Nyhed
Læsetid: 2 min.

Reform af førtidspension skaffer meget få i arbejde

Førtidspensionsreformen skulle få flere svage ledige tilbage i beskæftigelse. De første resultater er ikke opløftende. Men det er ’useriøst’ at drage nogen konklusion, mener beskæftigelsesministeren
Indland
15. maj 2015

Kun 2,7 procent af de ledige som foreløbig har afsluttet de såkaldte ressourceforløb, der blev indført med regeringens førtidspensionsreform, er efterfølgende kommet i arbejde.

Det viser en ny opgørelse fra beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) over, hvordan det går med forsøget på at få svage ledige tilbage i beskæftigelse gennem ressourceforløbene.

At så få er kommet i arbejde, vækker bekymring hos regeringens parlamentariske grundlag.

»Det bekræfter kritikken af reformen, men det burde jo egentlig sige sig selv. For målgruppen er jo dem, som tidligere blev tilkendt førtidspension, fordi de ikke kunne forsørge sig selv gennem et arbejde. Og hvorfor skulle det hjælpe, at man sender dem ud i et ressourceforløb til en lavere ydelse,« siger Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen.

LÆS OGSÅ: Omstridt reform med startvanskeligheder

Reformen trådte i kraft den 1. januar 2013, hvorefter ingen under 40 år – som udgangspunkt – skal have førtidspension. I stedet skal de, og andre svage borgere over 40, i første omgang have tilbudt et ressourceforløb, der på sigt hjælper dem i arbejde eller i gang med en uddannelse. Et ressourceforløb kan vare fra ét til fem år og skal i form, indhold og varighed tilpasses den enkeltes mål og behov.

Frem til den 31. december 2014 var der blevet påbegyndt 9.466 ressourceforløb, hvoraf 367 foreløbig er blevet afsluttet. Ud af disse er 2,7 procent kommet i beskæftigelse, 22,1 er endt på selvforsørgelse, og 45,9 procent er endt med at få førtidspension – mens de resterende får kontanthjælp, ledighedsydelse, revalidering eller andre offentlige ydelser.

»Det lyder bestemt ikke godt,« siger SF’s arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen: »Der er store problemer med ressourceforløbene i en hel del kommuner. Nogle kommuner er gode til at løse opgaven, men andre har tomme ressourceforløb, hvor der ikke rigtig foregår noget. Og i de tilfælde kan man have mistanke om, at det sker af hensyn til kommunekassen, for hvis indsatsen skal fungere, så koster den noget«.

Kommunernes Landsforening (KL) og beskæftigelsesministeren mener dog, at det for tidligt at konkludere noget om ressourceforløbene:

»Forløbene vil typisk have en varighed på mellem ét og fem år. De 367 afsluttede forløb, der tæller med i dette svar, har i gennemsnit varet 109 dage. De er altså ikke repræsentative – og i alt er der de sidste to år oprettet 10.000 forløb. At ville konkludere noget som helst om reformen på baggrund af disse tal er simpelthen useriøst,« skriver Henrik Dam Kristensen i en kommentar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Claus Jensen

Ja, man skal passe på det der med at konkludere på et useriøst grundlag.

Henrik Christensen, Per Klüver og Felix Austin anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hele grundtanken i,
at alle mennesker skal fungere på lønarbejdsmarkedet,
til trods for at nævnte arbejdsmarked ikke vil have alle,
er syg,
og burde have et ressourceforløb.

Torben Skov, Henrik Christensen, Carsten Mortensen, Torben Nielsen, Maibritt søvsø Carstens, Peter Ole Kvint, Ebbe Pedersen, Helene Kristensen, Heidi Larsen, David Zennaro, Herman Hansen, Sven Elming og Claus Jensen anbefalede denne kommentar

Få folk i arbejde.
Bullshit, denne refom var en budget lov, for at spare statskassen i fremtiden.
"folk skal ikke Parkeres"
"det skal kunne betale sig at arbejde"

Hvornår gennemskuer befolkningen alt det spin?

