Læsetid: 3 min.

’Modstandskampen er nu kamp mod klimaændringer og overvågning’

Vilkårene for folkelige bevægelser er andre end i 1940-45, men de drager stadig unge. Det fremgik af debatten på Informations 70-års dag
Aktivismeforskeren Silas Harrebye (t.v.) understreger, at de nutidige modstandsbevægelser er løsere organiseret og mindre ideologiske end Besættelsens. Debatmødets leder, Informations chefredaktør Christian Jensen (i midten), og historikeren Joachim Lund er lyttende.

Ulrik Hasemann

6. maj 2015

Modstandskamp er frem for alt at fremdrage en konflikt og nogle løsninger, som ingen andre tør gøre noget ud af. Det fremhævede aktivismeforsker ved Roskilde Universitet, Silas Harrebye ved 5. maj-debatarrangementet i anledning af 70-års dagen for Danmarks Befrielse og dagbladet Informations overgang til legal avis.

Som eksempler på nutidens modstandskampe nævnte Silas Harrebye de folkelige bevægelser mod klimaforstyrrelser og overvågningssamfund.

»Der er selvfølgelig forskelle,« påpegede Silas Harrebye: »Danmark er ikke besat. Nok kan man mene, at kapitalismen kan være totalitær, men vi har dog visse frihedsrettigheder til at ytre os og organisere os. Data viser klart, at i dag kæmper langt de fleste bevægelser en fredelig kamp.«

Meddebattøren, historikeren Joachim Lund, fremhævede, at modstandsbevægelsen ikke var én samlet bevægelse, og at den før 1942 kun kom til udtryk sporadisk fra enkelte personer og grupper – navnlig knyttet til Kommunisterne, Konservativ Ungdom og Dansk Samling:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

John Christensen

Når uret bliver ret - bliver modstand en pligt!

No to corporate overtake - fight back

God dag der ude