Analyse
Læsetid: 2 min.

Politisk Valgpost - dag 2: Opsange på valgkampens anden dag

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen skælder ud, mens Kristian Jensen afviser, at Dansk Folkeparti har en chance for at indgå i en ny borgerlig regering. Valgkampen er i fuld gang!
Indland
28. maj 2015

Dagens nyhed

På en nyhedsfattig dag 2 i valgkampen er der to historier, som kan sætte lidt dagsorden. Den første er erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen, som hiver en velkendt socialdemokratisk traver frem fra gemmerne: Dansk Folkeparti får fripas, mener ministeren, der er træt af, at der ikke bliver stillet de samme krav om eksempelvis at fremlægge finansiering af forslag. Krav, han mener andre partier får. Læs mere på Politiken.dk

Allerede sidste sommer lancerede Socialdemokraterne et angreb på Dansk Folkeparti. Dengang havde Socialdemokraterne ladet forskellige fagministerier gennemregne DFs udspil, og det samlede beløb lød op i et svimlende højt milliardtal - også kaldet »Thulliarder«. Den debat vil Henrik Sass Larsen gerne aktivere igen, så der kan komme fokus på den økonomiske politik, en eventuel ny borgerlig regering skal basere sit flertal på.

I Politiken er Venstres næstformand Kristian Jensen i gang med at udelukke Dansk Folkeparti fra en eventuel borgerlig regering:

»Vi har en aftale med den nuværende regering om at lave en afstemning omkring retsforbeholdet. Og man kan ikke forestille sig, at man har en regering, der er delt i spørgsmålet om, hvorvidt man anbefaler et ja i det spørgsmål,« siger Kristian Jensen til avisen.

Senest ved udgangen af 1. kvartal 2016 skal danskerne stemme om en tilvalgsordning på retsområdet. Det har et flertal af partierne på Christiansborg lavet en aftale om, og den aftale er Dansk Folkeparti ikke en del af. For nogle dage siden bragte Ekstra Bladet, hvad de kaldte »en lækket ministerliste« over, hvordan Venstre ville fordele ministerierne efter en valgsejr, og nu diskuterer partiets næstformand forskellige regeringskonstallationer. Venstre skal være varsomme med at signalere, at sejren er i hus.

Dagens tal: 8.000 kr.

Selv om valget dårligt har været udskrevet i 24 timer, fyger det allerede rundt med et væld af tal. Dagens tal kunne snildt have været 5.000. Det er antallet af stemmer, som partierne i rød blok skal hente - hver dag - i løbet af valgkampen for at vinde. Læs mere på Berlingske Politiko

Det kunne også have været 8. Det er antallet af procentpoint mellem de to blokken i en måling fra Epinion for DR. Her går rød blok tilbage på valgets første dag. Læs mere på dr.dk

Men dagens tal er 8000. Det er antallet af kroner, man får mere, hvis man tager et job hos virksomheden Panorama i stedet for at være på kontanthjælp. Det er interessant, fordi Lars Løkke Rasmussen på sit første pressemøde i valgkampen brugte et eksempel fra Panorama på, at det ikke kan betale sig at arbejde i Danmark. Men der er en opsang på vej fra fagforeningen 3Fs lokalafdeling i Høje-Taastrup. Ifølge 3F er det nemlig faktuelt forkert. Panorama betaler ifølge 3F løn efter overenskomst på 139 kroner.

»Det giver 22.300 kroner om måneden. Kontanthjælpen er 14.203 kroner om måneden. Man skulle være noget af et skarn for ikke at ville arbejde for 8.000 kroner om måneden. På den baggrund kan man ikke påstå, at det ikke kan betale sig at arbejde,« siger Jan Richelsen, lokalformand for 3F i Høje-Taastrup, til Politiko.dk.