Thomas Tanghus, Maibritt søvsø Carstens, Helene Kristensen, lars abildgaard, Felix Austin, Steffen Gliese og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
erik mørk thomsen

Det var det, vi fra LAP(Landsforeningen Af nuværende og tidligere psykiatribruger) sagde ved loven indførelse.
En lov, der har til hensigt, at straffe unge, der har været så uheldigt, at de er blevet påført en psykiske sygdom.
Ved at fratage dem muligheden for, via. førtidspension, at i det mindste, at få nogenlunde styr på deres økonomi, således de ikke har den bekymringen over i alt det andet.
Typisk for undersøgningen er også, at den ikke kikker på de menneskelige konkvenser af ressourceforløbet
Hvor mange af dem, der har været igennem ressourceforløbet har fået det dårlige, så dårligt af forløbet, at selv med den nye lov, har kommuner været nødsaget at tildele dem førtidspension?
45,9% er blevet tilkendt førtidspension efter forløbet, hvorfor skulle de ud i et nyt nedelag, som det altid er, hvis man ikke kan gennemføre noget, og hvad har det ikke koste, specielt på det menneskelige plan?

Henrik Christensen, Carsten Mortensen, Maibritt søvsø Carstens, Helene Kristensen, Karsten Aaen, Anne Eriksen, David Zennaro, Herman Hansen, Ulf Hansen og Felix Austin anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hele den primitive arbejderklassemoralisme om at få hænderne op af lommen står heldigvis for fald, fordi maskinerne overtager mere og mere. Folk kan blive frie, og det er da også det, som debatten mere og mere handler om.
Måske skal man se politikken i det lys, at politikerne er bange for at blive sat fra bestillingen, ligesom alle andre, fordi deres opgaver bliver redundante i et samfund med mere og mere selvforvaltning og beslutninger indbyrdes mellem borgerne.

Henrik Christensen, Preben Haagensen, peter fonnesbech og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Vi lever i en tid, hvor det mest progressive er at kunne huske, hvordan tingene var, og hvad meningen med udviklingen var. Det er, hvad Zygmunt Baumann, den 90-årige, forviste så smukt i det interview, Mennesker og Medier havde lavet med ham.

Det værste er at "behandling" er flyttet fra lægerne til sagbehandlerne.
Lægerne må ,i dag, under ingen omstændigheder bruge ordet "førtidpension" i deres journaler og erklæringer.

Henrik Christensen, Maibritt søvsø Carstens, Per Klüver, Heidi Larsen, Felix Austin og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Når politikerne beslutter at indrette samfundet efter åbenlys løgnagtig påstand - at alle under 40 år er i stand til at arbejde - er de naturligtvis nød til at formulere et forbehold: "Ressourceforløb erstatter 'som udgangspunkt' førtidspension for personer under 40 år".

Ligeledes: flygtninge fra borgerkrige får 'som udgangspunkt' kun får et enkelt års midlertidigt ophold i Danmark og har i dette år ikke har ret til familiesammenføring.

Disse forbehold har kun til formål at forsvare den praktiske politik mod angreb.

Afviklingen af førtidspensionen blev ledsaget af en intensiv kampagne, hvor det blev fremstillet som om tilfældige embedsmænd førhen nærmest kom brasende og stoppede en førtidspension ned i halsen på sagesløse borgere. Disse stakler var dermed "svigtet" og "parkeret på passiv forsørgelse".

Virkeligheden er at man som borger selv skal ansøge om førtidspension. Det er ikke noget man bare lige ansøger om bare sådan for sjov. Uanset hvordan man vender det, er det et nederlag hvis man som voksen må opgive at tjene sine egne penge. Ansøgningen er noget man overvejer temmeligt grundigt.

