Analyse
Læsetid: 3 min.

Politisk valgpost - dag 3: Radikale lempelser og stramninger, der afvises af S

Der skulle kun gå tre dage i valgkampen, før de Radikale kom på banen med solomeldinger - endda to forskellige på samme dag: Strammere krav for at kunne få dagpenge og lempeligere vilkår i sager om statsborgerskab - Socialdemokraterne har travlt med at afvise, afvise og afvise
Indland
29. maj 2015

Med et Radikalt Venstre, som gennem længere tid har rodet rundt under seks procent i meningsmålingerne og uden at være i stand til at trække vælgere hen over midten, har det blot været et spørgsmål om tid, før partileder Morten Østergaard måtte forsøge at komme med en række solomeldinger, som kan genskabe en profil for Det Radikale Venstre. Den dag blev fredag den 29. maj.

Dagens nyhed

Dagpengene har siden regeringens første dag i ministerkontorerne været Socialdemokraternes helt store problem. Men Det Radikale Venstre ønsker, at tre mio. danskere skal have et arbejde, og her har økonomi- og indenrigsminister samt partileder for partiet, Morten Østergaard, nu rettet blikket mod dagpengeområdet for at nå den målsætning.

»For min skyld må det gerne bidrage yderligere,« siger han til Jyllands-Posten og fortsætter:

»Det er interessant, om man via rådighedsregler og andre ting sikrer, at det arbejde, der er, bliver taget.«

Helle Thorning-Schmidt ønsker tværtimod at lempe dagpengesystemet gennem bedre muligheder for at genoptjene retten til dagpenge, så statsministeren afviser de Radikale:

»Vi har ikke reformer, der skal øge arbejdsudbuddet, på bedding på nuværende tidspunkt,« siger statsministeren til avisen.

Som om det ikke var ubelejligt nok for Socialdemokraterne med fornyet uenighed i regeringstoppen om dagpengene, topper de Radikales integrationsordfører Marlene Borst Hansen den dårlige dag for regeringssamarbejdet i Politiken. Her undsiger hun på vegne af partiet regeringens kurs, når det gælder statsborgersager. 

Det er ifølge integrationsordføreren ikke rimeligt, at udlændinge automatisk skal have udsat deres statsborgerskab i tre år, fordi de eksempelvis har fået en færdselsbøde på 3.000 kroner.

»Jeg anerkender, at der er nogle færdselsforseelser, der kan være ret grelle, men jeg må sige helt gennemgående, at med nogle af de eksempler, der har været fremme, må man sige, at det kan være op til Indfødsretsudvalget at tage stilling. Og det tror jeg godt, vi magter«, siger Marlene Borst Hansen.

Justitsminister Mette Frederiksen gør som sin partiformand på dagpengespørgsmålet. Hun afviser med ordene:

»De radikale må jo have de holdninger, de har. Jeg har ikke tænkt mig at lempe på adgangen til dansk statsborgerskab.«

Dagens tal: 60

Med 60 mandater kan man kræve, at lovforslag bliver sendt til folkeafstemning, og det er lige præcis, hvad Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance har tænkt sig at gøre, hvis de tre partier får så mange mandater til sammen. I de vægtede meningsmålinger står partierne til at få de nødvendige mandater, og dermed kan danskerne se frem til eksempelvis en afstemning om dansk deltagelse i bankunionen, hvis målingerne bliver til virkelighed.

»Det her kan forrykke magtbalancen i dansk politik. Det vil betyde, at vi får et mere direkte demokrati, hvor de gamle magtpartier ikke bare kan tage meget store beslutninger uden at spørge befolkningen,« siger Enhedslistens Pernille Skipper til Politiko.dk.

Dagens overraskelse

Det burde være umuligt at overraske to dage i træk, men Kristendemokraternes Stig Grenov har lavet en bemærkelsesværdig entre på scenen i dansk politik. I første udgave af Informations valgpost blev partiformanden fremhævet for sin passionerede optræden ved valgkampens to første partilederrunder. I dagens valgpost er det mere tale om dagens negative overraskelse, da Stig Grenov i den grad fik sat sindene i kog på de sociale medier under sin optræden på DR1 i programmet 'Mød Partierne' torsdag aften. Her blev der rettet et kritisk fokus på partiets familiepolitik og en række etiske problemstillinger. Og Stig Grenov fik sagt, at homoseksualitet er »unaturligt« og understreget, at partiet ikke går ind for, at homoseksuelle skal have ret til at få børn.

Efter partiformanden havde været igennem krydsilden hos studievært Kåre Quist, afslørede han dog i det efterfølgende eftertaktsprogram på dr.dk, at han faktisk engang har været på bøssebar i et forsøg på at vise partiets rummelighed

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Helene Kristensen

Socialdemokraterne afviser - men vil alligevel acceptere alt, bare de får regeringsmagten. Politikerlede ja.

Vibeke Rasmussen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Morten Østergaard pralede ligefrem med at de havde sat dagpengereformen i værk til start?
Det kan vel kun være et spørgsmål om tid, før RV ryger under spærregrænsen eller tøffer over til de blå?

georg christensen

Nu har de radikale fuldstændig mistet overblikket. Med mine øjne set, er det en lidt tragikomisk mode at sænke skuden på, men hvis det er hvad de ønsker, så fred være med dem, et " far vel" sendes til dem, med et håb om ikke snarlig tilbagekomst, nok er "NOK".

Anne Eriksen

Leo Nygaard - derfor behøver han da ikke at te`sìg som en genstridig teenager?

Henrik Theis

Så er radikale ved at gøre sig klar til at gå i regering med de blå!

Uanset hvem der vinder valget, vi de radikale sidde i næste regering. Det er det fine ved dem.
Mvh.

Marianne Christensen

De radikale er blå.

Det ævl MØ har sagt om de svagestes muligheder de sidste par dage kan vi konstatere kke er ærligt ment.

Han ser på sit vælgergrundlag - kystbaneliberalister - og de holdninger de har og tilretter sin politik efter det. liberal Alliance sælger den samme vare bedre, derfor styrtbløder R for tiden.

At de vil give kriminelle indvandrere lettere adgang til statsborgerskab og straffe danskere, der mister deres arbejde må jo få DF til at bryde ud i jubelsang. Halleluja.

Anne-Marie Krogsbøll

Hvorfor skulle det ikke ende med S, R og V?
Som det gentagne gange har været fremhævet de seneste dage, så er den reelle forskel meget lille, og min tro på at S reelt ønsker en anden politik, kan ligge på et meget lille sted.

Så kan de sikkert også i fællesskab forhindre, at der bliver kigget nærmere på DONG-handlen.

Marianne Christensen og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Radikale har altid været troløse.