Dagens overraskelse

Kristendemokraterne. De færreste danskere havde indtil partilederdebatterne på dagen for valgudskrivelsen hørt om Stig Grenov fra Kristendemokraterne. Men med velvalgte emner og en tydelig passion brændte han igennem på TV-skærmen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Johannes Lennar

Sig nej til et systemet
Sig nej til et system der beskytter de rige
Sig nej til et system der ødelææger klimaet
Sig nej til et system der ødelægger al moral
Sig nej til et system der udnytter arbejderklassen
Sig nej til et system der bygger på hieraki
Lad være med at stem og gør oprør
Lad staten blive mødt med modstand og frihed
https://i2.wp.com/www.theblaze.com/wp-content/uploads/2012/05/May-1-NYC-...

peter fonnesbech

Apropos: Kontanthjælpen for en enlig over 25 år er ca. 10 800 kr før skat.

Jo, det kan godt betale sig at arbejde.

Trine Schmidt Nielsen og Lene Christensen anbefalede denne kommentar
Mikkel Nielsen

Ja tal har de aldrig haft styr på i venstre, ikke noget under landet er efterladt i miserabel tilstand hver gang de har siddet ved roret.

Men pøblen og dens indre svinehund skal nok købe argumentet, uagtet dets sandhedsværdi. For det er jo altid rart at kunne trampe nedad så får man det jo bedre med sig selv og sin egen situation.

bare en skam for kontanthjælpsmodtagerne der ender endnu engang som det uønskede barn, og brugt som syndebuk for alskens problemer i danmark.

som om de kan gøre for at der reelt er meget lidt arbejde på det danske arbejdsmarked de kan tage, også lidt af et problem at man ikke forholder sig til det faktum at kontanthjælpsmodtagere er en broget skare! også når man ser på deres psykiske, fysiske og sociale formåen, en del har faktisk ret dårlige netværk. I en tid hvor det først og fremmest er igennem dette du kan få et job - ja så er det op af bakke

Lene Christensen, erik mørk thomsen, Felix Austin og Erik ludvisen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Allerede nu hører man fra alle kanter: åh, nej, vi gider ikke høre på løgn og manipulation, løfter om ting, vi aldrig har bedt om! Hvis I ikke arbejder for løse samfundets reelle problemer og lader det ligge, som nok skal ordne sig selv (beskæftigelse, produktion), lader vi være med at lytte på jer, være med at stemme, eller vi stemmer på partier, der endnu ikke har brudt vores tillid.
For store dele af samfundet har man målløse set til, hvordan ikke-problemer er forsøgt løst med at påføre befolkningen reelle, eksistentielle af slagsen.
Det er så enkelt: hvis der mangler at blive udført noget arbejde, man må oprette nogle stillinger og give folk en løn for det. Det er jo ikke nyt, det er heller ikke ligefrem sådan, at folk har vist sig ikke at kunne løse de opgaver, der var, hverken historisk eller nu, så komplicerede er opgaverne heller ikke på arbejdsmarkedet, selvom de sælges som sådanne.
Hvor vi befinder os på tillidsskalaen i forhold til helt almindelige menneskers helt almindelige evner til at bruge hovedet og lemmerne, kan man tage bestik af, når det gælder de faktiske politiske diskussioner, hvor journalister gang på gang afbryder udredninger til belysning af en sag med "nu bliver det for teknisk". Men det bliver aldrig for teknisk! Det er deri argumentet og oplysningen og løsningen findes, ikke i et 10-sekunders slogan.
Men det, der skal siges, skal så også være sandfærdigt - og man har talt og talt om en krise, der simpelthen ikke er til at få øje på for hovedparten af befolkningen, der ikke har tænkt sig at sælge deres hus og flytte, og som ikke har mistet deres arbejde. Men de KAN konstatere, at der indføres love og regler, der fremover gør sådanne potentielle situationer vanskelige eller umulige at overkomme med skindet på næsen - hvilket er det helt, helt grundlæggende i velfærdsstaten, at man skal kunne.

Torben Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Hans Larsen, Lene Christensen og Torben R. Jensen anbefalede denne kommentar
Kaj Spangenberg

Beklageligvis er et alternativ kun valget mellem to mulige: Enten en stemme på partiet Alternativet - eller en blank stemme.
Min lede ved dansk politik har nået uanede dybder.