Dette ved de ansvarlige bag reformerne udemærket godt.

Det virker utroligt kynisk 'reformere' mod de svageste i samfundet, samtidigt med at man påstår at den massive nedskæring sker af ren medmenneskelighed.

Det er sørgeligt at pressen ikke har bidt mærke i et så gumpetungt propagandanummer.

Henrik Christensen, Carsten Mortensen, Carsten Søndergaard, Paul Peter Porges, Hugo Barlach, Maibritt søvsø Carstens, Ebbe Pedersen, Kim Houmøller, Per Klüver, Heidi Larsen, Olav Bo Hessellund, Anne Eriksen, David Zennaro, Felix Austin, Tue Romanow, Ulf Hansen, Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Keld Albrektsen

Mi Phuna: Ja, og læg dertil at "turen" gennem systemet nemt tager 4-6 år (!) med arbejdsprøvninger, forgæves uddannelse/omskoling, "virksomhedsrevalidering og hvad det nu ellers bliver kaldt. Der kan man så "få lov til at afprøve sin arbejdsevne" - selvfølgelig gratis for virksomheden. Alt imens man "blokerer" for, at der bliver ansat en medarbejder, der skal have løn. Nå, ja, så kan man selvfølgelig også få sin arbejdsprøvning forlænget - det skal jo gerne klarlægges, hvor mange timer, der kan presses ud, for mennesket bryder sammen under byrden.
Hele systemet er forbandet sygt og ydmygende - hvis man ikke har psykiske problemer når man bliver puttet ind i det, så er der en stor "chance" for at man har, når man kommer ud.
Og når man så kommer ud - så kan man stille sig i kø til de fleksjobs, der alligevel ikke er der.
Alt imens man kan få at vide, at den overførselsindkomst man får, er alt, alt for høj, fordi dens størrelse ikke motiverer til at tage et arbejde (som stadig ikke er der).
Undskyld, det er jo ikke fordi, man ikke er taknemmelig for den ydelse man får, men det er bare surt at blive talt ned til fra politikernes og erhvervsfolkets talerstole, som er hævet så højt, at de ikke fatter hvordan der er nede på gulvet...
Heldigvis skinner solen i dag! :-)

Søren Jacobsen, Henrik Christensen, Carsten Mortensen, Carsten Søndergaard, Paul Peter Porges, Hugo Barlach, Maibritt søvsø Carstens, Kim Houmøller, Helene Kristensen, Per Klüver, Karsten Aaen, Heidi Larsen, Anne Eriksen, Anne Schøtt, Anne-Marie Krogsbøll, Rikke Noack Skivild, Felix Austin, Slettet Bruger, Tue Romanow, Lise Lotte Rahbek, erik mørk thomsen og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar
erik mørk thomsen

Kære Mi Phuma
Desværre må jeg rette dig.
I dag kan man ikke selv søge førtidspension, men skal indstilles til den, af kommunen.
Og alle tal tyder på, at kommuner tager hensyn til deres økonomi, i stedet for, saglige grunde, må de skal afgøre, om en person kan blive indstillet til førtidspension.
F.eks. er der yderst få, der bliver indstillet til det, sidst på året!

Henrik Christensen, Maibritt søvsø Carstens, Kim Houmøller, Karsten Aaen, Anne Eriksen, Felix Austin, Tue Romanow, Mi Phuna, Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Ingen andre end læger burde kunne indstille til førtidspension.

Søren Jacobsen, Henrik Christensen, Preben Haagensen, Torben Nielsen, Per Klüver, Elise Berg, Felix Austin og Ulf Hansen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

- behandlende læger, forstås, ikke konsulentskrivebordsgeneraler.

