søge andet arbejde (det er trods alt nemmere at få andet arbejde mens man har arbejde!) når en ny regering sammensættes, hvis han da bliver valgt ind overhovedet.

Er du desillutioneret som vælger så tænk dog alternativt.

Vi kan ikke løse problemerne ved at fortsætte med at gøre det som skabte problemerne.
Forvent derfor ingen forandring hvis du fortsætter med at gøre det samme.

Jeg er efterhånden vundet for at gennemføre en form for basisydelse/borgerløn.
Simpelthen fordi det skaber frihed og lighed i et mere retfærdigt samfund hvor vi ikke længere behøver at være bekymrede for om vi skal gå sultne eller undermedicinerede i seng.
Nu kan vi nemlig komme videre ved at frisætte samfundets skabende kræfter. Selv kulturen kan blomstre.

God dag der ude

Lene Santora, Steffen Gliese og Tor Brandt anbefalede denne kommentar
John Christensen

Peter - SSFR og senest SR viste sig IKKE at være det centrum-venstreprojekt der var brug for (tag f.eks dagpengestriden), hvorfor så disse Alternativet på forhånd?

Noget tyder på at journalisten bag artiklen ikke har interesseret sig for at tale politik, ud over vinklen med krav til at støtte blokken og herunder blokkens statsministerkandidat.
Det behøver ikke at være Uffe Elbæks skyld, og Information kan jo nå at råde bod på det med politikken. Ellers må liste Å i sidste instans købe spaltepladsen!

Under vejs og afhængig af valgkampens gang, kan et krav jo blive at Bjarne Corydon skal søge andet arbejde (det er trods alt nemmere at få andet arbejde mens man har arbejde!) når en ny regering sammensættes, hvis han da bliver valgt ind overhovedet.

Er du desillutioneret som vælger så tænk dog alternativt.

Vi kan ikke løse problemerne ved at fortsætte med at gøre det som skabte problemerne.
Forvent derfor ingen forandring hvis du fortsætter med at gøre det samme.

Jeg er efterhånden vundet for at gennemføre en form for basisydelse/borgerløn.
Simpelthen fordi det skaber frihed og lighed i et mere retfærdigt samfund hvor vi ikke længere behøver at være bekymrede for om vi skal gå sultne eller undermedicinerede i seng.
Nu kan vi nemlig komme videre ved at frisætte samfundets skabende kræfter. Selv kulturen kan blomstre.

God dag der ude

John Christensen

Undskyld dobbeltkonfekt!

Rasmus Kongshøj

Jeg stemmer ikke på Alternativet, men alligevel har jeg stor respekt for dem. De fokuserer på vigtige emner som klima og demokrati, som det øvrige Christiansborg ellers ignorerer.

Lilli Wendt

Michael Bruus, jeg tror du har ret.

Det virker som om Alternativet er et parti, som er betydeligt mere fremtidssikret end de nuværende partier. Det er et parti, der ikke er bange for at stille spørgsmålstegn ved den fremherskende dagsorden, og samtidig er det et parti, som gerne vil tage ansvar både økonomisk, socialt og miljø- og ressourcemæssigt. At al begyndelse er svær er indlysende. Men der er helt sikkert brug for Alternativet i dansk politik - også i fremtiden. Jeg håber de får et godt valg.

Jan Svenson, Tor Brandt og Marianne Rasmussen anbefalede denne kommentar
Claus Jensen

Jeg prøver ihærdigt at tro på Alternativet og dets stifter, men det er umuligt, når der konstant drypper selvgodt slim som det her af den billige lev og lad leve-retorik:

Uden at sammenligne os med andre støttepartier går vi meget seriøst til opgaven, og vi ved, vi er et meget lille parti, så vi kommer ikke med ultimative krav. Det vil ligge os enormt fjernt ... jeg har det faktisk også lidt dårligt med at sidde og pege fingre ad Enhedslisten og Corydon. Men set udefra kunne man have gjort det anderledes ... Vi er meget ydmyge over for den rolle, vi har fået.

Og lige så underlige som jeg finder "Alternativet har ingen politik"-påstandene, finder jeg udtalelserne om at Uffe Elbæk skal give op fordi han ikke magter spillet på Borgen.