Søren Jacobsen, Henrik Christensen, Preben Haagensen, Torben Nielsen, Hugo Barlach, Maibritt søvsø Carstens, Per Klüver og Felix Austin anbefalede denne kommentar
Herdis Weins

Jfv. overskriften - det kan da vist kun komme bag på politikerne bag den. Alle andre - fra Maren i Kæret til folk, der arbejder i "systemet" vidste det ! Og de sagde det vist også - gentagne gange og højt. MEN - politikere er jo ikke forpligtet på saglighed og faglig indsigt - endsige klogskab - kun deres egen ideologi og samvittighed i følge grundloven. Og det tager de åbenbart vældigt alvorligt.

Henrik Christensen, Maibritt søvsø Carstens, Peter Ole Kvint, erik mørk thomsen, Helene Kristensen, Karsten Aaen, Anne Eriksen og Felix Austin anbefalede denne kommentar
Claus Jensen

Peter Hansen 10:17:

Din optimisme må skyldes hallucinationer fremkaldt af din hjemmepressede grøntsagssaft. Den problemstilling, systemet har sat sig for at løse, er ikke hvad vi skal gøre med al den vundne frihed, men udelukkende, hvordan man skal tage den fra folk igen og centralisere magten. Det kan end ikke Terminator 3000 ændre på.

Carsten Mortensen, Torben Nielsen, Maibritt søvsø Carstens, David Zennaro, Felix Austin og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

En anden artikel i avisen starter sådan her: “Ideen er god nok. Kommunerne skal tage særligt hånd om svage ledige og ikke mindst unge, for at sikre, at de ikke bliver parkeret på førtidspension”

Det illustrerer meget godt hvordan pressen har taget politikernes fortælling til sig uden nogen former for kritik. Det virker ret blåøjet at tro at en 'reform', der medfører en åbenlys besparelse, sker med de ædleste intentioner om at hjælpe den gruppe besparelsen rammer.

At kalde det at blive 'parkeret' på førtidspension er en smart formulering der skal sælge den ide at tilkendelse af førtidspension er et svigt fra statens side - ligesom når Socialministeriet taler om "Personer der er i risiko for at få tilkendt førtidspension".

Henrik Christensen, Carsten Mortensen, Carsten Søndergaard, Paul Peter Porges, Hugo Barlach, Maibritt søvsø Carstens, erik mørk thomsen, Helene Kristensen, Per Klüver, Karsten Aaen, Olav Bo Hessellund, Anne Eriksen, Felix Austin, Lise Lotte Rahbek og Claus Jensen anbefalede denne kommentar
peter fonnesbech

Apropos Peter Hansen indlæg kl 10.17

Torsdag d. 7 maj havde DI en helsides annonce i Metroxpress med overskriften, " Robotterne kommer, vi laver dem selv."

Pointen med annoncen, så vidt jeg kan forstå, er at understrege det faktum Danmark laver robotter og komponenter til robotteknologi, som i stor stil eksportes til resten af verden. Det skaber visse arbejdspladser og et økonomisk overskud i Danmark , hvilket DI naturligvis er stolte af. Fint nok, her og nu set i det korte perskeptiv.

Men hvad sker der på lidt længere sigt, når automatiseringen og robotteknologien i en nærmere fremtid ender med at overflødigere 60-70 % af arbejdspladserne rundt om i verden. Så kan man nemt forestille sig at middelklassens købekraft globalt set tilsvarende vil blive reduceret. For udviklingen af robotteknologi er jo ikke en dansk specialitet. Det sker over hele verden i hurtigt tempo, og enhver virksomhed vil gerne reducere lønningsudgifterne for at fremstå mere konkurrencedygtige i markedet. I denne kamp vil de færreste overveje at rette blikket i retning af helheden, og konsekvenserne af at alle aktører gør det samme.

Og hvem skal så aftage alle de herlige produkter produkter, som robotterne så lystigt producere.

Sagt på en anden måde vil kun et fåtal i fremtiden kunne få et arbejde, og virksomhederne vil kun kunne afsætte en stadig mindre del af deres produktion, fordi købekraften vil ende med at ligge på langt færre hænder.

Det må siges at være et dobbelt spild af groteske dimensioner.

Jo, robotterne kommer . skal vi grine, græde eller klappe i vores små hænder !

Det synes som om at regeringen overhovedet ikke har nogen føling med virkeligheden i den nærmeste fremtid.

Steffen Gliese

Når det er robotter, der fremstiller, er der ingen grund til at bevare produktionsmidlerne på private hænder.

Claus Jensen

Peter Fonnesbech:

Det er ikke så meget forbrug, der er truet af robotter, som det er profit. Alt, hvad der bliver skabt, af mennesker eller især robotter har vi råd til, men der kommer et tidspunkt, ret hurtigt faktisk, hvor kapitalisten ser sin profit dale. Derfor er han konstant på udkig enten efter et nyt teknologisk fiks, et nyt marked eller et nyt produkt.

Claus Jensen

Peter Hansen:

Der er i forvejen ingen grund til at have produktionsapparatet på private hænder. Og den øgede fritid er blevet spået at være lige om hjørnet i over hundrede år. Kapitalisterne har for længst indset, at de ikke kan bevare magten i et fritidssamfund, derfor den voldsomme propaganda. arbejdsmoralspropaganda. Chomsky anslår en trillion dollars i USA.

Der er intet nyt i noget af dette. Det vi kan se frem til i første omgang er fritid af den slags Gray (skudt af polittiet) havde i Baltimore, som de har i Detroit, i Camden New Jersey og de andre steder, hvor kapitalismen bare rykker videre, når der ikke er mere at hente.

Henrik Christensen, Carsten Mortensen, Carsten Søndergaard, Torben Nielsen, Benny Larsen, Gry W. Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Robotproduktion betyder, at det bliver svært at trykke pengene hurtigt nok til gratis uddeling.

Herman Hansen

Findes der nogen statistik over dem, som ikke søger fortidspension fordi de har det så elendig, at de slet ikke kan overskue at søge og komme igennem et evt. ressourceforløb, som for er en meget hård kost for mennesker, som ikke har overskud?

Mere end nogensinde før kræver det et jernhelbred og en robust psyke, at blive syg i dette land. Systemet er kun for de velfungerende. Resten ser ud til at måtte sejle deres egen sø.

Carsten Søndergaard, Paul Peter Porges, Maibritt søvsø Carstens, Helene Kristensen, Rikke Noack Skivild og Felix Austin anbefalede denne kommentar
Felix Austin

Hvis vi nu her til lands ville mande os lidt op(politikerne), og sammen vedtage hvad vi mindst forventer at en person skal have af ydelse, for at kunne klare sig??
Så ville det være helt op til arbejdsgiverne at søge for "at det kan betale sig at arbejde",.....hvis man altså selv tror på markedskræfterne??
Men så duer markedet nok ikke længere eller hur.

Langt hovedparten af vore politikere vedkender sig den kapitalistiske tro på markedet og bilder os alle ind at de er store humanister, så øvelsen kan vel ikke være så svær???

Henrik Christensen, Steffen Gliese, michael andersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Jørgen Malmgren

Man kan stadig søge om førtidspension på det foranliggende grundlag. Lov om socialpension er IKKE ændret på det område.

Torben Nielsen, Heidi Larsen og Rikke Noack Skivild anbefalede denne kommentar
michael andersen

ha ha:

Alle reformer de sidste 30 år i dansk politik er i virkeligheden besparelser, der er da ingen af den der troede at dette forslag ville få flere folk i arbejde.

Man lader som om at det er grunden, hvilke får socialdemokraterne og sf,s nye "tilbagevenden" til fordelingspolitik lyde lidt hult. Ja de radikale har da under Vestager styre fået regeringen til at føre rendyrket borgerlig politik, men mon ikke socialdemokraterne og den ene halvdel af sf, har gemt sig under "det er de radikale skyld at vi fører borgerlig politik".