Hvis der er noget vi IKKE har brug for, er det da flere politikere som forstår at "spille spillet"!
Hvis alle politikere var ligeså ærlige, ydmyge og tillidsfulde som Uffe Elbæk, ville der ikke være noget spil at spille, men kun ærlig politik at arbejde med. Hvis vi ønsker forandring, skal vi da ikke vælge flere ind, som kan spille det gamle spil - vi skal vælge dem ind, som slet ikke accepterer præmissen om at politik skal være et spil!

Her er Alternativet for mig at se det eneste reelle bud i øjeblikket. At de bliver kaldt dumme og naive af den grund, er for mig at se blot udtryk for at mange stadig ikke har fantasi til at forestille sig at det kunne være anderledes, hvis blot vi som vælgere boykottede alle de gamle gamere.

Keld Albrektsen, Herdis Weins, Steffen Gliese og Kim Øverup anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

Alternativet kommer ikke reelt til at revolutionere folketinget, men man kan bruge dem strategisk til at holde de neoliberale fra magten.

Skulle det så falde sådan ud at de bliver et frisk pust i folketinget er det jo en gevinst.

Ellers er der kun at sige, tilbage til et decentralt danmark hvor vi kan klare os i mindre enheder og selv træffe alle vigtige beslutninger om vores liv, og ikke være slaver af et system som kun kan overleve på evig vækst.

Michael Bruus

Det der springer i øjnene er at Alternativet tager udgangspunkt i menneskelige behov, hvor den gængse poletik tager udgangspunkt i menneskelige afhængighed.

Som mennesker har vi behov for at høre til og høre samen med, men vi har gjort os afhængig af mobiltelefoner og sociale medier. (Forbrug) Den gense poletik er internet og helt hurtigt internet til alle.

Alternativets, er ide værksteder og stører politisk medbestemmelse.

Jeg tror, at Alternativet kan komme breder ud og blive bedre forstået hvis de taler mere om reelle menneskelige behov, kontra afhængighed.

Claus Jensen

Jørn Petersen:

Alternativet peger uforbeholdent på en neoliberal statsminister.

Flemming Berger, Bo Carlsen og Torsten Jacobsen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Alternativet vil blive indhentet af realpolitik - det er helt uomgængeligt.

/O

Bill Atkins

Ønskelister til forhandlingerne om kapitalismens "nødvendighedens politik". :-)
...det bliver helt sikkert til rigtig mange kopper kaffe. Håber for Elbæk, at han har en god mave, og evner mange varierede bortforklaringer.

Bill Atkins

Men hvad mon der ligger der i: "Frisættelse af den offentlige sektor" ?

Torsten Jacobsen

Alternativet skal først og fremmest måles på deres vilje og evne til at demonstrere, at en anden politisk kultur end den nuværende er mulig. At erfarne kynikere som har set det meste, kun finder anledning til skepsis i forhold til et så idealistisk og blåøjet projekt, er forståeligt. Men det forekommer mig at megen af den skepsis slår over i direkte modvilje, og at denne modvilje retfærdiggøres med henvisninger til hvad Alternativet vil gøre, og ikke hvad de indtil nu har gjort.

Hvis man på den anden side allerede finder den herskende politiske kultur passende og ønskværdig, må Alternativet jo fremstå som direkte latterligt. Sådan set også forståeligt,momend det kan være svært at forstå, endsige at tage helt alvoligt, mennesker der med veltilfredshed kigger ud over det politiske landskab anno 2015, og kynisk sætter deres X ved.mere af det samme.

Torsten Jacobsen

Det kan man da kalde et dødskys, Leo Nygaard :)

Steffen Gliese

Ja, man er lige præcis nødt til at vælge folk, der ikke ønsker magten og ikke vil eller formår at spille spil til benefice for vælgerne. Det er befolkningens eneste sikring imod en stadigt mere omsiggribende korrumpering i den såkaldte "elite", som man dog må påpege, intet har med elite at gøre.

Steffen Gliese

Ja, man er lige præcis nødt til at vælge folk, der ikke ønsker magten og ikke vil eller formår at spille spil til benefice for vælgerne. Det er befolkningens eneste sikring imod en stadigt mere omsiggribende korrumpering i den såkaldte "elite", som man dog må påpege, intet har med elite at gøre.