Liste A og F havde jo andre muligheder!

Man kunne jo have samarbejdet med dansk folkeparti på de områder hvor de er tættere på listen A og F i forhold til de radikale (fordelings/skattepolitik) og man kunne jo have fået DF ud af busken på den måde i forhold til om de vitterlig er blevet et midterparti(undtagen rets og udlændingepolitikken).

Her er 3 grunde til at de ikke gjorde det.

Liste A og F ville ikke få røven ned i ministerstolen.
Liste A of F ser EU som den nye messiah, det gør DF ikke og
LIste A og F er tilhængere af radikales værdipolitik.

Spørgsmålet er bare, er dansk folkepartis ydergående holdning værre end radikales ydergående holdning til skatte og fordelingspolitik.

Paul Peter Porges, Maibritt søvsø Carstens, erik mørk thomsen, Karsten Aaen og Felix Austin anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Hjerteskærende beskrivelse i går i Politiken af, hvordan det er at være fanget og umyndiggjort i dette system:
http://politiken.dk/debat/ECE2668433/vil-du-ikke-komme-og-se-min-lejligh...

Henrik Christensen, Carsten Søndergaard, Lise Lotte Rahbek, Maibritt søvsø Carstens, Kim Houmøller, Karsten Aaen, Anne Eriksen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Claus Jensen

Peter Hansen:

Du er nok fast besluttet på, at intet skal få dig ned på jorden i dag, hvad? :-)
Hvis du kunne komme det på dåse og sælge det, ville du hurtigt blive rig som en robot.

Man har allerede længe 'trykt' helt ufattelige pengebeløb og omdelt dem ganske gratis. Hvor mange af dem tricklede ned til dig?

peter fonnesbech

Ps. Undskyld at det er sagen lidt uvedkommende lige her, men jeg undrer mig over at Informationen ikke opretter kommentarfelter under de indsendte kommentarer, således at enkelte kommentarer kan danne deres eget tråd i stedet for at man skal kommentere langt ned i bunden på en kommentar, der befinder langt oppe i kommentarfeltet.

Henrik Christensen, Carsten Mortensen, Lise Lotte Rahbek, Maibritt søvsø Carstens, Ebbe Pedersen, Keld Albrektsen, erik mørk thomsen, Helene Kristensen, Steffen Gliese, Per Klüver, Karsten Aaen, Olav Bo Hessellund og Felix Austin anbefalede denne kommentar
Heidi Larsen

Jeg var 38½ da jeg fik min førtidspension efter 6 års opslidende kamp med systemet. Det var i 2011. Meget pardon og pardon my french, men jeg er sgu ikke "PARKERET" på en førtidspension.

Jeg har først her indenfor det seneste år til halvandet fået så meget ro på i mit liv, at jeg kan leve det jeg forstår ved et anstændigt liv. Jeg har fået noget livskvalitet tilbage og jeg tackler mine sygdomme bedre. Det havde jeg aldrig kunnet, hvis jeg skulle slæbes endnu flere år igennem meningsløse aktiveringsprojekter, ressourceforløb etc etc. og samtidig slås med en elendig økonomi, fordi ydelserne bliver lavere og lavere, medicin dyrere og dyrere osv. Havde jeg ikke fået min pension dengang, så havde jeg ikke siddet her i dag. Så langt var jeg drevet ud til sidst.

Jeg bliver så rasende når jeg hører politikere udtale sig om de syge og svage som de gør. Det er dybt uanstændigt det de har lavet med den nye reform, det var svært nok under den "gamle" (2003- 2012). At presse syge og svage økonomisk gør det ikke bedre. Det gør blot folk mere syge i det lange løb. Jeg kan simpelthen ikke forstå, de ikke kan se det.

Hvad der bekymrer mig rigtig meget i den artikel er, at 22,1 er endt på selvforsørgelse.... det er godt nok mange procent der ikke får en øre fra det offentlige. Er det der politikerne vil hen? At folk opgiver deres ydelser for at få fred?

Forresten, så kan man stadig søge pension i forhold til §17, dvs på det foreliggende, men det er lige så sikkert som amen i kirken, at du får afslag.

Felix Austin, Henrik Christensen, Carsten Mortensen, Carsten Søndergaard, Hugo Barlach, Lise Lotte Rahbek, Maibritt søvsø Carstens, Steffen Gliese, Keld Albrektsen, Kim Houmøller, erik mørk thomsen, Anne-Marie Krogsbøll, Tue Romanow og michael andersen anbefalede denne kommentar
michael andersen

Heidi Larsen:

Politikerne og resten af eliten er bedøvende ligeglad med argumenter, de vil have de dårligst stillede trediedel skal have reduceret deres løn og levevilkår drastisk, så eliten og middelklassen kan fortsætte i samme dur som siden murens fald, neoliberalisme, enkeltsagstyranni og stor i hatten på afbetaling, det de bare glemmer er, at de mennesker de tramper på er dem der på lang sigt intet har at tabe og så ved vi jo godt hvad der sker.

Heidi Larsen

Michael Andersen:

Jeg ved det, jeg ved det. Nogen skal jo have skylden for det at går elendigt, nu er det folk på overførselsindkomst der får lov at betale og være prügelknabe. Og nej, vi har ikke noget at kæmpe tilbage med. Sørgeligt.

Spørgsmålet er så bare, hvor langt vil politikerne gå for at please middelklassen og eliten?

michael andersen

Vi danskere har verdensrekord i privat gæld, selvom de ikke betragtes af "eksperterne" som et problem da folk egne private pensionformuer fjerner problemet. Ja det gør det da vi folk bliver modregnet deres gæld i deres pensioner! Lige helt hen i vejret eller bare en bortforklaring Heidi

michael andersen

Asger Aamund sagde for nogle år siden at det var middelklassen der var problemet(den som selv tilhører), men hans udtalelse skal se som en borgerlig indgangsvinkel på tingene. Det kunne være interessant at se de såkaldte røde partier komme med samme kommentar bare fra en ikke borgerlig synsvinkel, men problemet er at de ser værdipolitik som vigtigere end velfærdspolitikken.

peter fonnesbech

Apropos Claus Jensen Kl 12.40 og Peter Hansen kl 12.40

Du har nok ret med hensyn til den massive propadanda omkring arbejdsmoralen og de manglende job. Selvfølgeligt hænger det sammen udfra en omvendt og temmelig bagvendt logik, som jo klart følger det tiltag, som jeg ikke vil tøve med at kalde for "Goebbels doktrinen", ( man skal bare fortælle en løgn tilstrækkelig mange gange og i så stort et omfang som muligt, så vil denne løgn tilsidst fremstå , som en indlysende selvrefererende sandhed, for den er jo fortalt så mange gange før.)
Fra en kommunikationsmæssigt synspunkt er det jo en genial lille finte, som bortleder opmærksomheden fra de manglende jobs, og som til gengæld udstiller alle de arbejdsløse, som igen bliver præprogrameret til at tro og opfatte deres situation som et individuelt skyldsspørgsmål.
Jeg synes dog at det er utroligt at der ikke er flere førende medier, som er i stand til at lægge 2 & 2 sammen.

Og med hensyn til profitten, ja så ligger den nok for størstedelen i en række ugennemskuelige financielle spekulationsprodukter og ikke længere i den faktiske produktion. Og der ryger de allerfleste nytrykte penge fra verdenscentral banker via låneoptagning her, og nye bober vokser sig store indtil de springer næste gang igen.

Så kommer vi allesammen endnu mere på røven end sidste gang.