Claus Jensen

Torsten Jacobsen, glem nu ikke at spørge, hvori det alternative er at komme med ønsker og ikke krav. Tom retorik, og det er sådan noget, samt den slimede, 'selve vor ydmyghed, vores forstilte uvilje mod at sige, vi er bedre end de andre, er det, der gør os bedre end de andre' -stil er hørt mange gange før.

Claus Jensen

"hvori det alternative er ved at sige, man kommer med ønsker..."
skulle der have stået.

Bill Atkins

I løbet af 80'erne fik de økonomiske magthavere spredt budskabet om "klassekampens død"... i 10'erne har det vist sig at budskabet var vildt overdrevet. Nu prøver man så i stedet med budskabet om: "en anden politisk kultur". Og det kaster tydeligvis en del donationer af sig.

Torsten Jacobsen

Claus Jensen,

Der kan meget vel være tale om tom retorik. Det er som sagt det, man efter et valg må måle Alternativet på. Selvfølgelig taler meget for, at Elbæk og co. Vil ramme realpolitikkens mur med et eftertrykkeligt brag, og til den tid kan vi så forbrødres i skadefryd og optællingen af nye kynisme-points til kontoen. Indtil da tillader jeg mig selv at være naiv.

Alternativt kan man jo stemme på Enhedslisten. der ved man jo hvad man får , og det er slet ikke så ringe endda..

Lene Santora

Hans. K Hansen,
Hvad med at læse Alternativets patiiprogram, det er faktisk ret udførligt !!

Claus Jensen

Torsten Jacobsen:

Vi behøver ikke vente, denne form for retorik er a priori indholdsløs. Hvad Alternativet kan eller ikke kan må vi vente med at dømme om, men denne helgarderende retorik er til brækspanden.

Peter Nielsen

Alternativet har skam en politisk dagsorden, men de kommer ikke med reelle argumenter til hvordan den ønsker den gennemført. Uffe Elbæks reaktion på hans 30 timers arbejdsuges omkostninger i størrelsesordnen 3-cifret milliardbeløb, er at " jeg er ikke enig i præmissen"... det er jo ikke et argument. Han har tydeligvist ikke et nogenlunde fyldestgørende billede af udgifter og indtægter, og der kræves jo en vis form for balance i regnskabet..
Uffe Elbæk har ikke tilvejebragt noget alternativt overhovedet.
Der er jo ikke nogen nytænkning i hans måde at føre politik - det er letkøbte påstande/ ønsker som virker til ikke at være tilstrækkeligt understøttet, og derfor fremstår det som Uffes gavebod, som i løbet af valgkampen formentlig vil blive gennemskuet af de fleste. Han er vel nærmest et sammensurium af alle politiske partier - flot form intet indhold.

Peter Nielsen

Lena Santora, nej deres partiprogram er ikke udførligt. Det er overskrifter med lidt brødtekst, som alle andre partier. Det er visioner og drømme, men jeg undrer mig over hvorfor der ikke bliver gået mere til stålet overfor Alternativet - bed dem nu en gang for alle at komme med et reelt bud på eks.vis økologisk omstilling, og herunder hvilke indtægter og udgifter det vil medføre.
Jeg har fulgt dem med interesse siden det kom frem at Uffe Elbæk ville stifte et nyt parti. De mangle ri alvorlig grad noget gennemarbejdet materiale, og indtil da er det et drømmenes parti.

Hans K Hansen, Flemming Berger og Bo Carlsen anbefalede denne kommentar
Bill Atkins

Torsten, mon ikke Uffe er så erfaren, at han ikke rammer "realpolitikkens mur med et eftertrykkeligt brag, " ...at undgå det, skal jo netop vise hans Christiansborgpolitiske håndelag og understrege hans uerklærede partiejerposition.

Claus Jensen

Vi er små og ydmyge, et lille ydmygt forhandlingsresultat er godt nok til os i al vor lille bitte ydmyghed.

Peter Nielsen

det lyder kvalmende...men at være enig med dig to gange på to dage det er næsten ikke til at bære...

Sider