Maibritt søvsø Carstens

Det er jo også værd at tænke over, for politikkerne, at jo længere de driver en syg eller handicappet gennem et eller ti forløb, der tærer menneskets sidste kræfter op, jo mere hjælp er der brug for bagefter, i form af hjemmehjælp, hjemmepleje, fys- og ergoterapi, hjælpemidler og psykologhjælp.
Og tænk, hvad det vil sige, for en Mor eller Far, der trækkes rundt i systemet, mister de sidste kræfter og må kapitulere for støtte og hjælp til sine børn, gennem deres opvækst, fordi mennesket ikke fik lov, at beholde bare en lille restenergi til sine kære/tilværelsen?
Det sees måske ikke endnu, men jeg tror rigtig mange børn lider under det, som en forældre trækkes igennem.
Den regning kommer måske senere?
Undskyld til de ramte; jeg ved hvor ondt det gør
og hvis regningen kommer, så håber jeg på erstatning/kompensation til børnene fra de ansvarlige politikkere!

Steffen Gliese, Henrik Christensen, Heidi Larsen, Keld Albrektsen, Carsten Søndergaard og Anne Schøtt anbefalede denne kommentar
David Wedege

Om automatiseringen kan det for eksempel nævnes, at Dansk Metal, som ofte bliver "ramt" af robotter, har det godt med robotter. Erfaringen har hidtil vist, at der bliver skabt bedre og mindre nedslidende job, hvor der er robotter. Metal har heller ikke den store arbejdsløshed at døje med.

Anne Schøtt

Maibritt:
Det er desværre ikke første gang, at den danske stat fører en børnefjendtlig politik. Tænk på de grønlænderbørn, der i 50´erne blev fjernet fra forældrene og sendt til Danmark. Man medtænker ikke altid de store personlige omkostninger, som en bestemt politik kan resultere i. Dette skildres i filmen "Eksperimentet".

Søren Kristensen

Det ligger i ordet førtidspension at den gives for tidligt. Det er derfor der ikke er nogen der får den.

Keld Albrektsen

Maibritt: Du har helt ret, men jeg er bange for, at dit håb om kompensation er urealistisk. Man kan godt få den tanke, at "systemet" nok skal sørge for at skabe sine egne klienter...
Jeg husker ikke, om der er andre, der har nævnt den samme definition på en svag ledig, men igen: Man kunne godt få en tanke om, at svage ledige, er dem som har været igennem "systemet" - og det er bestemt ikke en tur man bliver specielt meget stærkere af!

Steffen Gliese og Maibritt søvsø Carstens anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er fuldkommen forkasteligt, at myndighederne udsætter borgere, der søger hjælp, for noget, der kan bringe disse liv og førlighed i fare.

Steffen Gliese

Peter Fonnesbech, man skal dog være opmærksom på, at de mange penge ikke er uden dækning i den faktisk eksisterende materielle verden - der er blot en utilgængelighed for mange af de midler, der kunne styrke den enkeltes vilje og livskvalitet. Det er ikke luftpenge på den måde.

Søren Jacobsen

peter fonnesbech
15. maj, 2015 - 12:06

"Og hvem skal så aftage alle de herlige produkter produkter, som robotterne så lystigt producere" - Det kan jeg svare dig på helt kort. Ingen. Hvis først kunstig intelligens kan reproducerer og udvikle sig selv, samt nye produkter har den økonomiske elite ikke brug for middelklassen længere. Faktisk vil de kun være mere end i vejen til sidst for den økonomiske magt elite idet jorden på ingen måder kan bære det ressource forbrug og den miljøbelastning milliarder af middelklasse mennesker vil medfører. Politiet bliver erstattet af "robocop" og millitæret af "terminator 3000". Og så er det slut med festen for andre end den økonomiske magt elite, som vil gøre alt for at sikre deres privilegier og overlevelse. Paranoid skrækscenarie? Måske, men ikke en umulighed når vi ser tilbage på hvilke grusomheder mennesker har påført hinanden.